Πρόβλημα με Sony STR DB 840QS

Reaction score
2.237
Στα καλά καθούμενα εκεί που ακούω μουσική, ακούω ένα θόρυβο από ρελέ, και σταματάνε να λειτουργούν τα κύρια κανάλια. Μου το έχει κάνει 4-5 φορές σε διάστημα 10-15 ημερών, αλλά μόλις μου το έκανε πρώτη φορά συνεχόμενα. Δηλαδή ακούστηκε το τσικ του ρελέ, σταμάτησαν να παίζουν τα κύρια κανάλια, τον έσβησα, μετά από λίγο που τον ξαναάναψα λειτουργούσε καλά και μετά από πέντε λεπτά ξανά το ίδιο. Δεν έχει να κάνει με την είσοδο, αφού και στο ραδιόφωνο π.χ. πάλι δεν λειτουργούν τα κύρια. Ούτε με κάποιο εφφέ προφανώς. Ταυτόχρονα λειτουργούν κανονικά το κεντρικό, τα περιφερειακά και το sub. Δεν αρκεί να τον σβήσω και να τον ξαναανάψω για να επανέλθουν τα κύρια σε λειτουργία. Επανέρχονται μετά από μερικά λεπτά μόνα τους.

Καμιά ιδέα; Κάποια υπερθέρμανση ίσως; (αν και που τον πιάνω από πάνω δεν τον νιώθω περίεργα ζεστό). Κάποιο βραχυκύκλωμα; Γιατί όμως τώρα και μετά από 6-7 μήνες λειτουργίας χωρίς να πειράξω τίποτα;

Reaction score
2.237
Εννοώ ότι έχω 6-7 μήνες που τον έχω συνδέσει και δεν έχω πειράξει καθόλου τα καλώδια. Με τη λογική του ότι αν φταίει κάτι π.χ. στις συνδέσεις θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει πρόβλημα εξαρχής και όχι τώρα.

Τον ενισχυτή τον πήρα πριν 6-7 μήνες μεταχειρισμένο και προφανώς είναι πολύ παλιότερος.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.590
Πρόβλημα θερμότητας ακούγεται πάντως. Είναι καθαρός μέσα, ή έχει περούκες και dust bunnies? :smile:

Reaction score
29.590
Απάντηση: Πρόβλημα με Sony STR DB 840QS

Για κάποιο λόγο ενεργοποιήται το κύκλωμα προστασίας. Αν επανέρχεται μόνο του όπως λες το πιο πιθανό είναι βλάβη στο ίδιο το κύκλωμα, η κάποια ψυχρή κόλληση η ακόμα χειρότερα κάποια αντίσταση που αλλάζει τιμή με την θερμοκρασία η ακόμα και κάποιο τρανζίστορ. Με λίγα λόγια πρέπει να πάει σε service.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.664

Αν μπορείς να θερμομετρήσεις πόσους βαθμούς ανεβάζει υπό συγκεκριμένες συνθήκες, στείλε μου ένα ΠΜ σχετικά. Έχω έναν ίδιο AV και μπορώ να σου πω σε τι θερμοκρασία φτάνει ο δικός μου, σε ανάλογη κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, δες κι αυτό που σου λέει ο zizik, και κάνε κι έναν έλεγχο στα καλώδια των L-R ηχείων.

Reaction score
29.590

Αν ήταν απο θερμοκρασία θα έκλεινε ολόκληρος ο ενισχυτής και οχι μόνο τα δυο μπροστινά κανάλια.

Reaction score
2.237
Καταρχήν ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

Διευκρινίζω ότι τα κύρια κανάλια που σβήνουν, "φιλοξενούν" και το σύνολο του σήματος. Δηλαδή όποτε έχει συμβεί το πρόβλημα, άκουγα σε δικάναλο, τα υπόλοιπα κανάλια δεν είχαν σήμα. Παρόλα αυτά, αν έπαιζα με τις ρυθμίσεις και τα DSP ώστε το δικάναλο να απλώσει σε όλα τα κανάλια, τα υπόλοιπα κανάλια έπαιζαν κανονικά ενώ τα κύρια όχι.

Η αλήθεια είναι ότι ο ενισχυτής δεν έχει πάρα πολύ αέρα από πάνω. Όμως όποτε τον έπιασα από πάνω δεν ήταν παράξενα θερμός (θα έλεγα όσο ζεστός ήταν και όταν τον είχα χωρίς ράφι από πάνω), ενώ μου το έχει παρουσιάσει το πρόβλημα και ελάχιστα λεπτά αφού τον άναψα, που δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβει να ανεβάσει θερμοκρασία.

Επίσης (κάτι που είχα ξεχάσει να αναφέρω) μου το πρωτοέκανε πριν κανένα μήνα, πάλι 3-4 φορές συνεχόμενες. Τότε παρατήρησα ότι η μια μπανάνα του δεξιού ηχείου είχε βγει λίγο από την θέση της. Τις στερέωσα όλες καλά, έκανα το ίδιο και στην πλάτη του ενισχυτή και δεν ξαναείχα πρόβλημα μέχρι προχθές, που μου το έκανε 4-5 φορές σερί.

Δεν τον έχω ανοίξει τον ενισχυτή να δω τι έχει μέσα, υποθέτω βέβαια μηχάνημα πολλών ετών είναι, λογικά θα πνίγεται στη σκόνη.

Λέτε να τον ανοίξω, να τον καθαρίσω και να δω μήπως αλλάξει η κατάσταση;

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Αν δεν έχει εγγύηση , μπορείς να τον πας στη ΣΠΕΚΤΡΑ (Όλγας και Καλλιδοπούλου) εκ μέρους μου.

Reaction score
75

Στα καλά καθούμενα εκεί που ακούω μουσική, ακούω ένα θόρυβο από ρελέ, και σταματάνε να λειτουργούν τα κύρια κανάλια. Μου το έχει κάνει 4-5 φορές σε διάστημα 10-15 ημερών, αλλά μόλις μου το έκανε πρώτη φορά συνεχόμενα. Δηλαδή ακούστηκε το τσικ του ρελέ, σταμάτησαν να παίζουν τα κύρια κανάλια, τον έσβησα, μετά από λίγο που τον ξαναάναψα λειτουργούσε καλά και μετά από πέντε λεπτά ξανά το ίδιο.
Έχω τον STR DB870 QS και πριν από 1μιση χρόνο μου έκανε ακριβώς το ίδιο. Το είχα πάει στη Sony (Χαλάνδρι) και ένα μήνα αργότερα που επέστρεψα Αθήνα (μένω μόνιμα Κέρκυρα) ήταν έτοιμος. Κάτι για τα τελικά στάδια μου είχαν πει, δεν ήξερε κιόλας το παιδί από το οποίο τον παρέλαβα ακριβώς τι ήταν. 80€ είχε πάει το μαλλί.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo