Προ + Τελικός Άγνωστοι

Reaction score
1
Μου δώσανε για ακρόαση το παρακάτω σετάκι:
http://img203.imageshack.us/img203/9655/p22701062.th.jpg

Τελικός:
http://img442.imageshack.us/img442/2043/p2270115.th.jpg
Οι πυκνωτές είναι 10.000μF 63 Volt έκαστος, ενώ ο μετασχηματιστής είναι αρκετά μεγάλος. Ζυγίζει 10-12 κιλά περίπου.

http://img6.imageshack.us/img6/9509/p22701102.th.jpg
Τα τρανζίστορ εξόδου είναι ένα ζεύγος MJ15001+MJ15002 για κάθε κανάλι.

Προενισχυτής:
http://img641.imageshack.us/img641/1720/p2270111.th.jpg

Τροφοδοτικό προενισχυτή:
http://img26.imageshack.us/img26/9155/p2270119.th.jpg

Στο πίσω μέρος του τελικού, αναφέρει πως δέχεται ασφάλεια 2,5A για τα 220volt,
ενώ στην έξοδο κάθε καναλιά δέχεται ασφάλεια 2A.
Εγώ βρήκα ασφάλεια 15A (!!!) στην είσοδο των 220volt και
3,5A στην έξοδο του κάθε καναλιού. Μήπως τα 15A είναι υπερβολικά πολλά και πρέπει να την αλλάξω;
Τα 3,5A μάλλον δεν είναι και τόσα πολλά σε σχέση με τα 2 που κανονικά δέχεται.

Η οδήγηση σε σχέση με τον SONY την υπογραφής μου, είναι σαφώς ανώτερη, κυρίως σε υψηλές στάθμες,
ο ήχος είναι πλούσιος σε μπάσα και πρίμα, χωρίς την λέπτυνση στα μπάσα που σταδιακά προκαλεί ο SONY και μόλις σήμερα ανακάλυψα. Αλλά έχω ένα ψιλοπροβληματάκι με λίγο θόρυβο 50Hz, το γνωστό hum, ο οποίος μάλλον προέρχεται από τον προενισχυτή,
επειδή με σβηστό προ και αναμένο τον τελικό δεν ακούγεται τίποτα.
Τέλος οι μόνες γειώσεις που υπάρχουν είναι ανάμεσα στο τροφοδοτικό του προ και τον προ.

Με βάση όλα τα στοιχεία μου, μπορείτε να μου πείτε, στο περίπου βέβαια, τι ισχύ βγάζει αυτός ο τελικός;
Γενικά σαν σετάκι αξίζει, ή να κρατήσω;

Υ.Γ. Αν το θέμα πρέπει να πάει στα diy παρακαλώ κάποιος moderator ας το μεταφέρει.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.346
Αν μιλάμε για δύο τρανζίστορ εξόδου περίπου στα 60-70 watt στα 8Ω υπολόγισε. Και το τροφοδοτικό είναι μικρό για κάτι μεγαλύτερο.

Από τον προ πέταξε οπωσδήποτε τους FRAKO.
Άσε που σκάνε κιόλας.

Reaction score
1
Βασικά δεν είναι δικοί μου (ακόμη), επομένως δεν ξέρω αν θα τους κρατήσω για να τους βάλω χέρι.
Μου τους δώσαν ως "χειροποίητους", αγνώστης ισχύος και προέλευσης,
και απλά ήθελα να ξέρω αν επαρκούν για τα wharfedale 9.2 που έχω. Μάλλον επαρκούν τελικά.
Τα μηχανήματα είναι τουλάχιστον 25 ετών, απ' ότι μου είπαν, δεν ξέρω αν ισχύει.

Οι διαστάσεις του τελικού είναι περίπου 40x25 εκατοστά, ενώ μου έκανε εντύπωση το μέγεθος των πυκνωτών.
Λίγο μικρότερος είναι ο προ σε επιφάνεια, και αρκετά μικρότερος σε ύψος.
Το τροφοδοτικό του προ είναι περίπου 20x20x6 εκατοστά.
Ο SONY έχει 2 των 10.000μF στα 71Volt, οι οποίοι είναι αρκετά μικρότεροι σε μέγεθος, μπορεί να έχουν και το 1/5 σε όγκο.

Ξέχασα να αναφέρω πως τα καλώδια τροφοδοσίας τόσο του προ όσο και του τελικού είναι απλά διπολικά και δεν έχουν γείωση.
Με το βόμβο του προενισχυτή γίνεται τίποτα; Λες να φταίνε οι μεγάλοι πυκνωτές frako;
(Οι μικροί πυκνωτές πρέπει νά 'ναι για το phono επειδή στην πλακέτα γράφει riaa left και riaa right).
Ο βόμβος είναι αρκετά ασθενής, δεν ενοχλεί ιδιαίτερα, αλλά αν μπορούσα να κάνω κάτι γι' αυτό, καλό θα ήταν.
Αν γειώσω τη γείωση ανάμεσα σε προ και τροφοδοτικό προ υπάρχει περίπτωση να γίνει καμιά ζημιά;
Αλλιώς κρατάω τον τελικό και παίρνω μια κάρτα ήχου με volume που θά 'ναι και μικρή σε διαστάσεις,
χωρίς αυτό το τεράστιο τροφοδοτικό που έχει ο προ.

Τέλος, η ασφάλεια του τελικού για τα 220v ήταν 3,15A και όχι 15A, δεν το πρόσεξα καλά.
Τις άλλες, στα ηχεία, τις άλλαξα από 3,5A σε 3A. Καλύτερα να καεί η ασφάλεια παρά τίποτ' άλλο...

Και σ' ευχαριστώ για το χρόνο σου!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.346
Δεν έχει λόγο ύπαρξης μια ασφάλεια σε σειρά με τα ηχεία σου.
Κάνει πολύ κακό στον ήχο επειδή προστίθενται επαφές και αγωγοί πολύ μικρής διατομής.

Καλό θα ήταν να υπήρχε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα προστασίας.

Πάντως αν τους κρατήσεις θέλουν πολύ δουλειά.

Reaction score
1
Πάντως αν τους κρατήσεις θέλουν πολύ δουλειά.
Νομίζω ήσουν απόλυτα σαφής.
Και τα βύσματα στις εξόδους του τελικού είναι πολύ ευτελή, δέχονται δίχαλα μόνο και τώρα έχω σφίξει το καλώδιο έτσι.
Θα τους κρατήσω λίγες ημέρες για ακροάσεις και θα αποφασίσω εν τέλει. Ευχαριστώ πάντως! Νά 'σαι καλά.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.346
Με το βόμβο του προενισχυτή γίνεται τίποτα; Λες να φταίνε οι μεγάλοι πυκνωτές frako;
(Οι μικροί πυκνωτές πρέπει νά 'ναι για το phono επειδή στην πλακέτα γράφει riaa left και riaa right).
Ο βόμβος είναι αρκετά ασθενής, δεν ενοχλεί ιδιαίτερα, αλλά αν μπορούσα να κάνω κάτι γι' αυτό, καλό θα ήταν.
Αν γειώσω τη γείωση ανάμεσα σε προ και τροφοδοτικό προ υπάρχει περίπτωση να γίνει καμιά ζημιά;
Αλλιώς κρατάω τον τελικό και παίρνω μια κάρτα ήχου με volume που θά 'ναι και μικρή σε διαστάσεις,
χωρίς αυτό το τεράστιο τροφοδοτικό που έχει ο προ.
Ο βόμβος μάλλον οφείλεται σε γειώσεις προβληματικές.
Δες αν τα βύσματα εισόδου ακουμπάνε απευθείας στο σασί.
Επίσης καλό θα ήταν να υπάρχει κεντρικό αστέρι γείωσης για ολόκληρο τον προενισχυτή.

Ένα τροφοδοτικό έχει ο προ για όλα τα στάδια του.

Reaction score
1

Ανέβασα μια πιο μεγάλη φωτό του προ, που φαίνεται ότι όλες οι είσοδοι/έξοδοι του προ ακουμπάνε στο ground, και η γείωση επίσης.
Εξαίρεση αποτελεί το άνω αριστερά ζεύγος RCA που είναι το phono και δεν είναι γειωμένο. Το βύσμα του τροφοδοτικού είναι το άνω δεξιά (ίδιο με RS232), το οποίο έχει μια γείωση και 4 καλώδια, 2 άσπρα και 2 κόκκινα. Επίσης, ο προ έχει ένα time delay 5 δευτερολέπτων και μια μικρή οθόνη μ' ένα ψηφίο το οποίο μετράει 5-4-3-2-1-0 και μετά ενεργοποιείται.

m_v

Reaction score
24

Ανέβασα μια πιο μεγάλη φωτό του προ, που φαίνεται ότι όλες οι είσοδοι/έξοδοι του προ ακουμπάνε στο ground, και η γείωση επίσης.
Εξαίρεση αποτελεί το άνω αριστερά ζεύγος RCA που είναι το phono και δεν είναι γειωμένο. Το βύσμα του τροφοδοτικού είναι το άνω δεξιά (ίδιο με RS232), το οποίο έχει μια γείωση και 4 καλώδια, 2 άσπρα και 2 κόκκινα. Επίσης, ο προ έχει ένα time delay 5 δευτερολέπτων και μια μικρή οθόνη μ' ένα ψηφίο το οποίο μετράει 5-4-3-2-1-0 και μετά ενεργοποιείται.
H όλη εμφάνιση μου θυμίζει πολύ προ-τελικό του elektor αρχών-μέσου δεκαετίας 80, το ίδιο κύκλωμα καθυστέρησης υπάχει σαν τμήμα κατασκευής του 90 για προστασία των ηχείων (το έχω φτιάξει σε 2-3 αντίγραφα και το χρησιμοποιώ ακόμα).
Μετά από 30 σχεδόν χρόνια πιθανώς όλοι οι ηλεκτρολυτικοί και τανταλίου να είναι προβληματικοί, ειδικά αυτοί οι μικροί στο σήμα από RIAA.
H γενικότερη σχεδίαση του προ έστω και πεπαλαιωμένη, δείχνει καλή και με μία ανανέωση στους τελεστικούς και τους πυκνωτές θα μπορούσε να τον ανεβάσει.
Ο τελικός έστω και αν έχει μεταχηματιστή περίπου 400VA+ (σε τόσα περίπου αντιστοιχούν περίπου 5 κιλά βάρους) δεν πρέπει να είναι πάνω από 2Χ80.
Τα πολύ παλιά διπολικά τρανζίστορ του μάλλον είναι ξεπερασμένα.
Βέβαια όλα τα ανωτέρω είναι σχετικά και πιθανώς με μία επεμβασούλα να παίξει καλύτερα από έτοιμους του εμπορίου.
Εάν τους πάρεις, να είναι καλή η τιμή γιατί θα χρειαστείς χρόνο και υλικά.

Reaction score
1
Λοιπόν, όταν κλείνω το main power του τελικού, τα ηχεία συνεχίζουν να παίζουν για 1-2 δευτερόλεπτα, και μετά κάνουν μια κίνηση τα woofer και σταματάνε. Ίσως γι' αυτό ο τελικός έχει και διακόπτη για τα ηχεία (Speakers on-off). Σ' αυτά τα 1-2 δευτερόλεπτα, ο βόμβος δεν ακούγεται. Αλλά κι αν δοκιμάσω να σβήσω το τροφοδοτικό του προ ενώ ο τελικός είναι αναμμένος, πάλι ο βόμβος δεν ακούγεται, φυσικά δεν ακούγεται και ήχος, παρά μόνο ένα πολύ ανεπαίσθητο φύσημα, το οποίο ίσως είναι και φυσιολογικό. Άλλη προστασία από μεριάς τελικού, δεν υπάρχει, παρά μόνο οι ασφάλειες στις εξόδους των ηχείων, η ασφάλεια στα 220v και κάτι εσωτερικές ασφάλειες, προφανώς στην έξοδο του τροφοδοτικού.

Οι συσκευές γράφουν "instant lettering" στο σασί τους, και σε μια πλακέτα του προ, ενώ οι μεγάλοι πυκνωτές του τελικού είναι κι αυτοί FRAKO που σημαίνει πως μάλλον θέλουν κι αυτοί αλλαγή.

m_v

Reaction score
24
Από τα προαναναφερόμενα καταλαβαίνω ότι είναι πρόβλημα βρόχου γείωσης.
Δοκίμασε με τον προ να μην έχει τίποτα συνδεδεμένο, δες αν το 0 του τροφοδοτικού του προ είνσι γειωμένο στην παροχή, δες άν κάποια από τα βύσματα cinch (RCA)ακουμπάει στο σασί δοκίμασε να συνδέσεις τη γή μιάς εισόδου στην πλακέτα τροφοδοσίας με 2 καλώδια (στην βίδα) αφού πρώτα αποσυνδέσεις την ένωση γειώσεων εισόδων με την πλακέτα τροφοδοσίας.
Σαν γενικό κανόνα η πορεία μίας σύνδεσης με τη γή να έχει μόνο μία πιθανή διαδρομή.
Ο τεχνικός "αστέρας" είναι όταν όλες οι γειώσεις είναι απομονωμένες μεταξύ τους και συνδέονται όλες σ' ένα κεντιρκό σημείο (που θυμίζει αστέρι από τα καλώδια)

Reaction score
1
Μάλλον κάτι φταίει με τον τροφοδοτικό του τελικού, επειδή ακόμη κι αν δεν συνδέσω με τα interconnects τον προ με τον τελικό, αν ανάψω τον προ, ο βόμβος υπάρχει. Άρα μάλλον προκαλείται μεν από το τροφοδοτικό του προ, αλλά διαμέσου του ηλεκτρικού δικτύου του σπιτιού. Επίσης, με σβηστά όλα, ανάβω φως κι ακούω τσακ από τα tweeter, πράγμα που το θεωρώ ανεπίτρεπτο, κι αν είναι έτσι φτιαγμένος ο τελικός τότε μιλάμε για πολύ μεγάλη ατέλεια. Ίσως γι' αυτό έχει διακόπτη speakers on-off.

Τέλος, να αναφέρω πως δοκίμασα να συνδέσω την έξοδο του προ με τον ολοκληρωμένο sony (σε μια αναλογική του είσοδο), με τέρμα το volume στο sony και ρυθμίζοντας την ένταση από τον προ, είχα ελάχιστο φύσημα στα tweeter και καθόλου βόμβο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.649
Members
38.475
Νεότερο μέλος
Nikits44