Ποιόν πυκνωτή τροφοδοσίας σε ενισχυτή;

Μηνύματα
793
Reaction score
1.152
Δυστυχώς:p χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να επιλέξω αντικαταστάτες πυκνωτές τροφοδοσίας για 2 τελικούς Nad 216, τα μηχανήματα από το εργοστάσιο έχουν 6τεμ 3/κανάλι Nichicon LS(M) 4700uf/80V, λόγω του περιορισμένου χώρου δε μπορώ να ανέβω χωρητικότητα και τάση γιατί δε μπορώ να αλλάξω διάμετρο (θα προστεθούν κι άλλοι hardwired σε μια γωνία) οπότε οι επιλογές που έχω είναι πολύ περιορισμένες και είναι οι εξής κατά το mouser https://gr.mouser.com/Passive-Compo...apacitors/_/N-75hqt?P=1z0wqt9Z1yx4attZ1z0j7l0

Nichicon LLS https://gr.mouser.com/datasheet/2/293/e-lls-876281.pdf
Nichicon LKS https://gr.mouser.com/datasheet/2/293/e-lks-1512888.pdf
Cornell Dubilier-CDE https://gr.mouser.com/datasheet/2/88/380-382-31494.pdf

Ουσιαστικά είμαι μεταξύ των 2 Nichicon αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να προτιμήσω τον LLS με το υψηλότερο Ripple Current και τις 3000hours ή τον ακριβότερο audio LKS τον οποίο συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά τους δε βρίσκω λόγο επιλογής αλλά πιθανόν κάτι μου ξεφεύγει.
Όποιες άλλες προτάσεις έχετε με προϋπόθεση τα 25-25.5mm διάμετρο παρακαλώ να τις πείτε ελευθερα:)
Επίσης θα ήθελα να μου πει κάποιος αν γνωρίζει αν μπορώ να τους βρω για αγορά από την Ελλάδα για να μην καταφύγω στο mouser.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.352
Reaction score
125.299
Προτίμησε όποιον έχει χαμηλότερη εσωτερική αντίσταση.
Τα υψηλά ρεύματα δε χρειάζονται σε χαμηλής ισχύος ενισχυτή.
 



PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.210
Δυστυχώς:p χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να επιλέξω αντικαταστάτες πυκνωτές τροφοδοσίας για 2 τελικούς Nad 216, τα μηχανήματα από το εργοστάσιο έχουν 6τεμ 3/κανάλι Nichicon LS(M) 4700uf/80V,
Ο ενισχυτής σου έχει κοινό τροφοδοτικό και για τα δύο κανάλια. Τρεις πυκνωτές των 4700 μF ανά πολικότητα, δηλαδή 15000 μF συνολικά ανά πολικότητα.
Δεν θα γινόταν άλλωστε να έχει μονό αριθμό πυκνωτών στο κάθε κανάλι.
 

Μηνύματα
793
Reaction score
1.152
Ναι πολύ σωστά εγώ το είπα εντελώς λάθος, έχεις απόλυτο δίκιο Πέτρο και καλά κάνεις που το διευκρινίζεις.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.210
Για τους πυκνωτές στον χώρο του ήχου, έχουν γίνει πάρα πολλές αναφορές. Γεγονός είναι πως φέρουν μεγάλη ευθύνη για το άκουσμα που φτάνει στα αυτιά μας, είτε μιλάμε για τροφοδοσίας είτε για σήματος.
Είναι οι αποθήκες ισχύος, όταν μιλάμε για τροφοδοτικά και ο συνδετικός κρίκος στις διάφορες ηχητικές βαθμίδες.
Επίσης απαντώνται σε όλα τα κυκλώματα διαχωρισμού στα ηχεία.

Η συζήτηση εδώ αφορά τους πυκνωτές τροφοδοσίας και εδώ θα επικεντρωθώ. Τα στοιχεία που συνήθως παρέχουν οι εταιρίες, και μας ενδιαφέρουν, είναι λιγοστά έως καθόλου. Ένα μέγιστο ρεύμα και μια εσωτερική αντίσταση, χωρίς περισσότερες διευκρινήσεις, στην καλύτερη περίπτωση.
Από μόνα τους δεν μας διαφωτίζουν ιδιαίτερα. Αυτά που θα θέλαμε να μάθουμε είναι τι συμβαίνει στο ηχητικό φάσμα, δηλαδή από 20Hz-20KHz, σε ότι αφορά την λειτουργία του πυκνωτή ως πυκνωτή αλλά και την εσωτερική του αντίσταση σε κάθε σημείο.
Ο ιδανικός πυκνωτής, αν υπήρχε, θα είχε τα δύο αυτά μεγέθη σταθερά σε όλο το ακουστικό φάσμα ή τουλάχιστον στο μεγαλύτερη τμήμα αυτού, όπου υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις ρεύματος.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι, σχεδόν στο σύνολο τους, ακουστικές. Σε κάποιο κύκλωμα ήχου αντικαθιστούμε τους γνωστούς μας (Χμ!!) πυκνωτές με τους υπό εξέταση και βγάζουμε κάποια συμπεράσματα.
Εύλογα δημιουργείται η απορία ποιος είναι τι και ποιος τελικά κάνει την δουλειά του ποιο αχρωμάτιστα. Απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο για πυκνωτές σήματος, υπό την προϋπόθεση ότι αντικαθιστούν σκέτο καλώδιο σε ένα κύκλωμα που δεν χρειάζεται πυκνωτή σύζευξης.

Για τους πυκνωτές τροφοδοσίας, και μόνο η χρονοβόρα αντικατάσταση καθιστά εξαιρετικά αβάσιμη την όποια κρίση. Επίσης μιλάμε για πολλές και διαφορετικές φιλοσοφίες σχεδίασης ενός τροφοδοτικού.
Κάποιοι κατασκευαστές ή χομπίστες επιλέγουν την τεράστια χωρητικότητα, κάποιοι τον παραλληλισμό πολλών μικρότερων σε χωρητικότητα πυκνωτών και κάποιοι άλλοι τον συνδυασμό τους. Επίσης στο παιχνίδι μπαίνουν και οι παράλληλοι σε μεγάλες χωρητικότητες μικροί πλαστικοί πυκνωτές.

Σκέφτηκα λοιπόν να αφήσω στην άκρη την όποια υποκειμενική εκτίμηση και να προχωρήσω σε μια καθαρά εργαστηριακή αξιολόγηση-εκτίμηση.
Θα προσπάθησα να συμπεριλάβω όλες τις σχολές αλλά και κάποιους συνδυασμούς αυτών, με όση ποικιλία μου επιτρέπουν οι πυκνωτές που διαθέτω στο εργαστήριο μου.

Η εκτίμηση θα αφορά δύο σκέλη.
Το πρώτο έχει να κάνει με το τμήμα του ακουστικού φάσματος όπου ο πυκνωτής συμπεριφέρεται ως χωρητικότητα. Είναι γνωστό πως ο ιδανικός πυκνωτής δημιουργεί υστέρηση της τάσης σε σχέση με το ρεύμα που τον διαρρέει, κατά 90 μοίρες.
Επειδή το ιδανικό δεν έχει θέση στον κόσμο που ζούμε, θα μετρηθεί όλο το τμήμα όπου ο πυκνωτής δημιουργεί υστέρηση, οπότε και λειτουργεί ως χωρητικότητα, ακόμα και με απλά μειωμένη απόδοση. Μιλάμε δηλαδή για την περιοχή των -90 μοιρών μέχρι και τις 0 μοίρες, όπου πλέον αρχίζει να εμφανίζεται επαγωγική συμπεριφορά.
Το δεύτερο σκέλος είναι η μέτρηση της εσωτερικής αντίστασης σε όλο το φάσμα. Εδώ βασικό στοιχείο είναι η όσον το δυνατόν ομοιομορφία και όχι τόσο η απόλυτη τιμή.
 
Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.210
Για αρχή ένας Rubycon 12000 μF, στα 63 Volts.
Παρατηρούμε πως το σημείο διασταύρωσης με τις μηδέν μοίρες βρίσκεται στους 1643 Hz. Η αντίσταση του αρκετά χαμηλή σε όλο το φάσμα, με τιμή 0.06 Ωμ. στους 1643 κύκλους. Επαφές και καλώδια μέτρησης παρουσιάζουν αντίσταση 0,05 Ωμ, που βαρέθηκα να αντισταθμίσω, οπότε και αφαιρείται από την ένδειξη των 0,11 Ωμ. Παρατηρείστε επίσης τι συμβαίνει σε συχνότητες κάτω των 50 Hz.
Rubycon 12000m 63 Volts.png


Για την συνέχεια ένας Elna For Audio 4700 μF στα 100 Volts.
Το σημείο μηδέν εδώ ανεβαίνει στους 2600 Hz, ενώ η αντίσταση του είναι ελαφρώς χειρότερη στις πολύ χαμηλές και χαμηλές συχνότητες, σε σχέση με τα 12000 μF, αλλά εξαιρετικά ομοιογενής και μικρή από τους 300-20000 κύκλους.
Elna for audio 4700m 100 Volts.png
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.210
Πάμε να αλλάξουμε πεδίο χωρητικότητας και να δούμε τι συμβαίνει με αρκετά μικρότερες τιμές.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι κατασκευαστές που παραλληλίζουν πολλούς μικρούς πυκνωτές ανά πολικότητα και τα 470 μF είναι μια συνηθισμένη τιμή.
Το πρώτο που παρατήρησα στους υπό εξέταση πυκνωτές είναι το πολύ μεγαλύτερο διάστημα που η φάση τους συμπορεύεται με τις 90 μοίρες, που όπως είπαμε είναι το ιδανικό. Επίσης ολοφάνερη είναι η υψηλή αντίσταση που παρουσιάζουν στην περιοχή 20 Hz έως 300-350 Hz.

Για αρχή ένας πυκνωτής με πολύ καλή φήμη στην εποχή του. Panasonic HFZ 470 μF στα 63 volts.
Παρατηρούμε την πολύ καλύτερη συμπεριφορά του στις υψηλές συχνότητες. Εδώ το σημείο διασταύρωσης με τις μηδέν μοίρες έφτασε τους 7595 Hz. Επίσης είναι φανερή η υψηλή αντίσταση που παρουσιάζει χαμηλά και μεσοχαμηλά, κάτι βέβαια αναμενόμενο σε σχέση με υψηλές χωρητικότητες.
Panasonic HFZ 470m 63 Volts.png


Οι Elna Silmic είναι για πολλούς από εμάς κορυφαίοι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές για χρήση audio.
Εδώ βλέπουμε τις επιδόσεις ενός Silmic 470 μF στα 35 Volts. Σημείο διασταύρωσης έχουμε πλέον στους 8048 Hz, με ίδιο θέμα στις χαμηλές-μεσοχαμηλές και ελαφρώς υψηλότερη αντίσταση στις περιοχές αυτές, λόγο της χαμηλότερης τάσης λειτουργίας.
Elna Silmic 470m 35 Volts.png
 
Last edited:




PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.210
Για να μην μείνουν παραπονεμένοι οι φίλοι της λυχνίας να ανεβάσω και μερικές δοκιμές που τους αφορούν.

Ίσως η κορυφαία εταιρία κατασκευής πυκνωτών για χρήση audio, πάντα με ανάλογες τιμές, είναι η SIF Safco.
Ας δούμε και έναν πυκνωτή <<Υψηλής Τάσης>>. 220 μF στα 630 Volts είναι ο υπό εξέταση πυκνωτής.
Μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλούς λαμπάτους ενισχυτές από push-pull με EL-34 μέχρι ΚΤ-88, 6550 κτλ.

Ο πυκνωτής αυτό το τερμάτισε. Εννοώ πως έπιασε το όριο των 20 KHz διατηρώντας τα χωρητικά του χαρακτηριστικά (-3,6 μοίρες στους 20,2 KHz). Αυτό, παρόλο που στις συχνότητες κάτω των 3 KHz δεν φαινόταν πως θα τα καταφέρει, συγκρινόμενος με τον Silmic.

Λογικό και επόμενο, λόγο μικρής χωρητικότητας, η υψηλή του αντίσταση χαμηλά. Ας μην ξεχνάμε όμως πως αυτοί οι πυκνωτές δεν θα <<αντιμετωπίσουν>> άμεσα το δύστροπο φορτίο ενός ηχείου.
Θα μεσολαβήσει ο μετασχηματιστής προσαρμογής αντίστασης-ρεύματος, που θα του κάνει πολύ ευκολότερο το έργο.
sif safco feelsic 220 mf 630 volts.png
 
Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.210
Sikorel δεν έχει το μαγαζί; :p
Τι με πέρασες; Υπάλληλο της Siemens; 8-)
Άνευ πλάκας δεν έχω διαθέσιμο.
[DOUBLEPOST=1551530256][/DOUBLEPOST]
Πολλά μα πολλά respect λέμε.
Αν έχεις μετρήσει και Siemens, Mundorf & Vishay θα κάνω πάρτυ.
Τίποτα από τα τρία. Το πάρτι αναβάλλεται για μετά τις Απόκριες.
 

Μηνύματα
427
Reaction score
425
Πολύ ωραίο το πάρτι.Αν μπορείς μαζί με τους άλλους δοκίμασε και εναν Lelon απο αυτους που έχουν όλα τα κατστήματα.Ετσι απο περιέργεια.Πάλι μπράβο για τις μετρήσεις.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.210
Πολύ ωραίο το πάρτι.Αν μπορείς μαζί με τους άλλους δοκίμασε και εναν Lelon απο αυτους που έχουν όλα τα κατστήματα.Ετσι απο περιέργεια.Πάλι μπράβο για τις μετρήσεις.
Μες το μυαλό μου είσαι. Το είχα σκοπό και σε διάφορες τιμές.
 

Μηνύματα
793
Reaction score
1.152
Αμάν πια με αυτούς τους Lelon, εμείς στην επαρχία δε μπορούμε να βρούμε σε κατάστημα άλλη μάρκα από αυτήν κι υποθέτω είναι για τα πανηγύρια κι όχι για πάρτι:)
Προς ενημέρωση σας, δεν αντικατέστησα τους Nichicon ακόμα αλλά πρόσθεσα και στους 2 τελικούς στη γωνιά μπροστά στο δεξί κανάλι μια συστοιχία 4ων Panasonic 4700uF 100V series TS-UP που προμηθεύτηκα από Γερμανία μαζί με κάποιους Wima mks και κάποιους styroflex που χρειαζόμουν, η αντικατάσταση των Nichicon θα γίνει αργότερα.
Επίσης αντικατέστησα τις γέφυρες ανόρθωσης που ήταν 200V 8A με άλλες των 1000V 10A.
 
Last edited:

Μηνύματα
793
Reaction score
1.152
Θα αναφέρω ένα πολύ περίεργο πρόβλημα που αντιμετώπισα προ καιρού με τον έναν από τους τελικούς το οποίο με ταλαιπώρησε αφάνταστα -ο Πέτρος γνωρίζει και τον ευχαριστώ πολύ δημόσια για τη βοήθειά του και τον χρόνο του- λίγες ημέρες μετά από αλλαγή όλων των ηλεκτρολυτικών του ενισχυτή εκτός των 6 μεγάλων Nichicon ξαφνικά το δεξιό κανάλι άρχισε να παίζει με κάτι χρατς χρουτς κι ο ενισχυτής μπαινόβγαινε σε προστασία, έπειτα το κανάλι σίγασε εντελώς ενώ βγήκε από την προστασία, κάνοντας έναν έλεγχο διαπίστωσα ότι τα τρανζίστορ εξόδου δεν πολώνονταν, τότε έλεγξα όλα μα όλα τα εξαρτήματα του καναλιού, αντιστάσεις, πολυεστερικούς, μετά πιάνω τρανζίστορ εισόδου, οδηγά, εξόδου ξεκολλώντας τα από την πλακέτα και κάνοντας τεστ hfe πάνω στο πολύμετρο αλλά και τεστ των βάσεων, εκπομπών, συλλεκτών σαν διόδους όπως και ωμικό τεστ κι όλα έβγαιναν σωστά αλλά το πρόβλημα παρέμενε, στη συνέχεια τσέκαρα τους styroflex πάλι χωρίς αποτέλεσμα με τα πολλά κι επειδή η φύση του προβλήματος φώναζε τρανζίστορ τα πιάνω από την αρχή πάλι ένα ένα να τα τσεκάρω πάνω στο κύκλωμα και τότε διαπιστώνω ότι ένα από τα οδηγά έχει διαφορά τάσης μεταξύ βάσης και εκπομπού 0.86V κι ενώ το τεστ hfe πάνω στο πολύμετρο το βγάζει σωστό όπως και το τεστ σαν δίοδο και το ωμικό μεταξύ των ακροδεκτών του, έχοντας διαβάσει κάπου ότι αν η διαφορά τάσης μεταξύ βάσης εκπομπού είναι μεγαλύτερη των 0.7V είναι ένδειξη ανοιχτού τρανζίστορ το αλλάζω κι ο ενισχυτής μπήκε σε λειτουργία κανονικότατα, από τη ζοχάδα μου για την ταλαιπωρία τόσων ημερών πήρα ένα σφυρί έβαλα κάτω το ελαττωματικό τρανζίστορ και το κοπάναγα μέχρι που έλιωσε, με είδε η γυναίκα:o κι έκανε το σταυρό της:gotcha:
 
Last edited:

Μηνύματα
12.849
Reaction score
10.064
από τη ζοχάδα μου για την ταλαιπωρία τόσων ημερών πήρα ένα σφυρί έβαλα κάτω το ελαττωματικό τρανζίστορ και το κοπάναγα μέχρι που έλιωσε, με είδε η γυναίκα:o κι έκανε το σταυρό της:gotcha:
Σε καταλαβαίνω. Καλά του έκανες.
 

Μηνύματα
427
Reaction score
425
το αλλάζω κι ο ενισχυτής μπήκε σε λειτουργία κανονικότατα, από τη ζοχάδα μου για την ταλαιπωρία τόσων ημερών πήρα ένα σφυρί έβαλα κάτω το ελαττωματικό τρανζίστορ και το κοπάναγα μέχρι που έλιωσε, με είδε η γυναίκα:o κι έκανε το σταυρό της:gotcha:[/QUOTE]

Tι με θύμησες τώρα στο τέλος του 80 είχα ένα φιλαράκι που ξημεροβραδιαζόμασταν στο υπόγειο, όταν μια κατασκευή δεν δούλευε την έβγαζε έξω πάνω στην μόρσα και την βαρούσε αλύπητα με το σφυρί μέχρι να λιώσουν όλα. Σπανίως τον προλάβαινα να ξεκολλήσω κανα ακριβό ημιαγωγό. Βέβαια με την RF που ασχολόμασταν κυρίως δεν ήταν και κακή ιδέα τελικά.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.865.408
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top