Ποιότητα HTPC και απλά DVD PLAYERS

Reaction score
0
Επειδή εργάζομαι σε έναν μικρό τηλεοπτικό σταθμο που παίζει dvds στον "Αέρα του" θα ήθελα να μου πείτε ποιά κάρτα
θα μπορούσα να αγοράσω ώστε με ένα απλό software player να παίζω πρόγραμμα απο το ενα pc?Επειδή στο παρελθόν έχω
τεστάρει το tv out αρκετών καρτών, (ΑΤΙ RAGE FURY32 mb, ΑΤΙ 6250 radeon κτλ) είδα πώς είναι απαράδεκτο! Τελικά το HTPC ή τέλος πάντων ένα pc μία αντίστοιχη κάρτα vga (composite out - RCA ) θα μπορούσε να αντικαταστήσει ενα επιτραπέζιο dvd player?

Reaction score
3
Εγώ πάντως διαφορά στην εικόνα (composite) από PC ή DVD Player δεν βλέπω. Έχω Nvidia (FX 5700LE) στο PC. Πιστεύω ότι είναι καλύτερες από τις ATI.
Μπορείς να δοκιμάσεις όμως έξοδο της VGA με HDMI ή DVI. Εκεί σίγουρα υπάρχει διαφορά.

Reaction score
0
Xcard δαγκωτό!!!

Ότι κάρτα και να διαλέξεις, θα αντιμετωπίσεις προβλήματα! Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα software decoder ο οποίος θα κάνει decode την ταινία σε κάποια στάνταρ ανάλυση (1024Χ768 ή 800Χ600). Εν συνεχεία ο ενσωματωμένος TV encoder της κάρτας γραφικών θα στην γυρίσει σε PAL ή NTSC αναλόγως του τι έχεις ορίσει και εκτός του ότι η εικόνα σου θα είναι μέτριας ποιότητας (θαμπή και άψυχη), θα αντιμετωπίσεις προβλήματα όπως underscan, overscan κλπ. Όντως οι κάρτες Matrox έχουν καλή ποιότητα από TV out αλλά είναι πανάκριβες.

Η λύση λέγεται RealMagic Xcard και είναι μία κάρτα που κάνει decode τα DVDs σε hardware. Ενσωματώνει υλοποίηση της Sigmadesigns και έχει CVBS, Svideo, ScartRGB, VGA και Component out εξαιρετικής ποιότητας. Μπορείς να την βρείς online από Ευρώπη εδώ http://www.pluggedin.tv/s.nl/it.A/id.10/.f

NIX

Reaction score
0
Φίλιππε αυτά που αναφέρεις για τα προβλήματα με το tv-out δεν απόλυτως ακριβή και εξηγώ΄Ο software decoder (με άλλα λόγια ένας software player σαν το powerdvd) το μόνο που κάνει είναι την αποκωδικοποίηση του mpeg απο το dvd.Την απεικόνιση την επιφορτώνεται η κάρτα γραφικών (μέσω overlay) και την εξάγει κατευθείαν στην έξοδο αναλογικού rca (δηλαδή στο tv-out).Στο monitor δεν έχεις εικόνα.Δεν έχει διαφορά με την κάρτα που αναφέρεις με εξαίρεση του οτι δεν υπάρχει πλήρης hardware αποκωδικοποίηση του mpeg (επιτάχυνση υπάρχει).Επίσης έχει το καλό,οτι δεν έχεις περιορισμο στο τι μπορείς να στείλεις στην τηλεόραση.Με μια κάρτα σαν την xcard μπορείς να στείλεις μόνο αρχεία βίντεο,με μια κάρτα γραφικών στέλνεις οτι θέλεις και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και όποιο πρόγραμμα θέλεις.Η ποιότητα απεικόνισης εξαρτάται απο την κάρτα που θα αγοράσεις.Γι`αυτό ανέφερα την matrox.Εχουν εγγυημένα καλή ποιότητα και είναι πολυ εύχρηστες.Επίσης πολύ καλή εικόνα έχουν και οι nvidia της σειράς 6600.Αρκεί βέβαια να πάρεις κάποιο επώνυμο μοντέλο (π.χ.msi,asus).Εχουν ως και έξοδο αναλογικής HDTV σε μορφή component.
Oι matrox αν εξαιρέσεις τα super μοντέλα δεν είναι ακριβές.Συγκεκριμένα,κοστίζουν 85€ η G450 100€ η G550 150€ η P650.Η G450 για αυτό που θέλει ο passenger θα το καλύψει.

Reaction score
0
NIX said:
...Την απεικόνιση την επιφορτώνεται η κάρτα γραφικών (μέσω overlay) και την εξάγει κατευθείαν στην έξοδο αναλογικού rca (δηλαδή στο tv-out).
Μεσολαβεί ο TV encoder που μέσω του driver, ζητάει να επιλέξουμε την ανάλυση εισόδου (συνήθως maximum 1024Χ768) η οποία μετατρέπεται (scaled down) σε 720Χ576i στην έξοδο video (ή 720Χ480i για NTSC). Ο encoder, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, διαφέρει από κάρτα σε κάρτα αλλά κατά κανόνα (μιλώντας εκ πείρας) δεν δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τουλάχιστον σε σύγκριση με την Xcard. Τολμώ να ισχυριστώ πως η Xcard κοντράρει ακριβά DVD Players της αγοράς. Την έχεις δει να παίζει;

Εξάλλου ο άνθρωπος ενδιαφέρεται να παίζει ταινίες σε τηλεοπτικό σταθμό και λέει πως η ποιότητα είναι το ζητούμενο. Τον ενδιαφέρει το desktop?

Reaction score
5
Μην το ψάχνεις πολύ φίλε μου μια είναι η σωστή λύση, ένα μέσης κατηγόριας player με τις απαραίτητες εξόδους είναι πιο ποιοτικό και πιο πρακτικό. Τα pc είναι πιο ευέλικτα σε πολλά πράγματα αλλά αν μιλούμε για ποιότητα στα αναλογικά κυκλώματα που σε ενδιαφέρει είναι πίσω 20 χρόνια.

Have a nice day :wink:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.914
Έχω πάντως την αίσθηση ότι οι matrox είναι με διαφορά καλύτερες, σε όλα τα επίπεδα.

Ακόμα και για το θέμα των χρωμάτων μιας DVI εξόδου (που στο μυαλό μου όλα ψηφιακά είναι και σιγά μην έχει διαφορά η ATI ή η nVidia), πολλοί σκίζουν τα ρούχα τους για matrox και ξερό ψωμί.....

Πρόσφατα απέκτησα μια matrox, καθαρόαιμη ιατρική (ακτινοδιαγνωστική) κάρτα (rad pci express) και είμαι ακόμα εντυπωσιασμένος σε απλά πράγματα που δε περίμενα να δω διαφορές.

Τώρα παρήγγειλα την matrox parhelia AVPe, σε PCI express πάλι. Triple head. Πάμφτηνη για αυτά που κάνει....

Reaction score
14
costas EAR said:
Έχω πάντως την αίσθηση ότι οι matrox είναι με διαφορά καλύτερες, σε όλα τα επίπεδα.

Στο 2D...ανέκαθεν...είχαν άριστη εικόνα. Άριστες επιλογές για γραφίστες/φωτογράφους και λοιπούς επαγγελματίες.
Στο 3D...απλά ακολουθούσαν (από απόσταση) τον ανταγωνισμό. (Με ένα μικρό διάστημα πρωτοπορίας)

NIX

Reaction score
0
Φίλιππε αυτά που λές ίσχυαν παλιότερα,οχι πια.
Καταρχήν στις matrox η έξοδος tv-out όταν παίζει βίντεο βγάζει 720x576,καμία αλλοίωση στο σήμα.Δεν μετατρέπεται σε 1024.Το `98 είχα μια G400,η πρώτη υλοποίηση dualhead απο κάρτα γραφικών.Με την έξοδο svideo τροφοδοτούσα ένα 16:9 προβολέα sony w400qm.Η εικόνα ήταν άψογη.
Αν μπορούσα να προβάλω στις 106" με πολύ καλή ποιότητα δεν νομίζω οτι τίθεται θέμα για τις 29,32,42 ίντσες μιας τηλεόρασης.
Οι Nvdia καθυστερήσαν λίγο αλλά τώρα πια (για την ακρίβεια έδω και καιρό,με πρώτη την geforce2MX και χρήση του tvtool) ισχύει και σε αυτές το ίδιο.Μπορείς να διαλέξεις ανάλυση 720x576 και να μην έχεις καμία αλλοίωση.
Επίσης Φίλιππε σου είπα οτι τώρα πια φτάσανε να έχουν σήμα HDTV χρωμοδιαφορών.
Καμία σχέση δεν έχουν οι τωρινές κάρτες με τις παλιές μαύρες εποχές που περιγράφεις.

Και ως προς το τελευταίο,μπορεί να μην τον ενδιαφέρει το desktop,αλλά μπορεί να παίξει τα dvd του με powerdvd,windvd,theatertek,media player classic και γενικώς όποιο πρόγραμμα τον καλύπει καλύτερα.Με μια κάρτα σαν την xcard είσαι αναγκασμένος να χρησιμοποιείς το δικό της soft.

Reaction score
0
Αγαπητέ Nix, Δεν είναι πως πρέπει να έχω την τελευταία λέξη :wink: εποικοδομητική κουβέντα κάνουμε.

Η έξοδος TV out είναι 720Χ576 (PAL Standard) αλλοιώς δεν θα έπαιζε στην τηλεόραση. Το desktop όμως είναι 1024Χ768p scaled down σε 720X576i (τουλάχιστον στις ΑΤΙ). Ακόμα και αν κάνεις force desktop resolution 720X576 δεν φαίνεται να ωφελεί σε τίποτα την ποιότητα. Όσο για τα DVD, οι Players τα παίζουν progressive (de-interlaced) αλλά ο TV encoder τα ξανακάνει interlaced με προβλήματα συγχρονισμού των fields ειδικά σε video source. Διάβασα κάπου ότι ο decoder της Intervideo παρακάμπτει το πρόβλημα με επιλογή από την Registry της λειτουργίας Bobweave. Για τις Matrox ειδικά δεν ξέρω αλλά έχω διαβάσει πως έχουν πολύ καλή ποιότητα

Οι Xcard δεν επιβάλεται να χρησιμοποιήσουν το δικό τους player. Διαθέτουν directshow filter που τις κάνει συμβατές με πολλά προγράμματα όπως π.χ. TVedia, GPVR, MyTheatre κλπ. Στο TVedia μάλιστα, παίζει όλο το interface του προγράμματος και όχι μόνο το βίντεο (με ειδικό skin για Xcard) και είναι ιδανική λύση τύπου Mediabox. Προσωπικά την έχω παίξει και με graphedit απευθείας.

Επιπλέον, αν έχει κάποιος κάρτα γραφικών με PDI interface, μπορεί να συνδέσει την Xcard και να κάνει connection στο Overlay, έτσι ώστε το video να παίζει από την XCard μέσα στο desktop των windows με resizable window κλπ. Δυστυχώς η Sigmadesigns εγκατέλειψε την υποστήριξη στην Xcard (ο τελευταίος driver βγήκε πριν 3 χρόνια) και γενικότερα το concept της. Περίμενα πως και πως μια νέα XCardHD βασισμένη στο EML8620L chipset που να παίζει σαν το Kiss αλλά στο forum της που ρώτησα, μου είπαν πως δεν πρόκειται να βγει ποτέ, κι ας βγάζουν αντίστοιχες PCI κάρτες (Odyssey) για επαγγελματικές εφαρμογές σε Linux. Αν έτυχε να δεις σε κανένα Κωτσόβολο HD Demo στις τηλεοράσεις Philips, με Odyssey παίζανε.

Hardware decoding για μέχρι και MPEG/4.10 κάρτα, είδα στην IFA (πρωτότυπη) από την Terratec σε υλοποίηση DVB/S2 και USB module για CI για ολοκληρωμένη λύση HD δορυφορικού δέκτη. Είχε decoder της Micronas που την είδα να παίζει σε Overlay, αλλά μου είπαν πως στο μέλλον θα συνδέεται στο VMR9

Για πες μας όμως για την matrox parhelia AVPe! Την διάβασα στο νετ και φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Πόσο την πήρες?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.914
Για τη Matrox και το τι κάρτες βγάζει, μάλλον θα πρέπει να ξαναδείτε τι γίνεται:

http://www.matrox.com/mga/workstation/cre_pro/products/pjseries/PJ-4OLP.cfm
http://www.matrox.com/mga/workstation/cre_pro/products/pjseries/ultrawide_screen_2pgs.pdf

Όλη η γκάμα
http://www.matrox.com/mga/workstation/cre_pro/products/home.cfm

Και για την Parhelia AVPe (349$) να μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:
http://www.matrox.com/mga/pid/products/parhelia/apve.cfm

Matrox Parhelia APVe is a highly versatile solution that combines its advanced multi-display technology and its PCI Express x16 architecture to support high quality SDTV & HDTV output for public information display applications.

-Native x16 PCI Express architecture
-128MB DDR memory
-Dual 400 MHZ 10-bit RAMDACs
-DualHead up to 1920 x 1440 per display
-Dual-DVI up to 1920 x 1200 per display
@Advanced multi-display output modes:
-Dual-display plus HDTV output
-Dual-DVI plus TV output
-Dual-display plus TV output
-TripleHead Desktop Mode
-Matrox Pivot Mode2
-Component, composite and S-video output
-Supported HDTV modes: YPbPr component output at 1080i/25, 1080i/30, 1080p/24, 1080p/25, 1080p/30, 720p/60, 483p/60, 480p/59.94 and 576p/50
-Composite and S-video input1
-PureVideo Preview - full screen video playback
-Dual Hardware Overlays - gamma correctable
-Adjustable proc-amp settings for TV and overlay video window: hue, saturation, brightness and contrast
-UltraSharp Display Output technology
-PowerDesk-HF utility suite
-Drivers for Microsoft Windows® XP and Windows® 2000

Multi-Display configuration (3) Dual-display plus HDTV-output
-Display 1 (RGB monitor-Analog flat panel)
-Display 2 (RGB monitor-Analog flat panel-Digital flat panel)
-Display 3 (HDTV)

Maximum Analog resolution
-Resolution: 2048 x 1536 (85Hz)
-Colors: Over one billion

Resolution Vertical (Hz) Horizontal (kHz) Aspect Ratio
2048 x 1536 85 140 4:3
1920 x 1080 85 140 16:9
1366 x 768 100 140 16:9

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.914
Κατ'αρχήν να σας πω πως σύνδεσα την DVI έξοδο μιας nVidia με τον προβολέα μου (Sony VPL-HS60) και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά, με κάποια προβλήματα στην κίνηση και λίγο περίεργα χρώματα. Μετά σύνδεσα μια παλιά Matrox που είχα στην άκρη άχρηστη (G-400) από την VGA έξοδο και έπαθα! Τέλεια κίνηση, απίστευτα χρώματα, πολύ καλύτερη λεπτομέρεια.....

Πήρα την απόφαση για Matrox λοιπόν, και μετά από ψάξιμο κατέληξα στην Parhelia PCIe.
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) αντιπρόσωπος δεν υπάρχει, αλλά μπορείς να αγοράσεις απ'ευθείας από τη Matrox ευρώπης, στην τιμή που βλέπεις (ο πουλιάδης δεν υφίσταται πια).

Την έχω παραγγείλει, δεν την παρέλαβα ακόμα. Όταν με το καλό έρθει στα χέρια μου θα σας ενημερώσω.

Για την εργασία μου πήρα μια Matrox RAD PCIe σε τσιμπιμένο κοστολόγιο (730ε), αλλά έχει ειδικές δυνατότητες (DICOM) δηλαδή άπειρες διαβαθμίσεις γκρίζου σε blue ή black DICOM πρότυπο.
http://www.matroxmed.com/products/rad2mp3mp.cfm
την οποία έχω εδώ και 2 μήνες και δουλεύω, και ακόμα είμαι ζαλισμένος..........τρομερή ποιότητα εικόνας!
Η πλάκα είναι πως αυτή η κάρτα, φτιαγμένη για Medical apps, αντικατέστησε μια nVidia 7100 (αν δε κάνω λάθος στον κωδικό, σε PCI express θύρα) και εκτός από την τραγικά καλύτερη και καθαρότερη απεικόνιση σε φωτός και κείμενο (ναι, περίεργα πράγματα), δεν εμφανίζει καθόλου σπάσιμο κίνησης σε ένα παιχνίδι που έπαιζα και με την nVidia σε ανάλυση 1280*1024!!!!! Μια κατ'εξοχήν παιχνιδόκαρτα έβγαζε σπάσιμο στην κίνηση και η ιατρική matrox την έσκισε! Καταντάει αστείο........

Επίσης έχω βαρεθεί να κατεβάζω κάθε 3 και λίγο τον καινούριο driver της nVidia ο οποίος συνήθως έχει περισσότερα προβλήματα από τον προηγούμενο και μέγεθος καμιά 60αρία MB (είδα και 80 κάποιον). Η Matrox βγάζει νέους drivers κάθε 3-5 μήνες περίπου και όλοι ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΑ.

NIX

Reaction score
0
Φίλιππε ασφαλώς και κάνουμε εποικοδομητική κουβέντα.Αυτό θα έλειπε να παρεξηγούμασταν για κάτι τόσο ασήμαντο.Τώρα,ως προς το θέμα μας.Αλλο το desktop και άλλο το βίντεο απο το tv-out.Για τις κάρτες που ανέφερα το σήμα δεν αλλάζει παραμένει στην κανονική του ανάλυση (720x576).Ουτε γίνεται προοδευτικό και μετά πεπλεγμένο.Για τις ati δεν ξέρω τι ισχύει.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.668
Members
38.728
Νεότερο μέλος