Ποιό ενσωματώνει περισσότερη τεχνολογία?

Reaction score
43
Καθόμουν λοιπόν και χάζευα στο διαδίκτυο τις διάφορες συσκευές DAC που υπάρχουν και διατίθενται προς πώληση, αναλυτικές παρουσιάσεις τους και δοκιμές. Παρατηρώντας λοιπόν το εσωτερικό τους μου δημιουργήθηκε μια απορία. Ποιό ενσωματώνει περισσότερη τεχνολογία, R&D, και εξαρτήματα, ένα καλό DAC ή ένα καλό motherboard σχεδιασμένο για τετραπύρηνους επεξεργαστές, διπλές κάρτες γραφικών crossfire κλπ? Οι γνώσεις που έχω δεν είναι επαρκείς για να απαντήσουν στο ερώτημα, παρακαλώ όποιος έχει άποψη θα ήθελα να την διαβάσω.
Μπορεί να ρωτάω και βλακείες υπο την έννοια οτι δε συγκρίνονται "πορτοκάλια" με "μήλα" κλπ.
Μ.Φ.Χ.
Αντώνης

Reaction score
10
H ΕΜΜ LABS και η dCS οι οποιες ειναι οι μονες που χρησιμοποιουν εξ ολοκληρου δικα τους κυκλωματα και τσιπακια.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πραγματικά δικά τους, δεν χρησιμοποιεί κανείς. Για να πει κάποιος ότι κατασκευάζει δικό του ολοκληρωμένο πρέπει να είναι πχ η Texas Instruments. Οι περιπτώσεις που κάποιος σχεδιάζει ολοκληρωμένα είναι ελάχιστες. Συνήθως αυτά σχεδιάζονται από τον κατασκευαστή (πχ ΤΙ), στον οποίο δίνεται μια παραγγελία με την λογική φτιάξε κάτι που πρέπει να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά, με συγκεκριμένο τρόπο. Μετά απλά το κατοχυρώνει έτσι ώστε ο κατασκευαστής να μην μπορεί να το δώσει αλλού, για να καλύψει την ανάγκη κάποιου άλλου. Φυσικά μερικές φορές μπορεί να δώσει... παρόμοιο.

Το να σχεδιάζει (εννοώντας από την αρχη μέχρι το τέλος) τσιπάκια η emm ή ο dcs, μου ακούγεται απίθανο γιατί εκτός των άλλων είναι και ανώφελο. Τώρα το τι λένε στις μπροσούρες, είναι άλλο καπέλο. Αντιστοίχως οι κατασκευαστές M/B δεν φτιάχνουν οπωσδήποτε και τσιπάκια (δεν είναι χαζοί). Είναι επίσης φασονατζήδες.

Πάντως ένα M/B είναι απείρως πιο περίπλοκο σε σχέση με ένα DAC και φυσικά έχει πολύ περισσότερο R&D.

...

Reaction score
10
Γιατι ειναι ανωφελο Νικο? Εκει δεν ειναι ολη η υποθεση?Στο τσιπακι που θα κανει το conversion?

Reaction score
10
Επισης το DAC της EMM LABS δεν ειναι ολοκληρωμενοπ τσιπακι αλλα πλακετα απο διακριτα εξαρτηματα.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Γιατι ειναι ανωφελο Νικο? Εκει δεν ειναι ολη η υποθεση?Στο τσιπακι που θα κανει το conversion?
Άλλο λέω. Ανώφελο είναι για έναν κατασκευαστή DACs να κατασκευάζει ολοκληρωμένα, την στιγμή που μπορεί να το κάνει με το ένα δέκατο του κόστους κάποιος άλλος. Εδώ δεν κατασκευάζει όλα τα ολοκληρωμένα που χρησιμοποιεί η NOKIA για παράδειγμα, θα κατασκευάζει ο κάθε τυχάρπαστος με μια βιοτεχνία του κ@λου;

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Επισης το DAC της EMM LABS δεν ειναι ολοκληρωμενοπ τσιπακι αλλα πλακετα απο διακριτα εξαρτηματα.
Τσάμπα τους είχα σε εκτίμηση... :137:

...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.091
Καθόμουν λοιπόν και χάζευα στο διαδίκτυο τις διάφορες συσκευές DAC που υπάρχουν και διατίθενται προς πώληση, αναλυτικές παρουσιάσεις τους και δοκιμές. Παρατηρώντας λοιπόν το εσωτερικό τους μου δημιουργήθηκε μια απορία. Ποιό ενσωματώνει περισσότερη τεχνολογία, R&D, και εξαρτήματα, ένα καλό DAC ή ένα καλό motherboard σχεδιασμένο για τετραπύρηνους επεξεργαστές, διπλές κάρτες γραφικών crossfire κλπ? Οι γνώσεις που έχω δεν είναι επαρκείς για να απαντήσουν στο ερώτημα, παρακαλώ όποιος έχει άποψη θα ήθελα να την διαβάσω.
Μπορεί να ρωτάω και βλακείες υπο την έννοια οτι δε συγκρίνονται "πορτοκάλια" με "μήλα" κλπ.
Μ.Φ.Χ.
Αντώνης
Εκ πρώτης όψεως, εξαρτάται από τον κατασκευαστή της πλακέτας. Με βάση τη φύση των κυκλωμάτων, τις κατασκευαστικές απαιτήσεις και τις συνθήκες λειτουργίας, ένα σύγχρονο motherboard είναι μακράν πιο δύσκολο στη σχεδίαση και την υλοποίηση, σε σύγκριση με μια πλακέτα οποιουδήποτε DAC. Η πραγματική τεχνολογία βρίσκεται στη βιομηχανική παραγωγή των chip, όπου και πάλι ο επεξεργαστής είναι κάτι ασύγκριτα πιο δύσκολο στην υλοποίηση, σε σχέση με το chip ενός DAC (ο οποίος, πάντως, είναι κι αυτός επεξεργαστής), ο δε τρόπος κατασκευής τους είναι εν πολλοίς ο ίδιος. Απόδειξη είναι το γεγονός πως έχουν μείνει μόνο τρεις - τέσσερις κατασκευαστές επεξεργαστών ευρείας κυκλοφορίας, (iNTEL, AMD, Transmeta, Via), ενώ οι κατασκευαστές DAC είναι πολύ περισσότεροι.

Reaction score
164
Ναι, μια MB είναι πολύ πιο περίπλοκη για να κατασκευαστεί. Αλλά στα ηλεκτρονικά, και δη στους υπολογιστές, το κόστος κατασκευής μιας πλακέτας ή ενός επεξεργαστή σε βιομηχανική κλίμακα είναι μηδαμινό. Αυτό που κοστίζει είναι η εξέλιξη και ο σχεδιασμός.
Μια MB με Χ κόστος σχεδιασμού θα πουλήσει Υ κομάτια. Συν τω ότι κάποια τμήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσια από άλλες υλοποιήσεις. Να συνυπολογίσουμε πως ότι σχεδιαστεί σε πολλές περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί φασόν σε άλλες εταιρίες κατασκευής (πόσες ΜΒ είναι σχεδόν ίδιες με το reference αρχικό σχέδιο πχ της Intel; Ή πόσες κάρτες γραφικών είναι πανομοιότυπες με το αρχικό σχέδιο της Nvidia ή της ATI; Πάρα πολλές)
Ο σχεδιασμός ενός DAC εκ του μηδενός, ας πούμε ότι κοστίζει Χ/10 αλλά θα πουλήσει Υ/10,000. Εκεί νομίζω ότι βρίσκεται ο λόγος του μεγαλύτερου κόστους.

Reaction score
684
Απο αποψη αλγοριθμων oversampling νομιζω οτι η Anagram εχει κανει εξαιρετικη δουλεια και τα DAC της θυγατρικης της Orpheus θεωρουνται πραγματικα πολυ καλα. Παρακατω ενα link στο οποιο το φτηνοτερο DAC της συγκρινεται με τις ναυαρχιδες της Weiss και Dcs

http://www.ultraaudio.com/equipment/orpheuslab_one.htm

Παντως εγω το παρελαβα σημερα και το αποτελεσμα μου αρεσει πολυ....

Reaction score
0
Απο αποψη αλγοριθμων oversampling νομιζω οτι η Anagram εχει κανει εξαιρετικη δουλεια και τα DAC της θυγατρικης της Orpheus θεωρουνται πραγματικα πολυ καλα. Παρακατω ενα link στο οποιο το φτηνοτερο DAC της συγκρινεται με τις ναυαρχιδες της Weiss και Dcs

http://www.ultraaudio.com/equipment/orpheuslab_one.htm

Παντως εγω το παρελαβα σημερα και το αποτελεσμα μου αρεσει πολυ....
Φίλτατε gpol, ως κάτοχος εδώ και πολλά χρόνια υλοποιήσεων με anagram (Audiomeca Mephisto II, Audio aero capitole...) άκουγα τότε και τα απλησίαστα για εμένα dCS, όπου ήταν ΑΛΛΟΥ!
και δεν είχαν ολοκληρωμένο player για να τα αποκτήσω τότε, τα 3πλα stacks ήταν απλησίαστα για εμένα.

Στην πορεία προστέθηκε και η Emmlabs όπου κι αυτή μαζί με τη dCS είναι άλλη κατηγορία στα ψηφιακά και σήμερα είναι η αιχμή και αρκετά μπροστά από την anagram.

H σύγκριση που κάνεις για το 2003 δεν έχει σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα (επέτρεψε μου), για παράδειγμα σήμερα το ολοκληρωμένο dcs Puccini είναι καλύτερο από το προηγούμενο 3πλο στακ της dcs (Elgrar,purcell, verdi) και πολύ πιο προσιτό.

Reaction score
13
Πιστευω οτι δεν υπαρχει διαφορα στον "βαθμο" της τεχνολογιας μεταξυ DAC και MotherBoard.
Η μεγαλη διαφορα ειναι οτι τα κομπιουτερικα συστηματα εχουν ολοκληρωθει απο πλευρας R&D οταν κατασκευαστει το πρωτοτυτο, καθως ειναι πληρως ελεγξιμο εργαστηριακα.
Για κυκλωματα που προοριζονται να παραγουν Ηχο, η εξελιξη τους συνεχιζεται σε διαφορετικο επιπεδο (Ακουστικων εκτιμησεων κλπ) και ισως χρειαστουν περισσοτερα πρωτοτυπα μεχρι την οριστικη εκδοση, που θα φερει το τελικο προιον.
Εμπλεκονται δε περισσοτερες ειδικοτητες ερευνητων.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πιστευω οτι δεν υπαρχει διαφορα στον "βαθμο" της τεχνολογιας μεταξυ DAC και MotherBoard.
Η μεγαλη διαφορα ειναι οτι τα κομπιουτερικα συστηματα εχουν ολοκληρωθει απο πλευρας R&D οταν κατασκευαστει το πρωτοτυτο, καθως ειναι πληρως ελεγξιμο εργαστηριακα.
Για κυκλωματα που προοριζονται να παραγουν Ηχο, η εξελιξη τους συνεχιζεται σε διαφορετικο επιπεδο (Ακουστικων εκτιμησεων κλπ) και ισως χρειαστουν περισσοτερα πρωτοτυπα μεχρι την οριστικη εκδοση, που θα φερει το τελικο προιον.
Εμπλεκονται δε περισσοτερες ειδικοτητες ερευνητων.
Η βιομηχανία των υπολογιστικών συστημάτων είναι έτη φωτός μπροστά από την βιοτεχνία audio που βασικά παραμένει η ίδια εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι προφανές ότι με δικαιολογία τον υποκειμενισμό του κατασκευαστή και φυσικά αυτόν του αγοραστή, το τεχνολογικό επίπεδο των συσκευών audio είναι αντιστρόφως ανάλογο με την τιμολογιακή πολιτική τους.

...

Reaction score
684
Φίλτατε gpol, ως κάτοχος εδώ και πολλά χρόνια υλοποιήσεων με anagram (Audiomeca Mephisto II, Audio aero capitole...) άκουγα τότε και τα απλησίαστα για εμένα dCS, όπου ήταν ΑΛΛΟΥ!
και δεν είχαν ολοκληρωμένο player για να τα αποκτήσω τότε, τα 3πλα stacks ήταν απλησίαστα για εμένα.

Στην πορεία προστέθηκε και η Emmlabs όπου κι αυτή μαζί με τη dCS είναι άλλη κατηγορία στα ψηφιακά και σήμερα είναι η αιχμή και αρκετά μπροστά από την anagram.

H σύγκριση που κάνεις για το 2003 δεν έχει σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα (επέτρεψε μου), για παράδειγμα σήμερα το ολοκληρωμένο dcs Puccini είναι καλύτερο από το προηγούμενο 3πλο στακ της dcs (Elgrar,purcell, verdi) και πολύ πιο προσιτό.
Ειμαι σιγουρος οτι τα Dcs και τα Emmlabs ειναι σε αλλη κατηγορια απο το DAC One της Orpheus απο τη στιγμη που ειναι σε εντελως αλλη κατηγορια τιμης. Αυτο που ελεγε το test ειναι οτι το DAC με την τεχνολογια της Anagram επαιζε εξαιρετικα για τα λεφτα του και οχι οτι ειναι καλυτερο απο το DCs. Τωρα αν αναφερθουμε στα κορυφαια μοντελα καθε εταιριας νομιζω οτι ο μονος τροπος να βγουν σοβαρα συμπερασματα ειναι η απευθειας συγκριση στο ιδιο συστημα αναφορας. Θα ηταν ενδιαφερον να γινοταν κατι τετοιο στο μελλον ....
Εχω ακουσει το Orpheus Heritage και ηταν φοβερο αλλα δε ξερω πως θα επαιζε σε συγκριση με τα αντιστοιχα μοντελα των αλλων δυο εταιριων ....

Reaction score
1.844
Απάντηση: Ποιό ενσωματώνει περισσότερη τεχνολογία?

Σχώρα με gpol, αλλά το θέμα μας δεν είναι ποιο παίζει πιο καλά, αλλά ποιο έχει περισσότερη νέα τεχνολογία, όπου βέβαια οι μητρικές, με 4-7 επίπεδα pcb και ισχυρή ολοκλήρωση, είναι μακράν.

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Κύριοι όλα αυτά τα DAC που θεωρούνται κορυφαία προέρχονται
όλα από το χώρο του ProAudio (EMM, DCS,WEISS, PRISM).Εκεί όπου δεν χωρούν "μαγείες" και καλούνται να παίξουν-και να αξιολογηθούν- με τις εκατοντάδων χιλιάδων συνοδές συσκευές.
Ολα χρησιμοποιούν τα τσιπάκια που νομίζουν αλλά με δικό τους πάντα software για το πως θα δουλέψουν. Έχουν τέλεια ρολόγια χρονισμού, διακριτά στάδια εξόδου και χωριστές τροφοδοσίες.
Αν δείτε το εσωτερικό ενός τέτοιου DAC θα καταλάβετε τις διαφορές από τις διάφορες "ακριβές" υλοποιήσεις consumer εταιριών.
Θ.Ζ.

Reaction score
43
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας!

Πολλές απορίες μου λύθηκαν και αρκετά θεματάκια διασαφηνίστηκαν.

Η εταιρία στην οποία εργάζομαι έχει γύρω στις 7.000 υπολογιστές.

Φανταστείτε αντί για υπολογιστές να είχαμε DAC !!! :107:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.975
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas