Πως επιλέγουμε τι θα αγοράσουμε?

Reaction score
0
Ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα φίλο ο οποίος θέλει να κάνει μια αναβάθμιση στο σύστημά του και διαθέτει ένα ποσό ας πούμε της τάξης των 2000€ γιατί η προηγούμενη δείχνει τα χρόνια της ή αισθάνεται ότι είναι ο αδύναμος κρίκος του συστήματός του ή γιατί χάλασε.
Μια κάποια συσκευή, δεν παίζει ρόλο αν είναι ενισχυτής, ηχείο ή πηγή.
Ο φίλος λοιπόν παίρνει καταλόγους και περιοδικά, διαβάζει στο internet και βρίσκει όλες τις συσκευές που ανήκουν στο ποσό που μπορεί να διαθέσει.
Και επειδή ξέρει ότι ευκαιρίες υπάρχουν και στις πιο χαμηλές τιμές, συσκευές που αξίζουν περισσότερα από όσα κοστίζουν, και δεν του αρέσει να πιάνετε κορόιδο κοιτάζει και προς τα πιο φτηνά.
Από το κατάλογο που προκύπτει αφαιρεί όσες συσκευές δεν καλύπτουν τα λειτουργικά του ή αντικειμενικά του κριτήρια (πχ μέγεθος αν μιλάμε για ηχεία, ή ευκολίες αν μιλάμε για προενισχυτή/ολοκληρωμένο κλπ) καθώς και όσες δεν πληρούν πιθανότατα τα υποκειμενικά του κριτήρια (πχ δυσπιστία σε κάποια εταιρεία ή αντιπρόσωπο).
Καταλήγει λοιπόν σε καμιά 30-40 συσκευές (χαλαρά πιστεύω και ανάλογα με την κατηγορία) από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξει την μία, την καλύτερη.
Πλέον μοναδικό κριτήριο είναι ο ήχος και η αρτιότερη αναπαραγωγή του σε αυτή τη κατηγορία τιμής.
Να σημειώσω ότι ο φίλος μας δεν είναι μηχανάκιας, δεν είναι ηλεκτρονικός-ηχολήπτης (και δεν θέλει -ή δεν έχει το χρόνο- να γίνει ή να διαβάσει 800 papers), όποτε μπορεί βλέπει καμιά συναυλία και ακούει από ροκ μέχρι jazz και από Mozart μέχρι Τσιτσάνη.
Και όπως όλοι θέλει να πάρει το καλύτερο.
Πως επιλέγει ή αν θέλετε πως τον συμβουλεύουμε να επιλέξει?

α) Με ακουστικά κριτήρια?
Ακούει όλες τις συσκευές και επιλέγει αυτή που θεωρεί καλύτερη με βάση τις ακροάσεις.
Και αν ναι, πως λύνει το πρόβλημα της μικρής ακουστικής μνήμης, των διαφορετικών χώρων που θα βρεθεί για να κάνει αυτές τις ακροάσεις και τις διαφορές που τα άλλα μηχανήματα θα δημιουργήσουν στο αποτέλεσμα που άκουσε? (γιατί προφανώς δεν μπορεί να μαζέψει όλες μαζί τις συσκευές ταυτόχρονα σπίτι του και να τις ακούσει ταυτόχρονα με τα δικά του μηχανήματα)

β) Με τεχνοκρατικά κριτήρια?
Συγκρίνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών και επιλέγει αυτή με τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά-μετρήσεις.
Και αν ναι, που βρίσκει όλες τις μετρήσεις για όλες τις συσκευές που τον ενδιαφέρουν και ταυτόχρονα να είναι συγκρίσιμες, πλήρεις, πραγματικές? (γιατί απ' όσο έχω δει οι μετρήσεις-τεχνικά χαρακτηριστικά που δημοσιεύουν οι κατασκευαστές ως επί τον πλείστον μόνο πλήρεις δεν είναι, ο καθ' ένας μετράει όπως θέλει ή τον βολεύει ή και δημοσιεύει ότι και όπως τον συμφέρει)

γ) Με βάση το τι έχουν γράψει τα περιοδικά- reviewers?
Αν ναι, τους εμπιστεύεται? Και αφού δεν δοκιμάζουν όλες τις συσκευές, γιατί και αδύνατο είναι αλλά και γιατί οι αντιπρόσωποι δεν τα έχουν καλά με όλα τα περιοδικά-και τα περιοδικά με όλους τους αντιπροσώπους, πως ξέρει ότι η καλύτερη δεν είναι αυτή που δεν δοκιμάστηκε?

δ) Με βάση τα διάφορα forums?
Και πως ξέρει ότι ο theflame (πχ) που του προτείνει την ΑΒΧ συσκευή και δηλώνει πυρηνικός φυσικός με εξειδίκευση στην ακουστική των νετρονίων και έχει ακούσει πάνω από 1500 συσκευές με τα χρυσά του αυτιά (τα οποία έχουν και επικάλυψη ροδίου) και ξημεροβραδιάζεται στο μέγαρο για να έχει ζωντανά ακούσματα και σωστή ηχητική παιδεία δεν είναι:
1- Κουφός
2- Μπακάλης (και όχι πυρηνικός φυσικός άρα λέει ψέμματα-δεν έχω τίποτα με τους μπακάληδες προς θεού)
3- Ο αντιπρόσωπος της ΑΒΧ συσκευής!!

ε) Με το ένστικτο?
ή με α-μπε-μπα-μπλομ...

στ) Πάει σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες?
και αν ναι έχουμε καμιά καλή να προτείνουμε?

ζ) Κάποιος άλλος τρόπος...
...που πιθανών μου διαφεύγει...

Για πείτε....

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009
Απάντηση: Πως επιλέγουμε τι θα αγοράσουμε?

Στην αρχή είναι πάντα ο Λόγος...Άρα θα μπορούσε να ξεκινήσει διαβάζοντας τούτο το βιβλίο:
http://books.google.gr/books?id=Bl1...resnum=2&ved=0CBIQ6AEwAQ#v=onepage&q=&f=false

Ακόμα κι αν δεν παραδεχθεί όλα τα γραφόμενα,τουλάχιστον θα είναι πάντα σε εγρήγορση...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138

Κατά πρώτον, πρέπει να συνειδητοποιήσει τι θέλει. Αν θέλει ένα σύστημα ως προέκταση του πουλιού του, τότε πάει και αγοράζει στα τυφλά ένα των 60.000 ευρώ, και καθάρισε. Αν δεν θέλει κάτι τέτοιο, αλλά έχει συνειδητοποιήσει πως το σύστημα που παίζει καλά είναι ένα σύνολο προϊόντων με συγκεκριμένους οικονομοτεχνικούς περιορισμούς, τότε αρχίζει το ψάξιμο. Και το ψάξιμο μπορεί να γίνει με τους ακολούθους τρεις τρόπους.

1. Με τη βοήθεια ενός εμπίστου φιλικού προσώπου.
2. Με τη βοήθεια ενός γνώστη πωλητή.
3. Με κατ’ ιδίαν ξεδιάλεγμα, κάτι που όμως προϋποθέτει γνώσεις, τις οποίες μπορεί να μην έχει, ή ακόμη και να μην ενδιαφέρεται να αποκτήσει.

Ο τρόπος επιλογής εμπίστου προσώπου ή γνώστη πωλητή είναι απλός. Του κάνει τρεις απλές ερωτήσεις, τις εξής:

1. Πρέπει ντε και καλά να ξοδέψω το 10% των χρημάτων μου για καλώδια;
2. Το πόσο μεγάλα ηχεία πρέπει να πάρω εξαρτάται από το εμβαδό του δωματίου μου;
3. Εάν ο κ. Κόγιας πιάσει με γυμνό χέρι τη φάση της πρίζας της ΔΕΗ, είναι σίγουρο πως θα πεθάνει;

Οι απαντήσεις που θα λάβει, σχεδόν πάντοτε θα είναι τρία «ναι», ή τρία «όχι». Αυτομάτως, αποκλείει όλους όσους απήντησαν «ναι», και πάει παρακάτω.

Reaction score
3.581

Το AVSite.gr είναι μια καλή αρχή για ενημέρωση πριν από κάθε αγορά μας.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Re: Απάντηση: Πως επιλέγουμε τι θα αγοράσουμε?

- Ρωτάει φίλους που εμπιστεύεται τη γνώμη τους ή/και γουστάρει αυτό που ακούει από το σύστημά τους. Αν έχουν κάποιες παραπάνω γνώσεις από αυτόν ή/και αν έχουν περάσει από το στάδιο που είναι αυτός τώρα πριν πολύ καιρό (κι αν είναι έξυπνος) θα τους ζαλίσει με κάθε του απορία μέχρι να αποφασίσει..
- Ρωτάει κάποιους επαγγελματίες που επίσης εμπιστεύεται τη γνώμη τους. Μετά από μερικά χρόνια ξέρεις πολύ καλά τι καπνό φουμάρει ο καθένας ή έστω οι 2-3 που γνωρίζεις καλύτερα. Σε αυτή τη φάση μπορεί επίσης να συμβουλευτεί φίλους για το ποιοί επαγγελματίες είναι "ΟΚ".
- Ενημερώνεται από e-περιοδικά και websites.
[Tα χρήματα που θα έδινε στα "συμβατικά" περιοδικά τα βάζει στην άκρη για να αγοράσει καλύτερα μηχανήματα]
-Eπίσης, φαντάζομαι, έχοντας ήδη κάνει μία βόλτα σε μαγαζιά και σπίτια φίλων έχει ήδη μία ιδέα για το τι θα του άρεσε..

Φτιάχνει έτσι μία αρκετά μεγάλη λίστα...
Μετά κάνει μία σχετική αναζήτηση στο Google να δει γνώμες σε forums, reviews, φωτογραφίες από το εσωτερικό των συσκευών, αναλυτικές πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, μετρήσεις κλπ για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Όταν καταλήξει σε ένα shortlist με τα μηχανάκια που τον ενδιαφέρουν περισσότερο ρωτάει και στα communities που συμμετέχει ο ίδιος.
Ρωτάει επίσης και τους φίλους που είπαμε παραπάνω για τη γνώμη τους αλλά και τη γνώση τους σχετικά με την αξιολόγηση των μηχανών αυτών.

Προσπαθεί να μαζέψει όσα περισσότερα γίνεται από αυτά στον χώρο του - καλύτερα ταυτόχρονα ώστε να γίνουν οι σχετικές κόντρες.

Καταλήγει σε μία συσκευή.

Αυτό είναι λίγο πολύ το τι πιστεύω ότι πρέπει να συμβαίνει.
Το τι συμβαίνει πραγματικά είναι άλλη ιστορία η οποία εξαρτάται από τo τι μυαλό κουβαλάει ο καθένας αλλά και από τις παρέες του.
Το ένα δεν είναι ανεξάρτητο από το άλλο βεβαίως-βεβαίως αλλά υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκονται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή κι άλλοι που είναι λιγότερο τυχεροί.. :116:

2. Το πόσο μεγάλα ηχεία πρέπει να πάρω εξαρτάται από το εμβαδό του δωματίου μου;
Εξαρτάται. Σε μικρούς χώρους ή μεσαίους με περίεργες αναλογίες διαστάσεων συχνά είναι πρόβλημα το σωστό στήσιμο ηχείων μεγάλου όγκου.

Reaction score
1

ζ) Κάποιος άλλος τρόπος...
...που πιθανών μου διαφεύγει...

Για πείτε....
Αυτός ο τρόπος είναι η ύπαρξη του υψηλού WAF που όλοι ξέρουμε αλλά επιθυμούμε να παραβλέπουμεμε (κάτι σαν το jitter).:142::142:

Παρατίθεται γνωστή σε όλους εδώ μέσα στιχομυθία:
-Σου αρέσει αυτό το μηχάνημα αγάπημου?
-μμμμ.. θα ταιριάζει με το τραπεζάκι μας?:141::141:

2η βερσιόν της στιχομυθίας:
-Πάλι σ'αυτά τα μηχανήματα θα πετάξεις τα λεφτά σου?
Δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα ο ακριβής αριθμός των βερσιόν της ανωτέρω στιχομυθίας!!!!!

Reaction score
141

1. Πρέπει ντε και καλά να ξοδέψω το 10% των χρημάτων μου για καλώδια;
3. Εάν ο κ. Κόγιας πιάσει με γυμνό χέρι τη φάση της πρίζας της ΔΕΗ, είναι σίγουρο πως θα πεθάνει;
Για πιαστη να δουμε...:105:

Reaction score
1
Δεν περιορίζεται σε 30-40 συσκευες όπως είπες, αλλά σε 2-3. Οι πρώτες φεύγουν με γνώμες φίλων, τεχνικά χαρακτηριστικά κτλ. Μετά είναι πιο εύκολο (πιστεύω..)

Reaction score
33

-

Εξαρτάται. Σε μικρούς χώρους ή μεσαίους με περίεργες αναλογίες διαστάσεων συχνά είναι πρόβλημα το σωστό στήσιμο ηχείων μεγάλου όγκου.

Costas Coyias said:
Μεγάλο ηχείο σε μικρό χώρο?
Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον!!! Θα μπορούσατε να το αναπτύξετε?

(ίσως σε άλλο νήμα?)

Reaction score
0

Κάπου οι απαντήσεις έχω την εντύπωση, και συγχωρέστε με για αυτό, ότι είναι λίγο γενικόλογες.
Ήλπιζα, δεν το κρύβω, σε πιο ακριβείς τοποθετήσεις. Πως αντιμετωπίζουμε σε κάθε περίπτωση τις δυσκολίες που προκύπτουν από κάποιο τρόπο αξιολόγησης.
Όταν αγόρασα πχ τα ηχεία μου, μου ήταν αδύνατο να βρω συγκρίσιμες και ουσιαστικές μετρήσεις για να μπορώ να σχηματίσω μία εικόνα για τις δυνατότητες των ηχείων που κυκλοφορούσαν στην αγορά και με ενδιέφεραν.
Το να μαζέψεις από την άλλη πλευρά 6-7 ζευγάρια ηχείων δαπέδου στο σπίτι σου ταυτόχρονα έχει, αν υποθέσουμε ότι βρίσκεις τον έμπορο/εμπόρους που είναι διατεθειμένοι να στα δανείσουν ταυτόχρονα το ίδιο Σαββατοκύριακο, και άλλα αντικειμενικά προβλήματα υλοποίησης (πχ μεταφορά τους στο χώρου σου και φύλαξή τους σε αυτό χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στις ακροάσεις).
Το να δεις φωτογραφίες με τα εσωτερικά των συσκευών θεωρώ, μπορεί και εσφαλμένα, ότι πολύ λίγα έχουν να σου πουν αν δεν είσαι σε θέση να κρίνεις το κύκλωμα και την υλοποίησή του, αν δεν έχεις τις γνώσεις ρε αδελφέ. Και σίγουρα δεν είμαστε όλοι ηλεκτρονικοί ούτε και μπορούμε να γίνουμε.
Οι φίλοι σίγουρα είναι μια βοήθεια, αλλά τελικά και αυτοί με τι λογική μας συμβουλεύουν, του γούστου, της ορθής αναπαραγωγής, του WAF όπως πολύ εύστοχα ανέφερε κάποιος φίλος?
Και αν εμείς είμαστε ο φίλος που πρέπει να συμβουλέψει (γιατί αυτή ήταν η ερώτησή μου) με τι κριτήρια θα δώσουμε τις συμβουλές μας όσο πιο αντικειμενικά και ουσιαστικά γίνετε?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πως επιλέγουμε τι θα αγοράσουμε?

Μεγάλο ηχείο σε μικρό χώρο?
Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον!!! Θα μπορούσατε να το αναπτύξετε?

(ίσως σε άλλο νήμα?)
Όχι, δεν το πήγα εκεί! Μικρή απόσταση - μικρό ηχείο, μεγάλη απόσταση - μεγάλο ηχείο. Ασχέτως εμβαδού δωματίου. Αυτό θέλω να πω...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009

Οι φίλοι σίγουρα είναι μια βοήθεια, αλλά τελικά και αυτοί με τι λογική μας συμβουλεύουν, του γούστου, της ορθής αναπαραγωγής, του WAF όπως πολύ εύστοχα ανέφερε κάποιος φίλος?
Και αν εμείς είμαστε ο φίλος που πρέπει να συμβουλέψει (γιατί αυτή ήταν η ερώτησή μου) με τι κριτήρια θα δώσουμε τις συμβουλές μας όσο πιο αντικειμενικά και ουσιαστικά γίνετε?
Ό,τι και να γίνει,στο τέλος
We all buy alone,as we all die alone...
Bhutia(his master's voice)

Reaction score
2

Το AVSite.gr είναι μια καλή αρχή για ενημέρωση πριν από κάθε αγορά μας.
και κακό τέλος μετά την αγορά σας

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138

Δε φταίμε εμείς ρε! Άμα ο άλλος έχει πλυντήριο με άστρωτο καλώδιο, τί μεσαία να βγάλει το καημένο το ηχείο...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πως επιλέγουμε τι θα αγοράσουμε?

και κακό τέλος μετά την αγορά σας
"Μηδένα προ του τέλους μακάριζε..." Σόλων προς το Βασιλέα Κροίσο(χιλιετίες πριν την εμφάνιση του διαδικτύου:612:)

http://el.wikipedia.org/wiki/Σόλων

Reaction score
4

......
Και επειδή ξέρει ότι ευκαιρίες υπάρχουν και στις πιο χαμηλές τιμές, συσκευές που αξίζουν περισσότερα από όσα κοστίζουν, και δεν του αρέσει να πιάνετε κορόιδο κοιτάζει και προς τα πιο φτηνά.
....
Έχω την εντύπωση ότι μόνο τέτοιες κυκλοφορούν στην αγορά ή μόνο τέτοιες αγοράζουμε όλοι εμείς που "το ψάχνουμε".. :137:
Να δω ρε παιδί μου "Έναν" και να πει αγόρασα -αυτό- και αξίζει τα λεφτά του (όχι παραπάνω) !
Το κόστος απόκτησης σε σχέση με το "ψυχολογικό" παίζει κάποιο ρόλο στις αγορές μας...
Αν δηλαδή διαθέτεις 2.οοο ευρώ (όπως είπες) και βρεις ένα κομμάτι των 4.οοο καινούργιο/μισοτιμής, ε..., αυτό θα πάρεις και ας παίζει το ίδιο με τα υπόλοιπα των 2.οοο.

Γενικά συμφωνώ με ότι έγραψαν οι προηγούμενοι.

Υπάρχουν οι χομπίστες που θέλουν ένα μηχάνημα να "παίζει καλά" και εκείνοι που θέλουν να ακούν μουσική.
Υπάρχουν εκείνοι που τους ενοχλεί ο "φθηνός ήχος" και εκείνοι που δεν τον ακούν.
Υπάρχουν εκείνοι που δεν τους ευχαριστεί τίποτα και εκείνοι που είναι ερωτευμένοι χρόνια, με το σύστημά τους.

Αυτό λοιπόν που έχω να προτείνω είναι να κάνετε ένα μικρό τεστ στον ευατό σας, μια αξιολόγιση για το τι έχει σημασία για εσάς και μετά κινείστε ανάλογα.

Αν δηλαδή δεν μπορείς να καταλάβεις δύο διαφορετικά ηχεία -ακούγοντας- , αν δεν μπορείς να καταλάβεις τις αλλαγές που επιφέρει η "πηγή" ή τις ικανότητες του ενισχυτή.....είσαι σε καλό δρόμο..:137:
Αγοράζεις το "κοινά αποδεκτό", πας σπίτι σου και χαίρεσαι...

Αν μπορείς να καταλάβεις τις αλλαγές, πρέπει να σιγουρευτείς ή να ψάξεις το "γιατί".
Αυτό μου αρέσει περισσότερο από εκείνο γιατί......(ορισμός).

Ότι και να πάρεις όμως, θα χρειαστεί λίγος χρόνο προσαρμογής, (όχι της συσκευής αλλά δικής σου) στο 'νέο' άκουσμα...

Όλα ξεκινούν λοιπόν από το συνειδητοποιήσεις, "τι θέλεις" και "γιατί".

Υ.Γ.
Εννοείται ότι ξέρεις και ακολουθείς τους βασικούς κανόνες.
(όπως το παράδειγμα που αναφέρατε - μεγάλο ηχείο σε μικρό χώρο)

Τιπ:
(όχι εμβαδόν m2 - αλλά όγκος m3 - πχ)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.090
Members
38.529
Νεότερο μέλος
Nikos67