Πώς Κατανέμει Την Ισχύ Ένας Πολυκάναλος Ολοκληρωμένος Ενισχυτής;

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Παιδιά κάτι που αναρωτιόμουν (σε συνάρτηση με το προηγούμενο thread περί δικάναλου ή τρικάναλου τελικού για τα μπροστινά) είναι ο τρόπος "κατανομής" της παρεχόμενης ισχύος από ένα πολυκάναλο. Πχ περισσότερη ισχύ θα δώσει ένας πολυκάναλος σε δικάναλη λειτουργία παρά σε πολυκάναλη. Το ερώτημα είναι ισχύει κάτι τέτοιο γενικότερα; Πχ αν οδηγούνται στην πράξη τρία ηχεία απ' τον πολυκάναλο, θα δώσει αυτός περισσότερη ισχύ στο καθένα σε σχέση με το αν οδηγούνταν πέντε ηχεία και λιγότερη ισχύ σε σχέση με το αν οδηγούνταν δύο ηχεία; Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, έστω το εξής παράδειγμα: Πολυκάναλος δουλεύει σε 5.1 setup. Τα δυο μπροστινά όμως ηχεία οδηγούνται από δικάναλο τελικό που είναι συνδεδεμένος με τον πολυκάναλο μέσω των εξόδων προενίσχυσης. Άρα ο πολυκάναλος ουσιαστικά οδηγεί τρία ηχεία, το μπροστινό και τα δυο πίσω. Στην περίπτωση αυτή θα δώσει περισσότερο ρεύμα στο καθένα σε σχέση με το αν οδηγούνταν και τα πέντε απ' τον πολυκάναλο; Ένας λόγος που ρωτάω, πέρα απ' την περιέργεια γενικότερα, είναι γιατί κάτι τέτοιο αποτελεί και παράγοντα επιλογής τελικού για τα μπροστινά. Πχ αν όντως με δικάναλο τελικό έχουμε περισσότερο ρεύμα για τα άλλα τρία ηχεία σε σχέση με απ' ευθείας πεντακάναλη σύνδεση, πιθανόν να μη χρειάζεται τελικός και για το κεντρικό, εφόσον ήδη θα έχει περισσότερο ρεύμα σε σχέση με το αν δε χρησιμοποιούσαμε τελικό για τα μπροστινά. Φυσικά εδώ μιλάμε μόνο για ικανότητες οδήγησης και αφήνουμε απ' έξω άλλα θέματα όπως ομοιογένεια μπροστινών ηχείων κτλ κτλ, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. So, πολύ απλά, με πέντε ηχεία εκ των οποίων τα δύο οδηγούνται από τελικό, ο πολυκάναλος θα δίνει περισσότερο ρεύμα στα υπόλοιπα τρία σε σχέση με το αν οδηγούσε και τα πέντε μαζί;
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Αν όταν αναφέρεσαι στο ρεύμα εννοείς αύξηση της ισχύος για το κεντρικό και τα πίσω ηχεία η απάντηση είναι όχι.

Έχω την εντύπωση όμως ότι ορισμένοι πολύκαναλοι στην χαμηλή και μέση κατηγόρια τιμής με αδύναμο τροφοδοτικό και ασθενικά ενισχυτικά για τα περιφερειακά και το κεντρικό ηχείο αυτό που κάνουν είναι να μειώνουν την ισχύ στα δύο μπροστινά κανάλια όταν αναπαράγουν πολυκάναλο πρόγραμμα.
 

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Αντώνη αυτό εννοώ ακριβώς. Στην περίπτωση αυτή όμως γιατί βλέπουμε σε ορισμένες μετρήσεις να γράφουν άλλη ισχύ για 2κάναλη απόδοση, άλλη για 5κάναλη και άλλη για 7κάναλη; Ίσως έχει να κάνει μ' αυτό που λες για τη μείωση της ισχύος από δικάναλο σε 5κάναλο πρόγραμμα. Ίσως κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει όταν μεταβαίνουμε και σε 7κάναλο... Άρα αύξηση ισχύος για το κεντρικό δύσκολο να πετύχουμε... εκτός αν το διπλοενισχύσουμε μέσω του ίδιου του πολυκάναλου. Σε AV ενισχυτές που υποστηρίζουν διπλοενίσχυση των μπροστά είναι δυνατόν να τα ενισχύσουμε με τελικό και να χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα διπλοενίσχυσης για το κεντρικό; Το έχει δοκιμάσει κανείς;
 

Μηνύματα
268
Reaction score
0
Έχω την εντύπωση ότι αν έχουμε 5 κανάλια τα οποία μπορούν να δώσουν το κάθε ένα μία μέγιστη ισχύ πχ 100W αλλά αυτά τα κανάλια παίρνουν ρεύμα από ένα κοινό τροφοδοτικό το οποίο μπορεί να αποδώσει λιγότερο ρεύμα από αυτό που και τα πέντε κανάλια στη μέγιστη έξοδό τους θα ζητήσουν, τότε υπάρχει ένας συμβιβασμός και κανένα από τα 5 κανάλια δεν αποδίδει τα 100W που μπορεί αλλά λιγότερα.
Για αυτό το λόγο στους ακριβούς πολυκάναλους τελικούς βλέπουμε ανεξάρτητο τροφοδοτικό για κάθε κανάλι ή ακόμα και ανεξάρτητο μετασχηματιστή.
Στον DENON 3803 που έχω πάντως είδα σημαντική βελτίωση όταν τα 2 περιφερειακά ηχεία τα οδήγησα με έναν ARCAM τελικό.
Θέλετε τα πίσω ηχεία με την χαμηλή τους ευαισθησία/ωμική αντίσταση (87db/4Ω – Β&W 600i) να επιβάρυναν πέραν του δέοντος τον ενισχυτή;
Πάντως τώρα οι εντάσεις ανεβαίνουν πολύ πιο άνετα και το μπάσο έχει ανέβει-καθαρίσει και δέσει περισσότερο.
Το ότι ο ενισχυτής παίζει καλύτερα με λιγότερα ηχεία να οδηγεί το έχω διαπιστώσει και ως εξής: από μουσικό DVD, το οποίο έχει ήχο Dolby Digital πάρτε την αναλογική στερεοφωνική έξοδο του player σας και παίξτε stereo και μετά Prologic. Σίγουρα το prologic αλλοιώνει τον ήχο αλλά παρατηρείστε δυναμικές και χαμηλά, σε εμένα υπάρχει διαφορά.
Υποθέτω ότι όλα αυτά δεν θα πρέπει να είναι τόσο εμφανή αν το σύστημα έχει sub (στο δικό μου έχω ορίσει τα Monitor Audio S8 σαν full και το κεντρικό σαν small, οπότε όλα τα χαμηλά τα τραβάνε τα L-R και οι τελικοί του ολοκληρωμένου!)
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Λοιπον... the flame εχεις δικιο για το τροφοδοτικο...

Ενας πολυκαναλος AV ενισχυτης (οχι θηριο με ανεξαρτητα monoblock τμηματα) ειναι σχεδιασμενος με τη φιλοσοφια του περιφεριακου ηχου στις ταινιες. Δηλαδη τα 2 μπροστα εχουν τον κυριο ρολο στον ηχο, μετα το κεντρικο, και τα υπολοιπα κανουν περασματα (χαμηλα εως και σε μεγαλη ενταση για λιγο χρονο ομως). Δηλαδη με αλλα λογια, τα 2 front ειναι για να παιζουν συνεχεια στο ''full'', το κεντρικο τους διαλογους, που δεν χαρακτηριζονται και απο μεγαλες εντασεις, και τα πισω ... ο,τι περισσεψει :p ...

πχ
Σε ενα AV 5.1 , 150W/ch ολα τα καναλια μπορουν να δωσουν 150W (θεωρητικα, παντα, χωρις παραμορφωσεις κλπ) στιγμιαια αλλα και συνεχεια... Αυτο σημαινει 5x150=750W. Αρα και το τροφοδοτικο θα πρεπει να μπορει να δωσει (τουλαχιστο) 750W. Ο ενισχυτης ομως εχει καταναλωση 500W . Ο κατασκευαστης εχει υπολογισει λοιπον οτι ενα τετοιο τροφοδοτικο καλυπτει τις αναγκες τροφοδοσιας των κυκλωματων για αναπαραγωγη του ηχου μιας ταινιας με setup 5.1 . Δε σημαινει oμως το 500W καταναλωση οτι ο μετασχηματιστης του δεν μπορει να δωσει (και να τραβηξει απο το δικτυο) παραπανω απο 500 watt.

Αν κανεις ενα παρτυ και βαλεις τον ενισχυτη να παιζει multichannel stereo στο τερμα με 750W, θα παιξει και το τροφοδοτικο θα δωσει τα 750W που χρειαζονται, αλλα επειδη θα λειτουργει εκτος προδιαγραφων, τα πηνια (λογω διατομης υπολογισμενης μεχρι 500W) θα υπερθερμανθουν, επειδη περναει παραπανω ρευμα, και αν δεν καει πρωτα η θερμικη ασφαλεια του τροφοδοτικου θα καει ο μετασχηματιστης.


Οποτε, συνοψιζοντας... το μονο περιοριστικο ειναι o μετασχηματιστης (και οι πυκνωτες του τροφοδοτικου, αλλα αυτοι δεν παθαινουν τιποτα). Ειτε παιζουν στο full τα 2 μπροστα μονα τους, ειτε ολα μαζι στο full, 150W το καθενα θα παιζει (στο θεωρητικο παντα), απλα στη δευτερη περιπτωση θα καει ο μετασχηματιστης.

Η διαθεσιμη συνολικη ισχυς μοιραζεται ισοποσα σε ολα τα καναλια. Δεν θα παιξει καποιο πιο σιγα απο τα αλλα επειδη δεν περισσευει ρευμα...αλλα ολα θα παιξουν πιο χαμηλα.

Πρακτικα τωρα... αν το τροφοδοτικο και οι σταθεροποιητες του μπορουν να δουλεψουν στο οριο και μεχρι εκει... και να δινουν μεχρι 500...

τα 3 καναλια μαζι 150Wx3=450W, εντος προδιαγραφων τροφοδοτικου, ολα καλα...
τα 4 καναλια μαζι 150Wx4=600W, εκτος προδιαγραφων τροφοδοτικου, αρα παιζουν 500W/4 = 125W εκαστο ...κλπ...
 

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Τελικά, αν καταλαβαίνω καλά, το συμπέρασμα είναι ότι αν οδηγήσω ξεχωριστά τα μπροστινά με τελικό πράγματι θα έχω περισσότερη ισχύ για το κεντρικό. Ή, για να το θέσουμε πιο σωστά, αν οδηγήσω και τα 5 από τον πολυκάναλο θα έχουμε λιγότερη ισχύ απ' τις προδιαγραφές, ενώ αν οδηγήσω μόνο τα τρία θα έχουμε παρεχόμενη ισχύ πιο κοντά στις προδιαγραφές (άρα περισσότερη σε σχέση με την προηγούμενη περίπτωση). Σωστά;
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Στους περισσότερους πολυκάναλους τα δύο κύρια κανάλια είναι αναβαθμισμένα σε ποιότητα ήχου και ισχύ. Η τακτική αυτή ακολουθείται επειδή μέσα από αυτά τα κανάλια ακούμε και στερεοφωνικά και η ποιότητα είναι έντονα αντιληπτή.

Επίσης τα δύο αυτά κανάλια πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστούν όλες της χαμηλές συχνότητες όταν πιθανόν δεν διαθέτουμε sub, και έτσι ενισχύονται και σε ισχύ. (watt) Αλλά σε καμία περίπτωση αν οδηγήσεις τα κύρια ηχεία με εξωτερικό ενισχυτή τα watt θα μεταφερθούν στα υπόλοιπα ηχεία.

Επίσης εκτός από το χάσιμο της ομοιογένειας που θα παρατηρηθεί σε όλα τα κανάλια αν ο στερεοφωνικός είναι αρκετά καλύτερος στην απόδοση, χρειάζεται και προσοχή ώστε ο στερεοφωνικός να μπορεί να διαχειριστεί όλες της χαμηλές συχνότητες τον υπόλοιπων καναλιών αν δεν διαθέτουμε sub. Οπόταν η επιλογή ενός ποιοτικού και ισχυρού ενισχυτή απαραίτητη.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Τελικά, αν καταλαβαίνω καλά, το συμπέρασμα είναι ότι αν οδηγήσω ξεχωριστά τα μπροστινά με τελικό πράγματι θα έχω περισσότερη ισχύ για το κεντρικό. Ή, για να το θέσουμε πιο σωστά, αν οδηγήσω και τα 5 από τον πολυκάναλο θα έχουμε λιγότερη ισχύ απ' τις προδιαγραφές, ενώ αν οδηγήσω μόνο τα τρία θα έχουμε παρεχόμενη ισχύ πιο κοντά στις προδιαγραφές (άρα περισσότερη σε σχέση με την προηγούμενη περίπτωση). Σωστά;
Όπως λεει και ο Αντωνης η ισχυς δε θα μεταφερθει στα υπολοιπα καναλια.
Προσωπικα οσους AV ενισχυτες εχω δει σε επιπεδο σχεδιου κυκλωματων ολοι εχουν τα ιδια τελικα σταδια (ιδια τελικα και προενισχυτικα τρανσιστορ, ιδιες τασεις τροφοδοσιας, ιδια γραμμη τροφοδοσιας). Αν ηταν πιο προσεγμενα τα 2 μπροστα θα χρειαζοταν καλυτερο τμημα ή ξεχωριστο τμημα τροφοδοσιας τουλαχιστο.

Για τον ηχο της ταινιας τα watt είναι αρκετα, οποτε δεν θα εχεις προβλημα, αρκει τα ηχεια σου να μην είναι δυσκολα φορτια.

Ετσι κι αλλιως ΠΟΤΕ δεν μπορεις να βαλεις έναν ενισχυτη να παιζει στο οριο του, γιατι πρεπει να εχει και ένα περιθωριο σε watt για να μπορεσει να παιξει και τα δυναμικα περασματα του ηχου. Σκεψου μονο ότι αν η μουσικη εχει ένα περασμα +3dB, αυτό το +3 μεταφραζεται σε διπλασιασμο της ισχυος του ενισχυτη. Ενδιαφερον εχει να δεις μια μετρηση ενός επαγγελματικου ενισχυτη πχ 1000Watt σε φορτιο να παιζει μουσικη. Ενώ παιζει μουσικη με μια εξοδο 200-300Watt σε ένα δυναμικο περασμα της μουσικης βλεπεις τη βελονα να πηγαινει χαλαρα στα 600W. Ενώ μπορει να αποδωσει 1000W απαραμορφωτα στην εξοδο με σταθερο ημιτονικο σημα στην εισοδο (συχνοτητα) στη μουσικη ΔΕΝ μπορει να παιζει στο οριο του. Ακομα και στα 700W να παιζει, σε ένα δυναμικο περασμα +3dB θα χρειαστει να διπλασιασει την ισχυ του (1400) οποτε θα βγαλει παραμορφωση.
 

Μηνύματα
1.574
Reaction score
1
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΙΛΕ ΑΝΟΙΞΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΘΕΜΑ.ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ,ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ WATT?ΑΝ ΝΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΗΧΕΙΩΝ ΜΑΣ?ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΥΚΑΝΑΛΟΙ ΤΑ WATT TOY TΡOΦOΔOTIKOY TOYΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ.
 

Μηνύματα
1.479
Reaction score
106
εγω εχω μια αλλη απορια για τον cav εχει 2 ανεξαρτητα τροφοδοτικα σε δικαναλο θα χρησιμοποιει το καθενα για καθε καναλι?ειναι 2χ150 κυρια 3χ110 κεντρικο και περιφερειακα και 2χ160 για παθητικα subwoofer μηπως το δευτερο τροφοδοτικο ειναι για τα 2χ160?[/offtopic]
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ WATT?
αυτό που θέλεις μπορεί να γίνει (π.χ. αντικατάσταση των πυκνωτών τροφοδοσίας με μεγαλύτερους, αντικατάσταση των τρανζίστορ εξόδου, αλλάγή ολόκληρης της τροφοδοσίας κλπ κλπ) , αλλά δεν συνιστάται γενικώς σε άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία και γνώσεις ηλεκτρονικής...

Ο ενισχυτής σου έχει φτιαχτεί να λειτουργεί σωστά κάτω από κάποιες προδιαγραφες. Αν εσύ τις αλλάξεις δεν μπορεί να είναι άμεσα προβλέψιμη η συμπεριφορά του. Οι παρενέργειες μπορεί να ξεκινήσουν από απλό φύσημα μέχρι και στο να καεί ο ενισχυτής (αναλόγως φυσικά της επέμβασης που θα του κάνεις). Φυσικά από την στιγμή που θα έχεις επέμβει στην πλακέτα ξέχνα εγγυήσεις κλπ κλπ.

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τον ήχο του, αν πιάνει το χέρι σου και ξέρεις να χειρίζεσαι κολλητήρι, είναι να αντικαταστήσεις ορισμένα κρίσιμα εξαρτήματα (πυκνωτές τροφοδοσίας, αντιστάσεις πάνω στον δρόμο του σήματος κλπ κλπ) με άλλα καλύτερης ποιότητας αλλά με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Τη δουλεια που κανουν οι πυκνωτες την ξερουμε ολοι, οποτε η αντικατασταση τους με μεγαλυτερους θα βοηθησει λιγο την κατασταση, όχι στην παροχη περισσοτερων watt, αλλα στην παροχη των ιδιων watt για περισσοτερο χρονο (με την προυποθεση ότι θα μπορει ο μετασχηματιστης να δωσει ρευμα απαιτουμενο για να ξαναφορτισουν). Μπορει να προκαλεσει ομως και προβληματα. Το κάθε τροφοδοτικο είναι σχεδιασμενο προσεκτικα ώστε να δουλευουν όλα σωστα μεταξυ τους. Ακομα και η χωρητικοτητα των πυκνωτων είναι μελετημενη, επειδη τη στιγμη που αναβει ο ενισχυτης και φορτιζουν τραβανε πολύ ρευμα από το μετασχηματιστη και εκεινη τη στιγμη λειτουργουν λιγο σαν φορτιο. Το ρευμα που δινει ο μετασχηματιστης και το τροφοδοτικο (στους περισσοτερους ενισχυτες) ελεγχεται αν είναι μεσα στα ορια του, ώστε αν τα ξεπερασει επικινδυνα θα τεθει σε λειτουργια το κυκλωμα προστασιας. Αν λοιπον αλλαχτουν οι πυκνωτες με μεγαλυτερους θα τραβανε περισσοτερο ρευμα και θα θελουν και περισσοτερο χρονο ωσπου να φορτισουν, οποτε αναλογα με τις ανοχες και την ταχυτητα αντιδρασης της προστασιας μπορει να παρουσιαστουν προβληματα εναρξης. Το θεμα αυτό θα γινει πιο εντονο αν εκει που ειχαμε πχ 2 πυκνωτες, βαλουμε περισσοτερους, οποτε αυξανουμε τη συνολικη χωρητικοτητα από τη μια αλλα ταυτοχρονα μειωνουμε τη συνολικη αντισταση τους κατά τη φορτιση.

Το απαραιτητο σε μια αναβαθμιση για θεμα ισχυος τροφοδοτικου είναι η αλλαγη ή επανατυλιξη του μετασχηματιστη με καποιον που μπορει να δωσει περισσοτερα watt/amper, αφου από εκει ξεκινανε τα προβληματα.
Οσο για την αλλαγη των τελικων τρανσιστορ παλι τα ισχυροτερα για να αποδωσουν περισσοτερα watt θα χρειαστουν μεγαλυτερη ταση τροφοδοσιας και παροχη ρευματος, αφου τιποτα δεν μπορει να αποδωσει περισσοτερα από την παροχη του.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Ψαχνοντας ανακαλυψα το εξης... για τη μετρηση της καταναλωσης μιας συσκευης...

According to the IEC60065 standard, the power consumption is measured under normal operation which is according to clause 4.2 and 4.2.4 of EN60065:1998 specified as only 1/8 of the non-clipped output power.
Αρα για την καταναλωση, βαζουν τον ενισχυτη να παιζει στο 1/8 της μη παραμορφωμενης ισχυος του και μετρανε ποσο καιει.
 

Μηνύματα
402
Reaction score
2
Ένα ηχείο δεν καταλαβαίνει watt. Καταλαβαίνει ρεύμα, αυτό σημαίνει ότι ο ενισχυτής που καλείται να σηκώσει το βάρος 5 φορτίων (ηχείων) ξεκουράζει το τροφοδοτικό του με το βάρος 3 φορτίων (ηχείων) όταν προστεθεί ένας άλλος ενισχυτής.
Αυτό σημαίνει ότι το τροφοδοτικό λειτουργεί πιο άνετα και στις προδιαγραφές του, παράγοντας πιο εύκολα το ρεύμα που απαιτείτε στιγμιαία ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα ηχεία.
Οι σημερινοί ενισχυτές A/V δεν έχουν μεγαλύτερη ισχύ στα κυρίως κανάλια, υποτιμώντας το κεντρικό και πίσω. Σκεφθείτε ένα V12 κινητήρα, να ξεκινά βαρύς από αριστερά να γίνεται λεπτός στο κέντρο και να ξαναγίνεται βαρύς δεξιά.
Δεν χαλάει τη συνολική αίσθηση?
Στην εποχή του ProLogic υπήρχε αυτό το φαινόμενο, αλλά δεν υπήρχε και το συχνοτικό περιεχόμενο των σημερινών ταινιών στα περιφερειακά ηχεία.
Τα περιφερειακά κανάλια, τότε, συμπλήρωναν την αίσθηση του περιβάλλοντος ήχου στηριζόμενα σε ένα διφωνικό(μονοφωνικό σήμα, αναπαραγόμενο από 2 ηχεία) και όχι στερεοφωνικό σήμα, από τη στιγμή που όλο το σύστημα κινηματογράφου υποστηριζόταν από 4 κανάλια (το κλασικό τετρακάναλο σύστημα ήχου, στις αρχές δεκαετίας ’70).
 

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Παιδιά να ρωτήσω και κάτι άλλο αρκετά σχετικό με τα παραπάνω: έχουμε ένα πολυκάναλο 7.1 κι ένα τελικό ενισχυτή. Ας πούμε ότι "ματσάρουν" μια χαρά και σε κέρδος και σε watt και σε ομοιογένεια κτλ (πχ είναι της ίδιας εταιρίας, ίδια σειρά, σχεδιασμένα για τέτοιο συνδυασμό). Σ' ένα πολυκάναλο σύστημα 5.1 τι συμφέρει καλύτερα; Διενίσχυση των μπροστινών με τον τελικό να οδηγεί χαμηλές και τον πολυκάναλο μεσαίες/υψηλές ή οδήγηση των μπροστινών μόνο με τον τελικό; Στην πρώτη περίπτωση (θεωρητικά) θα έχουμε καλύτερη απόδοση (βέβαια με κάθε προσοχή να μην έχουμε διαφορετική ισχύ για τις υψηλές/χαμηλές, αλλά είπαμε μιλάμε για μοντέλα ίδιας εταιρίας/σειράς) αλλά ο ενισχυτής θα εξακολουθεί να οδηγεί 5 ηχεία (απ' τα δύο βέβαια μόνο τις μεσαίες/υψηλές). Στη δεύτερη θα έχουμε λιγότερη ενίσχυση στα μπροστινά, αλλά μεγαλύτερο "ξαλάφρωμα" του πολυκάναλου. Ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για ενισχυτή μεσαίας κατηγορίας τιμής (πχ. τον 2600) με αντίστοιχα μεσαίας κατηγορίας ηχείας, δαπέδου τα μπροστινά, αλλά όχι απολύτως δύσκολα. Φυσικά το καταλαβαίνω ότι μιλάμε με υποθέσεις εδώ και όλα εξαρτώνται απ' το setup και τι αρέσει και στον καθένα πιθανόν. Επίσης υποθέτω ότι η καλύτερη απάντηση είναι να τεστάρουμε και τα δυο setup και όποιο μάς ακούγεται καλύτερο. Παρόλαυτά, η γνώμη σας ποια είναι;
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Θα προτιμουσα τον τελικα να οδηγει τα μπροστα χωρις διενισχυση και τον AV τα υπολοιπα.
Το θεμα με τη διενισχυση θα ηταν καλο (θεωρητικα) αν μπορουσε ο ενισχυτης να φιλτραρει την εξοδο του και να στειλει μονο τις χαμηλες και οχι ολο το φασμα...
 

H

HomeCinema-Maniac

Guest
Σιγουρα το καλυτερο ειναι να τεσταρεις και τους 2 τροπους αλλα σιγουρα θα χρειαστεις περα απο το αυτι σου οσο και μυημενο και αν ειναι και μηχανημα να μετρησεις τον ηχο !!!
Θελει λιγο δουλεια...
Αν το κανεις ποτε θα ηταν καλο να μας πεις τα αποτελεσματα :p
 

Μηνύματα
1.768
Reaction score
2.803
Με βάση τις πιο σύγχρονες απόψεις που έχω διαβάσει στο avsite αρκετά από αυτά που αναφέρονται εδώ δεν ισχύουν. :geek:
Π.χ, στο post #5 υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες.
 
  • Haha
Reactions: PMC

Μηνύματα
27.245
Reaction score
25.228
Το ότι από αυτούς που έχουν γράψει στο αρχαίο αυτό νήμα , δεν γράφει κανείς πλέον εδώ δεν σου κάνει καμία εντύπωση?
Σχεδόν 14 χρόνια μετά απαντάς σε ένα νεκρό νήμα.
Είπαμε καλή η τυμβωρυχεία , αλλά μέχρι ενός σημείου. Το περισσότερο καταντά βαρετό . >:(o_O:p
 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.854
Reaction score
77.452
χωρίς να δω καν....λέω Αλφεε


ε ναι...ποιος άλλος θα μπορούσε :party: :lol:
Το ότι από αυτούς που έχουν γράψει στο αρχαίο αυτό νήμα , δεν γράφει κανείς πλέον εδώ δεν σου κάνει καμία εντύπωση?
Σχεδόν 14 χρόνια μετά απαντάς σε ένα νεκρό νήμα.
Είπαμε καλή η τυμβωρυχεία , αλλά μέχρι ενός σημείου. Το περισσότερο καταντά βαρετό . >:(o_O:p
άσε το παιδί να μάθει μωρέ...
μην του κόβεις τη γνώση :laugh:
 


Staff online

  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.594
Μηνύματα
2.867.143
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top