Ποιό είναι σήμερα το πραγματικό bottleneck σε ένα σύγχρονο PC?

Reaction score
3.085
Καλησπέρα σε όλους

Επειδή το συγκεκριμένο αντικείμενο αποτελεί για μένα ένα πεδίο διαρκούς μάθησης, απαευθύνω στους ειδικούς την ερώτηση του τίτλου.

Ποιό είναι λοιπόν εκείνο το υποσύνολο, από πλευράς hardware βέβαια, σε έναν σύγχρονο υπολογιστή, που η μεταφορά δεδομένων από άποψη ταχύτητας και ποσότητας αποτελεί πραγματικά το σημείο που φρενάρεται η μεταφορά;

Να τα κωδικοποιήσω λίγο:
- Η μητρική
- Ο επεξεργαστής
- Η μνήμη RAM (ταχύτητα και ποσότητα)
- Ο δίσκος συστήματος και ο (ή οι) τυχόν άλλος (άλλοι) δίσκος (δίσκοι) από ή προς τους τους οποίου γίνεται η μεταφορά δεδομένων
- Το interface (π.χ. PCI, PCI-E, IDE, SATA (I,II, III κλπ.), USB, IEEE 1394a/b κ.ο.κ.)
- Η κάρτα γραφικών (σε ότι την αφορά)
- κάτι άλλο

Ευχαριστώ

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.179
Μιλώντας πρακτικά, το μεγαλύτερο bottleneck είναι το budget του υποψήφιου αγοραστή. :D

Στο hardware τώρα, ένα σύγχρονο PC που έχει χρήση "λίγο απ' όλα", έχει για "φρένο" τον σκληρό δίσκο. Αν δηλαδή ο υπολογιστής έχει SSD, ο όρος bottleneck κάποιου υποσυστήματος είναι υπερβολικός.

Αν τώρα το PC έχει κάποια εξειδίκευση, τότε σίγουρα κάποιο υποσύστημα θα μπορεί να θεωρηθεί bottleneck. Π.χ. κάρτα γραφικών στα παιχνίδια ή σε σχεδίαση.

Στην καθημερινότητα ενός μέσου χρήστη, το bottleneck είναι η ταχύτητα του internet.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.941
Τώρα παίρνω τηλέφωνο τον Γονδολέτα, αgλήτη! :D

Reaction score
118
Συμφωνώ πως το λειτουργικό ή η ταχύτητα ανέβασε / κατέβασε κλπ πολλές φορές αποτελούν παράγοντες που μας περιορίζουν. Είχα, έχω και θα έχω πάντα την ανάγκη ενός ταχύτατου μέσου ανάγνωσής και αποθήκευσης. Ακόμη και τα ταχύτερα σημερινά μέσα μου φαίνονται πολύ πολύ αργά.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
με σειρά ανάλογα με την καθυστέρηση που δημιουργούν
storage
CPU cache
RAM
GPU
GPU RAM
network bandwidth(local and WAN)
CPU

Reaction score
3.085
Καλημέρα σε όλους

Παρενθετικά, και δοθέντων των εξελίξεων στο κοινωνικό επίπεδο, θα φανεί παράξενο πώς εγώ γίνεται να συζητώ και άλλα θέματα. Υπάρχει εξήγηση. Με αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα δεν με απασχολούν (κάθε άλλο), αλλά φρονώ ότι αρχίζοντας μια διδακτική - για μένα τουλάχιστον - συζήτηση, αυτή πρέπει να καταλήξει κάπου, σε κάποια συμπεράσματα, για να είναι διδακτική.

Συνεχίζω. Με βάση τα όσα κατατέθηκαν από όλους σας παραπάνω, εξαιρουμένων φυσικά των παραγόντων που δεν άπτονται άμεσα με το αρχικό μου ποστ και αφορούν καθαρά στο hardware, καταλήγω να θεωρήσω ότι πράγματι ο δίσκος (ο Γιώργος σωστά το ονόμασε storage, αλλά έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε δίσκο κάθε αποθηκευτικό μέσο) είναι το πρώτο τη τάξει "εμπόδιο" στο hardware ενός υπολογιστή. Πάντα βέβαια, ανάλογα με το ρόλο που εναποθέτει ο χρήστης σε κάθε υποσύστημα, αλλά για την καθημερινότητα σε all around χρήση, εκεί καταλήγω.

Επομένως, η επόμενή μου ερώτηση αφορά στη σημερινή πραγματικότητα, όπου η τεχνολογία έχει πλέον καθιερώσει τους SSD ως το μακράν "γρηγορότερο" αποθηκευτικό μέσο από τους κλασσικούς μηχανικούς δίσκους, ανεξάρτητα αν το μέγεθος αποθήκευσης εξακολουθεί να παίζει έναν από τους πρωτεύοντες λόγους επιλογής μεταξύ των δύο, αφού μάλιστα υπεισέρχεται και ο παράγοντας "κόστος".

Πάμε στην ερώτηση, τώρα. Παλιά λέγαμε ότι μια διάταξη RAID 0 (Data Striping) δύο δίσκων εξασφάλιζε σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από έναν απλό δίσκο (ανεξάρτητα από τον παράγοντα ασφάλεια δεδομένων). Σήμερα, έχω ακούσει να λένε ότι μια διάταξη RAID 0 δύο σύγχρονων μηχανικών δίσκων πλησιάζει σε ταχύτητα αυτήν ενός (σύγχρονου) SSD, αλλά απλά την πλησιάζει (ίσως και να την φθάνει), Δεν την ξεπερνάει όμως (λένε). Οπότε, η προφανής επιλογή για καθημερινή χρήση (όπου το μέγεθος αποθήκευσης μπαίνει σε δεύτερη μοίρα) είναι η εγκατάσταση ενός SSD (για δίσκο συστήματος τουλάχιστον), παρά δυο μηχανικών δίσκων σε RAID 0. Τί θα συμβεί αν, αντί για έναν, εγκατασταθούν δύο SSD σε RAID 0? Θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ταχύτητας ή - λόγω της φύσης των SSD - αυτή θα είναι μικρή ή αμελητέα?
-

Reaction score
403
Καλημέρα σε όλους

Παρενθετικά, και δοθέντων των εξελίξεων στο κοινωνικό επίπεδο, θα φανεί παράξενο πώς εγώ γίνεται να συζητώ και άλλα θέματα. Υπάρχει εξήγηση. Με αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα δεν με απασχολούν (κάθε άλλο), αλλά φρονώ ότι αρχίζοντας μια διδακτική - για μένα τουλάχιστον - συζήτηση, αυτή πρέπει να καταλήξει κάπου, σε κάποια συμπεράσματα, για να είναι διδακτική.

Συνεχίζω. Με βάση τα όσα κατατέθηκαν από όλους σας παραπάνω, εξαιρουμένων φυσικά των παραγόντων που δεν άπτονται άμεσα με το αρχικό μου ποστ και αφορούν καθαρά στο hardware, καταλήγω να θεωρήσω ότι πράγματι ο δίσκος (ο Γιώργος σωστά το ονόμασε storage, αλλά έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε δίσκο κάθε αποθηκευτικό μέσο) είναι το πρώτο τη τάξει "εμπόδιο" στο hardware ενός υπολογιστή. Πάντα βέβαια, ανάλογα με το ρόλο που εναποθέτει ο χρήστης σε κάθε υποσύστημα, αλλά για την καθημερινότητα σε all around χρήση, εκεί καταλήγω.

Επομένως, η επόμενή μου ερώτηση αφορά στη σημερινή πραγματικότητα, όπου η τεχνολογία έχει πλέον καθιερώσει τους SSD ως το μακράν "γρηγορότερο" αποθηκευτικό μέσο από τους κλασσικούς μηχανικούς δίσκους, ανεξάρτητα αν το μέγεθος αποθήκευσης εξακολουθεί να παίζει έναν από τους πρωτεύοντες λόγους επιλογής μεταξύ των δύο, αφού μάλιστα υπεισέρχεται και ο παράγοντας "κόστος".

Πάμε στην ερώτηση, τώρα. Παλιά λέγαμε ότι μια διάταξη RAID 0 (Data Striping) δύο δίσκων εξασφάλιζε σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από έναν απλό δίσκο (ανεξάρτητα από τον παράγοντα ασφάλεια δεδομένων). Σήμερα, έχω ακούσει να λένε ότι μια διάταξη RAID 0 δύο σύγχρονων μηχανικών δίσκων πλησιάζει σε ταχύτητα αυτήν ενός (σύγχρονου) SSD, αλλά απλά την πλησιάζει (ίσως και να την φθάνει), Δεν την ξεπερνάει όμως (λένε). Οπότε, η προφανής επιλογή για καθημερινή χρήση (όπου το μέγεθος αποθήκευσης μπαίνει σε δεύτερη μοίρα) είναι η εγκατάσταση ενός SSD (για δίσκο συστήματος τουλάχιστον), παρά δυο μηχανικών δίσκων σε RAID 0. Τί θα συμβεί αν, αντί για έναν, εγκατασταθούν δύο SSD σε RAID 0? Θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ταχύτητας ή - λόγω της φύσης των SSD - αυτή θα είναι μικρή ή αμελητέα?
-
καλημερα!

ποια ειναι η χρηση που θελεις να κανεις;
ισως το ψαχνεις πολυ χωρις λογο...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.101
...

Πάμε στην ερώτηση, τώρα. Παλιά λέγαμε ότι μια διάταξη RAID 0 (Data Striping) δύο δίσκων εξασφάλιζε σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από έναν απλό δίσκο (ανεξάρτητα από τον παράγοντα ασφάλεια δεδομένων). Σήμερα, έχω ακούσει να λένε ότι μια διάταξη RAID 0 δύο σύγχρονων μηχανικών δίσκων πλησιάζει σε ταχύτητα αυτήν ενός (σύγχρονου) SSD, αλλά απλά την πλησιάζει (ίσως και να την φθάνει),
Δεν θα μπω στον πειρασμό να γίνω κακός, απλώς σου λέω πως αυτά τα πράγματα δεν στέκουν. Διαδίδονται από άτομα ημιμαθή. Ο μέσος χρόνος αναζήτησης ενός μηχανικού δίσκου ευρείας κατανάλωσης είναι της τάξης των 10 - 12msec, είτε σε μονή διάταξη, είτε σε raid-0. Ο χρόνος αναζήτησης ενός SSD είναι δύο τάξεις μεγέθους μικρότερος - και είναι αυτός -ο χρόνος αναζήτησης- που παίζει πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία ενός δίσκου στον οποίον είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα με απείραχτες τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις. Περισσότερα εδώ.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.101
... Τί θα συμβεί αν, αντί για έναν, εγκατασταθούν δύο SSD σε RAID 0? Θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ταχύτητας ή - λόγω της φύσης των SSD - αυτή θα είναι μικρή ή αμελητέα?
-
Θα είναι αμελητέα, ή ανύπαρκτη, ίσως και ελαφρά αρνητική.

Reaction score
3.085
Δεν θα μπω στον πειρασμό να γίνω κακός, απλώς σου λέω πως αυτά τα πράγματα δεν στέκουν.
Γιατί να γίνεις κακός; Άλλωστε, το λες και μόνος σου:
Διαδίδονται από άτομα ημιμαθή. ...Περισσότερα εδώ.
Το συγκεκριμένο νήμα-άρθρο δεν τόχω πάρει χαμπάρι καθόλου, μα καθόλου. Θα το ξεκοκκαλίσω, το υπόσχομαι!

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ για την απάντηση, είναι ότι αναζητούσα (στην κυριολεξία).
-

Reaction score
3.085
καλημερα!

ποια ειναι η χρηση που θελεις να κανεις;
ισως το ψαχνεις πολυ χωρις λογο...
Καλό απόγευμα.

Οι πληροφορίες, που προσπαθώ να αντλήσω, έχουν καθαρά ενημερωτικό-διδακτικό χαρακτήρα. Δεν χρειάζομαι να κάνω κάτι, τουλάχιστον όχι άμεσα, για να μάθω κάποια πράγματα, που ενίοτε έχουν απασχολήσει το μυαλό μου και ανακάλυπτα ότι δεν είχα γνώση γι αυτά.

Βεβαίως, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι εδώ δεν είναι σχολείο, όχι απαραίτητα τουλάχιστον. Σωστό αυτό, αλλά είθισται οι διαδικτυακές κοινότητες (ειδικά τα fora) να αποτελούν τόπους ανταλλαγής γνώσεων και επομένως και τόπους μετάδοσης γνωστικών τομέων, άρα και εκμάθησης (για κάποιους). Εδώ, σε αυτό το forum, εγώ τουλάχιστον δεν έχω παράπονο γι αυτό.
-

Reaction score
403
Καλό απόγευμα.

Οι πληροφορίες, που προσπαθώ να αντλήσω, έχουν καθαρά ενημερωτικό-διδακτικό χαρακτήρα. Δεν χρειάζομαι να κάνω κάτι, τουλάχιστον όχι άμεσα, για να μάθω κάποια πράγματα, που ενίοτε έχουν απασχολήσει το μυαλό μου και ανακάλυπτα ότι δεν είχα γνώση γι αυτά.

Βεβαίως, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι εδώ δεν είναι σχολείο, όχι απαραίτητα τουλάχιστον. Σωστό αυτό, αλλά είθισται οι διαδικτυακές κοινότητες (ειδικά τα fora) να αποτελούν τόπους ανταλλαγής γνώσεων και επομένως και τόπους μετάδοσης γνωστικών τομέων, άρα και εκμάθησης (για κάποιους). Εδώ, σε αυτό το forum, εγώ τουλάχιστον δεν έχω παράπονο γι αυτό.
-
αντι για "γνωσεων" αρτιοτερη θα ηταν η λεξη "πληροφοριες"..

Reaction score
3.085
αντι για "γνωσεων" αρτιοτερη θα ηταν η λεξη "πληροφοριες"..
Εντάξει, δεν θα μαλώσουμε γι αυτό. Αν και η έννοια της "πληροφορίας" εμπεριέχει μέσα της και την έννοια της γνώσης, ίσως όχι πάντα και όχι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, αλλά κάποιες φορές την έχει.

Υπ' αυτή την έννοια, εξέφρασα και τις ευχαριστίες μου για τη δική μας μικρή κοινότητα.
Καλό βράδυ.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.985
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas