Ποιμενικό μινόρε!!!

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Η Δυτική Μουσική έχει μόνο 2 τρόπους /‘’modes’’ (Μινόρε – Ματζόρε).
Η Ανατολική δεκάδες… Ακούστε εδώ με την τροποποιημένη φυσαρμόνικα μου έναν ωραίο , μελαγχολικό ήχο Ποιμενικής , Ρουμάνικης Λαϊκής , Τσιγγάνικης και Ελληνικής Μουσικής….
..πάντοτε μου άρεσε να μοιράζομαι και να δημοσιοποιώ (έστω κι αν από κάποιους θεωρείται προβολή…ίσως ενδόμυχα να υπάρχει και τέτοια, θεμιτή όμως .. αλλά σε τέτοια ηλικία τι να την κάνεις!!!) εμπειρίες , κυρίως μουσικές και μουσικοτεχνολογικές δραστηριότητες! ώστε ..έστω να διευρύνονται οι γνώσεις μας.
Εξ’ άλλου αυτό δεν είναι και το ζητούμενο σε ένα ΜΚΔ?? Να μοιραζόμαστε αυτά που ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να είναι χρήσιμα !
 

Μηνύματα
7.362
Reaction score
2.554
Ωραίο!
Αλλά ποιές κλίμακες (τρόπους/δρόμους) παίζεις εκτός από μινόρε/ματζόρε?
Η τροποποιημενη φυσαρμόνικα φεύγει από τη συγκερασμένη δυτική κλίμακα?
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Οι φυσαρμόνικες του εμπορίου είναι μόνο Δυτικής Μουσικής (Μινόρε – Ματζόρε). Φυσικά δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε την ανατολίτικη μουσική με δυτικό τρόπο ,απλά διότι οι δρόμοι πχ Ποιμενικός, Ουσάκ , Χιτζάζ…. είναι επηρεασμένοι από maqam και Βυζαντινή Μουσική και αυτοί οι δρόμοι είναι ελληνικοί και σήμερα παίζονται από μπουζούκι, κιθάρα κλπ (ένταστα όργανα ). Δηλαδή από όργανα κουρδισμένα σε Equal Temperament. Φυσικά τα μακάμια για να αποδοθούν ακουστικά στην καθαρότητα τους χρειάζονται οπωσδήποτε όργανα άταστα (πχ βιολί). Η φυσαρμόνικα έχει τη δυνατότητα μέσω τεχνικής bending να αποδώσει καλύτερα απ' ότι άλλα όργανα πνευστά!
Εγώ έχω μετατρέψει κάποιες φυσαρμόνικες (τροχίζοντας κατάλληλα τα σχετικά γλωσσίδια τους) ώστε να παίζουν και ‘’δρόμους (Χιτζάζ, ουσάκ, ποιμενικό....)! Στο συνημμένο βίντεο παίζω μελωδία σε D hijaz με τρομπέτα αλλά και με την τροποποιημένη μου φυσαρμόνικα σε B hitzaz key
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.062
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top