Ποιος παγίδευσε το Dark Chip 3 ?

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
[align=center]Η ιστορία του Samsung SP800.[/align]

[align=center]
[/align]

Η αντεπίθεση των χωρών της Άπω Ανατολής είναι προσχεδιασμένη αρκετά χρόνια τώρα. Όσοι μιλάνε για επερχόμενη οικονομική απαξίωση του Hi-End με τις γνωστές εξωφρενικές τιμές αλλά με παράλληλη αύξηση ποιοτικής αναπαραγωγής τόσο σε εικόνα αλλά και σε ήχο, δεν πέφτουν έξω και για την ακρίβεια μειδιούν τώρα που δικαιώνονται.

Η ιστορία έδειξε ότι πρώτα οι Ιάπωνες αλλά τώρα και όλες οι υπόλοιπες Ασιατικές ράτσες έμαθαν να αντιγράφουν τέλεια και φτάσανε στο σημείο με ένα εκπληκτικό R&D που αποκόμισαν όλα αυτά τα χρόνια, να ξεπεράσουν τους ίδιους του δασκάλους. Η εισβολή όλων των ασιατικών προϊόντων και στη δική μας χώρα είναι ένα μικρό ποσοστό της γιγάντωσης που θα επακολουθήσει. Δεν θέλω εξετάσω τις παράπλευρες κοινωνικές και οικονομικές θεωρίες επί του θέματος που διαβάζω καθημερινά σε εφημερίδες και στα υπόλοιπα ΜΜΕ.
Θέλω να δείτε και ίσως να διαπιστώσετε και εσείς μαζί μου πόσο απλά μια εταιρία που κατασκευάζει ψυγεία και κλιματιστικά έφτιαξε τον καλύτερο προβολέα Dark Chip 3, που για εμάς μοιάζει out of the blue αλλά για αυτούς αναγάγετε σε χρόνια στρατηγική και τελική επελαση με αιφνιδιασμό.

Η Samsung με τα αναρίθμητα κεφάλαια θέλησε να μπει στη σφαίρα του Hi-End της βιντεοπροβολής ξεπερνώντας τα άγουρα χρόνια και τις αρχικές παιδικές ασθένειες που περνάει κάθε εταιρία.
Πως;
Πολύ απλά με τον εμβολιασμό.

Πήρε τον κορυφαίο guru της εικόνας παγκοσμίως, του έδωσε σε ένα πιάτο μπροστά του τη κορυφή της τεχνολογίας σε Chipset, φακούς, μάτια γάτας, λάμπες κλπ και του ζήτησε με μια πρόταση: Φτιάξε μου κάτι reference.
Όχι δεν άκουσα τον Διευθυντή του τμήματος να το ζητάει όπως ακριβώς το περιγράφω από τον Joe Kane, ούτε ξέρω τα οικονομικά ανταλλάγματα αλλά αν το μηχάνημα που είχα τη τύχη να δω δεν είναι ότι καλύτερο μπορεί να βγάλει αυτή τη στιγμή η τεχνολογία της Texas Instruments σε συνδυασμό με τα επιμέρους ποιοτικά υλικά συρναμολόγησης, θεωρώ ότι όσοι παθιαζόμαστε με αυτό το Hobby πρέπει να γράφει το κούτελο μας Γεννημένα Κορόϊδα.

Το μηχάνημα βγήκε τη πιο καταλληλη στιγμή. Μόλις έχει κυκλοφορήσει ο πανακριβος Marantz και ο Optoma Η79 με κάπως μετριες κριτικές στις ΗΠΑ, η BenQ ψάχνεται καιρό για τον 8720 και η sharp δεν ακούγεται.

Στη μέση του ωκεανού τώρα όλοι μιλάνε για το νέο που ηρθε σαν κεραμίδα.
Hi-End προβολέας από τη Samsung με τη σφραγίδα του ανθρώπου που στις ΗΠΑ θεωρείτε ο μεσίας της εικόνας.

Δεν θέλω να κάτσω και να γράψω εξονυχιστικές εντυπώσεις από τον προβολέα γιατί πολύ απλά το μηχάνημα είναι ότι καλύτερο έχω δει σε μονότσιπη υλοποίηση (συμπεριλαμβάνοντας και τρίτσιπη σε διασταση προβολής εως 120 ίντσες).
Δεν έχει κανένα απολύτως μειονέκτημα, όσο υπεροπτικό αν ακούγεται αυτό, παρά την λίγο υψηλότερη στάθμη θορύβου σε σχέση με τα φετινά αθόρυβα μοντέλα παραγωγής. Η στάθμη θορύβου του είναι παραπλήσια για παράδειγμα του 8700+

Από τα πλεονεκτήματα θα σταθώ μόνο σε δύο.
1ον Προβάλει ΚΑΙ αυτός με αυτή τη γλυκιά κινηματογραφική υφή που πρωτοσυνατήσαμε στον 7700 χωρίς αυτή την άκομψη ψηφιακίλα, (που κάποιοι, ήμαρτον, πίνουν νερό στο όνομα της). Αξεπέραστη μοναδική αίσθηση. Επιτέλους και στα ψηφιακά.

2ον Είναι ρυθμισμένος out of the box. Στο ουδέτερο χρωματικά demo room του ΗΧΟΥ έβγαλε Gamma, RGB, θερμοκρασία λευκού και φωτεινότητα στα όρια του ΙΔΑΝΙΚΟΥ. Εάν δεν έχετε έντονα βαμμένο χρωματικά χώρο και η οθόνη σας δεν βγάζει κάποια χρωματικότητα, τότε φίλοι μου με το πέρας της εγκαταστασης δεν με είδατε και δεν με ξερετε.

Όσοι μπορέσετε κάπου να το δείτε μη χάστε την ευκαιρία, θα γνωρίσετε τι σημαίνει πραγματική προβολή από ψηφιακό προβολέα.

Πολλά περισσότερα θα διαβάσετε στο τρέχον τεύχος του ΗΧΟΣ & ΕΙΚΟΝΑ που ανέλαβε ο ίδιος Διευθυντής του περιοδικού, ο κ. Φώτης Φωτιάδης, τη παρουσίαση του.

Το Dark Chip3 όπως καταλάβατε παγιδεύτηκε από τον Joe Kane και τη Samsung.
Χαριστική βολή εξ επαφής σε όλους του κατασκευαστές προβολέων. Τι απέμεινε στους άλλους; Να ρίξουν τι τιμές. Στην αναμονή λοιπόν με τον τιμοκατάλογο στα χέρια.

Εμένα πάντως το μηχάνημα αυτό μου χαρίζει πολύ νωρίς το επίδομα ανεργίας και εσάς φτερά για τον κινηματογραφικό παράδεισο.

Reaction score
0
Μεταφέρω ανεπίσημο σχολιασμό τεχνικών της Marantz από το πρόσφατο distributors meeting σχετικά με το θέμα Samsung-Joe Kane.

Ένας projector πριν βγει στην παραγωγή, φυσικά και καλιμπράρεται προκειμένου να παίξει σωστά σε default settings. Ωστόσο, αφενός ένας projector πρέπει να ρυθμιστεί αναλόγως με την πηγή και αφετέρου, υπάρχει το λεγόμενο tolerance των υλικών κατασκευής που επιβάλλουν εκ νέου calibration για κάθε παραγόμενη μονάδα ξεχωριστά. Λέτε να ήταν πολύ δύσκολο για την (κάθε) marantz να καλιμπράρει τον VP12 ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για εκ των υστέρον calibration από τον χρήστη ή λέτε να όρισε τα derfault settings στην τύχη. Μένει να αποδειχθεί το κατά πόσον και τα επόμενα μοντέλα παραγωγής της Samsung θα παίζουν όπως τα πρώτα κομμάτια που φύγανε για παρουσιάσεις στον τύπο (αν καταλαβαίνετε τι θέλω να πω). Επίσης μου επισημάνθηκε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν υπόψη πως ο Joe Kane είναι expert στο NTSC

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Δεν μπορω να σχολιασω καθως δεν εχω δει τον Samsung.
Θα περιμενω παντως την-συντομη- αφιξη επερχομενου προβολεα με Dark Chip 3 ο οποιος , απο οσα γνωριζω , θα βγει σε πολυ καλη τιμη. :wink:

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Αυτό που θέτει στο τραπέζι της συζήτησης ο κ.Αδαμίδης σηκώνει πολύ και μάλιστα προσεκτική συζήτηση. Γιατί μπορούμε να φανταστούμε σε τι καταστάσεις θα φτάνανε όχι μόνο οι κρίσεις των περιοδικών αλλά και οι καταναλωτές εάν:

1. Η κάθε εταιρία κατασκευής προβολέων, πριν βγάλει τη κυκλοφορία το νέο μοντέλο της ρύθμιζε άριστα και στην ιδανικότερη θέση εκπομπής αυτό που θα έκανε το γύρο στα περιοδικά και έβαζε τις θέσεις των ρυθμιστικών στη θέση των Default ώστε να φαίνεται ότι εξέρχεται από το εργοστάσιο άριστα ρυθμισμένο.
2. Αν τελικά κάποιοι μπορούν να ρυθμίσουν ένα μηχάνημα κοντά στο ιδεατό σε ένα διαφορετικό χώρο, με τη συνδρομή κάποιων επιστημόνων της εικόνας, όπως ο Kane για παράδειγμα τότε πολλές ιστορίες που διαδίδουν τόσα χρόνια πάνε απλά περίπατο.

Αυτά όμως είναι θεωρίες που θα πρέπει να αποδειχθούν για να ευσταθήσουν ειδάλλως αφήνουν ακάλυπτες ανθρώπους και παρέες που τις σιγοψιθυρίζουν και για αυτό και επιτρέψτε μου να μη δώσω συνέχεια σε τέτοιου είδους υποθέσεις.
Εκτός αυτών πιστεύω ότι ένας επιστήμονας σαν το Joe Kane, δεν θα έβαζε ποτέ την υπογραφή του σε ένα προβολέα οποιασδήποτε εταιρίας που θα γνώριζαν οι πάντες μετά από λίγες μέρες ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Βέβαια, για κανένα δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αφού το χρήμα δύσκολο να το μισήσει κάποιος σήμερα, αλλά πιστεύω ότι σε τέτοια περίπτωση η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη.

Να επισημάνω εδώ ότι ο Kane δεν θεωρείτε άσσος του NTSC και κλινήρης πάσχων στα άλλα συστήματα.Αλλοίμονο να ήταν έτσι. Είναι ο μόνος που είχε τη τιμή να αφιερώσει δισκάκια (και όχι μόνο ένα) για το PAL που ειδικά το δεύτερο που κρατώ στο χέρια μου (DVE Pro) φανερώνει ότι την ευρωπαϊκή τεχνική τη γνωρίζει Inside-out.

Στο προβολέα της Samsung μάλιστα, το χρωματικό σύστημα επιλογής για το Ευρωπαϊκό πρότυπο δεν αναφέρει στο μενού του τη γνωστή ονομασία PAL που συναντάμε παντού προς επιλογή, αλλά EBU που για να έχει το δικαίωμα επιλογής χρήσης του τίτλο της European Broadcasting Union, η συσκευή θα πρέπει να έδωσε τα διαπιστευτήρια της.

Στα χέρια μας ήρθε ένα μηχάνημα ΑΡΙΣΤΟ, από κάθε άποψη εκτός της λίγο υψηλότερης στάθμης θορύβου, που δεν θα ενοχλήσει βέβαια, από τα υπόλοιπα νέας γενιάς προβολικά.

Τι μου άρεσε; Τα πάντα.
-Πολύ καθαρός φακός.
-Χρώμα με καταπληκτική επάρκεια και απόδοση.
-Αριστη θερμοκρασία λευκού σε όλη τη κλίμακα του γκρί.
-Grayscale που θύμιζε εργασία μου 3 ωρών.
-Καμπύλη Gamma που τη ζηλεύουν περίπου όλα τα ψηφιακά.
-Πολύ δυνατή αναλογία αντίθεσης, ελέω και Darck Chip 3 φυσικά.

Δεν έχω ξαναδεί άλλο ψηφιακό προβολέα  που να παρουσιάζει ΟΛΑ αυτά τα πλεονεκτήματα συγχρόνως. Ήταν μια πραγματική έκπληξη για μένα και για να σας πω την αλήθεια, κάτι τέτοιο θα το περίμενα από άλλες εταιρίες με πιο μεγάλη ιστορία στο χώρο και όχι από τη Samsung. Φαίνεται όμως ξεκάθαρα ότι άμα πάρεις τον κορυφαίο μηχανικό κατασκευής F1 και του δώσεις ότι υλικά ζητήσει (και φυσικά γη και ύδωρ) θα φτιάξεις και το κορυφαίο αυτοκίνητο.
Αν βρει και κατάλληλο οδηγό αγώνων (Marketing & Sales) τότε τα Pole Position και οι νίκες θα διαδέχονται η μια την άλλη.

Στη συγκεκριμένη στιγμή κρίνουμε όμως μηχανικά ένα αυτοκί..εεε, προβολέα ήθελα να πω. :mrgreen:

Και συνοψίζοντας θα έλεγα ότι μάλλον εδώ έχουμε ένα One Man Show,  Joe Kanes Show.

Reaction score
2
Με τι player το ειδες Βαγγέλη και τι συνδεση; Απόσο ξερω πολλα player εχουν διαφορετικη χρωματικη συμπεριφορα (πχ denon 3910 - htpc klp).

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
@ Γιάννη,το είδα με το Pioneer 868 HDMI to DVI με έξοδο 576p.

@ Rick,
H τιμή του SP800 είναι ένα μυστήριο, τουλάχιτον μέχρι στιγμής.
Ακούγεται όντως τιμή για 9,000 Euros. Μέχρι σήμερα πάντως δεν την έχω διασταυρώσει. Αν και για μένα προσωπικά αξίζει και δικαιολογεί και με το παραπάνω τη τιμή πώλησης για ψηφιακό μονοτσιπο προβολέα με βάση αυτα που προσφέρει και συγκρίνοντας τιμές των Marantz VP12s4, Barco Cineversum 80 και Runco 1000d, εμπορικά δεν θα έχει μεγάλη επιτυχία λόγω μικρής εμπορικής απήχισης σε περιορισμένο κοινό που έχει μια κάποια πιο άνετη οικονομική επιφάνεια.

Ακουσα πάντως και ίσως αξίζει να περιμένετε μήπως και επαληθευτεί (εφόσον αγοράζετε με κριτήρια Videophile), οτι η τιμή του κατέλθει κάθετα οταν συσωρευτούν συσκευές Dark Chip3 στο όριο των 5,000 με 6,000 Euros.
Πιθανότατα θα τα ακολουθήσει.
Και τότε :?:

Reaction score
51
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πως είναι δυνατό με default ρυθμίσεις να παίζει τόσο καλά με όλες τις πηγές!!! :shock: :shock:
Βαγγέλη δεν είναι λογικό αλλάζοντας DVDp ή HTPC να χαλάσει η ισορροπία που αναφέρεις?
Δεν είναι δυνατόν να παίζει το ίδιο με ένα DVDp των 100 ευρώ και ακριβώς το ίδιο με ένα των 3000 ευρώ!!

Πάντως μπράβο στην Samsung που έκανε αυτή τη (καλά μελετημένη και προσχεδιασμένη) κίνηση που σίγουρα θα κατεβάσει τις τιμές και των υπολοίπων!! :D

johnywh, άσχετο αλλά πετυχημένο!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.670
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale