Προτάσεις για compact μηχανή με raw αρχεία

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.913
Reaction score
41.175
Δώστε μια βοήθεια παρακαλώ οι ψαγμένοι του χώρου για φωτογραφική μηχανή compact που να σώζει όμως σε raw αρχεία και να είναι καλός συνδυασμός τιμής-ποιότητας φακού και λήψης.
 



melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.913
Reaction score
41.175
Olympus xz1 /2

εκεί κοντά σε αυτά τα λεφτά είναι και κάτι μοντέλα της σειράς PEN...ποιο θεωρείται καλύτερο.

Γενικά από το πρώτο ψάξιμο που έκανα είδα ότι μέχρι τα 400 ευρώ ταβάνι υπάρχει μια γκάμα μηχανών από olympus (xz - PEN), canon (G15), Nikon (p7700), Panasonic (lx7)...υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος νικητής ανάμεσα στις μάρκες σε αυτήν την κατηγορία;

Υπάρχει άραγε μαγαζί που να δέχεται ανταλλαγή την Panasonic FZ20 για ένα καινούργιο μοντέλο;
 

Μηνύματα
14.213
Reaction score
1.842
Απ' αυτά που με μάθανε εδώ μέσα, κοιτάς μεγαλύτερη διάμετρο φακού. Μετά μέγεθος - φυσικές διαστάσεις, όχι mpixel - αισθητήρα. Αν βρεις σε μια μηχανή συνδυασμό αμφότερων των μεγεθών σε μεγαλύτερο μέγεθος, αγοράζεις με κλειστά μάτια.

Είσαι σίγουρος ότι έχεις ανάγκη τη μορφή raw? Γιατί με τα λίγα - χωρίς μετριοφροσύνες - που ξέρω, δυσκολεύομαι να καταλάβω σε τι είναι ωφέλιμη σε ένα χρήστη μηχανής μη DSLR.
 


melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.913
Reaction score
41.175
Είμαι στη φάση που μαθαίνω photoshop.
Με έχει ενθουσιάσει η ιδέα ότι μπορώ να διορθώσω και να φτιάξω όπως θέλω τις φωτογραφίες που τραβάω, που κατά κανόνα δεν είναι σωστές στο πρώτο μου τράβηγμα. Σε αυτή την περίπτωση το να έχεις όλη την πληροφορία του αισθητήρα είναι μεγάλη υπόθεση. Και εφόσον πλέον συνδυάζεται με compact μέγεθος ώστε να την έχω μαζί μου συνέχεια τότε αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον η υπόθεση.

Πάντως από αυτά που διαβάζω όλη μέρα καταλήγω στο ότι το μπέρδεμα το μεγάλο γίνεται με το μέγεθος του αισθητήρα...βλέπω σχεδόν από όλα τα μεγέθη να βρίσκονται σε μια γειτονιά που τα συνδέει μια ζώνη των 100 ευρώ περίπου διαφοράς στην τιμή. Τα XZ μοντέλα της olympus που πρότεινε ο ichaltou παραπάνω είναι μια ζώνη ακόμη πιο κάτω, μεταξύ 200-300 ευρώ από ότι βλέπω, και είναι και πιο compact χωρίς να προβληματίζεσαι ποτέ για φακούς. Μου αρέσει η ΧΖ2 που έχει ανακλινόμενη οθόνη, έχω βρεθεί πολλές φορές να το χρειάζομαι, αν και φαίνεται ότι παίρνει κλίση μόνο προς τη μία κατεύθυνση. Το ελληνικό skroutz δίνει χαμηλότερη τιμή και από το amazon...
 


Μηνύματα
14.213
Reaction score
1.842
Αν είσαι στη φάση που μαθαίνεις photoshop - παρομοίως κι' εγώ - δεν νομίζω ότι σου είναι απαραίτητη η μορφή raw. Αν δηλαδή ο στόχος είναι να κροπάρεις, να διορθώσεις χρώματα και αντιθέσεις και άλλα παρόμοια πρωτάρικα, χωρίς να θέλεις να εκτυπώσεις σε μεγάλα μεγέθη, θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητη μορφή αρχείου. Με επαρκή διάμετρο φακού και φυσικές διαστάσεις αισθητήρα θα κάνεις μια χαρά αυτό που θες στο photoshop.
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
18.464
Reaction score
30.664
Τουναντιον, το θεωρώ απαραίτητο, έστω για βασικές διορθώσεις -ισορροπία λευκού, διόρθωση έκθεσης, κορεσμος, κοντραστ, κροπ, ισιωμα, αφαίρεση στιγματων, αποθορυβοποιηση, σωσιμο καμμενων και ολιγες καμπύλες - μέσω οποιουδήποτε μετατροπεα πχ λαιτρουμ. Ολα αυτά γίνονται ευκολότερα και καλύτερα. Τι καμμενα να σωσεις πχ στο jpeg?
 


Μηνύματα
476
Reaction score
298
Fuji X10/X20. Nex 3n στα 300 ευρώ για παμφθηνο aps φόρμα.

Πολύ δύσκολα χτυπιέται η Nex σ'αυτό το κοστολόγιο.
Το RAW σε συνδυασμό με το PASM τα θεωρώ τα δύο απολύτως απαραίτητα χαρακτηριστικά για κάποιον που θέλει ν'ασχοληθεί λίγο πιο βαθυα με τη φωτογραφία.
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
18.464
Reaction score
30.664
Όλες οι αξιόλογες κόμπακτ το έχουν... επίσης συνήθως οι κόμπακτ δεν έχουν και πολλά να ξεζουμίσουν από το raw... παραμένει βέβαια χρήσιμο σε επίπεδο διορθώσεων ισορροπίας λευκού, κόντραστ, μικρής διόρθωσης έκθεσης. Και φυσικά για να αποφύγουμε την υπερβολική αποθορυβοποίηση που βάζουν συνήθως οι κόμπακτ ακόμη και στα χαμηλά iso.
Απλά μη νομίζουμε ότι με κόμπακτ μπορούμε να φέρουμε τα καμμένα ή να σηκώσουμε τα σκιερά επειδή θα χρησιμοποιήσουμε raw.


Για κόμπακτ, ρίξτε μια ματιά και στην προσφορά που τρέχει αυτές τις μέρες στο Γαλλικό Αμαζον για την Sony RX100, με ένα κουπόνι πέφτει στα 380 ευρώ περίπου. Με ιασθητήρα μιας ίντσας, ξεφεύγει από τις συνήθεις κόμπακτ μηχανές.

http://www.dealsrunner.com/deals/sony-dsc-rx100--2

Δεν ξέρω εάν ισχύει ακόμη
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.913
Reaction score
41.175
θα κάνω μια βόλτα να τις δω από κοντά όλες αυτές αύριο...από τα review καταλαβαίνω ότι κάποιες ενώ είναι πολύ μικρές και κερδίσουν πόντους στη φορητότητα μπορεί να μην είναι βολικές στο χέρι...

Τελικά όσο μεγαλύτερος αισθητήρας τόσο καλύτερα ή υπάρχει κάπου η χρυσή τομή σε αυτή την κατηγορία...έχω μια αίσθηση ότι τα 4/3 είναι το sweet spot αλλά δεν έχω εμπειρία να το τεκμηριώσω, περισσότερο μου έχει μείνει ως εντύπωση από το γρήγορο διάβασμα review που κάνω τις τελευταίες μέρες.

Και εν τέλει τι είναι η ποιότητα raw αρχείου που λένε κάποιοι, μήπως τελικά αυτό ισοδυναμεί με την ποιότητα του αισθητήρα και του φακού του σετ; Αν είναι έτσι, οι πιο έμπειροι ποιο συνδυασμό θεωρείται ως τον καλύτερο;
 

Μηνύματα
476
Reaction score
298
Στον αισθητήρα, όσο μεγαλύτερος τόσο καλύτερος (για ίδια τεχνολογική γενιά αισθητήρων). Το raw είναι το φωτογραφικό αρνητικό. Εμπεριέχει πολλαπλάσσια πληροφορία απο το Jpeg μιας και το τελευταίο είναι αρχείο απωλεστικής συμπίεσης.
Το βασικό θέμα (που θα περιορίσει πολύ τις διαθέσιμες μηχανές προς αγορά) είναι το εύρος ζουμ του φακου που χρειάζεσαι. Αν θες μεγάλο ζουμ πάς είτε σε πιο ογκώδεις φακούς είτε σε πιο μικρό αισθητήρα. Είναι καθαρά ζήτημα φυσικής. Αυξάνοντας δε το επιθυμητό διάφραγμα για κάθε δεδομένο φακό, αυξάνεται και το μέγεθος του φακού
Για τί χρήση θέλεις τη μηχανή;
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.913
Reaction score
41.175
Θέλω να έχω μια μηχανή πάντα στο αυτοκίνητο (στο ταξί) έτσι όταν πηγαίνω σε έναν προορισμό να μπορώ να βγάλω πέντε φωτογραφίες τοπίου, κάποια θέματα αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος (αρχαιολογικά κτίρια, αγάλματα, εκκλησίες, μνημεία κ.α.) και ίσως και κάποια πορτραίτα. Μάλλον το πιο δύσκολο θέμα μου θα είναι το αυτοκίνητο, που είναι ογκώδες και λευκό, και θα θέλω να το βγάζω με φόντο τα διάφορα μέρη. Σκέφτομαι να τις δουλεύω και στο Photoshop για διάφορες διορθώσεις ή συνθέσεις. Σκοπός τους είναι να βγαίνουν σε Photo gallery στο site και στο facebook page και κάποιες ίσως πάνε και για καταχωρήσεις διαφημιστικές οπότε και θα εκτυπωθούν.
 

Μηνύματα
476
Reaction score
298
Η μόνη περίπτωση που χρειάζεσαι οσο πιο μεγάλο αισθητήρα γίνεται (απο αυτά που ανέφερες) είναι το πορτραίτο. Αν το βγάλεις απο την εξίσωση, οι περισσότερες σύγχρονες compact θα σε καλύψουν σε ποιότητα εικόνας. Στα έξοδα να υπολογίζεις οπωσδήποτε ένα μικρό τρίποδο. Απο κει και πέρα, ο,τι μηχανή και αν πάρεις, να έχει οπωσδήποτε PASM για να μπορείς να εκθέτεις όπως θες εσυ και όχι η μηχανή.
 



melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.913
Reaction score
41.175
Ο Αϊ Βασίλης λέει δέχεται παραγγελίες μέχρι του ποσού πέριξ των 300 ευρώ...θα προσέγγιζε τα 400 εφόσον θα επρόκειτο ξεκάθαρα για μια βαθμίδα πάνω σε ποιότητα εικόνας + κατασκευής + δυνατοτήτων + καφέ ψήνουμε...
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.591
Μηνύματα
2.866.884
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top