Προταση για λαπτοπ για φοιτητρια

Μηνύματα
15.016
Reaction score
20.761
έχω λειτουργικότατο yoga 2 από το 13 και surface του 17 .
πραγματικά τι ακριβώς νομίζετε οτι θα κάνει μια φοιτήτρια για να μην βγάλει μια 7 ετία με ένα λάπτοπ των 600 ευρω;
σκεφτείτε λίγο πριν τα γράψετε αυτά.
το 99% της χρήσης θα είναι προιόντα office.
οικονομικό πανεπιστήμιο πέρασε , δεν θα πετάει πυραύλους.
 


TGD

Μηνύματα
7.195
Reaction score
7.224
Καλησπέρα, στα λ7 αυτά έχεις σοβαρό θέμα με μνήμη, δίσκο και πχιοτητα κατασκευής (σοβαρότερο).
Για να βγάλει 4ετία το μηχάνημα πρέπει να πας για 16GB ram και δίσκο τουλάχιστον 512GB, επίσης να έχει λειτουργικό win10 (αναβαθμίσιμο σε win11) μιας και το παιδί υποθέτω δεν θα έχει ιδέα απο Linux. Τελος η home σειρές laptops είναι για το .. home! Δύσκολα ενα Home φορητό θα βγάλει 4+ χρόνια μετακινήσεων και ταλαιπωρίας.

Σε τέτοια κατηγορία τιμής τέτοια σύνθεση σε καινούργιο δεν θα βρεις, θα σου προτεινα οπότε να δεις στην αγορά του μεταχ/νου.
Δυστυχώς με τις ελλείψεις υλικών όχι μόνο έχουν πάρει την ανηφόρα οι τιμές, αλλά δεν βρίσκεις και τις προδιαγραφές που θέλεις. Αν δεις τα μαγαζιά, 1TB SSD μόνο σε i7 σου δίνουν. Και στα νέα λαπτοπ η αλλαγή δεν ειναι πια εύκολη.
 

Μηνύματα
700
Reaction score
1.344
Είμαι απόλυτος με τη πρόταση μου. Έχω σπουδάσει δυο παιδιά με τα οικονομικά μου πάτο. Ο πρώτος φορητός ήταν συμβατός στα 1.7 κιλά και το παιδί μου έφτυσε αίμα να τον κουβαλά. Υποχρεώθηκα σε δεύτερη αγορά την οποία και δε μετάνιωσα. ο επεξεργαστής m1 είναι ότι το καλύτερο σήμερα με μικρή κατανάλωση.... διάρκεια μπαταρίας 10 ώρες άνετα, θερμοκρασίες απόλυτα χαμηλές, αθόρυβος ... με ελάχιστο βάρος, εγγύηση δύο ετών που δε τη χρειάστηκε ποτέ.
Τa 8 gb υπέρ αρκετά ακόμη και σε βαριά επεξεργασία Photoshop συν edit video 4k .


 
Last edited:


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.111
Reaction score
20.604
Φωτια στα μπατζακια μας,αλλα ριξε την προταση σου να επξεργαστει απο τον χορηγο.
Οκ, ελήφθη όβερ.
  1. Αν είναι να πάρει το κορίτσι λαπιτόπ με 4GB ram, καλύτερα να πάρει δυό βελόνες να μάθει πλέξιμο - και θα της έρθει και φθηνότερα.
  2. 14άρι. Θα έλεγα 13άρι, αλλά το πράγμα ακριβαίνει αρκετά. 14άρι για να είναι και φορητό, εύκολο στη μεταφορά και την τοποθέτηση. Μην πείτε πως είναι "μικρό", μην κρίνετε με τα κουρασμένα μάτια και το μονολιθικό μυαλό του μεσήλικα. Δεκατεσσάρι. Τέλος.
  3. Οθόνη IPS, full HD. Αποκλειστικά.
  4. Δύο σε ένα, με ανακλινόμενη οθόνη ώστε να γίνεται και τάμπλετ, άρα με οθόνη αφής. Σε πολλές περιπτώσεις βολεύει αφάνταστα, σε σημείο που απορείς γιατί δεν είναι όλα έτσι.
  5. Φωτιζόμενο πληκτρολόγιο. Πρώτον, έχουμε πλέον (σχεδόν) 2022, και εκτός αυτού, το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο δεν είναι μόνον πολυτέλεια. Είναι πολύ πρακτικό και εξυπηρετεί αφάνταστα σε πολλές περιπτώσεις, και σε επαγγελματικό περιβάλλον, και στο σπίτι. Και δεν συνεπάγεται, πλέον, και τόσο μεγάλη αύξηση στην τιμή, όπως θα δεις.
  6. Έξι πυρήνες τουλάχιστον. AMD. Αφήστε την Intel να το παίζει (ξεπεσμένη) ντίβα.
  7. Μπαταρία που να βγάζει τη μέρα χωρίς ρεύμα, και υποστήριξη ταχείας φόρτισης. Η τεχνολογία το επιτρέπει αυτό, πλέον - και σε προσιτή τιμή.
  8. Τσάντα από την πρώτη μέρα, κατά προτίμηση back pack και ευρύχωρη, να χωράει φορτιστή, κινητό, καναδυό βιβλία, ομπρέλα και δυό - τρεις σερβιέτες, (δεν αστειεύομαι). Και δυό φλασάκια USB, με όσο πιο γρήγορη εγγραφή γίνεται.
Μια πολύ καλή περίπτωση είναι αυτό. Είναι πολιτισμένο, γρήγορο, όμορφο και ελαφρύ για λάπτοπ, κάπως βαρύ για τάμπλετ. Μαζί με τα παραλκόμενα, τσάντα κλπ., φτάνει το 750άρι. Αλλά οι άνθρωποι πουλάνε με 12 άτοκες δόσεις, οπότε μάλλον δεν (θα πρέπει να) υπάρχει δυσκολία. Όλη η λίστα υπάρχει εδώ. Τρέξτε την μέχρι το τέλος της και θα βρείτε και κάποια ακριβώτερα μοντέλα, με κάπως μακρότερη αυτονομία μπαταρίας. Ας πούμε αυτό είναι εξαιρετικό, χωρίς η τιμή του να είναι άπιαστη, δοθείσης βεβαίως, της δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 άτοκες δόσεις.
 

Μηνύματα
15.016
Reaction score
20.761
Ως χρήστης Lenovo για 12 χρόνια (yoga 11s , yoga 2pro) δηλώνω ότι
Έχει εκτεταμένο θέμα με whitelisting συσκευών στο bios. Έρχεται η ώρα πχ μετά από 6 χρόνια που η κάρτα wifi κλάνει και δεν πιάνει σήμα ούτε δίπλα από το ρούτερ , λες ζμπουτζαμ θα βάλω άλλη . @@
@@ καλαβρεζικα . Δέχεται μόνο αυτήν που είχε και καμιά άλλη που προφανώς δε θα την βρεις πουθενά γιατί έχουν περάσει 6 χρόνια (και δεν ήταν και η κορυφαία της εποχής) . Λύσης καλώδιο USB hub και εξωτερική κάρτα WiFi.
έτερον , έχει σοβαρά θέματα ανωριμότητας στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις αναβαθμίσεις των windows . Πχ από το 8 στο 10 ήταν από τα πρώτα που κατέβασε αναβάθμιση και όχι απλώς είχε θεματακια , αλλά βασικά έπρεπε να κάνεις μαγικά για να το επαναφέρεις καθώς δεν δούλευε touchpad , ασύρματη κάρτα και κάνα δυο άλλα που έπρεπε να συνδέσεις εξωτερικά πληκτρολόγια και ποντίκια και να κατεβάσεις άλλους drivers προσωρινούς να δουλεψει η κάρτα και μετά να μπεις στη σελίδα υποστήριξης να διαλέξεις τον σωστό.
Σε θέματα βλάβης η υποστήριξη ανοίκει στην CPI - περαστικά σας (βέβαια όσο είσαι εγγύηση γίνεται παραλαβή με δικά τους έξοδα να τα λέμε αυτά και το ξέρουμε διότι όλα τα yoga σχεδόν , είχαν θέματα με φλασαρισμα της οθόνης μετά την αναβάθμιση στα 10 )

Ώραιο μηχανάκι το Lenovo αλλά ούτε dell ούτε Asus ούτε Microsoft ούτε Toshiba είναι
 

Μηνύματα
7.266
Reaction score
11.816
Είδα μόλις μθα προσφορά στο facebook από cosmodata:

Γνώμες?
 

TGD

Μηνύματα
7.195
Reaction score
7.224
Και το Lenovo του πατέρα μου δεν μπόρεσα ποτέ να το περάσω σε 10άρια. Είχε τόσα προβλήματα που ξαναπέρασα τα 8άρια.

Αλλά και στην Dell, εξαιρετική υποστήριξη εντός εγγύησης, στο σημείο που ήρθε στον Βόλο τεχνικός για να αλλάξει motherboard στο φορητό. Αλλά μια ολόκληρη παρτίδα στο πανεπιστήμιο αδυνατούσε να συνδεθεί στο WiFi με τα συγκεκριμένα ρούτερ που είχαμε. Λύση δεν βρέθηκε ποτέ!

Μην τα ψάχνεις, πάρε μια επέκταση εγγύησης να είσαι σίγουρος. Κατά τα άλλα υπερθματίζω για Ryzen 5 με 14άρα οθόνη.
 


Μηνύματα
13.644
Reaction score
6.614
Μια χαρά μηχάνημα παίρνει στα 600....... με excel και γενικά ελαφρύ λογισμικό θα παίζει, δεν χρειάζεται σούπερ μηχάνημα. Δυστυχώς η μικρότερη διάσταση (13,3/14 " και πιο βολική) από την 15,6 ", είναι πιο ακριβή γιατί είναι πιο "επαγγελματική ". Το σημαντικό είναι να μείνουν και χρήματα, για επέκταση εγγύησης (και γιατί όχι και ασφάλεια κλοπής ή καταστροφής, γιατί με τους ταλιμπαν που μπαινοβγαίνουν στα πανεπιστήμια μας, όλα είναι πιθανά) και μια καλή τσάντα μεταφοράς (με προστασία από χτυπήματα) να έχει υποστήριξη από τον αντιπρόσωπο (πονεμένη ιστορία) και να μπορεί σε 2-3 χρόνια να βρει και μια γνήσια μπαταριά, χωρίς να ματώσει ο πατέρας της.
 
Last edited:


Μηνύματα
15.016
Reaction score
20.761
και εκεί καρφώνεσαι αλλά είναι μακράν πρακτικότερο αυτό που προτείνεις.
τα τελευταία χρόνια το surface το κουβαλάω μόνο του σε μια θηκούλα τύπου φακέλου (για να γλυτώσει τα χτυπήματα, χρησιμεύει και σαν βάση όταν δεν έχεις επίπεδο χώρο διαθέσιμο) και χωμένο μέσα στην τσάντα βολεύει να κουβαλήσω την συγκεκριμένη μέρα, back pack ή τύπου χαρτοφύλακα και ας έχει ειδική θέση. δεν σε περιορίζει το αισθητικό κομμάτι σε back packs αυστηρά για κουβάλημε λαπτοπ.
 

Μηνύματα
13.644
Reaction score
6.614
ναι..... με το τσάντα μεταφοράς, εννοούσα γενικότερα μέσο-θήκη μεταφοράς. Και εγώ στην πλάτη το κουβαλάω, απλά θέλει κάτι με καλή προστασία από χτυπήματα-πεσιματα κλπ.
 

Ndis

Titika
Μηνύματα
1.867
Reaction score
4.640
Απλά αν είναι να δώσεις 500-600€ για ένα laptop που μάλλον δεν θα βγάλει την 4ετία, versus να δώσεις 1.000 για ένα laptop που μάλλον θα τη βγάλει, καλύτερα να κάνεις το πρώτο.

Γιατί αγοράζοντας 2 laptops των 500€ στην τετραετία, θα τη βγάλεις σίγουρα (2+2 έτη εγγύησης) ενώ το ακριβό laptop όσο καλό και να είναι, εγγυημένο δεν είναι πως θα αντέξει, ειδικά αν συνυπολογίσεις και τις κακουχίες που συνήθως είναι ο κανόνας σε αυτή την ηλικία. Άσε που και το φθηνό μπορεί να τη βγάλει και να είσαι πολύ κερδισμένος.

Γι'αυτό κι εγώ δεν έχω αγοράσει ποτέ πολύ ακριβό laptop και δεν το έχω μετανιώσει.

Υ.Γ. Τα παραπάνω βέβαια ισχύουν μόνο όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής κλπ, όχι τα χαρακτηριστικά. Στα χαρακτηριστικά προφανώς θα πρέπει να αγοράσεις αυτά που σε καλύπτουν.
Υ.Γ.2 Υπάρχει φυσικά και ένα minimum threshold ποιότητας. Δεν λέμε να αγοράσεις κάτι που θα χαλάσει με την πρώτη μετακίνηση.
Να σου πω την αμαρτία μου σε συνθηκες covid που έχουν πουλήσει και τα ράφια αναγκάστηκα να κάνω κι εγώ το ίδιο (άλλαξα το precision με gaming φορητό της asus ). Tο ρίσκο πάντως του αρχικού κόστους x2 να ξέρεις δεν είναι κάτι που το πέρνεις ελαφρά την καρδία.

Στα ντελάκια πάντως μπζνες σειρές μπορείς να αγοράσεις επέκταση εγγυησης για 1 χρόνο και να πας στα 4 με κανα κατοστάρικο, το θέμα ειναι οτι οικονομικά μπιζνες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα και οταν εμφανίζονται τα εξαφανίζουν σε δευτερόλεπτα.

Τελος επειδή διαβάζω ανακρίβειες απο προηγουμενους σχολιαστές, 8 GB για win10 λειτουργικό δεν φτάνουν όχι σε μηχάνημα που θα πρέπει να βγάλει την επόμενη 4ετία αλλά ούτε για μηχάνημα της προηγούμενης... Minimum requirements για το x64 spss είναι τα 8 GB, 10 tabs να πρέπει να ανοιξεις στον chrome φτάνεις στα 2-3 GB, αν πρέπει να ανοιξεις και κανα vm για το x,y προγραμμα που θα σου δώσουν στην σχολή , κλάφτα χαράλαμπε! 16 GB minimum, και επειδή η μνήμη ειναι (ακόμα) φτηνή κοιτάξτε αν μπορεί να στο μέλλον να αναβαθμιστεί στα 32 GB.
 

Μηνύματα
15.016
Reaction score
20.761
Τελος επειδή διαβάζω ανακρίβειες απο προηγουμενους σχολιαστές, 8 GB για win10 λειτουργικό δεν φτάνουν όχι σε μηχάνημα που θα πρέπει να βγάλει την επόμενη 4ετία αλλά ούτε για μηχάνημα της προηγούμενης... Minimum requirements για το x64 spss είναι τα 8 GB, 10 tabs να πρέπει να ανοιξεις στον chrome φτάνεις στα 2-3 GB, αν πρέπει να ανοιξεις και κανα vm για το x,y προγραμμα που θα σου δώσουν στην σχολή , κλάφτα χαράλαμπε! 16 GB minimum, και επειδή η μνήμη ειναι (ακόμα) φτηνή κοιτάξτε αν μπορεί να στο μέλλον να αναβαθμιστεί στα 32 GB.
λίγο έλεος παρακαλώ
είναι γνωστό οτι η πολύ μνήμη κάνει μόνο καλό, αλλά 8GB δεν είναι λίγα για την προτεινόμενη εφαρμογή.
ας σκεφτούμε μόνο το γεγονός οτι ο συγκεκριμένος χρήστης πιθανότατα έχει 4GB στο pc του και μπορεί να δουλέψει.
στο surface μου που ΔΕΝ έχει 16GB μνήμη αλλά την "ανεπαρκέστατη" 8GB , ανοίγει το naviworks με 15GB 3D αρχείο και το κουνάς από την οθόνη αφής - εργασία για την οποία δεν θα έπρεπε να συζητάμε για λιγότερο απο 32GB μνήμη και πανίσχυρη κάρτα γραφικών ΑΝ έπρεπε από αυτήν την χρήση να βγαίνει μεροκάμματο.

και γιατί έλεος:
γίνεται ένα ερώτημα από κάποιον που ναι μεν χρησιμοποίησε υπολογιστή για να το διατυπώσει (άρα δεν είναι εντελώς άσχετος) αλλά ζητάει μια πιο ψαγμένη απάντηση σε ένα ζήτημα αγορά με συγκεκριμένα κριτήρια.
όταν απαντάμε με γνώμονα τις απόλυτες επιδόσεις , επειδή σαν χρήστες τις χρειαζόμαστε γιατί τίθεται θέμα παραγωγικότητας (=εισοδήματος) ,δημιουργούμε μια τελείως στρεβλή εικόνα στον OP που για τα κριτήρια που έθεσε απλά δεν ισχύει.
δεν συζητάμε την αγορά λαπτοπ στα 300 ευρώ που είναι όντως μια προβληματική αγορά με σοβαρά θέματα που δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα (ισχύς, μνήμη , μπαταρία, βάρος κλπ) , συζητάμε για 600 που έχει εξαιρετικά μηχανάκια για χρήση προιόντων office και web browsing.
δεν θα ανοίξει VM , δεν θα ανοίξει κάποιο βαρύ σχεδιαστικό , ούτε καν κάποιο matlab. Δεν είναι μηχανικός ο χρήστης , είναι ο απλός καθημερινός χρήστης υπολογιστή που αν δεν παίξει παιχνίδια αρκείται για τα πάντα από ένα i3 3ης γενιάς με ssd και 8gb μνήμη και χαμπάρι δεν θα πάρει ποτέ οτι του λείπει κάτι.
μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου και να πάω και παρακάτω αν στα κριτήρια υπήρχε η χρήση προγράμματος που θέλεις σοβαρή ισχύ. εκεί όντως τα 600 ή και τα 800 μπορεί να είναι πεταμένα λεφτά χωρίς αντίκρυσμα.
με ένα μελετητικό γραφείο που συνεργαζόμαστε οι desktop υπολογιστές είναι windows συμβατοί (σοβαρής ισχύος) αλλά τα λαπτοπ που χρησιμοποιούν είναι πάντα τελευταίας γενιάς macs (που δεν χωνεύω αλλά οι επειδή δουλεύουν σε βαριά σχεδιαστικά μόνο με αυτά μπορούν να κάνουν παρουσιάσεις χωρίς να κολλάει το σύμπαν).
το chrome παρεπιπτώντως (και το edge) θα χρησιμοποιήσει όση μνήμη του δίνεις ελεύθερη και γενικά θέλει να σου καταστρέψει το σύστημα.
 

TGD

Μηνύματα
7.195
Reaction score
7.224
Γιατί το Firefox τι κάνει; Αναρωτιέμαι αν μπορώ να του βάλω throttle, γιατί στην καθημερινότητα έχω ανοιχτά Google Earth, Excel, Acrobat και Firefox με καμιά δεκαριά tabs ταυτόχρονα και ο Firefox τραβάει όλη την μνήμη.
 

D

debianfox

Guest
προσωπικα θα εψαχνα laptop με m2 σε πρωτοκολο pcie , nvme......οχι m2 σε sata...δεν ξερω ομως σε τι τιμη φτανουν...
την υπαρξη dvd-cd δεν την θεωρω κρισιμηγιατι λυνεται ευκολα με ενα εξωτερικο drive
 

Μηνύματα
695
Reaction score
1.656
Διαβάζω με ενδιαφέρον το νήμα για ακριβώς τον ιδιο λόγο, (δλδ χρηση από νέο φοιτητη , οικονομικά κτλ).
Η hp δεν προτείνεται για κάποιους λόγους ? Χωρίς πολλές γνώσεις από hardware τεχνολογίες επεξ/στων κτλ επέλεξα να έχει μια καλή οθόνη ips, ελάχιστο 16gb RAM και ένα δισκο με μισό tb. Θα ήταν καλύτερη επιλογή ένα αντίστοιχο dell ή lenovo? Να ξέρω για το μέλλον δλδ ή να είμαι προετοιμασμένος για προβλήματα με το τωρινό.:(
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.565
Reaction score
37.862
-> Θα πηγαινα σε καποιο refurbrished και θα αγοραζα και μια οθονη + και ενα πληκτρολογιο/ποντικι για το σπιτι.
8gb ram - ssd (θα τον αλλαζα καλου κακου) και καποια τελευταιας γενιας επεξεργαστη, φορματ και περασμα του λειτουργικου απο την αρχη.
συχνο μπακαπ σε εξωτερικο σκληρο δισκο (σε περιπτωση κλοπης ή αλλης ζημιας).
(δεν προτεινω κατα κανονα καποια συσκευη ή μαγαζι)
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.606
Μηνύματα
2.867.573
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top