Πού σταματά το Hi-Fi κι από που ξεκινά το Hi-End;

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Δεν είναι απαραίτητο να τα βρούμε συμφωνώντας και βάζοντας νερό στο κρασί μας προκειμένου να αποδεχτούμε άποψη που δεν μας εκφράζει. Ούτε να γινόμαστε υποτακτικοί στις απόψεις των άλλων σήμερα κι αν αύριο διαβάζοντας κάποια άλλη άποψη μας και τύχει και αρέσει αυτή καλύτερα, να την ασπαστούμε αβίαστα.
Καλύτερα να μην συμφωνήσουμε ποτέ και να υπάρχει πάντα υλικό για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, παρά να πούμε όλα καλά κι όλα ωραία και να μην έχουμε ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα.
 

Μηνύματα
644
Reaction score
7
Κατ΄αρχήν σε μεγάλο βαθμό με κάλυψε ο κ. Μπλάτσιος, ο κ. Σκαλούμαπακας και ο κ. Τσαρουχας. Θα καταθέσω όμως και κάποιες δικές μου απόψεις. Δεν συμφωνώ με τον όρο hiEnd, αλλά δυστυχώς υπάρχει και μάλιστα έχει άλλη χρηστική σημασία απο αυτήν την ετυμολογία του (ίσως επειδή η χρηστική είναι πιο ελαστική απο την ετυμολογία και κρύβει πάρα πολλά). Με τον όρο θέλουμε να εκφράσουμε την υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής ενός μουσικού έργου που είναι αποθηκευμένο σε ένα απο τα υπάρχοντα μέσα αποθήκευσης απο τα οικιακά μηχανήματα. Με δεδομένη την εγγραφή θα έπρεπε να υπάρχει και μία δεδομένη πιστή, πιστότερη, πιστότατη αναπαραγωγή, αμ δε, εδώ έχουμε πολλές διαφορετικές πιστότατες αναπαραγωγές (ή προσεγγίσεις), μάλλον παράδοξο!.
Η κτήση ενός υπερσυστήματος δεν αποδεικνύει κατ΄ανάγκην και την εξειδίκευση του κτήτορα ή εν τοιαύτει περιπτώσει δεν του προσδίδει και ειδικά χαρακτηριστικά γιατί απλούστατα μπορεί να μην ξέρει να το αξιοποιήσει (πολλές φορές συμβαίνει). Αρα δε προσφέρεται για κοινωνική καταξίωση.
Δυστυχώς είναι πιο δύσκολο μία ακριβή συσκευή απο έναν καταξιωμένο και εξειδικευμένο κατασκευαστή να μην είναι καλή παρά απο μία φθηνή συσκευή απο ένα μαζικό και μη εξειδικευμένο κατασκευαστή (ευτυχώς όμως υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις) να είναι καλή.
Ενα όχι υπερσύστημα μπορεί να αποδώσει καλή μουσική τηρώντας κάποιες προυποθέσεις (τοποθέτησης, συνέργειας κλπ) αλλά πόσο όμως υψηλή πιστότητα;
Και τελικά κατά τη άποψή μου η υψηλή πιστότητα (αφου προσωπικά απορρίπτω τον όρο hiend) είναι hobby και φυσικά σαν hobby δεν απευθύνεται στον καθένα, αλλα σαυτούς που μπορούν να το εξασκήσουν και οικονομικά και χρηστικά, που φυσικά όπως και σε άλλα hobby δεν αποτελούν ούτε φράξια, κάστα και δεν γκετοποιούν τους υπόλοιπους που δεν ασχολόυνται με το hobby αλλά απλά χρησιμοποιούν ηχητικές συσκευές.
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Να ξεκαθαρίσουμε φυσικά ότι άλλο hi-end και άλλο μουσικόφιλος. Ξέρω άτομα με τεράστιες συλλογές δίσκων (5.000-6.000 βυνίλια και 2.000-3.000 CD ) αλλά με απλά μηχανήματα και ταυτόχρονα άλλους 2-3 με υπερμηχανήματα και 20 LP και 30 CD στο ράφι. Άλλο η αγάπη για την μουσική και άλλο για την υψηλή πιστότητα...

(περεπιπτόντως ο τύπος με τα 5000LP έχει κάτι τρομερές ηχογραφήσεις με γιαπωνέζικες ορχήστρες που τις ακούς και παθαίνεις)
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Να ξεκαθαρίσουμε φυσικά ότι άλλο hi-end και άλλο μουσικόφιλος. Ξέρω άτομα με τεράστιες συλλογές δίσκων (5.000-6.000 βυνίλια και 2.000-3.000 CD ) αλλά με απλά μηχανήματα και ταυτόχρονα άλλους 2-3 με υπερμηχανήματα και 20 LP και 30 CD στο ράφι. Άλλο η αγάπη για την μουσική και άλλο για την υψηλή πιστότητα...

(παρεπιπτόντως ο τύπος με τα 5000LP έχει κάτι τρομερές ηχογραφήσεις με γιαπωνέζικες ορχήστρες που τις ακούς και παθαίνεις)

Έχω την αίσθηση ότι και τα δυο μπορούν να συνυπάρξουν. Σπάνιο πράγμα κάτι τέτοιο αλλά μπορεί να συμβεί. Δεν είναι λίγοι αυτοί πού και μεγάλη δισκοθήκη έχουν και πανάκριβα συστήματα.
Εξάλλου μια τέτοιου μεγέθους δισκοθήκη με 5000 βινύλια, δικαιολογεί την αγορά πανάκριβων συστημάτων για να είναι η απόλαυσή της ακόμη μεγαλύτερη και πληρέστερη.
Μακάρι να είχα κι εγώ τόσα βινύλια! :cry:
Θα έκανα αιματηρές οικονομίες για ένα εξωτικό πικαπάκι.
 

skaloumbakas

4Haris
Μηνύματα
24.751
Reaction score
1.676
Και Ένα Τελευταίο...

Για την ουσία του όρου High-End/Hi-Fi:
Ετσι το βλέπω εγώ στην, ας το πούμε, εισαγωγική σελίδα του ACA.GR:
http://aca.gr/who.htm (scroll down)

"Many people have wondered what the term High End means. To me:
High End is a cleverly innovated term, used for commercial reasons and only! The correct word is High Fidelity (Hi Fi), which...

Is the result of work of skilful sound and electronic engineers to reproduce accurately in our home listening environments, a musical event recorded in a studio or in a concert Hall, with the pros and cons of a recording.

IOW,
High Fidelity demands: Musical and emotional recordings, faithful and accurate playback equipment in realistic volumes according to the play and last but not least, neutral listening rooms combined with appropriate electronics and speakers placement, so that music arrives flat to our ears.
"
Τώρα 2 λόγια και για την συζήτηση για μία ή δύο κατηγορίες (Hi-Fi ή/και High-End)

Η ταπεινή μου γνώμη (και μες στις άκρες το υπονόησα παραπάνω) είναι ότι δεν πρέπει να είναι χωριστά. Και για να μην μπερδεύεται κανείς με την ονοματολογία, θα μπορούσε να ονομάζεται "Audio" ή "2-channel audio" ή στα Ελληνικά αντίστοιχα ονόματα... Και σε Forums του εξωτερικού δεν έχω δει πουθενά τέτοιο διαχωρισμό. Ενας επίσης βασικός λόγος είναι ότι με τις πολλές κατηγοριοποιήσεις, ο άμοιρος ο επισκέπτης είναι δύσκολο να επισκεφτεί τόσες κατηγορίες και έτσι να ενημερωθεί...

Τα τελευταία τα λέω γιατί άδικα πιστεύω, έχω κατηγορηθεί για ελιτισμό... :wink: Πιθανόν βεβαίως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι την άποψή μου την κάνω λίγο "πιό βροντερή, σκληρή, ανελαστική και χωρίς περικοκλάδες", να το πω έτσι, αλλά IMHO ποτέ χωρίς επιχειρήματα.

...Η κτήση ενός υπερσυστήματος δεν αποδεικνύει κατ΄ανάγκην και την εξειδίκευση του κτήτορα ή εν τοιαύτει περιπτώσει δεν του προσδίδει και ειδικά χαρακτηριστικά γιατί απλούστατα μπορεί να μην ξέρει να το αξιοποιήσει (πολλές φορές συμβαίνει). Αρα δε προσφέρεται για κοινωνική καταξίωση...
Πολύ σημαντικό αυτό!!!
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Χρήστο εδώ δεν συζητάμε για το αν θα έχουμε μια ή δύο κατηγορίες...
Έχουμε δύο και κατά την γνώμη μου καλά κάνουμε.
Βεβαίως το μέλλον θα δείξει αν η απόφαση είναι σωστή. :wink:

Και τελικά από την συζήτηση βγαίνει ότι υπάρχει διαχωρισμός. Ο διαχωρισμός αυτός οφείλεται σίγουρα στα χρήματα που δαπανά ο καθένας για να ακούει τις μουσικές του, αλλά αν αυτή η σπατάλη (γιατί περί σπατάλης πρόκειται - χόμπυ είναι...) δεν συνοδεύεται από την ανάλογη γνώση, διάβασμα και τριβή (ήτοι σπατάλη σε προσωπικό χρόνο...), είναι απλά ένας πλούσιος consumer και στα δικά μου μάτια είτε έχει MG20 είτε έχει mini ολοκληρωμένο (από αυτά με τα κολλημένα ηχεία), είναι ένα και το αυτό.

Ο διαχωρισμός λοιπόν δεν έχει σαφή όρια.
Δεν μπορεί κανείς να πει μετά βεβαιότητος ότι από Χ χρήματα και πάνω είμαι hi end.
Εδώ είναι που έρχεται η γνώση - εμπειρία να δώσει τον χαρακτηρισμό και να καλύψει σε ορισμένες περιπτώσεις τα "λίγα" παραπάνω χρήματα, θέλουμε δεν θέλουμε. Γιατί τα πολλά, δύσκολα καλύπτονται...

Άρα έχουμε αυτόν που αρκείται σε ένα Χ επίπεδο από την μία και έχουμε τον άλλον, τον τρελό που ασχολείται σαν τον διάλο, διαβάζει, ακούει, δοκιμάζει και ΝΑΙ σπαταλάει περισσότερα χρήματα.

Εγώ τουλάχιστον εκεί εστιάζω την διαφορά.
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Έχουμε δύο και κατά την γνώμη μου καλά κάνουμε.
Βεβαίως το μέλλον θα δείξει αν η απόφαση είναι σωστή
Κι εγώ είμαι υπέρ των δύο ξεχωριστών κατηγοριών και για πρακτικούς και για εμπορικούς και για χίλιους δυο άλλους λόγους.
Θέλω σαν ενδιαφερόμενος να δω καμμιά εξωτική συσκευή να παρουσιάζεται και έτσι μου διευκολύνεται το ψάξιμο.

Για μένα το θέμα δεν είναι ο διαχωρισμός των αμνών από τα ερίφια, αλλά θέλω να αποφεύγονται άλλα θλιβερά φαινόμενα που βλέπουμε να συμβαίνουν, στα οποία κάποιοι αυτοδιορίζονται τιμητές-πιστοποιητές και νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και ότι κατέχουν τα μυστικά του σπορ κι έγιναν ξαφνικά ειδικοί. Και εξαπολύουν μύδρους και αφορισμούς επειδή δεν μπορούν ή δεν θέλουν.
Πέρα από τυχόν αστεϊσμούς, χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ορισμένους ειδικά όταν πρόκειται να εκφέρουν μια γνώμη και θέλουν να βοηθήσουν κάποιον κι όχι να τον μπλέξουν χειρότερα.
Εμένα πως θα με πείσει ο άλλος ότι βαρύνει η γνώμη του όταν έχει ακούσει 5-10 συσκευές και συστήματα μόνο ή κάποιος άλλος που έχει ακούσει 200 συσκευές και συστήματα αλλά δεν εκφέρει γνώμη δημόσια; Βοηθούν αυτοί οι κύριοι τον επισκέπτη ενός φόρουμ που θέλει να πάρει μια ιδέα ή ρωτά και περιμένει κάποια απάντηση;
Νομίζω πως ΟΧΙ.
Αναφέρω παράδειγμα ανθρώπων που εκστασιάστηκαν από κάποιο άκουσμα αλλά μόλις είδαν το ταμπελάκι με την τιμή άρχισαν να βρίσκουν ψεγάδια για να δικαιολογήσουν την ανεπάρκειά τους. Αν όμως το είχαν στο σπίτι τους θα σε "έτρωγαν ζωντανό" αν τους το κακολογούσες.

Άλλο πράγμα το ΗΙ - FI, άλλο το HIGH END, άλλο το DIY, άλλο το CUSTOM MADE.
Ας τα ξεκαθαρίσουμε επιτέλους αυτά τα πράγματα για να μην επαναληφτεί αυτό που έγραψα παραπάνω.
Παντού γίνονται διακρίσεις τώρα ξαφνικά γίναμε ευαίσθητοι;
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Για μένα υπάρχουν τρεις κατηγορίες συστημάτων:
1) Χαμηλής κατηγορίας τιμής ( μέχρι 2000Ε)
2) Μέσης κατηγορίας τιμής ( μέχρι 10000Ε)
3) Υψηλής κατηγορίας τιμής (πάνω από 10000Ε).
Η ηχητική απόδοση είναι συνάρτηση της τιμής τους ( θεωρώ δεδομένο το ταίριασμα των συσκευών και την σωστή τοποθέτησή τους στο χώρο ακρόασης).

Καταλαβαίνω διαφορές προς το καλύτερο περνώντας από την χαμηλότερη προς την υψηλότερη κατηγορία. Σε παρόμοια κατηγορία τιμής ακούγονται διαφορετικά, αλλά όχι καλύτερα.
Αυτή είναι η άποψή μου και την καταθέτω. Μιλώ πάντα για δικάναλο σύστημα αναπαραγωγής.
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Είναι από τις λίγες φορές που το θέμα μου αρέσει τόσο πολύ αλλά δεν έχω να γράψω τίποτα επιπλέον καθώς όλοι οι προ-γράψαντες με έχουν καλύψει απόλυτα. Συμφωνώ με τις γνώμες όλων και ειδικά με αυτή του G.F..

Αυτό που ήθελα απλά να προσθέσω στα όσα έγραψε ο G.F., είναι ότι η εμπειρία του ανθρώπου που επιχειρεί να κατασκευάσει μια μηχανή ή ένα ηχείο, δεν είναι ποτέ αρκετή όταν προέρχεται μόνο από τον χώρο της επιστήμης του και των γνώσεων του στα ηλεκτρονικά "πράγματα".
Θα πρέπει να περιέχει και ένα τεράστιο όγκο live ακουσμάτων που θα λειτουργήσουν συγκριτικά και ως σύστημα αναφοράς κατά την διάρκεια σχεδίασης και κατασκευής της υλοποίησης του.

Θεωρώ λοιπόν ότι εδώ έγκειται και η διαφορά ενός Hi Fi μηχανήματος και ενός Super Hi Fi ή Ultra Hi Fi ή Hi End όπως θέλουν να λένε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, αλλά και οι περισσότεροι από εμάς.

Οι περισσότερες υλοποιήσεις, από κατασκευαστικής και "ηλεκτρονικής" πλευράς, βρίσκονται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο.
Εκεί όμως που ξεκινάει ο διαχωρισμός, εκεί που βρίσκεται το γεφύρι που σε περνάει από την Υψηλή Πιστότητα στην Υψηλή Τελείωση ...τέλος πάντων εκεί που γίνεται αυτό το separation between the men and the boys, είναι όταν αυτές οι υλοποιήσεις αξίζουν το άριστα, όχι μόνο σε θέματα σχεδίασης, ποιότητας υλικών και ποιότητας κατασκευής, αλλά και σε θέματα αναπαραγωγής και προσέγγισης του real thing.

Για τον λόγο αυτό, εγώ θεωρούσα, θεωρώ και θα θεωρώ την ταύτιση του Hi End με την υψηλή τιμή απόκτησης, εντελώς άστοχη, αδόκιμη και 100% παραπλανητική.

Αν ένα μηχάνημα 3000 ευρώ αναπαράγει πλησιέστερα στο live από ένα μηχάνημα 7000 ευρώ, τότε το μηχάνημα των 3000 ευρώ είναι Hi End (αν μου επιτρέπεται ο όρος) και το μηχάνημα των 7000 ευρώ είναι φόλα ή μάλλον πρέπει να πάει για απόσυρση. Η σύγκριση αυτή βέβαια θα πρέπει να έχει γίνει με σωστά "μέτρα και σταθμά".

Το κλασικότερο παράδειγμα που μπορώ να δώσω για τα παραπάνω γραφόμενα μου είναι το παλαιό και πολυαγαπημένο μου CD Player της Sony το CDP-X 707ES των 1500 ευρώ, που ως βλαξ το πούλησα και ακόμα δεν έχω βρει αντίστοιχου επιπέδου αναπαραγωγή, παρά μόνο σε κάτι δεκαπλάσιας τιμής Wadia και Krell. Αααα και για να μην ξεχάσω κάτι, αν κανείς έχει αυτό το μηχανάκι και θέλει να το πουλήσει, το αγοράζω. :mrgreen:
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.373
Reaction score
125.440
Υπάρχει και μια άλλη άποψη:

Το Hi-fi είναι το λογικό, το τυπικό, το consumer, το συνηθισμένο, το χρηστικό, το φυσιολογικό.

Το Hi-end είναι το παράλογο, το εξωφρενικό, το παρανοϊκό, το αποκρουστικό, το "τραβηγμένο απ'τα μαλλιά".

Και φέρνω χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Η θείτσα μου στο χωριό πήρε ένα Hi-fi, έβαλε το ένα ηχείο κάτω απ'το τραπέζι στο βάθος του σαλονιού, και το άλλο δίπλα στην TV με ένα πετσετάκι κι ένα πορτατίφ επάνω, μαζί με μια φωτό της κόρης μου. Τα μηχανήματα μέσα σε ντουλάπι να μη φαίνονται. Και έκανε και πάρτυ, όλοι διακέδασαν και στο τέλος χορέψανε!

Ωραία.
Αυτό είναι το hi-fi, δουλεύει, παίζει, ικανοποιεί.

Προσοχή, πουθενά δεν ανέφερα ποσό που δαπανήθηκε.

Και συνεχίζω.

Ο ξάδερφός μου είναι απ'την άλλη μουρλός, όλη μέρα διαβάζει για τον ήχο και ξέρει και από κολλητήρι. Ε, λοιπόν, μετά από πολλούς καβγάδες με τη θεία μου, έβγαλε απ'το σαλόνι το σκρίνιο γιατί έτριζε, κι έβαλε κουρτίνες και χαλιά στους τοίχους, μπασσοπαγίδες στις γωνίες και διαχυτές πίσω από τα ηχεία, έστησε τα ηχεία σε βάσεις, και τις γέμισε με άμμο, μέτρησε τις αποστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, και αλφάδιασε ακόμα και τα ηχεία, έβαλε το cd σε αντικραδασμική βάση και άλλαξε όλα τα καλώδια, τράβηξε ξεχωριστή παροχή από τον πίνακα του σπιτιού για καθαρά 220βόλτ, και στο τέλος άλλαξε τα op-amps εξόδου του CD με τα ad827jn και τα ξαναάλλαξε για τα opa627, τα οποία σε συνδυασμό με αλλαγή στους πυκνωτές στο κρος του τουίτερ με λαδιού της Jensen για να γλυκάνει, έφεραν το αποτέλεσμα στα γούστα του. Τώρα παρήγγειλε πηνεία alphacore και ετοιμάζεται για μια ακόμα αναβάθμιση, μέχρι να βρει κάποιον να πουλήσει αυτά τα ηχεία για να πάρει τα μεγαλύτερα της ίδιας εταιρίας, τα οποία βέβαια θα χρειαστούνε και πιο δυνατό ενισχυτή. Έγινε λοιπόν hi-end.

Διδακτικό;

Αγαπητοί μου φίλοι, εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει το Hi-end, ο κόσμος μας περνάει για βλαμμένους, και αυτή είναι η αλήθεια.
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Αγαπητοί μου φίλοι, εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει το Hi-end, ο κόσμος μας περνάει για βλαμμένους, και αυτή είναι η αλήθεια.
Και είναι κακό αυτό; Όποιος δεν ξέρει καλύτερα να σωπαίνει. Κι εγώ μπορεί να θεωρώ βλαμμένο αυτόν που είναι αιωροπτεριστής και κινδυνεύει και να σκοτωθεί εξασκώντας το χόμπι του.
Τι πα να πει αυτό;
Φίλε μου αν καθόμαστε και αναλύαμε τι θα πεί ο κάθε ηλίθιος και άσχετος δεν θα είχαμε κατέβει από τα δέντρα ακόμα. :shock:
 

Μηνύματα
644
Reaction score
7
Γιατί μήπως εγώ τον κηνυγό ή τον ψαρά δεν τους περνάω για φευγάτους; τους καταλαβαίνω όμως και συμμερίζομαι το μόχθο τους και την ανάγκη να ξοδέψει για την ευχαρίστησή του (εξάσκηση hobby κάνουν). Ποτέ δεν έθεσα θέμα γιατί ο ένας ψαράς έχει βαρκούλα και ο άλλος ανοιχτής θαλάσσης όπως φυσικά και οι δύο δεν περιμένουν να πιάσουν τα ίδια ψάρια. Τώρα θα μου πείς ότι αυτός που έχει ανοικτής θάλασσας ότι μπορεί να μην ξέρει απο θάλασσα έ τότε δεν πρόκειται να πιάσει ποτέ ψάρια. Αυτό είναι και το Hiend, να έχεις γνώσεις, να μπορεί το σύστημα σου να αναπαράγει μουσική με υψηλή πιστότητα ωε προς το πρωτότυπο και φυσικά να έχεις και software. Στο διπλανό site το ρίξανε στους ταξικούς διαχωρισμούς.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Αν και δεν είναι σωστό να σχολιάζουμε απόψεις που συζητιούνται αλλού, θα πω απλά ότι ταξικές διαφορές και διαχωρισμοί υπάρχουν γενικώς στην ζωή μας.
Το hi end βεβαίως, όπως και η αγορά ενός ακριβού - πολυτελούς αυτοκινήτου, μπορεί να βάζει σε σκέψεις τον κοινωνικό περίγυρο και εμάς τους ιδίους στο "τρυπάκι" του κοίτα με ρε γείτονα τι μάγκας είμαι. Νομίζω όμως ότι τα χρόνια έχουν περάσει πολύ για να κρίνουμε τους ανθρώπους έτσι απλά...

Τώρα για τους καλαμοκαβαλάρηδες δεν υπάρχει φάρμακο οπότε προσωπικά τουλάχιστον απλά δεν ασχολούμαι.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Με τον costas ear, δεν έχω παρά να συμφωνήσω για δύο λόγους.
1ον διότι τον ξέρω καλά και είναι ένα ζωντανό παράδειγμα!
2ον γιατί δεν με πέρνει! :lol: :wink:
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Ο ψαράς όμως ότι ψάρι και να πιάσει δεν πρόκειται να το αμφισβητήσει κανείς, στο hi fi όμως κακά τα ψέματα δεν έχω κάτι χειροπιαστό αλλά, από ένα σημείο και μετά κάτι το υποκειμενικό και αμφισβητήσιμο.
Η ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει δεν έχει μονάδα μέτρησης, και της περισσότερες φορές η ευχαρίστηση που πιθανόν να δίνη είναι παροδική και αναστρέψιμη.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.373
Reaction score
125.440
Πέρα από την λογική, είναι το χόμπυ, δεν είναι ούτε κακό ούτε καλό, διαλέξτε. Και χόμπυ σημαίνει παράλογη ενασχόληση με κάτι συνηθισμένο, στο κυνήγι της ηδονής. Σε όλους τους τομείς το ίδιο συμβαίνει.

Και θέμα κόστους δεν υπάρχει.

Υπάρχει hi-end με 300 ευρώ και hi-fi με 600.000ευρώ.

Το κόστος δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο.

Και στα αυτοκίνητα το ίδιο είναι.

Πάει ο ζάμπλουτος και παίρνει τη μεγάλη τη μπέμπα, και απλά την οδηγεί.

Πάει κι ο φτωχός και παίρνει το μεταχειρισμένο 1800 τούρμπο, αλλάζει αναρτήσεις, λάστιχα, εξάτμιση και πρόγραμμα στον εγκέφαλο, και πάει σα σουμάχερ με 500 άλογα και στρίβει σα τραίνο, κι όλα αυτά στο 1/20 των χρημάτων που έδωσε ο προηγούμενος.

Έστι είναι, είναι θέμα υποχωρήσεων στην λογική και στο συνηθισμένο για να μεταβούμε από το hi-fi στο hi-end.

Tην αίσθηση του μέτρου όλοι την έχουμε, έίναι άλλωστε κάτι που σαν ένοια γεννήθηκε στην Ελλάδα, παν μέτρον άριστον, οπότε ξέρουμε όλοι πολύ καλά πότε ξεπερνάμε (by far) το μέτρο, ε, τότε γινόμαστε hi-end.

Καλό ή κακό, δε ξέρω και δε με νοιάζει, αλλά ότι είναι στραβό, είναι.

Εξάλλου αυτό ξεχωρίζει την ψύχωση από τη νεύρωση, η γνώση της ασθένειας, καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε ότι "χάνουμε λάδια" σε αυτό το θέμα, για να έχουμε μια απλή νεύρωση.

Φιλικά,
ο γιατρός σας...
 

Μηνύματα
25
Reaction score
0
γιατρε ειναι σιγουρο οτι εχουμε παρει λιγο σασι, δεν τιθεται θεμα. Αλλα ετσι μας αρεσει !
 



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.591
Μηνύματα
2.866.852
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top