Πρέπει να γίνεται ''διαχωρισμος'' στη μουσική??

Reaction score
0
Εχθές παρακολύθησα την εκπομπή του Μ.Τριανταφυλλόπουλου ''Ζούγκλα'' η οποία ήταν γυρισμένη στο  ριάλιτι Dream Show.Ενα θέμα για το οποίο ήρθαν σε αντιπαράθεση ήταν ο διαχωρισμός της ''ποιοτικης'' μουσικής και της ''μη ποιοτικής'' μουσικής.
Η μία άποψη ήταν οτι η ''ποιοτική'' μουσική έχει πάψει ΄πλέον να προβάλλεται απο τα μέσα σε αντίθεση με την ''μη ποιοτική''
Συμφωνείται?Θεωρείτε οτι τα τραγούδια ''πιστας'' αποτελούν προιόντα υποκουλτούρας?Πιστεύετε οτι ο κόσμος πλέον δεν ξέρει να ακούει μουσική?Ενα τραγούδι πίστας δεν μπορεί να είναι ''ποιοτικο''?

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Οι καταναλωτές ψηφίζουν και χαρακτηρίζουν ένα μουσικό κομμάτι...

Όμως για μένα η βασική διαφορά είναι η διαχρονικότητα... υπάρχουν τραγούδια και μουσικές που έχουν αντέξει στον χρόνο και άλλα που χάθηκαν σε 2-3 μήνες... αυτή είναι κυρίως η διαφορά...

Εξαιρείται η κλασσική μουσική που έχει ξεφύγει από τα στενά όρια ποιοτικής - μη ποιοτικής μουσικής...

Reaction score
14
aporw... said:
Θεωρείτε οτι τα τραγούδια ''πιστας'' αποτελούν προιόντα υποκουλτούρας?
Ναι.

Πιστεύετε οτι ο κόσμος πλέον δεν ξέρει να ακούει μουσική?

Ανέκαθεν υπάρχει κόσμος που έχει γούστο και κόσμος που έχει...κακό γούστο.

Ενα τραγούδι πίστας δεν μπορεί να είναι ''ποιοτικο''?

Για τα δικά μου ψυχαγωγικά και μουσικά κριτήρια όχι.

Μετά τα 3 ουισκάκια βέβαια η ...ποιότητα ανεβαίνει κατακόρυφα!
-Μανδάμ....ναι εσείς πάνω στο τραπέζι με τη φούστα γιακά..και το κόκκινο στριγκάκι....
Tη λουλουδού μου φωνάζετε παρακαλώ;  Ευχαριστώ...γοητευμένος.
  :mrgreen: 8)

Reaction score
0
preve said:
aporw... said:
Ναι.

-Μανδάμ....ναι εσείς πάνω στο τραπέζι με τη φούστα γιακά..και το κόκκινο στριγκάκι....
E, εντάξει..Δηλάδη είναι καλύτερα ένα μέταλ τραγούδι για παράδειγμα που για να''μπείς΄΄ στο πετσι του τραγουδιού και να αρχίσεις να ''χτυπιέσε''-χορεύεις πρέπει να έχεις ''φτιαχτεί''?(Κατα τη γνώμη μου βέβαια,χωρίς να θέλω να θείξω τους φαν αυτου του είδους )τραγουδιού..)

Reaction score
14
Φτιαχτεί;;;; :p

Τι θες να πεις; Δεν ξέρω τι κάνετε εσείς εκεί κάτω στη Ρόδο.... :p :lol:

Reaction score
8
aporw... said:
preve said:
aporw... said:
Ναι.

E, εντάξει..Δηλάδη είναι καλύτερα ένα μέταλ τραγούδι για παράδειγμα που για να''μπείς΄΄ στο πετσι του τραγουδιού  και να αρχίσεις να ''χτυπιέσε''-χορεύεις πρέπει να έχεις ''φτιαχτεί''?(Κατα τη γνώμη μου βέβαια,χωρίς να θέλω να θείξω τους φαν αυτου του είδους )τραγουδιού..)
Ααα..δε μας τα λες καλά...δε χρειάζεται σε καμμία "μουσική" του κόσμου να είσαι φτιαγμένος για να "χτυπηθείς".
Δηλαδή αν ακούς ρεμπέτικα,σμυρνέϊκα...πρέπει να 'σαι σε "χώμα" στην Ομόνοια ?

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
aporw... said:
E, εντάξει..Δηλάδη είναι καλύτερα ένα μέταλ τραγούδι για παράδειγμα που για να''μπείς΄΄ στο πετσι του τραγουδιού και να αρχίσεις να ''χτυπιέσε''-χορεύεις πρέπει να έχεις ''φτιαχτεί''?(Κατα τη γνώμη μου βέβαια,χωρίς να θέλω να θείξω τους φαν αυτου του είδους )τραγουδιού..)
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Η metal μουσική είναι καθαρά θέμα "μύησης". Και μ' αυτό δεν εννοώ τίποτα ελιτίστικο, αλλά απλά και μόνο την κατανόησή της και την εμπλοκή με αυτήν σιγά-σιγά και όχι κατευθείαν στα βαθιά νερά. Επίσης βοηθάει και αν κάποιος έχει μεράκι με τα όργανα (ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, ντραμς) ώστε να εκτιμήσει τα μοναδικά riffs και τα απογειωμένα σολαρίσματα. Για να μην αναφέρω ότι υπάρχουν και κομμάτια με στίχο-ποίηση.
Αν φυσικά ανοίξει κάποιος που δεν ασχολείται το ραδιόφωνο και πέσει στη μέση ενός metal κομματιού, ασφαλώς και θα θεωρήσει ότι κάποιοι κάνουν άσκοπη φασαρία. Ωστόσο είναι ένα είδος εξίσου ψαγμένο με πολλά άλλα, αν όχι και περισσότερο από πολλά δημοφιλέστερα είδη, και σίγουρα για το "φτιάξιμο" αρκεί για τους φίλους του η μουσική και μόνο. Τώρα αν κάποιοι το συνοδεύουν και με άλλο φτιάξιμο, αυτό είναι δικό τους θέμα και εξάλλου συμβαίνει και σε πάρα πολλές μουσικές.

Reaction score
51
Αλλο μουσική άλλο τραγούδι!!!
Αλλο τραγούδι άλλο θέαμα!!!
Αλλο Eurovision Αλλο Lordi!

-Ο διαχωρισμός ποιότητας σήμερα αναφέρεται στο σύνολο του "θεάματος" που απαρτίζει ευτό που λένε μοσυσική.
Αρα τα κριτήρια ποιότητος δυστυχώς καθορίζονται από περισσότερα του ενός παράγοντος σε σχέση με παλαιότερα!
Εχουμε να κάνουμε λοιπόν με ποιότητα στην μουσική, στον στίχο, στο "στήσιμο", την εμφάνιση, το θέαμα, τα "χορευτικά" και φυαικά στην "διαφήμιση-προβολή" του θεάματος!!!

Αρα λοιπόν ποιό στοιχείο από τα ανωτέρω μας αρέσει περισσότερο?? ποιό θα μας καθορίσει την κρίση??? (βλέπε Lordi)!
Προσωπικά εμένα "πάντα" και "διαχρονικά" θα με συναρπάζει και καθορίζει ο "συνδυασμός" μουσικής - στίχου -ερμηνείας!! όσον αφορά στο αν ένα κομμάτι πλέον είναι ποιοτικό ή όχι!!!

Reaction score
23
Ειδα και εγώ ένα μικρο αλλα χαρακτηριστικο αποσπασμα από την χθεσινή "Ζουγκλα" με την σχετική διαμάχη για τη ποιοτική και μη Μουσική.

Αν και σιγουρα υπαρχουν άφθονα μουσικά "σκουπίδια" προιόντα την υποκουλτούρας που μας πλασάρουν τα Media , σχεδον τα πάντα δικαιούνται τον χαρακτηρισμό Μουσική , αν έχουν αρμονία στην συνθεση τηςε Μουσικής και των στίχων που την συνοδευουν.

Ειμαι ενας απο αυτους που κατακρίνουν πολλά συγχρονα "άσματα" , αλλ΄΄α έχουν και αυτά δικαίωμα ύπαρξης.

Ειναι απλά στην επιλογή του καθένα από εμάς το τι θα ακούσουμε και που απλά θα γυρίσουμε την πλάτη!

Reaction score
0
Απλά ενοχλούμε απο κάποια δήθεν άτομα που το παίζουνε κουλτουρα και ποιότητα και τους βλέπεις ξαφνικά να κάνουνε ''ζημία'' στα μπουζούκια!Είναι κοροίδία!
Ατομα κατακρίνουν το λαικο τραγούδι αλλα ξεχνάνε απο ποιο είδος ξεκίνησε η μουσική στην Ελλάδα!

Reaction score
14
aporw... said:
Ατομα κατακρίνουν το λαικο τραγούδι αλλα ξεχνάνε απο ποιο είδος ξεκίνησε η μουσική στην Ελλάδα!

Από που; Από που; :roll: :D

Reaction score
298
Κατ' αρχήν ας μη μιλάμε για μουσική γενικά, όταν αναφερόμαστε μόνο σε ένα είδος μουσικής, τα τραγούδια. Κατά δεύτερον, η ποιότητα και η εμπορικότητα δεν είναι Αριστοτελικές κατηγορίες, δηλαδή η μία δεν αποκλείει την άλλη. Κατά τρίτον, οι διάφοροι Μικρούτσικοι και Τριανταφυλλόπουλοι θα κατέτασσαν π.χ. τον Χατζηγιάννη στην ποιοτική κατηγορία, ενώ και εμπορικός είναι και δεν διαθέτει καμμιά ιδιαίτερη ποιότητα. Εκείνο που διαφέρει είναι η δημογραφική στόχευση των δίσκων του Χατζηγιάννη, του Νίνο και της Καλομοίρας :twisted: Κατά τέταρτον η εμπορικότητα είναι όπως τη δει κανείς. Για παράδειγμα ο Χατζηγιάννης (ή ο Νίνο ή η Καλομοίρα) πουλούν πολλαπλάσια αντίτυπα από το Χαμόγελο της Τζοκόντας ΤΩΡΑ, αλλά το Χαμόγελο της Τζοκόντας πουλάει εδώ και σαράντα χρόνια και θα πουλάει για άλλα σαράντα. Διάβαζα κάποτε συνέντευξη ενός στελέχους της ΕΜΙ, που έδειξε στο δημοσιογράφο το φωτισμένο κτήριο στην Abbey Road και είπε: "Callas pays the bills".

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Ποσα μπορει να πει κανεις για τη μουσικη...
Οι ανθρωποι με μουσικη παιδεια (και υγιη τροπο σκεψης :wink:) ειναι ανοικτοι σε ολα τα ειδη της μουσικης. Ακουν καποιο ειδος σε μεγαλυτερο βαθμο, αλλα δεν απορριπτουν την καλη μουσικη, αν αντιπροσωπευεται απο ενα ειδος που δεν τους καλυπτει. Δεν υπαρχουν παρωπιδες και ρατσισμος. Η καθε μορφη μουσικης ειναι πειραματισμος γι'αυτους. Γνωριζοντας τους μαγικους δρομους της μουσικης δημιουργιας, μπορουν να καταλαβουν τα μυστικα και την συνευρεση της μελωδιας και του ρυθμου, της αλλαγης και της σταθεροτητας, της εντασης και της ηρεμιας. Μη με παρεξηγησετε. Δεν εννοω οτι πρεπει καποιος να γνωριζει μουσικη για να μπορει να την απολαυσει. Καθε αλλο. Η μουσικη ειναι χημεια. Ειναι ερωτας. Ειναι μαγεια. Δεν μπορει να μπει σε καλουπια, ουτε να κατηγοριοποιηθει με τροπο που ειναι κοινος και ευτελης. Εξ'αλλου, δεν υπαρχει ευτελης μουσικη. Μονο ευτελεις "μουσικοι". Αυτοι που μεταχειριζονται ενα Θεϊκο δωρο ως μεσο για πλουτισμο και ιδιοτελη προβολη ΜΟΝΟ.

Διαχωρισμος? Αν θεωρειτε οτι υπαρχει διαχωρισμος μεταξυ των γευσεων στο φαγητο, τοτε ναι. Υπαρχει και διαχωρισμος στην μουσικη. Οι διαφορετικες γευσεις ειναι που νοστιμιζουν και εμπλουτιζουν με ποικιλια και ευχαριστηση, την αναγκη για τροφη και επιβιωση. Το ιδιο και η μουσικη. Ειναι η αναγκη για ψυχικη επιβιωση, για αναταση πνευματος.
Για το αν υπαρχουν "κακα" φαγητα, ευθυνονται αποκλειστικα οι κακοι "μαγειρες". Οχι τα υλικα...

Και βεβαια, μιλαω για ΜΟΥΣΙΚΗ. ΟΧΙ για ΡΥΘΜΟ, ο οποιος ειναι καθαρα μια επαναληψη ενος beat... Φυσικα και εχει την χρησιμοτητα του, αλλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Θεωρω τα χαβαλεδιαρικα και τα τραγουδια πιστας μουσικη? Ναι. Το γεγονος οτι δεν με αντιπροσωπευουν (χωρις την βοηθεια τουλαχιστον μιας φιαλης ευγενους αλκοολ  :wink:), δεν σημαινει οτι δεν αντιπροσωπευουν καποιον αλλο.
Θεωρω οτι ο οιστρος δημιουργιας ενος Μotzart ειναι συγκρισιμος με αυτον του Καρβελα?  Μπορεις να συγκρινεις την γεφυρα του Manhatan με το γεφυρακι της λιμνουλας του σπιτιου σου? Και οι δυο γεφυρες ειναι...

Σε γενικες γραμμες, εφοσον σε ανεβαζει, εφοσον σου δημιουργει την αισθηση της φυγης και της αποδρασης απο την βιολογικη πραγματικοτητα, ειναι μουσικη...

Reaction score
7
Αν υπαρχει ποιοτικος διαχωρισμος μουσικης?

α. "Να μ'αγαπας, οσο μπορείς να μ'αγαπας"
β. "Θες να κανουμε σχεση... να σε κρατω απ τη μεση;"

Αν το α=β τοτε δεν υπαρχει διαχωρισμος.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ said:
Οι ανθρωποι με μουσικη παιδεια (και υγιη τροπο σκεψης :wink:) ειναι ανοικτοι σε ολα τα ειδη της μουσικης. Ακουν καποιο ειδος σε μεγαλυτερο βαθμο, αλλα δεν απορριπτουν την καλη μουσικη, αν αντιπροσωπευεται απο ενα ειδος που δεν τους καλυπτει. Δεν υπαρχουν παρωπιδες και ρατσισμος.

....................

Θεωρω τα χαβαλεδιαρικα και τα τραγουδια πιστας μουσικη? Ναι. Το γεγονος οτι δεν με αντιπροσωπευουν (χωρις την βοηθεια τουλαχιστον μιας φιαλης ευγενους αλκοολ :wink:), δεν σημαινει οτι δεν αντιπροσωπευουν καποιον αλλο.
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Σίγουρα δεν υπάρχει ποιοτικός διαχωρισμός μεταξύ των ειδών παρά μόνο ΜΕΣΑ στο κάθε είδος, άσχετα αν αυτό πολλοί το θυμούνται μόνο όταν κάποιος αναφερθεί απαξιωτικά στο δικό τους αγαπημένο είδος. Αν υπήρχε τέτοιος ποιοτικός διαχωρισμός, θα υπήρχε ο αντίστοιχος και ανάμεσα στους ακροατές-φαν, σωστά; Θα υπήρχαν οι κυριλέδες, οι σκυλάδες, τα πρεζόνια, οι ανεγκέφαλοι.. (συμπληρώστε τα είδη μόνοι σας να παίξουμε!). Αν αυτό δεν είναι ρατσισμός με κέρατα, τότε τι είναι;

Όσο για τα χαβαλεδιάρικα, υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα σε όλον τον κόσμο με διάφορες μορφές. Είναι εντυπωσιακό π.χ. το τι "βλακώδεις" στίχοι υπάρχουν σε τραγούδια άλλων λαών αντίστοιχα του "μείνε μαζί μου έγκυος γιατί είμαι άνθρωπος φερέγγυος" ή του "τσικουλάτα". Ωστόσο, ο άνθρωπος υπάρχουν στιγμές που επιζητά όσο το δυνατόν περισσότερη ελαφρότητα. Το ίδιο και στο γλέντι, έχει μια εντελώς διαφορετική ψυχολογία και θέλει τελείως διαφορετικά πράγματα από τη μουσική, όπως κι από το στίχο. Θέλει να διασκεδάσει με πράγματα εύπεπτα, "πιασάρικα", ρυθμικά και ίσως και αστεία, και μπορεί να ακούσει με χαρά και μέθεξη κομμάτια που την άλλη μέρα το πρωί δεν θα τον αντιπροσωπεύουν καθόλου. Αυτό είναι ανθρώπινο και δεν τον καθιστά ασυνεπή με τις προτιμήσεις του (αλίμονο αν βάλουμε διαχωριστικά κι εδώ), ούτε θα πρέπει να απολογηθεί γι' αυτό σε κανέναν ή να χαρακτηριστεί υποκριτής όταν λέει ότι δεν μπορούμε να βάλουμε το τραγουδάκι με το οποίο χτυπιόταν χτες στο ίδιο τσουβάλι με το Μάνο Χατζιδάκι..

Reaction score
298
Μπορούμε να τα παρομοιάσουμε με φαγώσιμα: ο Χατζιδάκις είναι χαβιάρι, η Κοκκίνου κόκα-κόλα και ο Μάρκος ψωμί ζυμωτό :)

Τ

ΤΑΣΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΟΣ

Guest
πρεπει να γινεται αλλα με προσοχη....ατομα σαν τον Γλεζο με τη συμπεριφορα τους ειναι το ιδιο προκλητικα με την Στελλα Μπεζαντακου!!!

V

VIDEOMIX

Guest
aporw πως έφτιαξες 2 καλά θεματάκια με τόσο σουξέ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. 8)
Πιστεύω πως σε όλα τα είδη υπάρχουν καλά και κακά δείγματα. Υπάρχουν κομματάρες στο λαικό τραγούδι που είναι άκρως ποιοτικά. Μην μπερδεύουμε με τα σημερινά κομματάκια που είναι χύμα και συμβαδίζουν με τον ξεπεσμό της κοινωνίας μας.

Reaction score
0
VIDEOMIX said:
aporw πως έφτιαξες 2 καλά θεματάκια με τόσο σουξέ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. 8)
Πιστεύω πως σε όλα τα είδη υπάρχουν καλά και κακά δείγματα. Υπάρχουν κομματάρες στο λαικό τραγούδι που είναι άκρως ποιοτικά. Μην μπερδεύουμε με τα σημερινά κομματάκια που είναι χύμα και συμβαδίζουν με τον ξεπεσμό της κοινωνίας μας.
Μην είμαστε τόσο σκληροί!Το οτι η κοινωνία μας έχει πέσει χαμηλά δεν έχει να κάνει με το τραγούδι!Απλά προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με το εξωτερικό!Νομίζετε οτι στο εξωτερικό όλα τα τραγούδια και οι τραγουδιστές που βγαίνουν είναι ποιοτικοί??

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.964
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Klipschlascala_pro1988