Ποια ειναι η αναφορα μας?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Σαββατο απογευμα εφυγα απο την δουλεια και "ανηφορισα' προς
το σπιτι.
Ο καιρος ηταν βροχερος με συνεπεια να εχει δημιουργηθει το γνωστο κομφουζιο
στους δρομους.
Ετσι, καθως ημουν ακινητος, παρατηρουσα οσα εβλεπα γυρω μου.
Τα ακινητοποιημενα αυτοκινητα διαφορων χρωματων, την βροχη,
τον δρομο, τους ανθρωπους, τον ουρανο.
Ρωτησα τον εαυτο μου εαν αυτο που βλεπω εκεινη την στιγμη αντικατοπριζε
την εικονα που προσπαθουμε να παρουμε στους βιντεοπροβολεις μας.
Η απαντηση ηταν συγκεχυμενη.
Τα χρωματα φανταζαν περισσοτερο μουντα απο αυτα που θα παιρναμε
απο μια δεδομενη σκηνη σε μια αριστη μεταφορα στο HD μεσο
μας και απο εκει στον βιντεοπροβολεα μας.
Οκ, οι διαστασεις ηταν τρεις, δεν υπηρχαν προβληματα στην κινηση,
ουτε artifacts, αλλα τα χρωματα και οι αντιθεσεις μου εδειχναν...χλωμοτερες.:111:

Περα απο το εαν συμφωνειτε η οχι(δεκτη η οποια διαφωνια) ολα
αυτα μου εφεραν στο μυαλο μια αντιπαραθεση που ειχα με τον Κωστα
Κεφαλα για αυτο το θεμα πριν 6-7 χρονια.

Το μεγαλο ερωτημα ειναι:
"Τελικα ποια εικονα προσπαθει να μιμηθει η εικονα του βιντεοπροβολεα?"
Της πραγματικοτητας?
Του κινηματογραφου?
Της τηλεορασης?
Τι?

Η επιμερους ερωτηση που προφανως θα αναδυθει θα ειναι:
"Ολες οι τεχνολογιες εχουν τον ιδιο στοχο αναπαραγωγης?"
Π.Χ. εαν στην πρωτη ερωτηση απαντησουμε "του κινηματογραφου"
τοτε ισχυει το ιδιο για τους CRT και τους LCD?

Reaction score
15.548
Απάντηση: Ποια ειναι η αναφορα μας?

Δεν θυμαμε τι ειχαμε πει.....
Σιγουρα ηταν στο πρωτο μαγαζι που γνωριστηκαμε......

Επειδη καποια πραγματα δεν αλλαζουν στην εικονα και φυσικα εγω λεω τα πραγματα ως εχουν.....!!!:116: θα σου πω και τωρα(οπως τοτε)οτι η εικονα που θα επρεπε να δεις απο προβολεα ειναι αυτο που εβλεπες και στον βροχερο δρομο με τα μουντα αυτοκινητα.....
Δυστυχως η ευτυχως οι λογοι που μπορεις να δεις κατι αλλο η θελεις να δεις κατι αλλο ειναι πολλοι και ειναι περιπλοκο το θεμα.......

Στην πραγματικοτητα πρεπει να δεις τα πραγματα ως εχουν......σαν ζωντανα..!!!!
Ειναι πολυ απλο αυτο που λεω...

Το περι ορεξεως δεν με ενδιαφερει ομως το σεβομαι..!!!

Ο κινηματογραφος ειναι μια πραγματικοτητα.......μην μπερδευεσε........!!!:116:
Kαι μιας και μιλαμε για κινηματογραφο....τωρα παω να δω το "ΠΕΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ"...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Re: Απάντηση: Ποια ειναι η αναφορα μας?

Δεν θυμαμε τι ειχαμε πει.....
Σιγουρα ηταν στο πρωτο μαγαζι που γνωριστηκαμε......

Επειδη καποια πραγματα δεν αλλαζουν στην εικονα και φυσικα εγω λεω τα πραγματα ως εχουν.....!!!:116: θα σου πω και τωρα(οπως τοτε)οτι η εικονα που θα επρεπε να δεις απο προβολεα ειναι αυτο που εβλεπες και στον βροχερο δρομο με τα μουντα αυτοκινητα.....
.
Στο σημειο συναντησης επεσες μεσα.
Στα υπολοιπα....οσο θυμαμαι οχι.
Τοτε εγω υποστηριζα τους CRT και σου ειχα πει αυτο που μου λες τωρα...:126:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Προφανώς ο τέλειος προβολέας είναι αυτός που δείχνει ακριβώς αυτό που του δίνεται -δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία περί αυτού.
Που σημαίνει όμως ότι λείπει η αρχική παράμετρος από την εξίσωση αληθοφάνειας: το πως έχει γραφτεί η εικόνα.

Αυτή τη στιγμή η ανάλυση, ο χρωματικός χώρος, ο ρυθμός ανανέωσης και το δυναμικό εύρος που καταγράφονται στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, υπολείπονται πολύ των δυνατοτήτων του ανθρώπινου ματιού. Οπότε απλά "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος" κι αναγκαστικά βολευόμαστε στα 1080/24p, REC.709 και σε αρκετά f/stop εύρους λιγότερα.

Τουλάχιστον η κινηματογραφική φωτογραφία είναι και καλλιτεχνία, κι η αληθοφάνεια δεν είναι αυτοσκοπός: μπορούμε πάντα να ψάχνουμε τι θέλει να πει ο σκηνοθέτης. :142:

Reaction score
3

Εάν θες να καταγράψεις ότι βλέπεις, με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα τότε αυτό το οποίο παράγεις ονομάζεται ντοκιμαντέρ. Η κινηματογραφική εικόνα είναι άποψη του σκηνοθέτη, προπαγάνδα, έμμεση ή άμεση διαφήμισή, είναι πολλά πράγματα όχι όμως κατά ανάγκη πιστή απεικόνιση αυτού που βλέπει ο καθένας. Είναι γεμάτος με συμβάσεις και συμβολισμούς. Άσε που στις μεταμοντέρνες μέρες μας, αυτό που βλέπει ο καθένας είναι, πιθανόν, πολύ προσωπικό και διαφορετικό από αυτό που βλέπει κάποιος άλλος, συνεπώς αυτό που ονομάζουμε αντικειμενικότητα έχει, έτσι και αλλιώς, πάει περίπατο.
Στην απάντηση του ερωτήματός σου θα συμφωνήσω με το Δημήτρη:

Προφανώς ο τέλειος προβολέας είναι αυτός που δείχνει ακριβώς αυτό που του δίνεται

Reaction score
0

Και ο κινηματογράφος και ο ΒΠ είναι μια ψευδαίσθηση, σωστός Βπ είναι αυτός που δείχνει ότι και ο κινματογράφος. Όσο για την πραγματικότητα.... και αυτή είναι μια ψευδαίσθηση. ¨Εχεις την εντύπωση πως η ανθρώπινη όραση είναι η ίδια; Εννοώ την απόδοση του φάσματος απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Η νομίζεις πως βλέπουν όλοι τις ίδιες διαβαθμίσεις του γκρί; Υπάρχει επίσης ολόκληρος κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με την ψυχολογική επίδραση των χρωμάτων. Και εδώ ακόμα υπάρχουν διαφορές στους ανθρώπους. Και εμείς ψάχνουμε για μαύρα που δεν υπάρχουν παρα στην φαντασία μας.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881
θα ελεγα οτι ενα εξαιρετικο ht μπορει να γινει καλυτερο και απο την πραγματικοτητα
βασικα ειναι κατι που σε κανει να νομιζεις οτι εισαι αλλου και σε κανει να ξεχνας που ησουν πριν σβησουν τα φωτα του ρουμ

Reaction score
1.214

Προφανώς ο τέλειος προβολέας είναι αυτός που δείχνει ακριβώς αυτό που του δίνεται -δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία περί αυτού.
Απλα αυτο..:137:

Απο κει και περα ας παρει η ας τον ρυθμισει ο καθενας οπως θελει (καλα το λεω..γιατι δεν εχω προβολι..:138: ) για να τον φερει κοντα στα δικα του γουστα , και κοντα στη δικη του πραγματικοτητα..:137:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Reaction score
164
Ο προβολέας καλείται να δείξει σωστά την εικόνα που αποτύπωσε ο σκηνοθέτης. Τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο. Το να φέρνουμε την εικόνα εκεί που αρέσει σε εμάς είναι εντελώς λάθος, από κάθε άποψη.
Η αναφορά μας είναι αυτό που αποτύπωσε ο σκηνοθέτης στην τελική κόπια του φιλμ. Όχι ό,τι μας αρέσει. Όχι ό,τι θεωρούμε σωστό. Όχι ό,τι φανταζόμαστε.
Ρυθμίζουμε με πάτερνς ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όταν δίνουμε στο μηχάνημα κόκκινο, βγάζει κόκκινο, ότι δεν χάνει τη μισή πληροφορία στα σκούρα, κτλ κτλ και από εκεί και πέρα βλέπουμε την πραγματικότητα του καλλιτέχνη.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Re: Απάντηση: Re: Ποια ειναι η αναφορα μας?

Εάν αυτό "ταΐσαμε" την είσοδό του, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα στον προβολέα.
Υπαρχει τοτε φυσικο "ταισμα"?
Φταιει μονο το μεσο αναπαραγωγης η και αυτο της προβολης?

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποια ειναι η αναφορα μας?

Στο σημειο συναντησης επεσες μεσα.
Στα υπολοιπα....οσο θυμαμαι οχι.
Τοτε εγω υποστηριζα τους CRT και σου ειχα πει αυτο που μου λες τωρα...:126:
Δεν κανω λαθη Αντριους.....(μαλλον σπανια απο επιπολαιοτητα)
Καποια πραγματα ειναι ως εχουν....
Εκτος και αν καταλαβες λαθος κατι απο αυτα που ειχα πει.

Ο κινηματογραφος ειναι πραγματικοτητα....ειναι κατι το οποιο το φτιαχνουν για να το δεις ετσι,οποτε δεν τιθετε θεμα αληθοφανειας,ειναι αληθες αυτο που βλεπεις.....

Οσο για τους CRT γνωριζεις πολυ καλα(και το εχω πει αρκετες φορες)οτι δεν ειναι καλο μεσο προβολης..
Ειναι ενα μεσο προβολης για ενα συγκεκριμενο ειδος εικονας......
Καλος η κακος ετσι ειναι........

Αληθεια,τι σου ειχα πει ...:118:

Εγω θυμαμε τοτε εβλεπα dlp και ξερναγα....τωρα λιγοτερο..:116:
Τα τρια πανελακια ειναι το καλυτερο,αλλα πουντα..!!!!!

Reaction score
0
Ο κινηματογράφος ΔΕΝ είναι πραγματικότητα.Είναι καλλιτεχνική απεικόνιση (ακόμα και στα ντοκυμαντέρ).Δεν υπάρχει φυσική εικόνα στον κινηματογράφο.Ακόμα και η επιλογή φακού είναι αλλοίωση της.Για αυτόν τον λόγο γελάω όταν ακούω για <αφύσικα χρώματα>.Ας λέμε καλύτερα για χρώματα έξω από το τρίγωνο.Τι θα πει φυσικά χρώματα σε μία ταινία αφού σχεδόν όλες έχουν αλλοιωμένα χρώματα η είναι γυρισμενες με κόκκο κλπ...

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Το γεγονός ότι ο κινηματογράφος είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που δεν έχει απαραίτητα νατουραλιστική μορφή, δε σημαίνει ότι θα έβλαπτε η χρήση ενός προβολέα με δυνατότητα απόλυτα φυσικής απεικόνισης.
Το εντελώς αντίθετο θα έλεγα, αφού ένας προβολέας που θα μπορούσε να δείξει τη φυσική εικόνα όπως ακριβώς του δινόταν, θα ήταν σε θέση να δείξει και την καλλιτεχνική εικόνα, επίσης όπως ακριβώς θα του δινόταν.
Το πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που ο προβολέας -ή κάποιος άλλος κρίκος στην αλυσίδα αναπαραγωγής- εκδηλώνει ο ίδιος... καλλιτεχνικές ανησυχίες. Εκεί όντως έχουμε και αφύσικα χρώματα και πολλά άλλα προβλήματα. Για να τα εντοπίσουμε με ακρίβεια και να τα διορθώσουμε όμως, χρειαζόμαστε πάτερνς και όργανα μέτρησης κι όχι ταινίες.

Reaction score
1.847

... Το πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που ο προβολέας -ή κάποιος άλλος κρίκος στην αλυσίδα αναπαραγωγής- εκδηλώνει ο ίδιος... καλλιτεχνικές ανησυχίες ... Για να τα εντοπίσουμε με ακρίβεια και να τα διορθώσουμε όμως, χρειαζόμαστε πάτερνς και όργανα μέτρησης κι όχι ταινίες.
Σωστές παρατηρήσεις από κάποιον που γνωρίζει το αντικείμενο. :444: Που μπορεί να τις καταλάβει και κάποιος που δεν το γνωρίζει, σαν εμένα. :422:

Reaction score
15.548

Το γεγονός ότι ο κινηματογράφος είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που δεν έχει απαραίτητα νατουραλιστική μορφή, δε σημαίνει ότι θα έβλαπτε η χρήση ενός προβολέα με δυνατότητα απόλυτα φυσικής απεικόνισης.
Το εντελώς αντίθετο θα έλεγα, αφού ένας προβολέας που θα μπορούσε να δείξει τη φυσική εικόνα όπως ακριβώς του δινόταν, θα ήταν σε θέση να δείξει και την καλλιτεχνική εικόνα, επίσης όπως ακριβώς θα του δινόταν.
Το πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που ο προβολέας -ή κάποιος άλλος κρίκος στην αλυσίδα αναπαραγωγής- εκδηλώνει ο ίδιος... καλλιτεχνικές ανησυχίες. Εκεί όντως έχουμε και αφύσικα χρώματα και πολλά άλλα προβλήματα. Για να τα εντοπίσουμε με ακρίβεια και να τα διορθώσουμε όμως, χρειαζόμαστε πάτερνς και όργανα μέτρησης κι όχι ταινίες.
Δημητριε δυο πραγματα μπορει να συμβαινουν..!!!

Η με καταλαβαινεις...:116:

Η εχουμε τις ιδιες αποψεις.......!!!!!!

Ο κινηματογραφος ειναι μια πραγματικοτητα Τακη γιατι θα πρεπει να μεταφερεις αυτα που θελει ο καλιτεχνης.....

Ο προβολεας που μπορει να αποδωσει ολα τα ειδη εικονας ειναι και ναμπερ ουαν.....:112:
Μονο ενας ουδετερος προβολεας μπορει να σου δειξει τα παντα...

Το τι σημαινει ουδετερος προβολεας ειναι πολυ απλο και ταυτοχρονα δυσκολο να εξηγησω.....

Γι'αυτο και εγραψα παραπανω οτι οι crt μπορουν να παιξουν ενα ειδος εικονας......και φυσικα ακομα και αυτο με ελειψεις.....

Και φυσικα για να μην υπαρξει παρεξηγηση,παντα μιλαμε για αναφορα εγγραφης....και οχι αυτο που βλεπουμε με την οραση μας....οποτε,οσο καλυτερη αναφορα εχουμε τοσο ποιο πιστα θα δουμε με τον ουδετερο προβολεα......

Ποιος ειναι ο ποιο ουδετερος προβολεας εως σημερα..?
αααααααα....δεν μπορω να πω...!!!!:116:

Εστω και αυτα τα ολιγα που ειπαμε ειναι καλο....

Δημητριε .....ειλικρινα μπραβο αγορι μου....!!!!
Ολιγοι εως καθολου το γνωριζουν αυτο......Μπραβο.....!!!!!!!!

Reaction score
15.548
Re: Απάντηση: Re: Ποια ειναι η αναφορα μας?

Υπαρχει τοτε φυσικο "ταισμα"?
Φταιει μονο το μεσο αναπαραγωγης η και αυτο της προβολης?
SETUP Αντριους.....setup...!!!!

Oθονη-player-προβολεας-χωρος....

Τα Ητpc δεν πιανονται......εδω τωρα θα γελασουμε..:116:
Θα γινει χαμος....:142:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.174
Members
38.666
Νεότερο μέλος
Andreas G