Πως Κτιζουν Τα Σπιτια Στην Ελλαδα?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Το καλοκαιρι που μας περασε ξοδεψα μια μικρη(η μεγαλη)περιουσια για να επιδιορθωσω ζημιες που ειχε υποστει η...εξι ετων οικια μου.
Επι ενα μηνα τεσσερεις εργατες διορθωναν , γκρεμιζαν , εφτιαχναν διαφορα προβληματα που ειχαν δημιουργηθει κυριως απο την υγρασια και το χιονι.

Ολα ωραια και καλα λοιπον και το σπιτι ολοκαινουργιο εως...την στιγμη που χιονισε παλι εφετος.
Ηταν λες και και δεν ειχαμε κανει τιποτα , λες και ειχα πεταξει ολα αυτα τα χρηματα απο ενα γκρεμο :sad:

Εριξα την ευθυνη στην προφανως κακη κατασκευη που ειχε γινει αρχικα και απλα εκλαιγα τα ωραια μου ευρουδακια που ειχαν κανει...φτερα.

Εως προχθες το βραδυ που ενα φιλικο ζευγαρι(ο αντρας ειναι και μελος του AVSite) απο την περιχη μας - με σπιτι απο αυτο που βλεπουμε μονο στα περιοδικα και ολοκαινουργιο- μας εντοπισε πως αντιμετωπιζει τα ιδια προβληματα.
Ηρθε να προστεθει και τριτος(παλι απο την ιδια περιοχη) πολιτικος μηχανικος , ο οποιος και γνωριζε ολα τα συνεργεια που του εκτισαν την δικη του οικια και ο οποιος παρακολουθουσε και ολες τις εργασιες απο την αρχη εως το τελος.
Σε αυτον τον τριτο οι ζημιες ηταν ανυπολογιστες.

Και ερχομαι να ρωτησω.
Στην Γερμανια , την Νορβηγια , την Δανια κλπ κλπ οπου προφανως το χιονι ειναι συνεχες και πολυ περισσοτερο απο οτι στην...Παρνηθα γιατι δεν εχουν τα ιδια προβληματα?
Μηπως τα υλικα ειναι διαφορετικα?
Μηπως ο τροπος ειναι αλλος?

Πειτε μου διοτι ειμαι ενα βημα πριν να το ντυσω ολο με πετρα και να ησυχασω...

V

VIDEOMIX

Guest
Ασαφές το κείμενό σου. Που ζημιές; Στους σοβάδες; Στην σκεπή; Και απο τι υλικά ειναι η σκεπή; Στις μπογιές; Στα μπετά; Στα σίδερα; Στο γκαζόν; :) Τι λοιπόν σου έκαναν σκάρτο;

Reaction score
5
Πιστεύω είναι η γνωστή καραμέλα "Μα εδώ δεν είμαστε συνηθισμένοι από χιόνια, δεν είμαστε συνηθισμένοι από βροχές, η Ελλάδα είναι όλη ο ήλιος, η θάλασσα και το αγόρι μου", και έτσι δικαιολογείται που πλημμυρίζουν οι δρόμοι με το παραμικρό, δικαιολογείται που πνίγονται 50 συνοικίες και 30 χωριά από μια νεροποντή, δικαιολογείται που δεν κουνιέται φύλλο στην Κηφισίας μόλις ρίξει 2,5 πόντους χιόνι, δικαιολογείται και που δεν ξέρουν να φτιάξουν σοβαρά σπίτια οι κατά τα άλλα 'μαστόροι'...
Σε ένα είμαστε καλοί. Στο να φτιάχνουμε κακόγουστες και βαρετές πολυκατοικίες, που έχουν κάνει τις μεγάλες πόλεις να μοιάζουν εκτρώματα αρχιτεκτονικής.

Πάντως φαντάσου να μην υπήρχαν και οι αντισεισμικοί κανονισμοί...ακόμα με λάσπη θα τα έφτιαχναν τα σπίτια...

Σου εύχομαι ολόψυχα καλά ξεμπερδέματα φίλε Αντρέα. Ψάξε να βρεις ανθρώπους εμπιστοσύνης, αν και σε αυτό το επάγγελμα σπανίζουν.

Reaction score
1
Παντως Αυτά που επαθε ο Ανδρέας το παθαίνουν πολλές Νέες χρονολιγικά Κατοικίες.

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα τεχνικής ή τρόπου (αρχιτεκτονικά ή δομικά) της καταστευής.

Είναι μάλλον θέμα προχειρότητας - και μετρίων υλικών. Εχει ανοίξει πολύ η ψαλίδα κέρδους κατασκευαστών σε βάρος τελικού προιόντος που παραλαμβάνει ο ιδιοκτήτης μίας ακίνητης κατασκευής. Και παρόλα αυτά τα σπίτια είναι απλησίαστα. Φανταστείτε να βάζανε όντως αριστα υλικά και να τα συνεργεία να δουλευανε με όλη τους τη μαεστρία και συνέπεια.....

Εγώ πχ μένω σε διαμέρισμα που η βασική κατασκευή εγινες από το 1983-1985 και δεν καταλαβαίνει το παραμικρό ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά.

Reaction score
1
αντρεα πες μας τι ζημιες επαθες και σε ποιο σημειο του σπιτιου του σπιτιου και
θα σου πω ποιος φταιει

Reaction score
14
Νομίζω ότι η γνώμη του Νίκου είναι ουσιώδης. Δεν μπορεί να κρίνει κάποιος αν δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβη και πως έγινε αυτό.

Σκέψου να πεις έχω πρόβλημα με το αυτοκίνητό μου, μετά να βγούμε όλοι να πούμε φταίει η JEEP γιατί μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας να καλύψει τις μεγάλες απαιτήσεις βγάζει αυτοκίνητα για κλάματα κλπ-κλπ και στο τέλος να μας πεις ότι είχες πάθει...λάστιχο....

:D :D

VG

Reaction score
0
Τα υλικα παιζουν πολυ σημαντικο ρολο.
Και ειναι γεγονος οτι, οπως στα περισσοτερα πραγματα στην Ελλαδα, δεν υπαρχει ελεγχος στην ποιοτητα,αφου αλλωστε όλοι ρωτάνε μόνο "πόσο κάνει;".

Ομως σε ενα σπιτι ειναι πολλα αυτα που παιζουν ρολο,παιρνεις τα όποια υλικα και τα δινεις σε εναν τσαπατσουλη μηχανικο ή σε εναν μάστορα της συμφορας ή κατι δεν γίνεται σωστά κατά την εφαρμογη....ειναι πολλοι οι κρικοι στην αλυσιδα.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Αμαν , που να προλαβω να γραψω?
Οι ζημιες αφορουν τοιχοποιια εξωτερικη , κυριως σοβαδες.
Μιλαμε ολοκληρα κομματια ξεκολλησαν...
Το ιδιο και στην εξωτερικη περιφραξη.
Οπου εμεινε χιονι γενικα για αρκετο καιρο το "τρωει"
Συνεπεια των παραπανω βεβαια ειναι η εσωτερικη υγρασια.

Και την πρωτη και την δευερη φορα εβαλα τα ακριβοτερα-και υποτιθεται καλυτερα υλικα.

Τι φταιει?

Reaction score
7
Αν δεν εχει γινει καλα η δουλεια ή αν ο απο μεσα τοιχος δεν εχει στεγνωσει και βγαλει υγρασια πισω απο τον καινουριο σοβα, εννοειται οται θα τον πεταξει εξω...
Ο σοβας δεν ειναι αδιαβροχος, τραβαει υγρασια και αν εχει κρατησει υγρασια ο τοιχος εκει που θα πατησει ο σοβας, δε θα κολλησει ποτε....

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Ασε Αντρεα.... Ξυνεις πληγες. Μολις ενα χρονο ειμαι στο νεοχτιστο σπιτι μου, το οποιο δεν ειναι 100% ακομα τελειωμενο και συνεχεια βρισκω κακοτεχνιες. Και το κυριοτερο: εχω βαλει πολυ προσωπικη εργασια και ημουν παρων σε ολα τα σταδια ανεγερσης εκτος τις μερες των Ολυμπιακων Αγωνων που επρεπε να απουσιαζω. Εκει παρουσιαστηκε το προβλημα. Τα υλικα? Τα καλυτερα. Οι εργατες ειναι το προβλημα. Ειναι να σου κατσει. Ευτυχως, αν εξαιρεσουμε μια μικρη υγρασια που εχει το γυμναστηριο οταν ο υδροφορος οριζοντας ανεβει μετα απο εξαιρετικα μεγαλη βροχοπτωση, δεν εχω αλλα ουσιαστικα προβληματα παρα μονο μερικα αισθητικα που με μερικες εικαστικες παρεμβασεις μπορουν να διορθωθουν. Βλεπε φωτο στην Συγκεντρωση Κρητης για προβολεις. Ο πινακας που ειναι στον τοιχο πισω απο τα ντραμς (και θα μου βγαλει την πιστη μεχρι να τον τελειωσω) κρυβει μια τεραστια "χαραδρα". Αποπληξια παραλιγο να παθω οταν την ειδα. Τι να κανω? Να τους δειρω? Ουτως ή αλλως ειχα σκοπο να βαλω πινακα εκει και γλυτωσαν το λυντσαρισμα.
Τωρα η δικη σου περιπτωση ειναι ακρως ενοχλητικη, ειδικα οταν εχεις ριξει ενα σκασμο λεφτα για να κανεις την φωλιτσα σου. Εγω παντως υποπτευομαι και κατι αλλο εκτος απο τις κακοτεχνιες. Με τον μεγαλο σεισμο τι εγινε? Ακομα και αν δεν εχει εμφανη σημαδια απο ρωγμες το σπιτι, δεν ειναι απιθανο να δημιουργηθηκαν εσωτερικα μερικες και να σε παιδευουν...
Τι να πω...Καλο κουραγιο!! :sad:

Reaction score
7
Παντως Αυτά που επαθε ο Ανδρέας το παθαίνουν πολλές Νέες χρονολιγικά Κατοικίες.
Δεν νομίζω ότι είναι θέμα τεχνικής ή τρόπου (αρχιτεκτονικά ή δομικά) της καταστευής.
Είναι μάλλον θέμα προχειρότητας - και μετρίων υλικών. ...
Κατι τετοιο ειπωθηκε και στον χθεσινο καφε με τον Andrew και το Δημητρη. Οτι δηλαδη αν θελω να κανω τρυπα στο σπιτι μου (κατασκευης δεκαετιας 70) μου βγαινει η πιστη, ενω στις καινουριες πολυκατοικιες νομιζω οτι οι τοιχοι ειναι απο βουτυρο...

Για ολα φταινε τα υλικα που ειτε ο μαστορας επιλεγει κατωτερης ποιοτητας (για οικονομικους λογους κερδους) ειτε επειδη τα "μοντερνα" υλικα ειναι ετσι κι αλλιως κατωτερης ποιοτητας απο τα παλιοτερα...

VG

Reaction score
0
Προσοχη,τα μοντερνα υλικα δεν ειναι σε καμια περιπτωση κατωτερης ποιότητας απο τα παλαιοτερα!

Ρωτηστε ομως τον εργολαβο σας πχ τι ποιοτητας τσιμεντο σας εβαλε,και αν εκανε καποιο τεστ να το διαπιστωσει η αν απλα το πεταξε μεσα κι οποιον παρει ο χαρος...

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Απο πλευρας στατικοτητας, τα νεα κτιρια που συμμορφωνονται με τους αντισεισμικους δομικους κανονισμους, σαφως και ειναι ανωτερα. Το προβλημα επικεντρωνεται στην κατασκευη του σκελετου της οικοδομης, ειδικα οταν προκειται για πολυκατοικιες οι οποιες θα πωληθουν. Εκει, ο παραγων "κερδος" τα ισοπεδωνει ολα. Ακομα ειναι νωπες οι μνημες απο τα τραγικα συμβαντα στον τελευταιο σεισμο, με τις απιστευτες και εγκληματικες παραλειψεις απο τους εργολαβους. Ειδαμε σκυροδεμα μολις λιγο πιο σκληρο απο απλο γυψο και οπλισμους που δεν εκαναν ουτε για κοτετσι...
Οταν ομως στο σπιτι σου βαζεις τα καλυτερα υλικα και παρολα αυτα υπαρχει ακομα προβλημα, τοτε ειναι καθαρα θεμα κακοτεχνιας.

Reaction score
0
Αμαν , που να προλαβω να γραψω?
Οι ζημιες αφορουν τοιχοποιια εξωτερικη , κυριως σοβαδες.
Μιλαμε ολοκληρα κομματια ξεκολλησαν...
Το ιδιο και στην εξωτερικη περιφραξη.
Οπου εμεινε χιονι γενικα για αρκετο καιρο το "τρωει"
Συνεπεια των παραπανω βεβαια ειναι η εσωτερικη υγρασια.

Και την πρωτη και την δευερη φορα εβαλα τα ακριβοτερα-και υποτιθεται καλυτερα υλικα.

Τι φταιει?

O "επαγγελματισμος " και η "τεχνογνωσια" των "μαστορων" που σου "καναν" τη "δουλεια".
Καταλαβες η να συνεχιζω να βαζω " " " " " ";;

Reaction score
1
για να μην εχει υγρασια η τοιχοποιια θα πρεπει ναα εχει στεγνωσει πολυ καλα η λασπη.
αν δεν εχει μεινει καποιες μερες να τραβηξει `η ειναι χειμωνας με βροχες, υγρασιες κλπ τοτε οταν το σοφαντησεις με μαρμαρο κλεινεις την υγρασια μεσα.
επισης παλια στις οικοδομες τα σοφαντισματα γινονταν με το χερι.
τωρα γινονται με μηχανη.
αυτο εχει σαν αποτελεσμα ο μαστορας να βαζει λιγοτερο τσιμεντο και πιο πολυ ασβεστη, για να μην κολλαει η λασπη μεσα στα λαστιχα ( το οποιο ειναι επικδυνο για τον χειριστη)
επισης μπορει η υγρασια να ερχεται και μεσα απο το σπιτι, αν εχεις βαλει πλακακια

Reaction score
0
απεναντι απο το πατρικο μου στο διδυμοτειχο υπαρχει ενα σπιτι που ειναι μονο σοβαντισμενο(οχι βαμενο)και το θυμαμε ετσι απο τοτε που ημουν 7 χρονων και ειναι σε τελεια κατασταση(και ξερουμε τις καιρικες συνθηκες στο διδυμοτειχο),οσο για το σπιτι μου στην θεσσαλονικη αστα να πανε και ειναι μονο 10 χρονων.

Reaction score
25.795
το στεγνωμα που λενε οι μαστοροι ειναι ουσιωδες.
οταν χτιζαμε το εξοχικο στην ευβοια (6 ετων ομοιως και εχει φαει και τους παοκλεισμους του απο τα χιονια κατα τα γνωστα) οι μαστοροι ολοι προτειναν τα "στεγνωσει" το σπιτι πριν το κλεισουμε και ενω ο πατερας ηθελε ντε και καλα να το κλεισει πριν το καλοκαιρι (ξεκινησε φερβουαριο) για να παμε για μπανια. ευτυχως πειστηκε και το αφησε για σεπτεμβρη οποτε και συνεχιστηκε το σοβατισμα και εκλεισε το σπιτι.

ολες οι καινουριες πολυκατοικιες αρχιζουν και τελειωνουν σε πολυ λιγο χρονο και παρα πολλοι ιδιοκτητες αντμετωπιζουν παρομοια προβληματα. μαλιστε δε δεν εινια καθολου λιγοι αυτοι που εχουν χρυσοπληρωσει το διαμερισμα καθοτι "πολυτελης κατασκευη"...

Reaction score
7
....... και εχει φαει και τους παοκλεισμους του ....
:mrgreen: :mrgreen:

παντως με ξηρα δομηση μπορεις και σε 4-6 μηνες να εχεις ετοιμο σπιτι..... (εξαιρουμενης και αφαιρουμενης της γραφειοκρατιας). Αλλο να χτιζεις, να περιμενεις να στεγνωσει... να σοβατιζεις, να περιμενεις να στεγνωσει...
Αλλα νομιζω οτι ειμαστε λιγο πισω στην Ελλαδα γι αυτο... (ασε που εχεις και λιγοτερα εργατικα, ΙΚΑ κλπ...)

H

HomeCinema-Maniac

Guest
Επειδή το δικο μου είναι παράνομο σε εκτος σχεδιου δεν ειχαμε καθολου γραφειοκρατία! :lol: :lol:
Βέβαια είναι του 83’ με σιδερό κολόνες και οι τοίχοι είναι από σύρμα χοντρό (πλέγμα) αφρολέξ για μόνωση mdf και πεταχτό (αγριο) τσιμεντοχρωμα από πάνω.
Τώρα ποια είναι νομιμοποιημένο με φως τηλ και πηγάδι αντι για ΕΥΔΑΠ.
Βεβαια τα προστύμματα όλα αυτά τα χρονια επεφταν βροχη.
Παντως σαν κατασκευη αντεχει στο χρονο!
Αυτό που δεν αντεχει είναι η παραλια που το 83’ ειχαμε 10 μ. παραλια μπροστα από το σπιτι και τωρα η θαλασσα εχει ανεβει και σκαει στην πορτα της αυλης και στο οικοπεδο πανω! :shock: :shock:
Σε 23 χρονια χαθηκε 10μ παραλια! :neutral: :neutral:
Λες να εχει σχεση ο σεισμος στο Αιγιο? Κοντα ειμαι από εκει.

Αμα μου το παρει η θάλασσα λες να το νοικιάζω σε δύτες σαν αξιοθεατο ναυάγιο? :lol:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • loggeo
    Projectors

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.308
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale