Πρόβλημα Με Καλώδια Και Μηχανήματα ...

Μηνύματα
12
Reaction score
0
Χθες αποφάσισα να συνδέσω την ομοαξονική έξοδο του CD player με τον AV ενισχυτή για να ακούσω διαφορές ανάμεσα στα DAC. Το ομοαξονικό που χρησιμοποιώ είναι κατασκευής Γιώργου Πυργαρούσση και παίζει χωρίς κανένα πρόβλημα με το DVD.

Στο πρώτο κομμάτι αντιλήφθηκα διακοπές στον ήχο, σαν κάποια επαφή να είχε πρόβλημα. Μετά από τα κατάλληλα τσεκαρίσματα, ξαναέβαλα το CD player να παίξει με το ομοαξονικό και πάλι διαπίστωσα το ίδιο πρόβλημα. Όταν γυρνούσα την επιλογή στην αναλογική έξοδο του player ο ήχος ήταν μια χαρά.

Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι όταν είχα το ομοξονικό ο ήχος επηρεαζόταν εντονότατα από τον ρυθμιστικό διακόπτη (ποτενσιόμετρο) του φωτιστικού του σαλονιού. Δηλαδή, όταν έπαιζα με την ένταση του φωτιστικού, ανάλογα επηρεαζόταν ο ήχος, με πάρα πολλά παράσιτα και έντονες διακοπές του κομματιού που έπαιζε. Αυτό δεν συνέβαινε με την αναλογική έξοδο του CD player. Να σημειώσω ότι τα μηχανήματα παίρνουν ρεύμα (μέσω απλού πολύπριζου) από πρίζα που βρίσκεται κάτω από τον διακόπτη του φωτιστικού. Επίσης, όταν συνέδεσα το ίδιο ομοαξονικό καλώδιο στο DVD και έβαλα το ίδιο δισκάκι να παίξει, δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα.

Στη συνέχεια άλλαξα την πρίζα παροχής ρεύματος (χρησιμοποιώντας άλλο πολύπριζο, πάλι όμως απλό), όπου το πρόβλημα περιορίστηκε αλλά οι μικροδιακοπές παρέμειναν.
Υπάρχει περίπτωση το ομοαξονικό να επηρεάζεται από κάτι ή το CD palyer να είναι ευπαθές σε παρεμβολές; Σχετικά με το πολύπριζο, πιστεύετε ότι κάποιο άλλο με επιπλέον προστασία θα βοηθήσει στο πρόβλημα;
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Δημήτρη ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Απ' ότι κατάλαβα χρησιμοποιείς dimmer για τα φώτα. Είναι γνωστό ότι τα dimmer δημιουργούν Η/Μ θόρυβο. Πιθανόν να εισάγετε θόρυβος και στο αναλογικό σήμα απλα δεν είναι τόσο διακριτός.

Τρία πράγματα μπορείς να κάνεις

α) Δοκίμασε ένα άλλο ομοαξονικό (αν και πολύ πιστεύω ότι δύσκολα θα αλλάξει δραματικά η κατάσταση)

β) Δοκίμασε φερίτες στο καλώδιο του ρεύματος σου ή κάποιο πολύπριζο που περιορίζει τον θόρυβο. Μην προτιμήσεις λύσεις τύπου UPS μιας που μάλλον θα ρίξουν την ποιότητα του ήχου

γ) Δοκίμασε την οπτική (αν έχει) έξοδο του CD player. Δεν χρειάζεται κανένα πανάκριβο καλώδιο, μία απλή οπτική ίνα μπορείς να την βρείς με 5€-6€ στην αγορά.
 

Μηνύματα
12
Reaction score
0
Σπύρο,

ευχαριστώ καταρχήν για την απάντησή σου. Δυστυχώς το CD player δεν έχει οπτική έξοδο. Πως εξηγείται το γεγονός ότι με το DVD δεν έχω κανένα πρόβλημα; Είναι πρόβλημα καλωδίου του CD player; Να ρωτήσω επίσης τι εννοείς όταν λες καλώδιο με φερίτες;
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Οι φερίτες είναι Η/Μ φίλτρα που μπαίνουν πάνω στα καλώδια. Θα τους έχεις δει σίγουρα (κυρίως σε ηλεκτρονικές) συσκευές), μοιάζουν με μικρούς κύλινδρους που κουμπώνουν πάνω στο καλώδιο.

Δεν γνωρίζω το σύστημά σου οπότε δεν μπορώ να σου πω ακριβώς το τι συμβανει με το dvd.

Τώρα αν το dvd δεν παρουσιάζει πρόβλημα τότε μπορεί
α) έχει καλύτερη θωράκιση σε κρίσιμα κυκλώματα
β) έχει καλύτερο φιλτράρισμα στην τροφοδοσία

Φυσικά όλα αυτά που λέμε είναι καθαρά υποθετικά μιας και δεν ξέρουμε το τι συμβαίνει με την υπόλοιπη ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού...

Βασικά δεν πιστεύω να δεις βελτίωση στον ήχο με το DAC του A/V receiver. Θα ήταν καλύτερο να κρατήσεις την αναλογική σύνδεση. Έτσι κι αλλιώς ο χρυσός κανόνας του HiFi λέει ότι δεν πειράζουμε οτιδήποτε δουλεύει σωστά!!!
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Οι φεριτες ειναι ''κατι μικρα κουτακια'' που τα βλεπεις κουμπωμενα στα καλωδια καποιων μηχανηματων...λειτουργουν σαν φιλτρο για παρασιτα που μπορει να περασουν...Δεν ξερω αν πωλουνται σε καταστηματα ηλεκτρονικων(ανταλλακτικων) γιατι δεν εχω ψαξει ποτε.

Μαλλον το CDp ειναι πιο ευαισθητο σε παρασιτα και οχι το καλωδιο, που εχει αλλωστε και γειωμενο περιβλημα...

Σπυρο αυτο που λες για το παρασιτο απο τα dimmer, παιζει ρολο η αποσταση τους απο τις πηγες του ηχου ή αν ειναι στην ιδια γραμμη ? επειδη σκεφτομαι να βαλω...
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Γιώργο πολύ φοβάμαι και τα δύο (και στην γραμμή αλλά και σε μικρή απόσταση). Είχα παλαιότερα δοκιμάσει 2-3 και απογοητεύτικα. Καλό όμως είναι αν έχεις κανένα ηλεκτρολόγο φίλο να δοκιμάσετε 5-6 διαφορετικά μήπως και κάποιο απ' όλα είναι πιο αθόρυβο.
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Έχεις εξετάσει την περίπτωση το συγκεκριμένο ομοαξονικό καλώδιο να μην κάνει καλή επαφή μόνο με το cd player?
Έχεις χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο καλώδιο?
 

Μηνύματα
12
Reaction score
0
Δεν έχω κάποιο άλλο ομοαξονικό για να δοκιμάσω. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι στην πρώτη-πρώτη σύνδεση του CD player με τον δικάναλο ενισχυτή παρουσιάστηκαν έντονα παράσιτα στο ένα κανάλι, πράγμα που λύθηκε αφού απομάκρυνα τα καλώδια ρεύματος από τα καλώδια των ηχείων. Κάτι μου λέει ότι είτε το player είτε το καλώδιό του είτε δέχονται είτε δημιουργούν παρεμβολές.
 


Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Δημήτρη με ένα οποιοδήποτε audio καλώδιο μπορείς να πειραματιστείς.
Πολύ πιθανόν επειδή δεν έχεις δοκιμάσει ξανά την συγκεκριμένη έξοδο στο cd player αυτή να μην κάνει καλή επαφή η να χρειάζεται καθάρισμα.
 

Μηνύματα
12
Reaction score
0
Τα μηχανάκια είναι:

CD Player: Atoll CD100
AV Receiver: Yamaha RXV800

Ερώτηση: Μπορώ να δοκιμάσω το θέμα της καλής/κακής coaxial επαφής του CD player με ένα οποιοδήποτε audio καλώδιο ακόμα και αν δεν είναι ομοαξονικό;
 


Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Να καταθέσω κι εγώ την απόψή μου. Από όσο ξέρω το ATOLL CD 100 είναι ένα τροποποιημένο CD player της Technics το SL-PG 490/590, με αναβαθμισμένο το αναλογικό του τμήμα δηλ. στάδια εξόδου και τροφοδοσία αυτών με ξεχωριστό μετασχηματιστη (τοροειδή).
Θέλοντας να χρησιμοποιήσεις την ψηφιακή του έξοδο, παύεις να έχεις ATOLL CD αλλά Technics CD player το Technics SL-PG 490/590 που λειτουργεί σαν transport μόνο. Δεν μιλώ για το πρόβλημα που έχεις με βόμβο και παράσιτα από το ομοαξονικό καλώδιο αλλά ότι δεν ακούς τα λεφτά που πλήρωσες για το ATOLL CD 100.



Θα σε συμβούλευα λοιπόν να χρησιμοποιείς μόνο την αναλογική έξοδο του CD player που έχεις.
Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός.
Καλή συνέχεια! :)
 

Μηνύματα
12
Reaction score
0
Γιάννη έχεις απόλυτο δίκιο. Το player αγοράστηκε για να παίζει με δικάναλο ενισχυτή μέσω της αναλογικής εξόδου. Όλα τα άλλα ήταν στα πλαίσια δοκιμών. Θα επανέλθω με διαπιστώσεις από τις ακροάσεις. Ευχαριστώ και πάλι.
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301


Και μια φώτο από φερίτες. Δοκίμασέ τους δεν ξέρεις μπορεί να σου λύσουν το πρόβλημα. Εγώ πάντως μέχρι και στο καλώδιο ρεύματος της TV έχω βάλει...
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Πάντως οι φερίτες σε καμία περίπτωση δεν αποβάλουν τον ακουστό θόρυβο.
Kάνουν μεγάλη διαφορά σε ήχο και εικόνα με οποίο τρόπο και αν χρησιμοποιηθούν αλλά πάντα χρειάζονται προσεκτικές και πολύωρες ακρόασης για να βγουν σωστά συμπεράσματα.
Και χρειάζεται και προσοχή στον τρόπο που θα περάσει από μέσα το καλώδιο διότι το αποτέλεσμα που θα έχει το τύλιγμα γύρω από το φερίτη όπως φαίνεται στην φωτογραφία θα είναι μείωση τον ψηλών συχνοτήτων.
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.318
Μηνύματα
2.858.408
Members
37.893
Νεότερο μέλος
tassos249
Top