Προβλημα με το σήμα στο 2ο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ (722 MHz)

Reaction score
0
Χαίρετε.

Έχω την Samsung Plasma PS50B550 και αντιμετωπίζω πρόβλημα με το ψηφιακό σήμα του μπουκέτου των 722 MHz (CH52) της κρατικής τηλεόρασης (ΕΤ1-ΝΕΤ-ΕΤ3-ΕΡΤ HD + ραδιόφωνα). Όταν δηλαδή βάζω να δω αυτά τα κανάλια, τις περισσότερες φορές το σήμα είτε δεν υπάρχει καθόλου (βγαίνει εξ αρχής μια μαύρη οθόνη με το μήνυμα Weak or No signal), είτε είναι κακής ποιότητας (σπασίματα κ.τ.λ.) και τελικά καταλήγει πάλι σε μαύρη εικόνα με το παραπάνω error. Υπάρχουν, βέβαια, και φορές (λίγες) που τα συγκεκριμένα κανάλια παίζουν κανονικά, αλλά όχι για πολύ. Παρεπιπτόντως, παίρνω σήμα από Αίγινα γιατί μένω Άνω Βούλα - Πανόραμα.

Κανένα άλλο ψηφιακό κανάλι δεν παρουσιάζει το παραμικρό πρόβλημα... Μόνο τα συγκεκριμένα ψηφιακά της κρατικής τηλεόρασης (τα άλλα δυο μπουκέτα των 690 MHz και 482 MHz της κρατικής τηλεόρασης παίζουν κανονικά).

Θα μπορούσε κανείς να μου πει τι στην ευχή φταίει και (κυρίως) πώς μπορώ να το φτιάξω ? Αρχικά νόμιζα πως υπήρχε πρόβλημα με τον ενσωματωμένο αποκωδικοποητή της τηλεόρασης, αλλά διαβάζοντας τριγύρω (και κάνοντας Upgrade το firmware) αντελήφθην ότι μάλλον δεν είναι θέμα της TV.

Ευχαριστώ πολύ !

panosop

Συστημικός
Reaction score
668
Απάντηση: Προβλημα με το σήμα στο 2ο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ (722 MHz)

από ότι φαίνεται, το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεραία. Τα ψηφιακά είτε τα πιάνεις είτε όχι. Νομίζω ότι θα πρέπει να κοιτάξεις λίγο την κεραία σου και τις απώλειες στο καλώδιο γενικά. Τα άλλα που πιάνεις μπορεί να είναι οριακά, αλλά να παίζουν. Δεν είναι όπως τα αναλογικά που τα πιάνεις με χιόνια...
Δοκίμασε επίσης και κάποιο εξωτερικό δέκτη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης αν έχεις για να δεις τι παίζει.
Πιθανώς με τη συγκεκριμένη συχνότητα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί ακόμη και παρεμβολές να υπάρχουν...

Reaction score
0

από ότι φαίνεται, το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεραία. Τα ψηφιακά είτε τα πιάνεις είτε όχι. Νομίζω ότι θα πρέπει να κοιτάξεις λίγο την κεραία σου και τις απώλειες στο καλώδιο γενικά. Τα άλλα που πιάνεις μπορεί να είναι οριακά, αλλά να παίζουν. Δεν είναι όπως τα αναλογικά που τα πιάνεις με χιόνια...
Δοκίμασε επίσης και κάποιο εξωτερικό δέκτη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης αν έχεις για να δεις τι παίζει.
Πιθανώς με τη συγκεκριμένη συχνότητα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί ακόμη και παρεμβολές να υπάρχουν...
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Φαντάζομαι, δηλαδή, θα πρέπει να φωνάξω τεχνικό με ειδικό εξοπλισμό για να τσεκάρω τα σχετικά με κεραίες, απώλειες στα καλώδια κ.τ.λ. ?

Reaction score
7.031

το δωματιο που εχεις την τηλεοραση παιρνει σημα κατευθειαν απο την κεντρικη κεραια ή ειναι σε καποιο αλλο δωματιο με μοιρασμα του σηματος? Ρωταω γιατι το ιδιο ακριβως ειχε παθει ενας φιλος,στα σαλονι ο δεκτης επιανε τελεια ολα τα καναλια,στο υπνοδωματιο ο ιδιος δεκτης δεν επιανε τα κρατικα και τα ραδιοφωνα και ολα τα αλλα παλι τελεια.

Reaction score
0

το δωματιο που εχεις την τηλεοραση παιρνει σημα κατευθειαν απο την κεντρικη κεραια ή ειναι σε καποιο αλλο δωματιο με μοιρασμα του σηματος? Ρωταω γιατι το ιδιο ακριβως ειχε παθει ενας φιλος,στα σαλονι ο δεκτης επιανε τελεια ολα τα καναλια,στο υπνοδωματιο ο ιδιος δεκτης δεν επιανε τα κρατικα και τα ραδιοφωνα και ολα τα αλλα παλι τελεια.
Η τηλεόραση παίρνει σήμα κατευθείαν από την πρίζα στον τοίχο, οπότε υποθέτω ότι το σήμα έρχεται από την κεντρική κεραία.

Reaction score
68

Για αρχή θα χρειαστεί έλεγχος της πρίζας.

Reaction score
0
Πριν λίγο μου το έκανε κι εμένα, μου έβγαλε η LG μου "μη έγκυρη υπηρεσία" και για λίγο μαυρισε η ΝΕΤ. Μόνο η ΝΕΤ όμως, τα άλλα κρατικά έπαιζαν κανονικά. Κι εγώ από Αίγινα παίρνω εδώ κι 7-8 μήνες και ποτέ δεν μου το είχε ξανακάνει. Κάτι ζόρι μάλλον τραβάνε απόψε.

Sent from my MT11i using Tapatalk

Reaction score
0

Για αρχή θα χρειαστεί έλεγχος της πρίζας.
Έλεγχος από τεχνικό, φαντάζομαι εννοείς...

Πριν λίγο μου το έκανε κι εμένα, μου έβγαλε η LG μου "μη έγκυρη υπηρεσία" και για λίγο μαυρισε η ΝΕΤ. Μόνο η ΝΕΤ όμως, τα άλλα κρατικά έπαιζαν κανονικά. Κι εγώ από Αίγινα παίρνω εδώ κι 7-8 μήνες και ποτέ δεν μου το είχε ξανακάνει. Κάτι ζόρι μάλλον τραβάνε απόψε.

Sent from my MT11i using Tapatalk
Έχει που το κάνει μήνες τώρα... Παραδόξως, από τις 1 π.μ. που παρακολουθώ (εδώ και κανένα 3ωρο) δεν εμφανίζει σπασίματα η εικόνα, ενώ κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων των Ολυμπιακών αγώνων έχανε το σήμα συνέχεια... Τι να πώ ?

panosop

Συστημικός
Reaction score
668

εάν η τηλεόραση σου έχει κάποιο τρόπο ελέγχου λήψης σημάτων με κάποια μπάρα πχ., μπορείς να δεις εκεί τι σήμα έχεις.
Γενικά αν δεν έχεις γνώσεις στο αντικείμενο αυτό, θα χρειαστεί να φωνάξεις κάποιον τεχνικό για να κάνει ένα γενικό έλεγχο της εγκατάστασης.
Όπως σου είπα είναι πολύ οριακή η λήψη. Μπορεί κάτι να παρεμβάλλεται και με την κακή ποιότητα λήψης να σου δημιουργεί το πρόβλημα. Μπορεί η κεραία να μην είναι σταθερή, μπορεί να έχουν οξειδωθεί οι επαφές στην κεραία ή σε άλλο σημείο, μπορεί η πρίζα σου να έχει προβλήματα στις επαφές, μπορεί ο κεντρικός ενισχυτής να "πνέει τα λοίσθια", μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο καλώδιο που συνδέει την πρίζα με την τηλεόραση και πολλά άλλα...
Ηλεκτρονικά είναι και με τα χρόνια αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους.

Reaction score
0

εάν η τηλεόραση σου έχει κάποιο τρόπο ελέγχου λήψης σημάτων με κάποια μπάρα πχ., μπορείς να δεις εκεί τι σήμα έχεις.
Γενικά αν δεν έχεις γνώσεις στο αντικείμενο αυτό, θα χρειαστεί να φωνάξεις κάποιον τεχνικό για να κάνει ένα γενικό έλεγχο της εγκατάστασης.
Όπως σου είπα είναι πολύ οριακή η λήψη. Μπορεί κάτι να παρεμβάλλεται και με την κακή ποιότητα λήψης να σου δημιουργεί το πρόβλημα. Μπορεί η κεραία να μην είναι σταθερή, μπορεί να έχουν οξειδωθεί οι επαφές στην κεραία ή σε άλλο σημείο, μπορεί η πρίζα σου να έχει προβλήματα στις επαφές, μπορεί ο κεντρικός ενισχυτής να "πνέει τα λοίσθια", μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο καλώδιο που συνδέει την πρίζα με την τηλεόραση και πολλά άλλα...
Ηλεκτρονικά είναι και με τα χρόνια αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους.
Υπάρχε το Self Diagnostics της τηλεόρασης. Όταν τα κανάλια παίζουν κανονικά, έχω Signal Strength ~72 και Bit Error από 0 έδω 4. Όταν αρχίζουν τα κολλήματα, το Bit Error ανεβαίνει και όταν φτάνει στο 10 δεν έχω καθόλου σήμα.

Αυτό που με προβληματίζει είναι γιατί το κάνει μόνο στη συγκεκριμένη συχνότητα του 2ου μπουκέτου τηε κρατικής τηλεόρασης. Αν υπήρχε πρόβλημα με την εγκατάσταση δεν θα είχα προβλήματα και στα άλλα ψηφιακά κανάλια ?

panosop

Συστημικός
Reaction score
668

όχι απαραίτητα. Μπορεί αυτός ο πομπός να είναι πιο χαμηλός σε ισχύ από τους άλλους, με συνέπεια τα άλλα μπουκέτα να παίζουν κανονικά αλλά οριακά, ενώ αυτή η συχνότητα να έχει αυτά τα προβλήματα. Μπορεί να θέλει και λίγο γύρισμα η κεραία...
Επίσης το BER δείχνει ότι υπάρχει όντως πρόβλημα. Τα λάθη στον δέκτη πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα το σήμα να αλλοιώνεται και ο δέκτης να μην μπορεί να "διαβάσει" πλέον τα δεδομένα από αυτό το μπουκέτο.

Reaction score
0

όχι απαραίτητα. Μπορεί αυτός ο πομπός να είναι πιο χαμηλός σε ισχύ από τους άλλους, με συνέπεια τα άλλα μπουκέτα να παίζουν κανονικά αλλά οριακά, ενώ αυτή η συχνότητα να έχει αυτά τα προβλήματα. Μπορεί να θέλει και λίγο γύρισμα η κεραία...
Επίσης το BER δείχνει ότι υπάρχει όντως πρόβλημα. Τα λάθη στον δέκτη πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα το σήμα να αλλοιώνεται και ο δέκτης να μην μπορεί να "διαβάσει" πλέον τα δεδομένα από αυτό το μπουκέτο.
Μάλιστα.. Οπότε τι κάνω για να το φτιάξω ?

panosop

Συστημικός
Reaction score
668

έλεγχο στην εγκατάσταση της κεραίας...
Αν θέλεις μπορείς να δεις τι γίνεται οπτικά πρώτα στην κεραία σου και μετά στη πρίζα σου. Δοκίμασε να αλλάξεις και το καλώδιο από την πρίζα μέχρι την είσοδο κεραίας στην τηλεόραση.
Αν τα βλέπεις καλά τότε θα πρέπει να επέμβει τεχνικός.

Reaction score
0

έλεγχο στην εγκατάσταση της κεραίας...
Αν θέλεις μπορείς να δεις τι γίνεται οπτικά πρώτα στην κεραία σου και μετά στη πρίζα σου. Δοκίμασε να αλλάξεις και το καλώδιο από την πρίζα μέχρι την είσοδο κεραίας στην τηλεόραση.
Αν τα βλέπεις καλά τότε θα πρέπει να επέμβει τεχνικός.
Μάλιστα... Ευχαριστώ πολύ !

Reaction score
0

Nα ρωτήσω και εγώ κάτι παιδιά... Είδα προηγουμένως ότι αναφέρθηκε το εξής: Ότι γίνεται για παράδειγμα στη μία τηλεόραση να πιάνεις το μπουκέτο της ΕΡΤ και στην άλλη (πχ στου υπνοδωματίου) να μην τα πιάνεις... Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έχουμε και στο σπίτι μας!! :105: Τι γίνεται τελικά σε αυτή την περίπτωση; :121:

panosop

Συστημικός
Reaction score
668

επειδη το σήμα ειναι χαμηλό, υπάρχει προφανώς απώλεια σήματος μεταξύ των δυο δωματίων. Η κεραία απο την ταράτσα πηγαινει κεραια->ενισχυτης->δωματιο1->δωμάτιο2->δωματιο3 ...κλπ.
Καπου κάτι χάνεται. Υπάρχουν λοιπόν ενισχυτές σήματος, "ενισχυτές γραμμής" όπως λέγονται και οι οποίοι αυξάνουν το σημα για να μπορεί να φτάσει στα άλλα δωμάτια.

Reaction score
0

Κατάλαβα, θα το δοκιμάσω λοιπόν αγοράζοντας έναν τέτοιο ενισχυτή γραμμής!! Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και κατατοπιστική απάντηση!! :105:

Reaction score
0
ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΕΡΑΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ! ΜΗ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΝΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΤΣΑΜΠΑ!!!
Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΟΥ ΤΑ ΕΠΑΙΖΕ ΟΛΑ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ! ΣΗΜΑ (ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ) 10/10!!!
ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ.
ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΤΟ USB-TV TUNER, ΠΙΑΝΩ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΟ LAPTOP!!!
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΚΕΡΑΙΑΣ!
ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ!!!!

Reaction score
30.455
ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΕΡΑΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ! ΜΗ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΝΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΤΣΑΜΠΑ!!!
Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΟΥ ΤΑ ΕΠΑΙΖΕ ΟΛΑ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ! ΣΗΜΑ (ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ) 10/10!!!
ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ.
ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΤΟ USB-TV TUNER, ΠΙΑΝΩ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΟ LAPTOP!!!
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΚΕΡΑΙΑΣ!
ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ!!!!
Και γιατι φωναζεις?
Για να σε ακουσουν πισω στο 2012?:whistling:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.433
Members
38.453
Νεότερο μέλος
Xatzisjim