Πως καθαριζουμε την τουρμπινα και το intercooler?

Μηνύματα
2.878
Reaction score
261
Μπορουμε να καθαρισουμε την τουρμπινα και το intercooler σε τουρμποντιζελακι χωρις να τα αφαιρεσουμε απο το αυτοκινητο?
Κυριως το intercooler που ειναι εμπρος και εκτεθειμενο, μαζευει στις κυψελες εντομα, μικρα χορτα, σκονες,λασπες κτλ με αποτελεσμα να μην κανει σωστη ψυξη στον αερα.Επιπλεον εσωτερικα κραταει λαδια οποτε και εκει εχουμε θεμα.

Τι μπορουμε να κανουμε?Στα γιουτου'μπια εχει κατι βιντεακια που ψεκαζουνε κατι σπρε'ι',αλλα κατα ποσο κανουνε δουλεια αυτα και φυσικα ειναι ασφαλεις τροπος?
 

Μηνύματα
14.010
Reaction score
11.698
Όταν είχα το BMW diesel των 280 χιλιάδων χιλιομέτρων, πήρα αυτό το σπρέι LIQUI MOLY Systempflege Diesel 250 ml Dose, έβγαλα το φίλτρο αέρα και το ψέκασα μέσα στην εισαγωγή.
Με τις ίδιες καιρικές συνθήκες και στο ίδιο σημείο είχα 4 km/h περισσότερη τελική. Οπότε θεωρώ ότι το κάτι τις του το έκανε. Δεν ήταν ακριβό.
Εξωτερικά τώρα, το intercooler καθάρισέ το με οδοντόβουρτσα και υπομονή.
 

Μηνύματα
17.430
Reaction score
24.977
το intercooler θέλει καθαρισμό απ έξω (πχ με κλασσικό καθαριστικό για μηχανή και ξέπλυμα ΟΧΙ με πιεστικό) αλλά από μέσα θέλει ξήλωμα (δεν είναι τόσο τραγικό , δύο κολλάρα είναι και κανα δυο βίδες) και χημικό καθαρισμό με κάτι που διαλύει τα λάδια ή βενζίνη (που την βρίσκεις φθηνά και έυκολα)
ωστόσο τα απόβλητα του πλυσίματος δεν πρέπει να καταλλήξουν στην αποχέτευση , μάζεμα σε μπετονάκι και στον ελαιοσυλλέκτη του παρακείμενου βενζινάδικου/συνεργείου.

η τουρμπίνα δεν καθαρίζει σε επίπεδο χρήστη , ούτε καν συνεργείου. απαιτεί λύσιμο και ζυγοστάθμιση μετά τον καθαρισμό. άρα δεν την ακουμπάμε.

η άλλη λύση είναι τύπου carbonoff που για άλλους δουλεύει για άλλους όχι (εξαρτάται τι περιμένει κανείς, προφανώς αν έχεις 150000 χλμ χωρίς καθαρισμό , δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να γίνει τζιτζί με carbonoff)

μια άλλη λύση είναι το seafoam που βλέπεις στα , δεν ξέρω αν θα το κανα , μου φαίνεται λίγο επικίνδυνο να περάσει από την μηχανή κάτι που διαλύει επικαθίσεις υδρογονανθράκων - σιγουρότατα θα πάρει μαζί του και το λάδι από τα χιτώνια της μηχανής για λίγο χρονικό διάστημα.

ωστόσο η μεγάλη ποσότητα σκατίλας δεν κάθεται σε i/c - t/c αλλά στις βαλβίδες εισαγωγής.
εκεί πας είτε σε χεράτο καθαρισμό (βγάζω κεφαλή έξω και τσούκουτσούκου ) ή λύσεις soda blasting (πχ παυλίδης στην αργυρούπολη ) που είναι αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού βγάζοντας "απλά" την εισαγωγή.
 

Μηνύματα
2.878
Reaction score
261
το intercooler θέλει ξήλωμα (δεν είναι τόσο τραγικό , δύο κολλάρα είναι και κανα δυο βίδες)
Εδώ είναι τα ζόρια.... Πρέπει να βγάλω όλο τον προφυλακτηρα, διαφορετικά Δεν....
 

Μηνύματα
14.010
Reaction score
11.698
Ε, βγάλτον. Σαββατοκύριακο έρχεται, καραντίνα έχουμε... Μια χαρά συνθήκες να ασχοληθείς με το αμάξι σου.
 

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Μηνύματα
43.393
Reaction score
78.028
Σοβαρά προτείνετε να λύσει κάποιος προφυλακτήρα και intercooler μήπως έχει μέσα λίγα λάδια; :cry:

ωστόσο η μεγάλη ποσότητα σκατίλας δεν κάθεται σε i/c - t/c αλλά στις βαλβίδες εισαγωγής.
Είναι το συγκεκριμένο μοτέρ, και όλα τα σύγχρονα diesel, direct injection; Δεν γνωρίζω πολλά απο diesel (μήτε θέλω να μάθω) αλλά αν δεν είναι, το carbon buildup θα είναι σημαντικά λιγότερο, ό,τι ισχύει και στα βενζινοκίνητα σαναλέμε. :p
Walnut blasting.
 

Μηνύματα
14.010
Reaction score
11.698
Ναι, κανονικά έπρεπε να ρωτήσουμε πόσο παλιό είναι το αυτοκίνητο. Αν είναι κανένα από αυτά τα καινούρια (<10 ετών) μάλλον δε θα έχει βρομίσει πολύ.
 


Μηνύματα
2.878
Reaction score
261
Ναι, κανονικά έπρεπε να ρωτήσουμε πόσο παλιό είναι το αυτοκίνητο. Αν είναι κανένα από αυτά τα καινούρια (<10 ετών) μάλλον δε θα έχει βρομίσει πολύ.
2015 Μοντ με 211.000χλμ. Το μοτέρ είναι 1400 και δουλεύει άψογα. Hyundai i30
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.470
Μηνύματα
3.012.568
Members
38.457
Νεότερο μέλος
citizen$
Top