Πως επιλέγετε;

Reaction score
1
Ας υποθέσουμε ότι ήρθε η ώρα να αγοράσετε έναν προβολέα. Αποφασίζετε, μάλιστα, να διαθέσετε τα χρήματα που ζητά ένας εκπρόσωπος της κατηγορίας των 1080p.

Το ερώτημα που προκύπτει, βεβαίως, είναι "ποιος;"

Από τα πιο βασανιστικά ερωτήματα που προηγούνται μιας αγοράς, όσο οι εναλλακτικές προτάσεις πληθαίνουν. Πολλές φορές, η απάντηση διευκολύνεται από ένα τυχαίο γεγονός, όπως π.χ. ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που το 'χει ένας και μόνον προβολέας. Τις περισσότερες, όμως, δεν είμαστε τόσο τυχεροί και οδηγούμαστε στη σύνταξη λιστών με υπέρ και κατά, με βάση τις πληροφορίες που συλλέγουμε από τον ειδικό τύπο (έντυπο ή ηλεκτρονικό) και τα φόρουμς.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλες οι αναφορές και απόψεις θα συνέκλιναν και θα έκαναν την αναζήτησή μας σύντομη και - γιατί όχι - διαδκεδαστική. Στην πράξη, όμως, αυτό δεν ισχύει.

Πάρτε για παράδειγμα τον Sony VPLW-50, τον επονομαζόμενο "Pearl". Έχουν γραφτεί εκατοντάδες μηνύματα για τον προβολέα αυτόν, τόσο στο δικό μας φόρουμ όσο και αλλού. Έχει παρουσιαστεί στον Ελληνικό ειδικό τύπο και φυσικά στα διάφορα e-zines του εξωτερικού. Oι γνώμες διίστανται.

Θέλετε κι ένα - κατά τι - πιο συγκεκριμένο παράδειγμα; Κατά το projectorcentral ο Mitsubishi HC5000 έχει εξαιρετικό de-interlacer. Κάτι με το οποίο δε συμφωνεί το cine4home καθώς και ο δικός μας Ήχος.

Η ερώτησή μου είναι απλή αλλά και σύνθετη:

Για διάφορους λόγους, δεν μπορείτε να έχετε προσωπική εκτίμηση για τον προβολέα που σκοπεύετε να αγοράσετε. Δεν μπορείτε, δηλαδή, να τον δείτε στημένο να παίζει. Στηρίζεστε στην ενημέρωση από τρίτους, περιοδικά και φόρουμς. Διαβάζετε, όμως, άλλ' αντί άλλων. Ο ένας μαύρο, ο άλλος άσπρο.

Σε ποια κριτήρια θα στηρίξετε την επιλογή σας; Υπάρχει μέσο ενημέρωσης που - μακροπρόθεσμα - εμπιστεύεστε περισσότερο; Προτιμάτε τον ειδικό τύπο από το φόρουμ; Προτιμάτε την Ελλάδα από το εξωτερικό;

Πως, τελικά, επιλέγετε;

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Παλια, πριν παρω τον πρωτο μου προβολεα, διαβαζα τον ειδικο τυπο και μετα πηγαινα να δω τους προβολεις που με ενδιεφεραν. Τα κριτηρια μου ηταν καθαρα υποκειμενικα ασχετα με το τι εγραφαν στα τεστ. Μιλαμε βεβαια για εποχες που η βιντεοπροβολη δεν ηταν διαδεδομενη και για να βρεις μαγαζι με ολους τους προβολεις της αρεσκειας σου ηταν κατι το αδυνατο...
Σημερα τα πραγματα ειναι πολυ απλα.
Πηγαινω σε ενα τεστ του AVsite και βλεπω με τα ματια μου. Αν δεν μπορεσω να παρευρεθω, οπωσδηποτε θα δωσω μεγαλυτερη σημασια στα λεγομενα των παρευρισκομενων μελων, απ'οτι στον ειδικο τυπο... Γιατι? Γιατι ειμαι και εγω ενας απο αυτους!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Για να κανουμε τα πραγματα λιγο πιο...απλα

Το Hitech δινει:
1.Sony
2.Optoma
3.Panasonic

Ο Ηχος δινει:
1.Optoma
2.Sony
3.Mitsubishi

To projectorcentral δινει(εβαλα βαθμολογιες απο 1-4 σε ολες τις παραμετρους της εικονας και βγαινει το αρθροισμα)

1.Optoma(19)
2.Panasonic(18)
3.Mitsubishi(17)
4.Sony(16)

To AVSite μετα το συγκριτικο Optoma-Sony και αργοτερα την συγκριση με τον Mitsubishi και μετα....η μαλλον ασε να μην μιλησω εδωσε:

1.Optoma
2.Sony
3.Mitsubishi

Πως επιλεγετε?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Παντως μερικες φορες αναρωτιεμαι, εαν δεν ειχα την τυχη να βλεπω τους βιντεοπροβολεις τοσο αμεσα, ποσο χαμενος θα αισθανομουν στην...μεταφραση

Μονο και μονο για αυτο τον λογο προσπαθουμε να σας μεταφερουμε καθε φορα αυτο που ειδαμε με τα ματια μας ωστε να νοιωσετε σαν να βρισκοσασταν μεταξυ μας.

Reaction score
14
Πρωτος προτζέκτορας μου! Είχα φίλο που δούλευε στην Philips και μου "έδωσε" με 35% έκπτωση εναν αρχαίο πλέον προτζέκτορα το έτος 2000, με κόστος 1,000,000Δρχ αντί 1,600,000 περιπου που είχε τότε στα μαγαζιά. Χονδρική.

Λόγω της σχέσης με την Philips είχα την τύχη να τον δω όμως πρίν τον πάρω, και η τιμή και η σχετικά καλή απόδοση για την εποχή του ήταν ικανοποιητική. Ομως το κακό ήταν ότι πήγα τότε στον Εγγλεζάκη να δώ 2 NEC και οι τύποι αν και μιλάγαμε για προβολέα 2 εκατομυρίων και βάλε, μόνο μετά απο 8 επισκέψεις και αφού τους κούναγα τα πεντοχίλιαρα μπροστά στην μύτη τους, αξιωθηκαν και μου έβαλαν τον φθηνό να πάιξει, (φυσικά με απλό DVD με s-video καλώδιο.)

Τότε είχα ψάξει να δώ απο κοντά και άλλους προβολείς και ενας της SONY, μοντέλο μην ρωτάτε, που τον είχε φίλος ειμουν τυχερός και κατάφερα να τον δώ να πάιζει. (Ηταν ενας απο τους πρώτους DLP της SONY) Τιμή τότε 3.8 μύρια δρχ και βάλε.

Γενικά θυμάμαι ότι ψάχνοντας να βρώ Live demo είχα φάει όλους στα τηλέφωνα και στις επισκέψεις και τελικά μόνο με μέσο κατάφερνες να δείς τίποτε να πάιζει.

Επόμενη αγορά, ενας Hewlett Packard DLP, 6110 κλώνος της BENQ, είχα διαβάσει καλά λόγια για την BENQ και λέω καλός θα είναι. Οντως αρκετά καλός για τα λεφτά του και για την προ-highdef περίοδο. Ομως εδώ εν έτη 2004 και μη γνωρίζοντας για avsite, avclub Κλπ κλπ, τον αγόρασα με παρότρυνση απο το Hitech... σνιφφφφ... σχετικά μέτριος αλλά στην ουσία γουρούνι στο σακί πήρα, καθώς demo απο το e-shop δεν έλεγε...!!!

Επόμενη αγορά, αφού είχε μπεί το ζουζούνι μέσα μου, μετά απο μακρύ καυτό τεστ 6 προβολέων με άμεση αντιπαράθεση ο ένας κόντρα στον άλλον. Αυτό το τέστ είναι αυτό που ήθελα να μπορούσα να εχω δεί πάντα.

Το να τους δείς να παίζουν δίπλα δίπλα, είναι βέβαια πολυτέλεια, αλλά έχει καταντήσει κατεστημένο στο avsite. Αυτό το τέστ με έπεισε για τον Optoma HD72.

Μπορεί να διάβαζα στον ειδικό τύπο, ότι ο Infocus ήταν καλύτερος και ότι ο Optoma δεν ήταν πρώτος, όμως στο γούστο μου ήταν ο καλύτερος.

Επόμενη αγορά, πάλι μετά απο μακρύ καυτό τεστ. ο Οπτομα HD81. Πάλι στα μάτια μου νίκησε τους αντιπάλους του.

Επόμενη κίνηση... δεν ξαναπάω στο μακρύ καυτό τέστ γιατί βλάπτει την τσέπη μου!!!!

Εν περιλήψη, διαβάζω περιοδικά, διαβάζω reviews σε ξένα και ελληνικά ειδικά έντυπα, ενημερώνομαι απο ξένα και ελληνικό φόρουμ, και διαλέγω αυτό ποε ευτυχώ να εχω δεί με τα μάτια μου. Αλλωστε τα αποτέλεσματα απο τα τεστ είναι καλά, αλλά τα μάτια μου είναι καλύτερα!!! Αυτά ξέρω αυτά εμπιστεύομαι :grin: :grin:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Να λοιπον που ποτε δεν πρεπει να λεει κανεις ποτε!
Θα μπορουσα να στοιχηματισω πως η Sony δεν εφτιαξε ποτε DLP.:confused:

Τελος off topic, ας συνεχισουμε παρακαλω.

Reaction score
51
Θα απαντήσω με ερώτηση........

Όταν μπορείς ως μέλος του AVsite να πας σε ένα τεστ και να δεις ΖΩΝΤΑΝΑ τους προβολείς να παίζουν, γιατί θα πρέπει ντε και καλά να αναλωθείς διαβάζοντας από εδώ και από εκεί??

Από τα περιοδικά μπορείς να διαβάσεις και να πληροφορηθείς για κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά (πχ) αλλά αποκλείεται να αγόραζα προβολέα χωρίς να τον έχω δει ζωντανά και κυρίως να τον έχω συγκρίνει με τους άμεσους ανταγωνιστές του.
Ας είναι καλά ο Αντρέας και τα παιδιά που μας δίνουν ΔΩΡΕΑΝ αυτή τη δυνατότητα!

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.172
Απάντηση: Πως επιλέγετε;

Κι εγώ ξέρω ότι η Σόνυ δεν έβγαλε ποτέ προβολέα Dlp
Και για να σιγουρευτώ το έψαξα λίγο και τώρα είμαι σίγουρος.
Η σόνυ δεν είχε κανένα μοντέλο Dlp. Γιάννη κάπου κάνεις λαθάκι.
Αυτό εντελώς πληροφοριακά.

Reaction score
3
Πάντα θέλω να βλέπω όταν αγοράζω, ειδικά για συσκευές απεικόνισης εικόνας.
Τα περιοδικά δεν τα εμπιστεύομαι πια, γιατί έχω καταλάβει ότι δεν μπορούν να είναι αντικειμενικά ή και δεν ξέρουν να συγκρίνουν σωστά.
Γι αυτό και πάω στα τεστ και τις παρουσιάσεις.

Reaction score
14
Re: Απάντηση: Πως επιλέγετε;

Κι εγώ ξέρω ότι η Σόνυ δεν έβγαλε ποτέ προβολέα Dlp
Και για να σιγουρευτώ το έψαξα λίγο και τώρα είμαι σίγουρος.
Η σόνυ δεν είχε κανένα μοντέλο Dlp. Γιάννη κάπου κάνεις λαθάκι.
Αυτό εντελώς πληροφοριακά.
Μιχάλη μπορεί να κάνω και λάθος, ανθρώπινο είναι, αλλά εδώ:

http://www.bcs.tv/store/model_detail.cfm?id=668715

θα δείς ότι ο συγκεκριμένος αν και πολύ ακριβός όπως είπα, είναι 3τσιπος DLP (DMD της Texas δεν είναι τα DLP?)

Και μένα με εκπλήσει το γεγονός καθώς η SONY μόνο LCD βγάζει αλλά έχει παραστρατήσει και αυτή...

Ο φίλος τον είχε φέρει απο Αμερική πρίν αρκετό καιρό.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.172
Απάντηση: Πως επιλέγετε;

Πράγματι είναι Sony και είναι DLP.
Κοίτα να δεις.

Πρέπει να είναι το μοναδικό κομμάτι που έβγαλε σε DLP προφανώς είδε τα χάλια του και το γύρισε στο σίγουρο LCD :) :) :) :)

Reaction score
298
Διαβάζω με προσοχή όλα τα γραφόμενα σε περιοδικά, ιστοσελίδες και φόρουμ, μετά κοιτάω τι συνιστά ο Αντρέας και κάνω το αντίθετο :cool:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.521
Members
38.709
Νεότερο μέλος
stavros.vatistas