Πλήρες format PC.

V

VIDEOMIX

Guest
Θέλω να κάνω φορμάτ σε ενα πισί ενός ξαδέλφου μου. Να σβηστούν όλα. Με εναν σκληρό δίσκο το σύστημά του. Το λειτουργικό θέλει ξανά πέρασμα απο την αρχή;
Πως γίνεται το φορμάτ;

Ευχαριστώ. :)

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Θέλω να κάνω φορμάτ σε ενα πισί ενός ξαδέλφου μου. Να σβηστούν όλα. Με εναν σκληρό δίσκο το σύστημά του. Το λειτουργικό θέλει ξανά πέρασμα απο την αρχή;
Πως γίνεται το φορμάτ;

Ευχαριστώ. :)
1. ΚΑΝΕΙΣ BACKUP (ΣΕ CD DVD κ.λπ.) ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙΣ!

2. Αν έχεις το cd με τα windows xp απλά το βάζεις, ακολουθείς τις οδηγίες και κάποια στιγμή βρίσκεις την εντολή που λέει¨format disc c:" Απαντάς ναι και μετά μόνο του σβήνει όλο τον σκληρό δίσκο και ξαναπερνάει από την αρχή το λειτουργικό!

3. Κάνεις ξανά εγκατάσταση των προγραμμάτων που χρειάζεσαι...

Απλό αλλά όχι γρήγορο... θα σου πάρει μερικές ώρες κυρίως γιατί θα πρέπει να ξαναεγκαταστήσεις από την αρχή όλα τα προγράμματα που είχες...

Καλό κουράγιο και καλή τύχη (χρειάζεται με τα PC)!!!

GTX

Reaction score
39
Αρχικά ναι, αμα κάνεις format πρέπει να ξαναπεράσεις τα windows.
Λοιπόν υποθέτω οτι δε θες να σώσεις τίποτα απο τον σκληρό και οτι θες να βάλεις windows xp.
Ανοίγεις το pc μπαίνεις στο bios (για να μπείς πρέπει στην πρώτη οθόνη που βγάζει και δείχνει πχ τι επεξεργαστή έχεις εκεί πατας το delete). Μέσα στο βιος πρέπει να πας συνήθως στη δεύτερη απο πάνω επιλογή αριστερά και να βρείς το boot sequence εκεί πρέπει να αλλάξεις τη σειρά ωστε πρώτο να είναι το CD-ROM. Βάζεις μέσα στο pc το cd των windws. Βγαίνεις απο κεί και κάνεις exit saving settings.
Οταν αρχίσει να φορτώνει πρέπει να σου βγεί ενα μηνυμα που λέει press any key to load from cd ή κατι τέτοιο τελός πάντων. Πατάς οποιοδήποτε κουμπί και αρχίζει να φορτώνει απο το cd θα βγέις σε μια σειρά απο μπλέ οθόνες. Εκεί θα σου δώσει την επιλογή να βάλεις τα windows απο πάνω ή να κάνεις ενα fresh installation εσύ θες το δεύτερο. Μετά θα βγεί μια μπλέ οθόνη με τα partitions του σκληρού, εκεί έχεις τη δυνατότητα αν θες να τα αλλάξεις (πχ αν είναι 2 να τα κάνεις 1 κτλ.) αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το C. το κάνεις πρώτα delete και μετά create new partition in the unpartitioned space. και αφου το κάνεις αυτο το επιλέγεις για να μπούν εκεί τα windows. Μετά θα σου πεί να κάνεις format πρωτού συνεχίσεις και θα σου δώσει την επιλογή γρήγορου και αργού καλό είναι τα επιλέξεις το αργό (θα πάρει πολύ αν ο σκληρός είναι μεγάλος). Μετά το format θα κάνει restart μόνο του ή αν πατήσεις εσύ το enter νομίζω θα στο γράψει, μετά το restart πρέπει εσύ πάλι να μπείς στο bios και να αλλάξεις το boot sequence αυτή τη φορά θα ωάλεις πρώτο το σκληρό. Σώνεις κάνει restart και αρχίζει να φορτώνει ο οδηγός εγκατάστασης των windows.
Από κεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά και είναι του στύλ next... next. Σε κάποια φάση θα σου ανοίξει μενού για γλώσσες και regional settings, καλό είναι εκεί να προσθέσεις την Ελληνική γλώσσα και να τα ρυθμίσεις όλα για Ελλάδα.
Μη ξεχνάς οτι πρέπει να έχεις εύκαιρους τους drivers για τις διάφορες συσκευές που έχει πάνω το pc γιατί μετα την εγκατάστασή μπορεί κάποιους να μη τους έχουν τα windows. Αφού βάλεις και όλα τα προγράμματα office κτλ που θές καλό είναι να κάνεις και ενα defragment.
Αυτά...χάθηκες?
αν κάπου δεν είμαι ξεκάθαρος ή παίζει απορία εδώ είμαστε :wink:

Reaction score
5
Και αυτά είναι τα εύκολα, η μεγάλη ταλαιπωρία αρχίζει όταν θα χρειασθεί εγκαταστήσεις όλα τα προγράμματα drivers και να ρυθμίσεις τα settings που είχες προηγουμένως και να περάσεις όλα τα update!

Εκτός αν η ερώτηση σου ήταν πως θα μπορούσες τα περάσεις ξανά από πάνω!

Reaction score
6
Οπως βλεπεις Θανο ο φουρνος ειναι μπελας....

Λοιπόν υποθέτω οτι δε θες να σώσεις τίποτα απο τον σκληρό και οτι θες να βάλεις windows xp.
Ανοίγεις το pc μπαίνεις στο bios (για να μπείς πρέπει στην πρώτη οθόνη που βγάζει και δείχνει πχ τι επεξεργαστή έχεις εκεί πατας το delete). Μέσα στο βιος πρέπει να πας συνήθως στη δεύτερη απο πάνω επιλογή αριστερά και να βρείς το boot sequence εκεί πρέπει να αλλάξεις τη σειρά ωστε πρώτο να είναι το CD-ROM. Βάζεις μέσα στο pc το cd των windws. Βγαίνεις απο κεί και κάνεις exit saving settings.
Το παραπανω βημα ισω να μη χρειαστεί .
Μπορει απο την μανα του να κανει boot from cd.
Οταν ανοιξεις το pc και δεις κατα κατω να γραφει boot from cd πατα οποιο πλήκτρο θες και μετα θα σε οδηγήσει απο μονο του.

Reaction score
53
Εχω ψηλομπερδευτεί τώρα. Και ειναι σήμερα να κάνω το format.
Videomix είναι σημαντικό πρώτα απ'όλα αν έχεις κάνει backup τ'αρχεία σου!!!
Μετά η σειρά είναι η ως άνω αναφερομένη! αν έχεις το cd των winXP και το σύστημα σου bootάρει από cd... τα υπόλοιπα είναι όπως τα λέει ο GTXTC!!!

Reaction score
1
Απο την στιγμη που αποφασισες να κανεις format καντο.Μην το φοβασαι και κατι να μην κανεις σωστα εχεις την δυνατοτητα να το κανεις απο την αρχη αφου εχεις κανει backup τα αρχεια σου.
Αν αντιμετωπισεις οποιοδηποτε προβλημα ειμαστε ολοι εδω για βοηθεια.
Καλο κουραγιο.

Reaction score
0
και εγώ σκέφτομαι να κάνω format η μόνη διαφορά είναι οτι έχω windows 2000 και έχω δύο δίσκους σκληρούς
Επίσης έχω σε cd windows xp. Mπορώ να κάνω format και να εγκαταστήσω το xp ? Με τον δεύτερο δίσκο τι θα γίνει πρέπει να κάνω back up και σε αυ΄τόν

GTX

Reaction score
39
an_kar, όχι backup χρειάζεται να κάνεις μόνο σε αυτόν που θα μπούνε τα windows εκτός και αν θές να κάνεις format και στους 2. Εκεί που λέω πιο πάνω οτι θα σου βγάλει στη μπλε οθόνη τα partitions εσύ θα επιλέξεις να κάνεις delete και μετά format το σκληρό και το partition που είχες τα windows (τον c δηλαδή). Θέλει ομως λίγο προσοχή γιατί αν επιλέξεις το λάθος Partition ή το λάθος σκληρό θα χαθούν τα δεδομένα σου. Για να το αποφύγεις αυτό καλό είναι να ονομάσεις πριν το format τα partitions σου απο το My computer (Boot, Windows κτλ) οπότε όταν φτάσεις στην οθόνη αυτή να αναγνωρίσεις το partition και απο το όνομα του (στο βγάζει και αυτό πέρα απο το γράμμα του και τη χωρητικότητα του).
Αυτό που ξέχασα να αναφέρω και πάει και για σένα αυτο Θάνο είναι η περίπτωση που ο σκληρός που θέλετε να βάλετε τα windows να είναι SATA. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχετε εύκαιρη τη δισκέτα που είχε η μητρική με τους drivers για τον Sata controller (ή να κατεβάσετε τους τελευταίους συνήθως απο το site της μητρικής και να τους βάλετε σε μια δικέτα). Σε πολλές περιπτώσεις τα windows δεν έχουν αυτό τον driver στο cd τους οπότε αν δε κάνεις τίποτα στην μπλέ οθόνη με τους σκληρούς και τα Partitions δε θα εμφανιστούν οι σκληροί που είναι sata. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να έχεις μέσα στο floppy τη δισκέτα με τους drivers και αμέσως μετά το σημείο που πατάς οποιδήποτε πλήκτρο για να κάνει boot απο το cd στην πρώτη μπλέ οθόνη θα δείς οτι κάτω κάτω σου βγάζει να πατήσεις το F6 για να φορτώσεις drivers απο τη δισκέτα το πατάς (πρέπει να είσαι αρκετά γρήγορος) και αφού φορτώσει αυτά που φορτώνει απο το cd θα σου βγάλει να διαλέξεις τον driver που θες απο τη δισκέτα (συνήθως η δικέτα μέσα έχει για xp και για 2000) εσύ φυσικά διαλέγεις για xp. Μετά απο αυτό συνεχίζεις κανονικά και σου βγάζει όλους τους σκληρούς. (πάντως σε μερικές καινούργιες σχετικά μητρικές δε χρειάζεται αυτό το βήμα καθόλου).

Reaction score
7
Τα ΧΡ συνήθως βλέπουν τους SATA controllers χωρίς καμιά παρέμβαση. Drivers χρειάζονται αν ο SATA controller συνδυάζεται και με RAID.

Eκτος και αν δεν ειναι default ενεργοποιημενο απο το BIOS οποτε χρειαζεται πρωτα ενεργοποιηση....

Reaction score
7
Με τους SΑTA θα ήμου λίγο επιφυλακτικός στο αν τους αναγνωρίζει με τη μια.Καλό είναι πάντως να έχεις πρόχειρη την δισκέτα με τους ΣΑΤΑ drivers.

Reaction score
460
και ναι ladies and gentlemen έκανα μεγάλη πατάτα στο brand new pc που έβαλα σήμερα στο γραφείο...!!
και ενώ όλα με την εγκατάσταση πήγαν καλά, έσβησα ο μαμάκας τον χρήστη(λογαριασμό) ASP.netA... με αποτέλεσμα να κολάει ο υπολογιστής στην οθόνη του ''Καλως ήλθατε'' κανά 3λεπτο και μετά να ξεκινάει...:(
έμαθα ότι αυτό είναι το .Net Framework...κατεβάζω ένα τέτοιο αρχείο από την microsoft (23.2ΜΒ) και ελπίζω να επανέλθει...
καμιά άλλη λύση κανείς...??
thanks..

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.675
Members
38.592
Νεότερο μέλος
George Tzelalis