Πνευματικα Δικαιωματα Αγραφων Μεσων

Reaction score
7
Στο ποσο περιλαμβανονται πνευματικα δικ/τα της π. 3 του αρθρου 18 του Ν. 2121/93 οπως τροποπ. με το αρθρο 14 Ν. 3049/2002
Aυτο αναφερει με αστερακι η αποδειξη αγορας απο το ΠΛΑΙΣΙΟ για τα αγραφα CD & DVD που πηρα....

Τι ειδους πνευματικα δικαιωματα πληρωνουμε σε κατι που ειναι αδειο?
Σε ποιον πανε τα λεφτα?
Τι λεει ο νομος αυτος?
Αν το χρησιμοποιησω για σουβερ παλι θα πρεπει να πληρωσω?
Αν γραψω κατι δικο μου παλι πληρωνω?
Αφου εχω πληρωσει πνευματικα δικαιωματα (χωρις να ξερω το γιατι και το σε ποιον) μπορω να κανω παρανομα αντιγραφα ταινιων επειδη ειναι ''δικαωματικα πληρωμενα''?

ΥΓ. Θα ρωτησω το θειο μου το δικηγορο αν ξερει αυτον το νομο...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Τι ειδους πνευματικα δικαιωματα πληρωνουμε σε κατι που ειναι αδειο?
Σε ποιον πανε τα λεφτα?
Τι λεει ο νομος αυτος?
Αν το χρησιμοποιησω για σουβερ παλι θα πρεπει να πληρωσω?
Αν γραψω κατι δικο μου παλι πληρωνω?
Αφου εχω πληρωσει πνευματικα δικαιωματα (χωρις να ξερω το γιατι και το σε ποιον) μπορω να κανω παρανομα αντιγραφα ταινιων επειδη ειναι ''δικαωματικα πληρωμενα''?
ο νόμος ορίζει ότι όλα τα άγραφα μέσα θα περιέχουν ένα ποσό για πνευματικά δικαιώματα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για εγγραφή προστατευμένου προιόντος.

Ο πωλητής δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα γράψεις γι' αυτό τα δικαιώματα είναι πολύ μικρά σε κάθε άγραφο μέσο. Αν τα κάνεις σουβέρ ή όχι ή αν γράψεις κάτι δικό σου είναι προσωπική σου υπόθεση, όπως και το να γράψεις κάτι που δεν σου ανήκουν τα δικαιώματα. Για να μην χάνουν λοιπό οι εταιρίες πέρασαν αυτό τον νόμο πρώτα στις ΗΠΑ και μετά στιε υπόλοιπες χώρες. Η τροποποίηση έχει αρχίσει να ισχύει τελευταία...

Reaction score
51
Ο.Κ. Σπύρο.........
Υποθέτουμε λοιπόν πως αγοράζω ένα άγραφο CD για να αντιγράψω ένα CD που κανονικότατα αγόρασα και καλοπλήρωσα από κατάστημα (κι όχι από τον δρόμο) για να το ακούω πχ στο αυτοκίνητο χωρίς να χαλάω το κανονικό.
Άρα ΈΧΩ ήδη πληρώσει δικαιώματα (άρα τα διπλοπληρώνω.......)
Γιατί?
Τελικά μήπως είμαι μ@λ.... που αγοράζω κανονικά?

(να μην συνυπολογίσω και την περίπτωση ενός κλειδωμένου "γνήσιου" CD γιατί θα αρχίσω να "φορτώνω" χρονιάρες μέρες!!!)

Reaction score
6
Εχω την εντύπωση πως το ιδιο ισχύει και για την αγορα ετικετών και γενικα χαρτιών που βγαίνουν για την εκτύπωση εξώφυλλων (cd label κτλ).

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Υποθέτουμε λοιπόν πως αγοράζω ένα άγραφο CD για να αντιγράψω ένα CD που κανονικότατα αγόρασα και καλοπλήρωσα από κατάστημα (κι όχι από τον δρόμο) για να το ακούω πχ στο αυτοκίνητο χωρίς να χαλάω το κανονικό.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία το να κάνεις αντίγραφα του CD ακόμα και για δική σου χρήση απαγορεύεται!!! (δες τα ψιλά γράμματα πάνω σε κάθε δίσκο CD)

Φυσικά η νομοθεσία αυτή πέρασε μετά από πιέσεις των εταιριών. Στις ΗΠΑ όμως υπήρξε δικαστήριο που αθώωσε κάποιον που έκανε αντίγραφα για προσωπική χρήση και τότε οι εταιρίες παραγωγής σκέφτηκαν το κολπάκι με τα δικαιώματα στα άγραφα μέσα...

Ουσιαστικά πλέον εφόσον το άδειο δισκάκι περιέχει δικαιώματα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να αντιγράψεις τα CD σου ή τα DVD σου, αλλά όχι για να δώσεις το αντεγραμμένο αλλού (αυτό εξακολουθεί να διώκετε)

Reaction score
51
Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία το να κάνεις αντίγραφα του CD ακόμα και για δική σου χρήση απαγορεύεται!!! (δες τα ψιλά γράμματα πάνω σε κάθε δίσκο CD)

Φυσικά η νομοθεσία αυτή πέρασε μετά από πιέσεις των εταιριών. Στις ΗΠΑ όμως υπήρξε δικαστήριο που αθώωσε κάποιον που έκανε αντίγραφα για προσωπική χρήση και τότε οι εταιρίες παραγωγής σκέφτηκαν το κολπάκι με τα δικαιώματα στα άγραφα μέσα...

Ουσιαστικά πλέον εφόσον το άδειο δισκάκι περιέχει δικαιώματα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να αντιγράψεις τα CD σου ή τα DVD σου, αλλά όχι για να δώσεις το αντεγραμμένο αλλού (αυτό εξακολουθεί να διώκετε)
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις μεγαλοδισκογραφικές για την δυνατότητα που μου παρέχουν να μπορώ να αντιγράψω τα CD ΜΟΥ για να τα ακούω ΚΑΙ στο αυτοκίνητό μου! Είμαι πολύ χαρούμενος που συμβαίνει αυτό!
Και να ζητήσω και ταπεινά συγνώμη που τους κατηγορούσα για το "κλείδωμα" των μικρών αγαπημένων δίσκων.............

Μην ξεχάσω να τις ευχαριστήσω επίσης για την πολύ καλή ποιότητα αυτών, τόσο στο θέμα ήχου όσο και στα κουτιά τους, αλλά και για το πολύ λογικό κόστος των 15-17-20-22 ευρώ που μας ζητούν για την εξαίσια ποιότητα αυτών (άλλο αν στις ίδιες στοιχίζει πολύ-πολύ-πολύ λιγότερο........)
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.665
Members
38.588
Νεότερο μέλος
dark2030@