Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.183
Reaction score
27.660
Δεν είμαι πυροσβέστης, δεν έχω εμπειρία κατάσβεσης πυρκαγιών.
Μόνο κάποια εμπειρία από δύο φορές που πήγα σε φωτιές όταν ήμουν στον στρατό, μία στο Μπογδάνο ρέμα του Λαγκαδά που κάναμε βολές με τα άρματα (ΑΜΧ30) και κάψαμε το βουνό, ευτυχώς όχι δάσος και μία όταν πήρε φωτιά το δάσος της Αρναίας Χαλκιδικής.
Επίσης έβαλα φωτιά δύο φορές στο σπίτι.
Μία μικρός 6 ετών που την έσβησε η πυροσβεστική και μία το 1994 που την έσβησα μόνος μου με πυροσβεστήρες.
Έμαθα όμως μερικά πράγματα.
Πρώτον ότι η φωτιά πρέπει να αντιμετωπιστεί στην έναρξή της, αν εξαπλωθεί πολύ, χάθηκε το παιχνίδι.
Είναι απίστευτο το πως μεταδίδεται όταν φουντώσει.
Δεύτερον η πρόληψη που είναι και η σπουδαιότερη.

Τόσα χρόνια παρακολουθούμε κάθε χρόνο φωτιές να καίνε δάση, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες και ανθρώπους.
Θυμάμαι όταν καιγόταν όλη η Πεντέλη, η Θάσος, η Σάμος, η Ηλεία που είχε και θύματα και μάλιστα πολλά.
Φέτος είδαμε πάλι πολλές φωτιές και καταστροφικές. Με τα γνωστά κλισέ "βιβλική καταστροφή" κ.λ.π.
Π.χ. Ζάκυνθος, Κύθηρα και τώρα αυτή τη στιγμή καίγεται ο Κάλαμος και ο Βαρνάβας και δεν ξέρω που θα φτάσει.
Τι κάνουμε τόσα χρόνια λοιπόν σαν πρόληψη;
Ποιοί έχουν συμφέρον και τελικά ωφελούνται από τις φωτιές;
Τι έγινε με τις βίλες που ξεφύτρωσαν στις καμένες περιοχές;
Τι έγινε με τους εμπρηστές που συνελήφθησαν τόσα χρόνια;
Τι τιμωρία αξίζει σε κάποιον που δημιουργεί μια τέτοιας έκτασης καταστροφή;
Ζήτησε λέει ο πρωθυπουργός την άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων.
Ποιών δυνάμεων;
Των 30ετίας και βάλε καθηλωμένων, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, καναντέρ;
Των λίγων και μη επαρκώς επανδρωμένων πυροσβεστικών οχημάτων;
Των δύο - τριών υδροφόρων οχημάτων της κοινότητας;
Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι άργησαν να πάνε οι δυνάμεις πυρόσβεσης και όταν πήγαν τα εναέρια μέσα, ήταν ήδη απόγευμα και δεν θα μπορούσαν πλέον να επιχειρούν λόγω του σκοταδιού που έπεφτε.
Σπίτια κάηκαν και τα έδειχναν ζωντανά να τα βλέπουμε στις οθόνες μας να καίγονται αργά.
Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι να βλέπεις το σπίτι σου να καίγεται.

Τόσα χρόνια λοιπόν δεν άλλαξε κάτι, τα ίδια και τα ίδια, έτσι και φέτος είχαμε για άλλη μια χρονιά "βιβλικές καταστροφές"
Άραγε πόσα δάση έχουμε που δεν κάηκαν ακόμη;
 

Μηνύματα
662
Reaction score
534
Επειδή πηγαίνω στον Κάλαμο από παιδί, σήμερα μόνο οργή, θλίψη και ντροπή νιώθω γι'αυτό το κράτος που δεν μπορεί να προστατεύσει τα δάση μας, που είναι τόσο απαραίτητα.
Απαρχαιωμένα μέσα, έλλειψη συντονισμού και πρόληψης για να αποφευχθούν τέτοιες καταστροφές.
Τα αποτελέσματα φαίνονται με το πέρασμα των χρόνων.
Για εμένα προσωπικά θα μου λείψει αυτό το δάσος του Καλάμου, όπως το έβλεπα καθώς κατηφόρηζα προς παραλία.
Θα μεινουν οι αναμνήσεις
 


Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.183
Reaction score
27.660
Η Πάρνηθα έγινε δάσος; Ή γέμισε βίλες;
Αν πάω και κάψω μια βίλα που χτίστηκε σε καμένο δάσος θα είμαι εγκληματίας;
Ποια θα είναι η ποινή μου;

Να σας θυμίσω κι ένα θέμα που άνοιξα ακριβώς πριν 10 χρόνια το 2007.
Ακόμη το πιστεύω αυτό που λέω.

https://www.avsite.gr/forum/threads/Μήπως-χρειαζόμαστε-κι-εμείς-πράσινους-Χμέρ.38340/
 

Μηνύματα
1.972
Reaction score
3.331
Ειμαι στην κακη θαλασσα κερατεας η ατμόσφαιρά ειναι αποπνικτική και ειμαστε αρκρτα χιλιομετρα μακριά .
Δεν περναει απο το μυαλο τι περναν οι ανθρωποι στον καλαμο και Βαρνάβα .

Η Αττική σε λιγα χρονια δεν θα εχει ιχνος δασους
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.399
Reaction score
27.689
Ειμαι στην κακη θαλασσα κερατεας η ατμόσφαιρά ειναι αποπνικτική και ειμαστε αρκρτα χιλιομετρα μακριά .
Δεν περναει απο το μυαλο τι περναν οι ανθρωποι στον καλαμο και Βαρνάβα .

Η Αττική σε λιγα χρονια δεν θα εχει ιχνος δασους
Έλα ρε γείτονα!!!!!

Πρίν αρκετά χρόνια η φωτιά πέρασε έξω απο το σπίτι μου. Όταν την έβλεπα να έρχεται το μόνο που έκανα ηταν να πάρω τα απαραίτητα χαρτιά, το σκύλο, 2-3 φιάλες γκαζιού στο αμάξι και δρόμο.
Πάλι καλά που πέρασε δίπλα.
Ούτε στον εχθρό μου.

Κάτι πουλάκια από την αστυνομία μας είπαν ότι τις φωτιές τις βάζουν και οι Ρομά. Για να πάρουν τα σίδερα από τα σπίτια. Το μοναδικό σπίτι που κάηκε ολοσχερώς τότε, δεν είχε ούτε λαμαρίνα μετά από μια εβδομάδα.
Η συγκεκριμένη φωτιά τότε άναψε από ένα μαλακα γιατρό που είχε έρθει να βάλει τα κάγκελα στο σπίτι ενώ είχε πάρα πολύ αέρα, γιατί ηταν η μόνη μέρα που μπορούσε.
Τότε κάηκε όλο το βουνό μέχρι τα Λεγρενά.
 

ika

News
Μηνύματα
13.754
Reaction score
12.823
Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρξει σοβαρό Ελληνικό κράτος που θέλησε ή θα θελήσει με ένα νόμο να λύσει και αυτό το πρόβλημα?
 

Μηνύματα
1.469
Reaction score
1.407
ολοι αυτοι που φωναζουν και βρίζουν πυροσβέστες και εναέρια μεσα ( κάτοικοι και δημοσιογραφοι) δεν εχουν ιδεα πως και κατω απο ποιες συνθήκες λειτουργούν.
Πρώτα πρωτα οι κάτοικοι πριν αρχισουν να κραζουν απο εδω και απο εκει πρωτα να μας πουν πως καταφεραν και φυτεψαν μια βιλα μεσα στο δασος. και αντε καλα τη φυτεψαν και φύτρωσε και μεγαλωσε....τι μετρα πηραν για την προστατέψουν.,,αυτοι που ειναι εκει και ειναι περιουσια τους..εκοψαν τα χορταρια και καθαρισαν την γύρω περιοχη? ο δημαρχος που τον εξέλεξαν εκανε τις απαραίτητες ενεργειες ??επάνδρωσαν και νοίκιασαν υρδοφορες? εβαλαν παρατηρητηρια? αμφιβάλω και ολα τα παραπανω!!
αφου λοιπον δεν τα κανανε ολα αυτα και ειδου τα αποτελεσαμτα, αρχιζουν και βριζουν και κραζουν το κρατος σε καναλια και καμερες , που εκ των πραγματων ειναι αδυνατον να συντονίσει ολα τα μερη ταυτοχρονα και λογο αδυναμιας και λογο γενικης χρονιας ανικανότητας, κράζουν την πυροσβεστικη που ειναι οι μονοι που ρίχνονται στην φωτια για να σωσουν τις περιουσιες που ο αλλος δεν φρόντισε να προστατεψει και να προνοήσει, οτι αργησαν να φτασουν λες και μετακινουνται με συσκευες διακτηνισμου τυπου startrek , τα εναέρια μεσα , χωρις να ξερουν τις διαδικασιες απογείωσης , τουσ χρονους και τους περιορισμούς των πτησεων ( ξερει κανενας απο ολους αυτους που βγαινουν στα καναλια και ωρύονται οτι τα canadair δε σηκώνονται οταν η θερμοκρασια ειναι πανω απο 36,6 ??????? γιαυτο και μετασταθμευουν στα νησια πολλα απο αυτα με συνέπεια να μεγαλώνουν οι χρόνοι επέμβασης σε μια περιοχή ?...η τους περιορισμούς που εχουν αναλογα το ύψος κυματος που απαγορεύει την λήψη νερου? ορια τα οποια δεν μπορει κανεις να παραβει? αμφιβαλω...)
οταν λοιπον μπαινουν 30 φωτιές ταυτόχρονα σε 5- 6 μεριες τηε Ελλαδας το εργο κατάσβεσης γινεται αδυνατο....
πρωτα λοιπον πρεπει οι ιδιοι οι κατοικοι να μεριμνουν απο προσωπικο εως τοπικο επιπεδο πρωτα για την πρόληψη και προστασία της περιουσίας τους που εντελώς τυχαία περικυκλωθηκε απο δασος μιας και τα αυθαίρετα δέντρα φύτρωσαν εκει και μετα να βρίζουν απο εδω και απο εκει και να μοιράζουν ευθύνες.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΣΧΟΛΗΘΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΕς ΤΙς ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ....ΑΔΑΕΙΣ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ, ΨΕΥΤΕΣ και πολλα αλλα.
Οταν εχει φωτια στην αθηνα "καιγεται η Ελλαδα" και νασου τα εκτακτα και η συνεχής ροη. Μια βδομάδα καιγεται η ζακυνθος και περναγε στα ψιλα.....ΕΛΕΕΙΝΟΊ
 
Last edited:

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.447
Άραγε πόσα δάση έχουμε που δεν κάηκαν ακόμη;
Ευτυχώς κάηκαν πολύ λιγότερα απ' όσα νομίζουμε.
Συνήθως καίγονται τα πευκοδάση (pines) και σπανιότερα τα έλατα (firs, abies), κάτι γενικά φυσικό αφού ο μέσος όρος χρόνου αναγέννησής τους είναι μικρότερος απο άλλα είδη δασών τα οποία δεν χρειάζονται την φωτιά.

Καλοπάτητα και καλοπούλητα τα καινούργια οικόπεδα.
Ποιός ενδιαφέρεται γι' αυτά σήμερα αναρωτιέμαι; Να τα κάνει τι, την ώρα που τα περισσότερα σπίτια που χτίστηκαν στην Αττική τη μαύρη εποχή μέχρι την κρίση είναι ημιτελή ή ακατοίκητα; :idk:
Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2009, δεν είδα να χτίζεται πουθενά νέο σπίτι στις κοντινές μου περιοχές Βαρνάβα-Καπανδριτίου-Γραμματικού απο τις οποίες περνάω συχνά. Τα καμένα (δεν γνωρίζω αν ήταν νόμιμα ή όχι) εγκαταλείφθηκαν.


ολοι αυτοι που φωναζουν και βρίζουν πυροσβέστες και εναέρια μεσα ( κάτοικοι και δημοσιογραφοι) δεν εχουν ιδεα πως και κατω απο ποιες συνθήκες λειτουργούν.
Κανείς σχεδόν δεν είναι αθώος σ' αυτή την ιστορία, αλλά όλοι περιμένουν να καούν οι πυροσβέστες για να τους προστατεύσουν τα κοτέτσια και απαιτούν να πάρει το κράτος πεντακόσια ελικόπτερα και οχήματα, αλλά μόνο όταν πλησιάζει η φωτιά στα δικά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι θέμα απάτης, μίζας, ρεμούλας. Γι' αυτό δεν έχουμε ακόμη Canadair;

Πρώτον ότι η φωτιά πρέπει να αντιμετωπιστεί στην έναρξή της, αν εξαπλωθεί πολύ, χάθηκε το παιχνίδι.
Αυτό.
Οι περισσότερες πυρκαγιές στην Ισπανία, Ιταλία και Καλιφόρνια (με το αντίστοιχο μεσογειακό κλίμα), όποια κι αν είναι η αιτία έναυσης, καταστρέφουν αντίστοιχα ή και χειρότερα απο τις δικές μας όταν φυσάει.

Διαβάσατε πριν λίγες μέρες για την τεράστια πυρκαγιά στη Γροιλανδία; :o




Επίσης, για να μην τα μπλέκουμε: Δάσος δεν σημαίνει απαραίτητα δασικό. Αν και στην Ελλάδα η παρατεινόμενη άθλια κατάσταση του κτηματολογίου χαρακτηρίζει αφειδώς εκτάσεις δασικές για αρκετούς, πονηρούς και μη λόγους, πολλά απο τα σπίτια που βλέπουμε να καίγονται είναι νόμιμα (ή σχεδόν αφού στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η απόλυτη νομιμότητα). :)
 


Μηνύματα
12.991
Reaction score
8.347
οι εκτασεις στην ελλαδα είναι μικρες σε σχεση με την απεραντοσυνη περιοχων στην αμερικη κλπ.Όπως σωστα ειπωθηκε η προληψη είναι το παν.Σημερα με τα τεχνικα μεσα που υπαρχουν καμερες,κλειστα κυκλωματα κλπ είναι απαραδεχτο να πιανει μια φωτια και να μην τοχει παρει χαμπαρι κανεις μεχρι ναχει γινει μεγαλη πυρκαγιά.Σε ολες τις επιφοβες περιοχες επρεπε να υπαρχει συστημα παρακολουθησης τουλαχιστον τους δυο τρεις επιφοβους μηνες.Σιγα το δυσκολο.Αλλα περιμενουμε να καίγεται ολο το δασος και μετα αντε να το σβησεις.
 



ika

News
Μηνύματα
13.754
Reaction score
12.823
οι εκτασεις στην ελλαδα είναι μικρες σε σχεση με την απεραντοσυνη περιοχων στην αμερικη κλπ.Όπως σωστα ειπωθηκε η προληψη είναι το παν.Σημερα με τα τεχνικα μεσα που υπαρχουν καμερες,κλειστα κυκλωματα κλπ είναι απαραδεχτο να πιανει μια φωτια και να μην τοχει παρει χαμπαρι κανεις μεχρι ναχει γινει μεγαλη πυρκαγιά.Σε ολες τις επιφοβες περιοχες επρεπε να υπαρχει συστημα παρακολουθησης τουλαχιστον τους δυο τρεις επιφοβους μηνες.Σιγα το δυσκολο.Αλλα περιμενουμε να καίγεται ολο το δασος και μετα αντε να το σβησεις.
Και άμα το κράτος κάνει πρόληψη, που θα προσληφθούν οι εποχιακοί-ψήφοι?
 

Μηνύματα
1.469
Reaction score
1.407
Και άμα το κράτος κάνει πρόληψη, που θα προσληφθούν οι εποχιακοί-ψήφοι?
μα θα προσληφθούν ετσι και αλλιως.
δε σημαίνει οτι αν κάνεις προληψη δε θες ενίσχυση τους καλοκαιρινους μηνες.
η πρόληψη δε μηδενίζει τον κίνδυνο καταστροφικης πυρκαγιας.τον μειώνει σημαντικά. τους εποχιακούς τους θες οπως και να εχει για να βοηθήσουν στην εύκολη καταστολή που θα εχει πετύχει η πρόληψη.
 

ika

News
Μηνύματα
13.754
Reaction score
12.823
Σωστά, αλλά άλλο πχ 100 εποχιακοί-ψήφοι και άλλο 50, οπότε γιατί να έχουν γίνει αντιπυρικές ζώνες, περισσότερα εναέρια, περιπολίες, δεξαμενές, αυστηρότατη νομοθεσία κλπ.
Εξάλλου μόνο τα Εξάρχεια ή το Μενίδι θα είναι χώρος εκτόνωσης, ας πάνε και στα βουνά κάποιοι.
http://www.onalert.gr/stories/poios...e-i-ellada-pathainei-alla-den-mathainei/43784
http://flashnews.gr/post/127123/pir...-enikia-otan-8a-mporousame-na-exoume-kenouria
http://www.armynow.net/pyrosvestika-aeroskafh-maxh-arxaia/
 

Μηνύματα
1.469
Reaction score
1.407
Τώρα λογικά σκεπτόμενοι δεν νομίζω ότι είναι θέμα 50 ψήφων...είναι θέμα ανικανότητας.Πότε αυτός ο λαός δεν προλαμβάνει...πάντα καταστέλει
 


ika

News
Μηνύματα
13.754
Reaction score
12.823
Και εγώ έλεγα ότι είναι θέμα ανικανότητας, αλλά όλοι ανίκανοι και όλοι μ@λ@κες τόσα χρόνια και από όλα τα κόμματα γίνεται?
Αν γίνεται, καλά παθαίνουμε που τους εκλέγουμε,
αν δεν γίνεται, τότε είναι όλοι απατεώνες και μεις οι μ@λ@κες που τους ψηφίζουμε.
Στην τηλεοπτική κοκορομαχία πρώτοι όμως, όλες οι κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις και από πίσω αμοιβαία συγκάλυψη διαχρονικά. Και πάντα όλοι το έχουν εύκαιρο, καμένη γη παραλαβάνουν. Και την παραδίδουν ακόμα πιο καμένη. Στην ανάλυση των προβλημάτων όλα τα κόμματα διαπρέπουν, στην λύση υστερούν.
[DOUBLEPOST=1502707183][/DOUBLEPOST]
Διαβάσατε οτι στη Σικελία οι εποχιακοί πυροσβέστες άναβαν φωτιές για να παίρνουν την αμοιβή πυρόσβεσης;

https://newreport.gr/kosmos/75989/sikelia-ethelontes-pyrosvestes-evazan-foties-gia-echoun-douleia/

http://www.bbc.com/news/world-europe-40848289
Και εδώ έχουν πιάσει τέτοια περιστατικά, θα τους βγάλουν με ψυχολογικά προβλήματα και όλα μέλι-γάλα.
 
Last edited:



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.314
Μηνύματα
2.858.223
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top