Ποια είσοδο να διαλέξω για το M1DAC?

Toslink ή USB?

• Toslink δαγκωτό...για πιο "φωτεινές" ακροάσεις

Votes: 1 16,7%
  • USB και τα bits στα κάγκελα!

Votes: 5 83,3%

• Total voters
    6
Reaction score
1.147
Εδώ και 2-3 βδομάδες είμαι ευτυχής κάτοχος του M1DAC της musical fidelity.
Μόλις προχθές όμως θυμήθηκα ότι το pc μου έχει εκτός από usb φυσικά, και οπτική έξοδο.
Δεν έχω όρεξη να διαθέσω κάποιο σεβαστό ποσό σε οπτικό καλώδιο (και δεν νομίζω ότι πρέπει για 0.5m που το θέλω) αλλά αυτή η επιλογή με έβαλε σε σκέψεις εφ' οσον η οπτική σύνδεση αφήνει πίσω της θέματα ground loop κτλ αφού δεν έχει ρεύμα στην ουσία κτλ κτλ.

Εν τω μεταξύ, toslink και usb έχουν τις ίδιες δυνατότητες 24-96.

Έχετε ακούσει τίποτα για την υλοποίηση του M1DAC στην οπτική είσοδο σε σχέση με αυτή του usb?
Αξίζει να δώσω κανα 10 ευρω για οπτικό καλώδιο, έτσι για την πλάκα?

Reaction score
50
Στο δικό μου Μ1 πρώτης γενιάς (μη ασύγχρονη USB) υπάρχει διαφορά υπέρ της οπτικής. Αν έχεις πιο νέο μοντέλο δεν ξέρω τι διαφορές μπορεί να έχουν, δανείσου, δοκίμασε και πες και σε εμας ;)
ΥΓ. Τα καλώδια μου χρησιμοποιώ είναι τυπικής ποιότητας.

Reaction score
1.188
Η διαφορά που αναφέρεις δεν έχει να κάνει μόνο με το είδος σύνδεσης αλλά και με το τι «βλέπει» ως κάρτα ήχου ο υπολογιστής.

Γίνομαι πιο συγκεκριμένος:

- Στην περίπτωση της USB σύνδεσης ο υπολογιστής σου «βλέπει» το DAC σαν εξωτερική USB κάρτα ήχου. Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου του PC σου μένει ανενεργή. (είναι σαν να μην υπάρχει)

- Στην περίπτωση της συνδεσμολογίας μέσω οπτικής ίνας το PC «βλέπει» την δική του ενσωματωμένη κάρτα ήχου και δεν «γνωρίζει» αν έχει συνδεθεί άλλο hardware. To DAC δουλεύει απλώς ως μετατροπέας D/Α και όχι ως εξωτερική κάρτα ήχου όπως στην πρώτη περίπτωση.

Βλέπεις λοιπόν ότι αλλάζοντας σύνδεση, επί της ουσίας είναι σαν να αλλάζεις κάρτα ήχου, οπότε η απάντηση στό ερώτημά σου ποια είναι καλύτερη σύνδεση δεν είναι τόσο απλή. Είναι πιο σύνθετο το θέμα.
Αρα η καλύτερη και πιο σίγουρη απάντηση είναι να ακούσεις και τις δύο συνδεσμολογίες και να αποφασίσεις ποια ακούγεται καλύτερα.

Να επισημάνω απλώς ότι η σύνδεση μέσω οπτικής ίνας υπερτερεί στο θέμα της ηλεκτρικής απομόνωσης του PC από τον υπόλοιπο ηχητικό εξοπλισμό σου γεγονός το οποίο έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα: Αποφυγή βόμβων, ground loops, «βρώμικα» ρεύματα από το διακοπτικό τροφοδοτικό του PC ή της οθόνης δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τον ενισχυτή και τα ηχεία σου, κλπ.

Reaction score
30.029
Η διαφορά που αναφέρεις δεν έχει να κάνει μόνο με το είδος σύνδεσης αλλά και με το τι «βλέπει» ως κάρτα ήχου ο υπολογιστής.

Γίνομαι πιο συγκεκριμένος:

- Στην περίπτωση της USB σύνδεσης ο υπολογιστής σου «βλέπει» το DAC σαν εξωτερική USB κάρτα ήχου. Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου του PC σου μένει ανενεργή. (είναι σαν να μην υπάρχει)

- Στην περίπτωση της συνδεσμολογίας μέσω οπτικής ίνας το PC «βλέπει» την δική του ενσωματωμένη κάρτα ήχου και δεν «γνωρίζει» αν έχει συνδεθεί άλλο hardware. To DAC δουλεύει απλώς ως μετατροπέας D/Α και όχι ως εξωτερική κάρτα ήχου όπως στην πρώτη περίπτωση.

Βλέπεις λοιπόν ότι αλλάζοντας σύνδεση, επί της ουσίας είναι σαν να αλλάζεις κάρτα ήχου, οπότε η απάντηση στό ερώτημά σου ποια είναι καλύτερη σύνδεση δεν είναι τόσο απλή. Είναι πιο σύνθετο το θέμα.
Αρα η καλύτερη και πιο σίγουρη απάντηση είναι να ακούσεις και τις δύο συνδεσμολογίες και να αποφασίσεις ποια ακούγεται καλύτερα.

Να επισημάνω απλώς ότι η σύνδεση μέσω οπτικής ίνας υπερτερεί στο θέμα της ηλεκτρικής απομόνωσης του PC από τον υπόλοιπο ηχητικό εξοπλισμό σου γεγονός το οποίο έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα: Αποφυγή βόμβων, ground loops, «βρώμικα» ρεύματα από το διακοπτικό τροφοδοτικό του PC ή της οθόνης δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τον ενισχυτή και τα ηχεία σου, κλπ.

Δεν τους γλυτωνει τους θορυβους Τασο με την οπτικη ινα.
Το θορυβωδες περιβαλον του pc μπαινει μεσα στο σημα πολύ πριν τον μετατροπεα του ηλεκτρικου σηματος σε φως .

Reaction score
677
Πάντως η αλήθεια είναι πως οι USB είναι πιο ύποπτες για θορύβους.
Ειδικά αν είναι shared,που στην περίπτωση των λαπ είναι σχεδόν σίγουρο.
Η γαλβανική απομόνωση λύνει προβλήματα,κι αν το ντακ την έχει,οκ.
Αλλιώς υπάρχουν πλακέτες που με λίγο χέριασμα κάνουν την δουλειά.
Αν πάντως βάλει κάποιος τα ακουστικά του στον υπολογιστή και ακούσει θορύβους στην νορμάλ έξοδο,τότε κατά 90% θα ακούσει τα ίδια και στην USB σύνδεση,αυτό λέει η πράξη.(εκτός και γαλβανικής απομόνωσης,αυτόνομης μελετημένης τροφοδοσίας,κλπ.)

Reaction score
1.147
άρα το συμπέρασμα είναι να πάρω ένα φτηνό οπτικό καλώδιο της crystal audio της τάξεως των 13€ για να δοκιμάσω?
Ή για να δω διαφορά πρέπει να δώσω περισσότερα?

Περισσότερα έτσι από απλή περιέργεια δεν δίνω, σας το λέω! λολ
Δεν θα κάνω τα ψηφιακά καλώδια ...αναλογικά!
το θέμα είναι να δω την υλοποίηση του M1DAC στην οπτική, όχι να συγκρίνω καλώδια

Reaction score
7.194
μην το δοκιμασεις, εκτος και αν εχεις καποια πολυ καρτα ηχου στον υπολογιστη σου......απο δοκιμες που εχω κανει εγω με dac της ιδιας εταιρειας, η διαφορα υπερ της usb συνδεσης ηταν ευκολα ακουστη.Η δοκιμη εγινε σε desktop υπολογιστη με καρτα ηχου στην μητρικη (αρα χαλια),αλλα και σε λαπτοπ με αξιοπρεπεστατη καρτα ηχου (και με οπτικη εξοδο). Το καλωδιο σιγουρα παιζει ρολο,αν εχεις καποια αλλη ψηφιακη πηγη που εχει οπτικη εξοδο (media player) και σκοπευεις να την συνδεσεις στο m1, τοτε αγορασε ενα καλωδιο μεχρι 30 ευρω (με μηκος στο μετρο).

Reaction score
1.188
άρα το συμπέρασμα είναι να πάρω ένα φτηνό οπτικό καλώδιο της crystal audio της τάξεως των 13€ για να δοκιμάσω?
Ή για να δω διαφορά πρέπει να δώσω περισσότερα?
Αυτό το οπτικό καλώδιο της Crystal Audio είναι πολύ καλό και ΔΕΝ υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγοράσεις κάτι ακριβότερο.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.631
Members
38.582
Νεότερο μέλος
NikolasLegend7