Περι ακουστικών..."δρόμου" ο λόγος

Reaction score
17
Καλησπέρα σας,

ανοίγω εδώ θέμα σχετικά με ακουστικά για εξωτερική χρήση. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι το σωστό μέρος (ίσως να πήγαινε και στις ψηφιακές πηγές)

Ότι διαβάζετε παρακάτω, είναι πράγματα όπως τα σκέφτηκα και δεν είναι προιόν εμπεριστατωμένης σκέψης :D, ότι και να σημαίνει αυτό!

Χρησιμοποιώ ακουστικά κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, καθημερινά, όπως τραίνο, μετρό λεοφωρείο, περπάτημα. Ακούω κυρίως κλασσική (παράδειγμα ) και κάποιες φορές απλά λίγο τοπικό ραδιόφωνο. Υπάρχουν φορές για μένα που η ακρόαση μουσικής είναι πολυ σημαντική, παράδειγμα στο τραίνο μετά από μια κουραστική ημέρα.

Με τα απλά κλασσικά,φτηνά ακουστικά (μόνο ψείρες έχω χρησιμοποιήσει) πρέπει συνήθως να βάζω το mp3 player να παίζει πολύ δυνατά για να ξεπερνάει τους εξωτερικούς θορύβους. Δεν γνωρίζω, αλλά ομολογώ ότι δεν μου αρέσει η ιδέα να παίζει το ακουστικό καρφωμένο δυο χιλιοστά από το τύμπανο τόσο δυνατά για να ξεπεράσει τους εξωτερικούς θορύβους. Σκέφτηκα λοιπόν ότι αντι για ψείρες πάρω τα άλλα με τη στέκα από πάνω (δεν ξέρω πως λέγονται :p) ότι ίσως έχω καλύτερες ελπίδες για καλύτερη ηχομόνωση και πιο "υγιεινή" ακρόαση. Θέτω λοιπόν τις παρακάτω ερωτήσεις

1) Στέκει όντως ο ισχυρισμός μου ότι οι ψείρες μπορούν πιο εύκολα να προκαλέσουν βλάβες; (Προφανώς μπορούν και τα άλλα και οποιαδήποτε μέσο πολύ δυνατά)

2) Είναι λογικό να ψάχνω για εξωτερική χρήση ακουστικά που μειώνουν (με μονώνουν) από εξωτερικούς θορύβους. Έχω τη σκέψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι και τελείως λάθος γιατί έτσι χάνεις επαφή τι γίνεται με τον έξω κόσμο (τραβηγμένο παράδειγμα: αμάξι που σου κορνάρει, πριν σε πατήσει).
Έτσι ένα ζευγάρι ακουστικών πρέπει να αφαιρεί εξωτερικούς θορύβους αλλα ποτέ τελείως όταν πρόκειται για εξωτερική χρήση. Σωστό ή λαθος;

3) Ψάχνω λοιπόν κάποιο σετ ακουστικών που να ικανοποιεί κάπως τις απαιτήσεις μου (δυο μινι ακόμα επιθυμίες: να μη χαλάνε με τη πρώτη σταγόνα βροχής και να μπαίνουνε σε τσάντα μέσα==μην είναι κουμούτσες, σε απλά Ελληνικά).
Πήγα λοιπόν στο τοπικό saturn όπου τα έχει όλα στημμένα και βάζοντας το mp3 παρατήρησα ότι κάποιος μπορέι να τα βάλει σε κάποιες κατηγορίες

α. Η 0-29 ευρώ κατηγορία, πάνω κάτω τα ίδια όλα. Η χαμηλότερη ποιότητα που μπορεί να πάρεις

β. Η 30-50 ευρώ, εδώ υπήρξε η πρώτη βελτίωση ήχου

γ. Η 50-80 ευρώ, εδώ υπήρξε ακόμα καλύτερη βελτίωση ήχου + και η πρώτη συμπαθητική ηχομόνωση

δ. Η 80+ όπου τα πράγματα ήταν πολύ ωραία που άκουσα.

Ξεχώρισα δυο μοντέλα:
1. στα 60 ευρώ (το οποίο το θεώρησα οικονομική επιλογή, ακούγεται καλά ο ήχος που θέλω και κόβει συμπαθητικά εξωτερικούς θορύβους)
http://reviews.akg.com/7459-en_gb/16/reviews.htm

2.στα 90 ευρώ (το οποίο λάτρεψα, παρόλο που τα μαλακά μέρη που πατάνε στα αυτία είναι μικρότερα από το προηγούμενο μοντέλο είναι απείρως πιο μαλακά και κόβουνε καλύτερα τον εξωτερικό ήχο, σε εξαιρετικό βαθμό)
http://reviews.akg.com/7459-en_gb/107/reviews.htm

Ευχαριστώ πολύ που το διαβάσατε όλο,
περιμένοντας τα σχολιά σας.

Α.

Reaction score
17
Re: Απάντηση: Περι ακουστικών..."δρόμου" ο λόγος

Ευχαριστώ πολύ,
θα μπορούσες ίσως να σχολιάσεις και λίγο τα σημεία όπως τα έγραψα; Προσπαθώ να καταλάβω πως η προτασή σου δηλαδή καλύπτει τα παραπάτω μου σχόλια.

Ευχαριστώ

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Απάντηση: Περι ακουστικών..."δρόμου" ο λόγος

...
1) Στέκει όντως ο ισχυρισμός μου ότι οι ψείρες μπορούν πιο εύκολα να προκαλέσουν βλάβες; (Προφανώς μπορούν και τα άλλα και οποιαδήποτε μέσο πολύ δυνατά)

2) Είναι λογικό να ψάχνω για εξωτερική χρήση ακουστικά που μειώνουν (με μονώνουν) από εξωτερικούς θορύβους. Έχω τη σκέψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι και τελείως λάθος γιατί έτσι χάνεις επαφή τι γίνεται με τον έξω κόσμο (τραβηγμένο παράδειγμα: αμάξι που σου κορνάρει, πριν σε πατήσει).
Έτσι ένα ζευγάρι ακουστικών πρέπει να αφαιρεί εξωτερικούς θορύβους αλλα ποτέ τελείως όταν πρόκειται για εξωτερική χρήση.
http://www.avsite.gr/vb/showthread....%F4%E7%F2-%E1%EA%EF%DE%F2&p=942712#post942712
Εφαρμόζονται δύο κύριες μέθοδοι ταπείνωσης της στάθμης του θορύβου περιβάλλοντος :

Η παθητική συνίσταται στη χρήση παχέων αφρωδών υλικών που περιβάλλουν εξ ολοκλήρου το πτερύγιο του αυτιού,επιτρέποντας σε μικρότερο ποσοστό της εξωτερικής ηχητικής ενέργειας να εισέλθει στον ακουστικό πόρο.Ο βαθμός μόνωσης είναι μικρότερος,αλλά καλύπτει ευρύ φάσμα δίχως ολισθήσεις στο πεδίο του χρόνου.

Η ενεργητική βασίζεται στην ενσωμάτωση αισθητήρα (μικροφώνου) ο οποίος συλλαμβάνει και αναλύει τη σύσταση των ηχητικών σημάτων του περιβάλλοντος προκειμένου να παράσχει μέσω αλγορίθμου στο εσωτερικό σύστημα ακρόασης σήμα του οποίου η ενέργεια είναι ισοδύναμη της εξωτερικής αλλά με αντίστροφη πολικότητα,οπότε τα δύο σήματα θ'αλληλοεξουδετερωθούν λόγω καταστρεπτικής συμβολής.
Η μέθοδος λειτουργεί ικανοποιητικά γιά σήματα σταθερής κατάστασης.Η επερχόμενη ακύρωση όμως δεν είναι ολοκληρωτική,λόγω ατελειών του αλγορίθμου και χρονικών υστερήσεων στην απόκριση του μικροφώνου/αναλυτή.

Εάν το περιβάλλον ακρόασης είναι πλούσιο σε θορυβικές συνιστώσες σταθεράς κατάστασης (λ.χ. βόμβους χαμηλής συχνότητας) δίχως έντονες ενεργειακές μεταπτώσεις αυτών στο πεδίο του χρόνου,οι ενεργές υλοποιήσεις-παρά τις ατέλειές τους- προκρίνονται ως αναγκαίο κακό έναντι της επικαλυπτικής δράσης που θα εξασκούσαν οι θορυβικές συνιστώσες.

Reaction score
17
Σε ευχαριστώ για αυτήν την αναφορά δεν την γνώριζα!
Σύμφωνα με το κείμενο εκεί βρήκα το παρακάτω

Code:
Περιορίζοντας επομένως τη μέγιστη στάθμη στα 90dBA μειώνει το ενδεχόμενο βλάβης
Γνωρίζεις εάν το όριο αυτό έχει αναθεωρηθεί σήμερα.

Κάτι ακουστικά, ψείρες που έχω γράφουνε επάνω:

Code:
Sensitivity: 106dB
, το οποίο δεν είμαι καν σίγουρος εάν σχετίζεται με τη μέση ένταση.

Εάν αντιλαμβάνομαι σωστά, εάν κάποιος θέλει να ακούει και να μην ξεκουφαίνεται πρέπει τα ακουστικά να τον μονώνουνε λίγο. Επίσης σκεφτόμουνα εάν το εμπόριο δεν "προσφέρθηκε" να καλύψει το κενό αυτό, προσφέροντας ακουστικά που προστατεύουνε τα αυτιά τιμώντας τα με 300 ευρώ το τεμάχιο;

Ευχαριστώ

Reaction score
17
Έχει κανείς μέχρι ένα εκατοστάρικο να προτείνει ακουστικά με καλή παθητική ταπείνωη στάθμης και αξιοπρεπές ήχο; Εάν όχι κάποια ιστοσελίδα για να κοιτάξω;

Ευχαριτσώ

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Απάντηση: Re: Περι ακουστικών..."δρόμου" ο λόγος

Σε ευχαριστώ για αυτήν την αναφορά δεν την γνώριζα!
Σύμφωνα με το κείμενο εκεί βρήκα το παρακάτω

Code:
Περιορίζοντας επομένως τη μέγιστη στάθμη στα 90dBA μειώνει το ενδεχόμενο βλάβης
Γνωρίζεις εάν το όριο αυτό έχει αναθεωρηθεί σήμερα.

Κάτι ακουστικά, ψείρες που έχω γράφουνε επάνω:

Code:
Sensitivity: 106dB
, το οποίο δεν είμαι καν σίγουρος εάν σχετίζεται με τη μέση ένταση.

Εάν αντιλαμβάνομαι σωστά, εάν κάποιος θέλει να ακούει και να μην ξεκουφαίνεται πρέπει τα ακουστικά να τον μονώνουνε λίγο. Επίσης σκεφτόμουνα εάν το εμπόριο δεν "προσφέρθηκε" να καλύψει το κενό αυτό, προσφέροντας ακουστικά που προστατεύουνε τα αυτιά τιμώντας τα με 300 ευρώ το τεμάχιο;

Ευχαριστώ
1)Η ευαισθησία των ακουστικών αναφέρεται στην παρεχόμενη στάθμη ηχητικής πίεσης εντός του αυτιού γιά 1 milliwatt παρεχόμενης ισχύος στην είσοδο του μετατροπέα.Γιά χρήση με τα υποτυπώδη ενισχυτικά κυκλώματα των φορητών πηγών,απαιτούνται μεγαλύτερες τιμές ευαισθησίας.

2)Όποια αναθεώρηση γίνεται,οδεύει κατά κανόνα προς αυστηρότερα παρά ελαστικότερα κριτήρια.

3)Θα ήταν χρήσιμη μιά επεξήγηση επ'αυτού...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo