Πως να μετρήσετε τη φωτεινότητα του προβολέα σαs

NIX

Μηνύματα
1.390
Reaction score
0
Το τελευταιο διαστημα εχουμε αρχισει διαφορες συζητησεις σχετικα με την φωτεινοτητα ενος προβολεα.Ο Δημητρης (Maxhedroom) εχει γραψει και ενα πολυ καλο κειμενο για τη σωστη επιλογη οθονης προβολης http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=42868

Στο κειμενο αναφερεται ποια πρεπει να ειναι η φωτεινοτητα του προβολεα για σωστη θεαση.Μαλιστα κατασκευασε και μερικα πολυ καλα και χρησιμα εργαλεια υπολογισμου του ποια ειναι τελικα η πραγματικη φωτεινοτητα που παίρνουμε στο πανι μας.Για να ειναι χρησιμα ομως αυτα τα εργαλεια χρειαζομαστε και καποιο οργανο μετρησεως.Αυτο το πολυ χρησιμο οργανο λεγεται Luxmeter-Λουξομετρο.

Προκειται για μια πολυ μικρη συσκευη η οποια απαρτιζεται απο δυο κομματια ενωμενα με ενα σπυραλ καλωδιο.Το κυριως σωμα και τον φωτοαισθητηρα.Το κυριως σωμα εχει μια μικρη LCD οθονη,ενα διακοπτη επιλογης ευαισθησιας-κλιμακας και ενα πιεστικο κουμπι για το on-off.
Ο φωτοαισθητηρας το μονο που εχει επανω του ειναι ενα μικρο κουμπακι lock.Πατωντας το κλειδωνουμε την μετρηση που εχουμε κανει.Δηλαδη την ωρα που μετραμε παταμε το κουμπι,το οργανο σταματαει να μετραει και η τελευταια μετρηση "παγωνει" στην LCD οθονη του οργανου.

Εχει πολλα και διαφόρων εταιρειών λουξομετρα στην αγορα,πολυ ακριβα αλλα και πολυ φτηνα.Τα ακριβα εχουν την δυνατοτητα μετρησεως του μαυρου.Η ευαισθησια τους δηλαδη ειναι μεγαλυτερη και μπορουν να συλλαβουν και το πολυ λιγο φως που βγαζει ενας βιντεοπροβολεας οταν προβαλει μαυρη καρτα.Τα πιο φτηνα δεν μπορουν να το κανουν αυτο.Αυτο βεβαια σημαινει οτι με ενα πιο ακριβο οργανο θα μπορεσουμε να υπολογισουμε και το contrast(On-Off και Ansi).Η διαφορα τιμης βεβαια ειναι πολυ μεγαλη και θεωρω οτι δεν αξιζει.Δεν αξιζει γιατι βασικα αυτο που μας ενδιαφερει ειναι η μετρηση της φωτεινοτητας αλλα...και ο υπολογισμος της γηρανσης της λαμπας του προβολεα.

Αυτη ειναι και μια ακομα μεγαλη χρησιμοτητα του λουξομετρου.Δεν χρειαζεται πλεον να μαντευουμε ποσο φως εχει χασει ο προβολεας μας μετα απο την παροδο x ωρων.Μπορουμε να το μετρησουμε!Μπορουμε να κραταμε ενα αρχειο με τις μετρησεις μας και οποτε αναρωτιομαστε ποσο εχει πεσει το φως να βλεπουμε ποσο ειχαμε στις 0,στις 30,στις 100 ωρες και ουτε καθ`εξης.

Σε συναρτηση δε με τα εργαλεια-προγραμματα του Maxhedroom μπορουμε να υπολογισουμε αν ειμαστε πολυ κατω απο τα standard για την σωστη φωτεινοτητα και αν ηρθε η ωρα αλλαγης της λαμπας.Οι κατασκευαστες δινουν 2000 και 3000 ωρες λειτουργιας για τις λαμπες των προβολεων.
Αυτες ομως ειναι τιμες που υποδεικνύουν την μεγιστη ζωη της λαμπας.Γιατι,αναλογα ποσο φωτεινος ειναι εξ αρχης ο προβολεας και αναλογα με το μεγεθος του πανιου μας,μπορει να ειμαστε πολυ κατω απο τα standard για σωστη θεαση πολυ πιο νωρις.

Καλο θα ηταν λοιπον να ξαναδιαβασετε το κειμενο που ειχε γραφτει παλαιοτερα για το ποσο μας κοστιζει η θεαση ταινιων στον προβολεα.
Οχι τοσο για το ποσο μας κοστιζει αλλα για το οτι καλο ειναι καθε φορα που βλεπουμε μια ταινια στον προβολεα να βαζουμε καποια χρηματα στην ακρη για την αντικατασταση της λαμπας που σιγουρα θα γινει πολυ πιο συντομα απο τις 2000 και 3000 που αναφερει ο καταστευαστης.
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=42257

Επανερχομενοι λοιπον στο λουξομετρο,ενα φτηνο και καλο οργανο για την μετρηση της φωτεινοτητας ειναι το Mastech MS6610.
Ειναι φτηνο,κοστιζει περιπου 50ευρω,και ευκολο να βρεθει σε οποιοδηποτε καλο καταστημα με ηλεκτρονικο εξοπλισμο.
http://www.p-mastech.com/products/06_ifep/ms6610.html



Αφου λοιπον αγορασουμε το οργανο η μετρηση πλεον της φωτεινοτητας του προβολεα ειναι παιχνιδακι και ειμαι σιγουρος οτι θα εθιστειτε και θα την πραγματοποιειτε συχνα.Ο τροπος ειναι πολυ απλος.Χρησιμοποιουμε μια λευκη καρτα χωρισμενη σε εννεα κουτακια.Μετραμε την φωτεινοτητα απο το καθε κουτακι και τις τιμες που παίρνουμε τις εισαγουμε,μαζι με τις διαστασεις του πανιου μας,σε αυτη την ιστοσελιδα.
http://insomnyak.centelia.net/lumen_calc.htm
Η μετρηση πρεπει να γινει με το λευκο δισκο του αισθητηρα να κοιταει τον προβολεα και η πλατη του αισθητηρα να ειναι οσο κοντυτερα στο πανι γινεται.Να εφαπτεται στο πανι ειναι το ιδανικο.Το χερι μας πρεπει να ειναι σταθερο και προσεχουμε να μην κανει γωνια.Πρεπει να ο αισθητηρας να κοιταει ευθεια μπροστα.

Προσοχη οι διαστασεις απο το πανι πρεπει να ειναι το πλατος-υψος αλλα σε ιντσες.Μπορειτε να επισκεφτειτε αυτη την ιστοσελιδα για τις αναγκαιες μετατροπες.http://www.onlineconversion.com/length_common.htm

Για καρτα μετρησεων μπορειτε να χρησιμοποιησετε ειτε την παρακατω ειτε να καψετε σε ενα DvD-Video τα αρχεια που ειναι μεσα στο zip με το ονομα video που εχω επισυναψει στο παρον κειμενο.






Σ`αυτο το σημειο θελω να ευχαριστησω τον Μανωλη Καστρουνη για τις πολυ σημαντικες συμβουλες και γενικως για την πολυτιμη βοηθεια που μου προσφερε.



Καλες μετρησεις!
 

Attachments


MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.213
Απάντηση: Λουξομετρο - Πως να μετρησετε την φωτεινοτητα του προβολεα σας

Νίκο, πολύ :cool_4:
Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα μέτρησης της φωτεινότητας του προβολέα, έχω καταπιαστεί αυτές τις μέρες με ένα project για τη δυνατότητα στοιχειώδους μέτρησής της ακόμα και χωρίς... luxόμετρο, καθώς δεν έχουμε όλοι στην κατοχή μας τέτοιο όργανο. Να περιμένετε εξελίξεις πολύ σύντομα!
 

Μηνύματα
8.676
Reaction score
6
Απάντηση: Λουξομετρο - Πως να μετρησετε την φωτεινοτητα του προβολεα σας

Νικόλα άψογο.
Μπράβο ρε φίλε για το πολύ κατατοπιστικό κείμενο σου.
 

Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
Re: Λουξομετρο - Πως να μετρησετε την φωτεινοτητα του προβολεα σας

Μιας και ο calculator που αναφέρθηκε πιο πάνω δε λειτουργεί σε Firefox, του έκανα μια τροποποίηση.
Με την ευκαιρία, άλλαξα τις μονάδες προβολής από ίντσες σε εκατοστά, και τον συμάζεψα.

<script>function zLuxCalc(id){var form = document.getElementById(id);var box1 = parseInt(form.box1.value);var box2 = parseInt(form.box2.value);var box3 = parseInt(form.box3.value);var box4 = parseInt(form.box4.value);var box5 = parseInt(form.box5.value);var box6 = parseInt(form.box6.value);var box7 = parseInt(form.box7.value);var box8 = parseInt(form.box8.value);var box9 = parseInt(form.box9.value);var width = parseInt(form.width.value);var height = parseInt(form.height.value);var avgLux = (box1+box2+box3+box4+box5+box6+box7+box8+box9)/9;form.lumens.value = Math.round(width * height * 0.0001 * avgLux);form.avglux.value = Math.round(avgLux);}</script><form action="" method="post" name="zLuxForm" id="zLuxForm"><table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2"><tr><td colspan=3><b>Εισάγετε τις μετρήσεις (σε lux)</b></td></tr><tr><td><input name="box1" type="text" id="box1" value="0" size="5"></td><td><input name="box2" type="text" id="box2" value="0" size="5"></td><td><input name="box3" type="text" id="box3" value="0" size="5"></td></tr><tr><td><input name="box4" type="text" id="box4" value="0" size="5"></td><td><input name="box5" type="text" id="box5" value="0" size="5"></td><td><input name="box6" type="text" id="box6" value="0" size="5"></td></tr><tr><td><input name="box7" type="text" id="box7" value="0" size="5"></td><td><input name="box8" type="text" id="box8" value="0" size="5"></td><td><input name="box9" type="text" id="box9" value="0" size="5"></td></tr><tr><td colspan=3><b>Εισάγετε τις διαστάσεις (σε εκ.)</b></td></tr><tr><td colspan=2>Πλάτος</td><td><input name="width" type="text" id="width" value="0" size="5"></td></tr><tr><td colspan=2>Ύψος</td><td><input name="height" type="text" id="height" value="0" size="5"></td></tr><tr><td colspan=3 align=center><input type="button" value=" Υπολογισμός " onClick="zLuxCalc('zLuxForm');"></td></tr><tr><td colspan=2><strong>Μ.Ο. Lux</td><td><input name="avglux" type="text" id="avglux" value="0" size="5"></strong></td></tr><tr><td colspan=2><strong>Lumens</td><td><input name="lumens" type="text" id="lumens" value="0" size="5"></strong></td></tr></table></form>
 


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
Nix, sorry που σου άλλαξα τον τίτλο αλλά παρουσιάστηκε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, και τον έκοβε στη μέση. Ο μόνος τρόπος για να τον δείχνει ολόκληρο ήταν να κόψω το "λουξομετρο" και να βάλω 's' λατινικό έναντι 'ς' τελικού.
 



NIX

Μηνύματα
1.390
Reaction score
0
Απάντηση: Πως να μετρήσετε τη φωτεινότητα του προβολέα σ

Ευχαριστω παιδια,χαιρομαι που σας αρεσε.
Τωρα πρεπει ολοι να παρετε ενα λουξομετρο και ν`αρχισουμε τις κοντρες! :cool_11:


Νικο καλα εκανες,ουτως ή αλλως το νοημα ειναι στην προταση που αφησες.
Επισης μπραβο σου για την μεταφορα και βελτιωση του calculator.Οντως δεν δουλευε στον firefox (το ειχα ξεχασει) και βεβαια ειναι πολυ καλυτερα να τον εχουμε εδω (αυριο μεθαυριο το site που τον εχει μπορει να κλεισει).
 

Μηνύματα
1.574
Reaction score
68
Re: Πως να μετρήσετε τη φωτεινότητα του προβολέα σ&#945

Επιτέλους Νίκο, κάθησες να γράψεις... άψογο το άρθρο.

Δοκίμασες αν το λουξόμετρο πιανει φως προβαλλοντας μαυρο μετρωντας κοντα στο φακό? Θα ήταν ενδιαφέρον, όπως σου είπα και κατ' ιδίαν, να βλεπουμε και το κοντραστ είτε ανσι είτε ον/οφ και να συγκρινουμε πως επιδρα και το περιβαλλον.
 

Μηνύματα
66
Reaction score
0
Re: Πως να μετρήσετε τη φωτεινότητα του προβολέα σ&#945

Πολύ καλό NIX! Λουξόμετρο θα βρώ στην Βασ. Ηρακλείου;
 

NIX

Μηνύματα
1.390
Reaction score
0
Απάντηση: Πως να μετρήσετε τη φωτεινότητα του προβολέα &

Δεν εχω ιδεα.Αλλα και να μην εχουν ετοιμοπαράδοτο αν τους πεις το μοντελο (Mastech 6610) θα στο φερουν.


Δοκίμασες αν το λουξόμετρο πιανει φως προβαλλοντας μαυρο μετρωντας κοντα στο φακό?
Οχι δεν το δοκιμασα ακομα.
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Νίκο, ωραία η παρουσίασή σου, είμαι περίεργος τώρα να δω την πτώση στη λάμπα του Optoma με το πέρασμα του χρόνου!
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
Πιστεύω κι εγώ ότι θα κολλήσεις και θα τον μετράς συνέχεια, αλλά το πραγματικό κόλλημα είναι στη μέτρηση του μαύρου και του contrast γενικότερα. Μέχρι πριν κανένα χρόνο που το έψαχνα τουλάχιστον, η λύση λεγόταν AEMC CA813 και το πολύ διαφωτιστικό άρθρο στο αμερικάνικο forum είναι το παρακάτω:

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=755705&highlight=light+meter
 

NIX

Μηνύματα
1.390
Reaction score
0
Απάντηση: Πως να μετρήσετε τη φωτεινότητα του προβολέα σαs

Παναγιωτη διαβασα το αρθρο και απ`οτι καταλαβα το λουξομετρο που αναφερεις ειναι παρομοιο με το Mastech.
Στο thread που παρεθεσες απο το Avsforum γραφει για το AEMC και την μετρηση του contrast.
How to measure ON/OFF CR
Unlike the previous measurement for lumens, the measurement for on/off CR should be done very close to the pj lens - say about 12-18 inches. This is because the AEMC will not give you sufficient accuracy at the screen with a 0 IRE measurement, especially if your pj has excellent black levels.
Αν δεις σ`αυτη τη σελιδα
http://www.ergo-tech.ca/frame.cfm?ProductID=121&CategoryID=17
αναφερει το ευρος της ευαισθησιας του AEMC,το οποιο ειναι τελείως ανεπαρκες για μετρηση μαυρου στην οθονη.
Range - CA813 (20fc-20kfc/20lux-200klux)
Γι`αυτο ο Ηλιας μ`ερωτησε για το παρομοιο σε χαρακτηριστικά Mastech.
Δοκίμασες αν το λουξόμετρο πιανει φως προβαλλοντας μαυρο μετρωντας κοντα στο φακό?
Οποτε,εφόσον ειναι ίδιων δυνατοτητων δεν βρισκω λογο γιατι καποιος να προτιμησει το πολυ ακριβοτερο AEMC.
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Re: Απάντηση: Πως να μετρήσετε τη φωτεινότητα του προβολέα σαs

Αν δεις σ`αυτη τη σελιδα
http://www.ergo-tech.ca/frame.cfm?ProductID=121&CategoryID=17
αναφερει το ευρος της ευαισθησιας του AEMC,το οποιο ειναι τελείως ανεπαρκες για μετρηση μαυρου στην οθονη.


Οποτε,εφόσον ειναι ίδιων δυνατοτητων δεν βρισκω λογο γιατι καποιος να προτιμησει το πολυ ακριβοτερο AEMC.

Νίκο, ποιος μίλησε για μέτρηση του μαύρου επί της οθόνης, αν είδες στο θέμα ο lovingdvd περιγράφει ακριβώς τη πατέντα με την οποία κατάφερε να στερεώσει τον αισθητήρα του CA813 πάνω σε ένα τρίποδο για να καταφέρνει να κάνει τις μετρήσεις από τον φακό του προβολέα!
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
Εγώ από αυτά που έχω καταλάβει διαβάζοντας τα θέματα στο αμερικάνικο forum, ακόμα και τα ακριβότερα φωτόμετρα που κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, αδυνατούν να πάρουν μέτρηση απόλυτης ακρίβειας στο μαύρο επί της οθόνης ακόμα και από έναν HD1, πόσο μάλλον από έναν CRT προβολέα! wall_1
<o:p> </o:p>
Τώρα αν το φωτόμετρο που αγόρασες έχει την ίδια ακριβώς ευαισθησία με το CA 813, τότε τίποτα δεν σε εμποδίζει να πάρεις μέτρηση του μαύρου από το φακό του προβολέα, τόσο on/off όσο και ANSI! :happy_6:
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.599
Μηνύματα
2.865.544
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top