Προληπτική συντήρηση ενισχυτή

Μηνύματα
139
Reaction score
38
Καλημέρα.
Υπάρχει στο σπίτι ενισχυτής technics su-v500.
https://www.hifiengine.com/manual_library/technics/su-v500.shtml
Τον είχε η γυναίκα μου από το 1997 περίπου. Πρόσφατα αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με τον συγκεκριμένο αφού μαζί με ένα cd player και ένα dac είναι ότι υπάρχει διαθέσιμο για ακρόαση.
Τα ηχεία είναι ένα ζευγάρι Bose 301 serries 4.
Πριν λίγες μέρες τον άνοιξα και με ένα πολύ μαλακό πινέλο και ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα τον καθάρισα.
(6 κιλά ο ενισχυτής, 6 κιλά η 20 ετών σκόνη που βγήκε).
Από τις ελάχιστες γνώσεις περί ηλεκτρονικών, όλοι οι πυκνωτές του έδειχναν οκ. Με το έδειχναν εννοώ κανένας φουσκωμένος και μέχρι εδώ.
Στους διακόπτες, κουμπιά κτλ δεν αντιμετωπίζω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε αυτούς δεν έριξα κάποιο σπρέι καθαριστικό / λιπαντικό γιατί δεν ξέρω πως πρέπει να το κάνω σωστά.
Μόνο το χειριστήριο κάνει νερά. Και αυτ'ο προσπάθησα να το καθαρίσω αλλά μία λειτουργεί μία όχι.Προς το παρόν δε με πειράζει. Αρκεί να λειτουργεί σωστά η θύρα υπέρυθρων του ενισχυτή αλλά δεν ξέρω πως να το επιβεβαιώσω.
Διαβάζοντας σε φόρα κτλ αναφέρεται ότι μετά από κάποια χρόνια πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος, μια συντήρηση, αντικατάσταση πυκνωτών με νέους καλύτερους, μεγαλύτερους κτλ.
Ισχύει αυτό τελικά; Πρέπει να αναφέρω ότι αν τελικά όντως πρέπει να πάει για κάποια προληπτική συντήρηση ή αλλαγή σε κάποιο εξάρτημα, θα με ενδιέφερε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στην εργοστασιακή του κατάσταση. Δεν νομίζω αλλάζοντας πυκνωτές ή αντιστάσεις να αυξάνει η ισχύ του ή κάτι τέτοιο.
Σίγουρα θα ήθελα να αλλάξω τις μπόρνες των ηχείων λόγω του ότι το καλώδιο των ηχείων (2χ2,5mm) δεν μπαίνει και έχω κόψει ίνες από την άκρη των καλωδίων ώστε να μειωθεί η διάμετρος.
Γνωρίζοντας ότι δεν είναι και κάποιος super duper ενισχυτής, την ηλικία του ενισχυτή, την αξία του την δεδομένη στιγμή, πρέπει να κάνω κάτι;
Ένα service ίσως να στοιχίζει όσο κάνει ο ενισχυτής. Μήπως να μην κάνω τίποτα και μελλοντικά να πάω για κάτι πιο καινούργιο (δύσκολο να γίνει στο άμεσο μέλλον λόγω οικονομικών)
Τι θα μου προτείνατε;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.205
Ο ενισχυτής σου, όχι μόνο δεν είναι κάποιος super duper όπως σωστά ανέφερες, αλλά είναι ένα πολύ εισαγωγικό μοντέλο, με απλοϊκό, χαμηλής ποιότητας κύκλωμα.
Για εμένα δεν αξίζει να ασχοληθείς παραπάνω.
Για την ισχύ του και τα ηχεία σου θα έλεγα να μην παιδεύεσαι με καλώδια 2,5αρια. Βάλε ένα 1,5αρι που χωράει στις υπάρχουσες επαφές.

Κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν το επιτρέψουν όπως είπες τα οικονομικά σου, να ψαχτείς για έναν καλύτερο, ίσως και μεταχειρισμένο.
Το αυτό ισχύει για τα ηχεία σου βέβαια, αλλά ένα-ένα τα θέματα.
 
Last edited:



ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.558
Μηνύματα
2.864.305
Members
37.930
Νεότερο μέλος
l.koustimpis@visualacoust
Top