Προοδευσε καθολου η μουσικη απο τις ημερες του Μοζαρτ?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
730
Καποιοι φιλοι με ρωτουν πολλες φορες ποτε και πως σκεφτομαι ολα αυτα τα θεματα που εχω ξεκινησει για συζητηση , εδω στις σελιδες του AVSite.
Η απαντηση μου ειναι παντα η ιδια:
-Μα, οταν οδηγω.Ειναι η μονη στιγμη που εχω ελευθερο μυαλο και το αφηνω να ταξιδευει...

Ετσι και προχθες.
Οδηγουσα και ενω ακουγα το απιστευτο εισαγωγικο κομματι του Haydn που επαιζε ο Νικος Κανελλοπουλος στην εκπομπη του το μυαλο μου ταξιδεψε μουσικα.
Πηγε σε επιτυχιες των Big Bands στις δεκαετιες του 30-40
Στο rock n roll των 50'ς
Στους Beatles
Στα ατελειωτα μακρινα κομματια των Yes και των Genesis
Στους Queen και τους BHJ
Στην ηλεκτρονικη μουσικη

Ε, και?
Για δειτε τα/ακουστε τα με λιγη μεγαλυτερη προσοχη.
Κλασικη μουσικη δεν ειναι ολα τους?
Τι αλλαξε δηλαδη απο τοτε?
Μπορειτε εσεις να ονομασετε καποια σημαντικη προοδο?

Για να κανουμε ενα μικρο πειραμα
Θελω να ακουσετε το παρακατω κομματι
[youtube]rHhdVPLN-Aw[/youtube]
Tωρα αφαιρεστε νοερα την φωνη και πειτε μου τι ακουτε?

Εκτος εαν η ηλεκτρικη κιθαρα αποτελει τοσο μεγαλη εφευρεση πια!
Η το hip hop....

Reaction score
5
Μόνο ο Μότσαρτ έκανε μουσικη δηλαδή;
Οχι :)

Ακόμα και η ηλεκτρονική μουσική έχει κομμάτια διαχρονικά που τα ακούμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να τα ακούμε και πολύ καιρό ακόμα (όπως τον Μότσαρτ πχ). Και μην πει κανει οτι δεν γουστάρει το Plastic Dreams... Δεν θα τον πιστέψω!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
730
Μόνο ο Μότσαρτ έκανε μουσικη δηλαδή;
Οχι :)

Ακόμα και η ηλεκτρονική μουσική έχει κομμάτια διαχρονικά που τα ακούμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να τα ακούμε και πολύ καιρό ακόμα (όπως τον Μότσαρτ πχ). Και μην πει κανει οτι δεν γουστάρει το Plastic Dreams... Δεν θα τον πιστέψω!

Εγω δεν ρωτησα αυτο,Λαμπρο.
Αλλωστε δεν τρελλαινομαι και για τον Μοτσαρτ...
Αυτο που ρωταω ειναι εαν εχει αλλαξει κατι, η στην ουσια ακουμε τα ιδια πραγματα?

Reaction score
1
O Mozart έζησε και μεγαλούργησε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα.

Στον 19ο και 20ο, θα βρούμε (ενδεικτικά) τους Brahms, Berlioz, Liszt, Chopin, Mendelssohn, Schumann, Tchaikovsky, Dvorak, Strauss, Rachmaninoff, Mahler, Sibelius, Shostakovich, και άλλους τόσους που μου διαφεύγουν (μόνο οι Ρώσσοι, γεμίζουν σελίδα).

Οι περισσότεροι μεγάλοι μουσουργοί έχουν τη δική τους σφραγίδα (στη συμφωνική μουσική είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί). Για παράδειγμα, εάν έχεις ακούσει Bach, Mozart, κλπ, τότε είναι εύκολο να διακρίνεις ένα δικό τους κομμάτι ακόμη και αν το ακούς για πρώτη φορά. Με την ίδια λογική, δεν έχει καμιά σχέση η μουσική των Bach (προκλασσικός), Beethoven (κλασσικός), του Chopin (ρομαντικός), Schoenberg (12τονο), κλπ.

Δε νομίζω ότι η μουσική σταμάτησε τον 18ο αιώνα. Αν, όμως, ήθελα να ονομάσω ένα σταθμό στην ιστορία της έντεχνης Δυτικής μουσικής, τότε θα έλεγα τον Bach (1685-1750), τον εφευρέτη του διατονικού συστήματος, θεμέλιο λίθο της μουσικής που ακούμε μέχρι και σήμερα.

Τώρα, αν επεκτείνουμε τη λέξη "Mozart" έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, το συνοθέλευμα δηλαδή που ονομάζουμε "κλασσική μουσική" μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, τότε - αν αυτό έχει νόημα - μπορούμε ίσως να πούμε ότι η σύγχρονη μουσική (ποπ, ροκ, κλπ) δεν είναι παρθενογένεση. Αυτό όμως, όσον αφορά τη μουσική που βασίζεται στο διατονικό σύστημα, έτσι όπως διδάσκεται σε όλα τα ωδεία του κόσμου. Υπάρχουν, όμως, και άλλα συστήματα όπως το ατονικό (Schoenberg, Bartok, Copland, Scriabin, Stravinsky, Σκαλκώτας, κλπ), το στοχαστικό (Ξενάκης), και βεβαίως το μεγαλύτερο ποσοστό της Ανατολικής μουσικής...

Reaction score
77
Απάντηση: Προοδευσε καθολου η μουσικη απο τις ημερες του Μοζαρτ?

Είναι προτιμότερο να μη μιλάμε για συνθέτες, γιατί όσοι διαβάζουν αυτά τα θέματα δεν αντιλαμβάνονται τη (μουσική) εποχή, ούτε το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο αυτή εξελίχτηκε.

Συνεπώς, είναι καλύτερα να μιλάμε για "Εποχές" και "Είδη" που σημάδεψαν την ιστορία της μουσικής. Έτσι, μιλάμε για Προκλασική, Κλασική, Ρομαντική και μουσική του 20ού αιώνα, όπου υπάρχει διαφοροποίηση.
(περισσότερα εδώ: http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=25075)

Επίσης, είναι καλό να μιλάμε για είδη, που μας βοηθούν να συνενοούμεστε καλύτερα:
Τζαζ, "κλασική", ποπ, ροκ, κινηματογραφική, musical, Blues, όπερα, οπερέτα κτλ.

Πιστεύω ότι κάθε εποχή, ας πούμε από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, έχει τα δικά της καλά και κακά μουσικά είδη και χρώματα.

Από τότε μέχρι σήμερα γίνονται πολλά, αλλάζουν πολλά, δίνοντας σε μας τους μουσικόφιλους την ευκαιρία να επιλέξουμε "εποχές" και "είδη".

Κι αυτό σημαίνει πρόοδο!

Reaction score
77

Και μια υπενθύμιση:
Η λέξη κλασικός γράφεται με ένα σ, όχι με δύο
(κατάλοιπο της καθαρεύουσας)

Reaction score
0

Και μια υπενθύμιση:
Η λέξη κλασικός γράφεται με ένα σ, όχι με δύο
(κατάλοιπο της καθαρεύουσας)
Γιατί ; Επειδή το λέει ο Μπαμπινιώτης , μιά και η λέξη εισήχθη όταν πλέον τα δύο s δεν ακούγονταν και δεν προφέρονταν διαφορετικά από το ένα , στους Ρωμαίους ;
Δεν βλέπω όμως να έχετε καταργήσει το δύετερο λ στο επίθετο σας , καίτοι δεν ακούγεται ούτε προφέρεται !
Είπαμε , η γλώσσα δεν είναι πλυντήριο , όπως πίστεψαν ορισμένοι και έβγαλαν καινούργιο μοντέλο . Να καταργήσουμε και τα δύο σ στην γλώσσα , τότε :happy_4: .

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Απάντηση: Προοδευσε καθολου η μουσικη απο τις ημερες του Μοζαρτ?

Δεν βλέπω όμως να έχετε καταργήσει το δύετερο λ στο επίθετο σας , καίτοι δεν ακούγεται ούτε προφέρεται !
Βασικά το άλλαξε. Έτσι το έχει μόνο τις μέρες που ανεβαίνει Θεσσαλλλλλλονίκη. :happy_9:

Reaction score
77

Γιατί ; Επειδή το λέει ο Μπαμπινιώτης , μιά και η λέξη εισήχθη όταν πλέον τα δύο s δεν ακούγονταν και δεν προφέρονταν διαφορετικά από το ένα , στους Ρωμαίους ;
Είπαμε , η γλώσσα δεν είναι πλυντήριο , όπως πίστεψαν ορισμένοι και έβγαλαν καινούργιο μοντέλο . Να καταργήσουμε και τα δύο σ στην γλώσσα , τότε :happy_4: .
Πρώτον, αδιαφορώ για τους Ρωμαίους και το πώς πρόφεραν τα s.
Δεύτερον, δυστυχώς δεν ανήκω σ' αυτούς που καθορίζουν και "κανονίζουν" (θέτουν κανόνες) στη γλώσσα.
Τρίτον, φυσικά και δεν μπορούμε να καταργήσουμε τα δύο σ στη λέξη θάλασσα, μία από τις παλαιότερες λέξεις της γλώσσας μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και στις ξενικές λέξεις μπορούμε νακρατάμε τα διπλά...

Τουλάχιστον αυτό λένε οι λεξικογράφοι. Εγώ ακολουθώ.

Reaction score
0

Πρώτον, αδιαφορώ για τους Ρωμαίους και το πώς πρόφεραν τα s.
Δεύτερον, δυστυχώς δεν ανήκω σ' αυτούς που καθορίζουν και "κανονίζουν" (θέτουν κανόνες) στη γλώσσα.
Τρίτον, φυσικά και δεν μπορούμε να καταργήσουμε τα δύο σ στη λέξη θάλασσα, μία από τις παλαιότερες λέξεις της γλώσσας μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και στις ξενικές λέξεις μπορούμε νακρατάμε τα διπλά...

Τουλάχιστον αυτό λένε οι λεξικογράφοι. Εγώ ακολουθώ.
Θα προτιμούσα να μου λέγατε ότι η λέξη κλασικός , είναι αντιδάνειο , ως προερχόμενη από το ελληνικότατος κλάσις και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να γράφεται με δυο σιγμα .

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Προοδευσε καθολου η μουσικη απο τις ημερες του Μοζαρτ?

.
.
.
Να καταργήσουμε και τα δύο σ στην γλώσσα , τότε :happy_4: .
Θα προτιμούσα να μου λέγατε ότι η λέξη κλασικός , είναι αντιδάνειο , ως προερχόμενη από το ελληνικότατος κλάσις και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να γράφεται με δυο σιγμα .
Τελικά δεν κατάλαβα...
Προτιμάς να γράφεις το 'κλασική' με ένα 'σ' επειδή είναι "αντιδάνειο" κλπ κλπ, ή την είπες στον Νίκο για να την πεις;

Reaction score
0

Μπα , καυγαδίζω μόνος μου , με τον εαυτό μου :crazy_1:

Reaction score
77

Μήπως ξεφύγαμε από το θέμα;

Reaction score
62
Πέρα απο το αν αρέσει η κασική μουσική ή όχι, υπήρχαν και άλλοι σταθμοί, όπως τις δεκαετίες 60-70-80. Τη σημερινή εποχή, δυστυχώς, προτιμούμε τη λύση του remake παλιών τραγουδιών, και των ψευτο hip-hop και r n' b κομματιών, χωρίς "ψυχή". Φυσικά υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν μαζί μου, επομένως περι ορέξεως....

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Προοδευσε καθολου η μουσικη απο τις ημερες του Μοζαρτ?

Εγω δεν ρωτησα αυτο,Λαμπρο.
Αλλωστε δεν τρελλαινομαι και για τον Μοτσαρτ...
Αυτο που ρωταω ειναι εαν εχει αλλαξει κατι, η στην ουσια ακουμε τα ιδια πραγματα?
Από την στιγμή που χρησιμοποιούμε τις ίδιες μουσικές κλίμακες, αναγκαστικά θα έχουμε και πολλές ομοιότητες....
Αλλαγές έγιναν όταν κάποιος έκανε κάτι αρκετά διαφορετικό. Όταν χρησιμοποίησε διαφορετικές τεχνικές από το κλασσικό (χοντρικά) μείζονες/ ελάσσονες τονικότητες. Π.χ. Ατονικότητα.

Τώρα το γιατί ο άνθρωπος έχει κολλήσει με αυτές τις τονικότητες έδω και αιώνες (που ουσιαστικά είναι αυτό που είπε παλία ο Πυθαγόρας για το πως χωρίζουμε μια χορδή σε διάφορα μέρη για να παράγουμε μουσική) είναι ένα άλλο θέμα...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.133

Πάντως, ειδικά στο χώρο της κιθάρας, έχω την αίσθηση πως μετά τον Χέντριξ δεν συνέβη τίποτε νεώτερο.

Reaction score
8

εγω προτιμουσα τον Stevie Ray Vaughan κριμα και γι αυτον - σε ενα τραγουδι του πρωτου ετσι για συγκριση

http://www.youtube.com/watch?v=UdYRzH10L2M

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.043
Members
38.525
Νεότερο μέλος
Grigoris1966