Πόσο hi fi είναι ο οικιακός μας κινηματογράφος?

Reaction score
5
Όλοι μας έχουμε εντυπωσιαστεί στην πρώτη μας επαφή με κάποιο ηχητικό σύστημα οικιακού κινηματογράφου, άλλοι από την μεγάλη διαφορετικότητα του σε σχέση με τον απλό καλό στερεοφωνικό ήχο και άλλοι από το τρισδιάστατο και μόνο του ήχου.

Είναι όμως το σύστημα μας οικιακού κινηματογράφου hi fi και με πια κριτήρια μπορούμε να το αξιολογήσουμε αυτό?

Ποίος είναι ο κυρίως καθοριστικός παράγοντας που προσδιορίζει πόσο hi fi στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε από το προσωπικό μας σύστημα οικιακού κινηματογράφου?

Ποίοι είναι οι περιοριστικοί παράγοντες που πολλές φορές μας δένουν τα χέρια και λέμε ως εδώ μπορώ να φτάσω με τα υπάρχοντα μηχανήματα?

Πιστεύω αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει ο καθένας μας πρέπει να απαντήσει πριν προχωρήσει σε οποίες αγορές για αναβάθμιση η νέα αγορά πολυκάναλου συστήματος.

Τελικά πόσο hi fi ακούτε στο σύστημα σας και πια είναι τα σημεία τα οποία θα θέλατε να διορθώσετε?

:)

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Αντωνη, και σε παρακαλω πολυ διορθωσε με εαν κανω λαθος, αυτο που εννοεις ειναι ποσο καλα μπορει να αποδωσει το πολυκαναλο συστημα μας και σε δικαναλη ακροαση?

Reaction score
5
Αυτό που είχα υπόψη όταν αναφερόμουν πόσο hi fi ακούμε από το σύστημα μας είναι πάντα με τα πολυκάναλα μηχανήματα μας δίχως να κάνω σύγκριση με ένα καθαρά στερεοφωνικό σύστημα.

Δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι ένας πολυκάναλος τουλάχιστον της ψιλής κατηγόριας τιμής ενισχυτής με δύο καλά ποιοτικά ηχεία μπορεί να αποδώσει εξαιρετικό πρόγραμμα σε στερεοφωνική λειτουργία.

Από εκεί και πέρα στον οικιακό κινηματογράφο αρχίζουν τα δύσκολα και για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα πρέπει να έχουμε σαν αναφορά τον ήχο που ακούμε από απλό στερεοφωνικό πρόγραμμα. Και για να το πετύχουμε αυτό μετρούν πολλοί άλλοι παράγοντες όπως το άριστο ταίριασμα τον υπόλοιπων ηχείων σωστό στήσιμο στον χώρο και η σωστές ρύθμισης. Δηλαδή αν ακούμε καλό πεντακάθαρο ήχο από τα δυο κύρια ηχεία με καλή στερεοφωνική εικόνα σε στέρεο πρόγραμμα, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να μεταφέρουμε και σε πολυκάναλο πρόγραμμα.

Πέρα από το στερεοφωνικό πρόγραμμα σε έναν πολυκάναλο ενισχυτή υπεισέρχονται και άλλη παράγοντες που μπορούν να χαλάσουν την ποιότητα του ήχου που ακούμε σε στερεοφωνικό πρόγραμμα. Μερικοί παράγοντες είναι οι εξής.

Ο πολυκάναλος ενισχυτής δεν έχει την ίδια ποιότητα ήχου σε όλα τα κανάλια.

Τα ηχεία που χρησιμοποιούμε για περιφερειακά και κεντρικό δεν είναι εξίσου καλής ποιότητας και με άριστο ταίριασμα.

Τα ηχεία που χρησιμοποιούμε για περιφερειακά και κεντρικό είναι της ίδιας ποιότητας ίσως και καλύτερα, αλλά δεν έχουν άριστο ταίριασμα με τα δύο κύρια.
Καλύτερα να έχουμε 5 ταιριασμένα ηχεία με τις ίδιες ατέλειες παρά 5 τέλια ηχεία που δεν ταιριάζουν ηχητικά μεταξύ τους.

Και άλλοι παράγοντες όπως η διαφορετικότητα του κεντρικού ηχείου που πιστεύω οδηγεί τους κατασκευαστές ηχείων για home cinema σε σχεδιάσεις που δεν είναι προσανατολισμένες για υψηλή πιστότητα αλλά πολλές φορές έχουν σκοπό να κρύψουν τη διαφορετικότητα του κεντρικού ηχείου.

Τελικά, τα χαρακτηριστικά που ακούτε σε στερεοφωνικό πρόγραμμα από τον πολυκάναλο ενισχυτή σας, διατηρούνται και σε πολυκάναλο πρόγραμμα?

:)

Reaction score
306
Να πω την προσωπική μου άποψη: Χωριστά συστήματα για διαφορετικούς κόσμους. Ούτε οι πολυκάναλοι AV μπορούν να αποδώσουν στερεοφωνικό ήχο όπως οι καλοί δικάναλοι (με εξαίρεση κάποιους μεμονωμένους ενισχυτές) ούτε οι απαιτήσεις (οι δικές μου τουλάχιστον) σε πολυκάναλο ήχο (σε θέαση ταινιών) είναι ίδιες με τις απαιτήσεις που έχω από τον στερεοφωνικό μου ήχο. Οπότε η λύση είναι τα διαφορετικά συστήματα που προανέφερα. Μόνο μειονέκτημα οι πολλές συσκευές, κυρίως ηχεία, που μαζεύονται στο σπίτι και η γκρίνια που ακολουθεί!

Reaction score
5
Ok… σεβαστή άποψη αλλά ξεχωριστά συστήματα σηκώνει πολλή συζήτηση ως προς την επιλογή ενισχυτών προενισχυτών και ηχείων.

Με σωστή σκέψη στην επιλογή τον μηχανημάτων δίχως περικοπές σε κάποια κανάλια θα συμφωνήσω με αυτή την άποψη, δίχως όμως να απορρίπτω τον κορυφαίο πολυκάναλο. :)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Και τι είναι το hi-fi...?

Γεγονός είναι ότι αυτό που..... προσδιορίζουμε ως hi-fi ή hi-end έχει πολύ..... απροσδιόριστα όρια. Και έτσι πρέπει να το κοιτάμε εκτός και αν "παίζουμε" με τα εκατομύρια.
Για κάποιους πολυκάναλος ήχος δεν υπάρχει. Με τη λογική, ότι η πηγή είναι πάντα μοναδική (μια κιθάρα παίζει από μπροστά και όχι από 10 μεριές) ακούγοντας βέβαια αντανακλάσεις από τον γύρω χώρο όπως ακριβώς και από ένα ηχείο. Η ίδια λογική θέλει τον πραγματικά hi-end ήχο μονοφωνικό... Κατά συνέπεια δεν υφίσταται και το απόλυτο πολυκάναλο σύστημα αφού αυτό που θα παίξει ούτως ή άλλως δεν είναι αληθοφανές. Βέβαια το ίδιο δεν ισχύει για την μουσική απεικόνηση δρώμενων στο χώρο όπου είναι πιθανό το ελικόπτερο να έρχεται π.χ. από πίσω και όχι από μπροστά. Αφού όμως αυτό δεν είναι μουσική γιατί να ψάχνουμε την απόλυτη πιστότητα..? Απλά για την αληθοφάνεια του πράγματος.

Από την άλλη μεριά τα προβλήματα στα av μηχανήματα είναι πολλά, προβλήματα που σε λιγότερα κανάλια όχι ότι λύνονται, απλά ξεπερνιούνται πιο εύκολα ή με λιγότερο κόστος. Έτσι π.χ. δεν θα δείτε πουθενά "αξιόλογα" δικάναλα συστήματα με ενισχυτές που χρησιμοποιούν κοινά τελικά στάδια για τα δύο κανάλια τους. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι καλωδιώσεις. Στο hi-end γίνεται το παν όχι απλά για να χρησιμοποιούνται οι καλύτεροι των αγωγών για κάθε συνδεσμολογία, αλλά γίνεται ότι είναι δυνατόν για να λιγοστέψουν αυτές π.χ. οι τελικοί "κολλημένοι" στα ηχεία, μη ύπαρξη προενίσχυσης κλπ κλπ. Telecontrol και τέτοια κόλπα για το hi-end είναι απλά περιττά...
Αυτά και άλλα 1.000.000 πράγματα λοιπόν στον πολυκάναλο ήχο απλά δεν μπορούν να γίνουν ή γίνονται με τερατώδη ποσά, ποσά που κανείς δεν θέλει ή δεν μπορεί να διαθέσει. Έξάλλου έχει πολύ καλύτερα πράγματα να τα κάνει π.χ. να πάρει καλό προβολικό.

Για να καταλήξω και κάπου..., θα έλεγα ότι όχι πως δεν υπάρχουν, εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακούσει ή δει όμως, το πολυκάναλο σύστημα που θα με αφήσει άφωνο, το σύστημα που το κεντρικό και τα περιφερειακά θα είναι της κλάσης (ίδια δλδ) του main και το κάθε κανάλι θα οδηγείται με τις αυστηρές προυποθέσεις που θέτει το "τραβηγμένο" hi-end και όχι απλά με την γνωστή στάμπα THX (προδιαγραφή που ελάχιστα μετράει για τον κάτοχο MG20 ή watt & puppy). Σαφώς και υπάρχουν αξιόλογα av συστήματα, τα περισσότερα των οποίων χτίστηκαν πάνω στα πολύ καλά δικάναλα συστήματα που προϋπήρχαν στα σπίτια μας. Γι αυτό και είναι αξιόλογα..! Ας μη ξεχνάμε ότι και στα πολυκάναλα format τον κύριο λόγο έχουν τα δύο μπροστινά ηχεία LR.
Θα συμφωνήσω με τον κο Πανούση ότι είναι δύο κόσμοι που τέμνονται αλλά δεν έχουν καμία σχέση γιατί απλά ότι μπορούν να κάνουν τα πολυκάναλα συστήματα (σε ποιότητα) μπορεί να γίνει από δικάναλα αλλά το αντίστροφο είναι τόσο δύσκολο που είναι μάλλον ανέφικτο. Άλλωστε και οι απαιτήσεις μας είναι διαφορετικές.

Reaction score
306
Αντώνη, να διευκρινίσω ότι για τον πολυκάναλο ήχο δεν αφιερώνω πολλά χρήματα. Ενα αξιοπρεπές σύστημα, με έναν ικανό από πλευράς οδήγησης και συνδεσμολογιών ενισχυτή, για την θέαση ταινιών.
Στο στερεοφωνικό σύστημα όμως πιστεύω ότι αξίζει να το ψάξει κανείς αρκετά και αν διαθέτει χρήματα να στήσει το σύστημά του όπως το επιθυμεί.

Reaction score
5
Δημήτρη ούτε εγώ είμαι υπέρ τον πολλών χρημάτων για οικιακό κινηματογράφο και όχι μόνο.
Στα προηγούμενα post μάλλον δεν βγήκε καθαρά αυτό που ήθελα να δώσω σαν προσωπική άποψη και εμπειρία.

Στον οικιακό κινηματογράφο στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουμε τον καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα όσο μας επιτρέπουν ο πολυκάναλος ενισχυτής σε συνδυασμό με τα δύο κύρια ηχεία.

Για αυτό το λόγω πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή αυτών τον ηχείων. :)

Reaction score
0
Από προσωπική μου εμπειρία θα πώ οτι αν και έχω πολυκάναλο ενησχυτή ακούω μια χαρά μουσική!!!Προσθέτοντας βέβαια έναν ARCAM τρικάναλο τελικό ενησχυτή στήν οδήγιση των δύο βασικών μου ηχείων και του κεντρικού!!
Στήν κατηγορία τιμής αυτής νομίζω οτι παίζει αξιοπρεπέστερα από κάποια στερεοφωνικά HI-FI!!!!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
....

Συμφωνώ απόλυτα Αντώνη Κ. και κε Αλεξόπουλε. Για εμάς τους κοινούς θνητούς τα πράγματα είναι κάπως έτσι. Όπως και να το κάνουμε όμως ορισμοί όπως hi-fi και hi-end δεν συμβαδίζουν με το best value for money γιατί αλλιώς τι hi είναι ?...!!

Reaction score
0
Κατά την ταπεινή μου γνώμη ένα πολυκάναλο σύστημα μπορεί να παίξει στέρεο επιπέδου hi-fi στα ίδια λευτά!!!Οχι όμως να παίξει και μοσική επιπέδου hi-end!!!!Tα λευτά του πολυκάναλου θα πρέπει να αγγιξουν το 5πλάσιο του στερεοφωνικού!!!!

Reaction score
2
Καλημέρα, συμφωνώ με τον Κο Αγγελόπουλο. A/V ενισχυτής που να παίζει καλά δικάναλο ήχο είναι 5 φορές πιο ακριβός από στερεοφωνικό. Δεν σας φαίνετε λογικό; Ο κατασκευαστής του κάθε A/V ενισχυτή, πρέπει σε συγκεκριμένο κόστος να έχει 5/6/7 κανάλια, ραδιόφωνο, επεξεργαστή, ισοσταθμιστή, διαχείρηση εικόνας, εξόδους προενίσχυσης, μαθητευόμενο τηλεχειρηστήριο και όσο το δυνατό περισσότερα συστήματα αποκωδικοποίησης κινηματογράφου. Από τη στιγμή που αναφέρει ότι είναι A/V μηχάνημα έχει το άλλοθι να μην είναι καλός στην αναπαραγωγή του ήχου. Για να βγάλεις καλό ήχο θέλει πολύ ψάξιμο ώστε να βρεις μηχανήματα που θα αλληλοσυμπληρώνονται. Εδώ γεννάται ένα ερώτημα Βάζουμε ''λάθος'' για να καλύψουμε άλλα λάθη; Φυσικά η έκφραση ''λάθος'' είναι σχετική στο σκεπτικό του τί θέλει και μπορεί να έχει ο καθένας μας.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.210
Members
38.431
Νεότερο μέλος
Αριστος