Πολλοί κραδασμοί!!!

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.548
Υποθέτω ότι το θέμα που θα γράψω ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Πρόσφατα ολοκλήρωσα το home cinema στο σαλόνι μου τοποθετώντας ηχεία και sub. Έχω ωστόσο ένα τεράστιο πρόβλημα. Στις χαμηλές του sub, οι γυψοσανίδες στο τζάκι και λιγότερο οι τζαμαρίες τρίζουν. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπίσω το πρόβλημα;
Κάπου διάβασα για αντικραδασμικές πλατφόρμες. Κάνουν δουλειά; Υπάρχει κάποια να υποδείξετε;Το sub μου είναι της focal dome.

Reaction score
10
Καλη σου μερα,

Νομιζω οτι ενα σχεδιο η καλυτερα μια φωτο θα βοηθουσε πολυ.
Αλλιως μονο θεωριες θα μπορουσαμε να κανουμε.

Reaction score
384
Απάντηση: Πολλοί κραδασμοί!!!

Tα τζαμια και οι επιφανειες της γυψοσανιδας ειναι membrane absorbers. Απλα συντονιζονται. Για να το σταματησεις αυτο το φαινομενο πρεπει να τους αλλαξεις τη συχνοτητα συντονισμου.

Reaction score
0
Συντονισμό στη Φυσική έχουμε σε μια εξαναγκασμένη μηχανική ή ηλεκτρική ταλάντωση.
Κατα το συντονισμό, το σώμα που ταλαντώνεται, ταλαντώνεται με μέγιστο πλάτος.
Δηλαδή η συχνότητα του σώματος γίνει ίση με τη συχνότητα του διεγέρτη.
Συχνότητα συντονισμού είναι η τιμή της συχνότητας όπου έχουμε μέγιστο πλάτος στην ταλάντωση.
Όλα τα συστήματα έχουν ένα σημείο συντονισμού, όπου σε συχνότητες πρίν το σημείο αυτό, και μετά το σημείο αυτό, το πλάτος είναι πάντα μικρότερο.

Δες αυτή τη γραφική παράσταση.: http://farm4.static.flickr.com/3324/3304530392_446daa7d38_b.jpg
- Α : είναι το πλάτος της ταλάντωσης
- f : είναι η συχνότητα της ταλάντωσης
- fcrit : η "κρισημη" συχνότητα

Στην περίπτωσή μας, το σώμα που ταλαντώνεται είναι το τζάμι. Ο διεγέρτης είναι το ηχείο σου που μέσω των μορίων του αέρα μεταφέρεται η ταλάντωση στο τζάμι. Όταν το ηχείο σου έχει μια συχνότητα (ας πουμε) f=150Hz και το "κρισιμο" σημείο του τζαμιου, η συχνότητα συντονισμού δηλαδή, είναι 150Ηz το τζάμι θα ταλαντώνεται με μέγιστο πλάτος, με αποτέλεσμα να κάνει θόρυβο κοπανώντας πάνω στην κάσα.

Καθώς η συχνότητα φτάνει το σημείο του συντονισμού το πλάτος μεγαλώνει. Εκεί ακούς τον περισσότερο θόρυβο....
Εσύ τώρα κάτι πρέπει να κάνεις για να μειώσεις το πλάτος του συντονισμου στις επιφάνειες που ταλαντώνεται. Ανάλογα το τί στηρίγματα και πού θα βάλεις στις γυψοσανίδες, θα αλλάξεις και το σημείο του συντονισμού, του νέου πια (με στηρίγματα) συστήματος.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός, και να βοήθησα στο ελάχιστο.
Φιλικά,
Ζήσης.! :107:

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.548
Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Φίλε Zissis έγινες απόλυτα κατανοητός σε ότι έχει να κάνει με το πως και γιατί ταλαντώνονται οι γυψοσανίδες και η τζαμαρία.
Φίλε oppohellas φωτογραφίες του χώρου μου έχω εδω. Τα ηχεία έχουν αλλάξει, είναι τα focal dome και όπως είπα νωρίτερα το πρόβλημα το έχω στις χαμηλές του sub. Το σύστημα το σέταρα πάνω στον Onkyo 876, χρησιμοποιώντας το audyssea.
Το θέμα είναι πως αλλάζω τις συχνότητες αυτών των υλικών; Τι πατέντες υπάρχουν;

Reaction score
0
Φίλε loggeo, δεν μπόρεσα να βρώ τις φωτογραφίες.
Στα τζάμια απ' ότι ξέρω για να τρίζουν προφανώς είναι πολύ παλαιά.... (με ξύλινη κάσα??)
Αν ναί, προσπάθησε να βάλεις μερικές μικρές σφήνες γύρω γύρω στο τζάμι, έτσι ώστε να το κρατήσεις κολλημένο και σταθερό επάνω στην πόρτα του. Ισως να χρειαστείς και λίγη σιλικόνη. Βοηθάει....

Τώρα για τις γυψοσανίδες αν μπορείς να τις κολλήσεις όσο μπορείς επάνω στον τοίχο.... καλά θα ήταν.... ή να βάλεις κανένα κομματάκι φελιζόλ ανάμεσα στα κενά που δημιουργούνται, και έτσι να το κρατήσεις σταθερό (όσο μπορείς) εκεί που ταλαντώνεται....

έλα..

Reaction score
0
οκ τις βρήκα...: http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=32112&page=4

Μα καλά αφού τα κουφώματα είναι σχεδόν καινούρια, πώς γίνεται να τρίζουν..??

Εκτός αυτού.... οι γυψοσανίδες αυτές, πώς είναι στερεωμένες.... (δεν ξέρω) με βάσεις βιδωτές στον τοίχο, ή με στόκο - χτισμένες μαζί με το σοβά.??

Αν συμβαίνει το πρώτο, πρωτα κοίτα να είναι καλά βιδωμένες όλες οι βίδες.
Επίσης κοίταξε μήπως τρίζει κανένα καλώδιο ή καμιά βάση απο τις λάμπες που είναι μέσα στη γυψοσανίδα. Κοίταξε όλα να είναι σφιχτα βαλμένα....

Έχεις δοκιμάσει να δείς άν τρίζουν στην περίπτωση που όλα τα μπιμπελό και τα στολίδια είναι εκτός...??
Το τζάκι σου έχει κλαπέτο..?? Κοίταξες αν τρίζει αυτό..?

ελα..

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.548
Zissis, θα έλεγα ότι τρίζει (σχεδόν) αποκλειστικά το τζάκι.(οι γυψοσανίδες του). Το τζάκι έχει κλαπέτο το οποίο μπορώ να ανοιγοκλείνω. Επειδή παρακολούθησα την κατασκευή του όλου χώρου, μπορώ να πώ ότι όλα ήταν καλά στερεωμένα και βιδωμένα σε μεταλλικές βάσεις. Τα σποτάκια στο ταβάνι είναι όντως σφινομένα, αλλά δεν εντόπισα μεγάλα προβλήματα εκεί. (τουλάχιστον όχι όσο στο τζάκι)

Reaction score
0
δηλαδή το πρόβλημά μας, είναι η γυψοσανίδα που κοπανάει επάνω στον τοίχο του τζακιού ε...??
Αν μπορούες να εντοπίσεις ακριβώς το που τρίζει, ίσως να λυνόταν το πρόβλημά σου, με το να έβαζες σφηνούλες απο φελιζόλ εκεί που κοπανάει....

δές το...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88