Πώς στήνουμε ένα dual-boot PC, με προεγκατεστημένα Windows 8.1, που θα δεχτεί Linux?

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλημέρα σε όλους,

Όπως είχα σημειώσει και σε αυτό μου το post, ο υπολογιστής που στήθηκε και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του, φόρεσε επιτέλους τα νεότερα Windows 8.1 64-bit και τώρα πρέπει να σουλουπωθεί και να μπουν όλα σε μια τάξη.

Στον υπολογιστή αυτόν, ο σκληρός δίσκος συστήματος είναι ένας Western Digital 500 GB της επαγγελματικής σειράς RE, το μοντέλο WD5003ABYZ.

Ο σκληρός του συστήματος έχει χωριστεί σε δυο κύρια partitions, ένα για τα Windows και ένα για το Linux. Το τελευταίο δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί (είναι unallocated δηλαδή) και έχει μέγεθος περίπου 150GB. Θεωρώ ότι σε αυτό θα περάσει το Linux.

Μιλώντας χθες με το Γιώργο, μου επέστησε την προσοχή να φροντίσω να μην υπάρξει πρόβλημα με τον Bootloader. Ψάχνοντας να δω περί τίνος πρόκειται, ανακάλυψα αυτό το άρθρο, παλιό μεν, αλλά άρθρο.

Και αναρωτιέμαι αν πράγματι τίθεται ζήτημα για το μπουτάρισμα του υπολογιστή. Στην απλοϊκή μου σκέψη είχα θεωρήσει ότι όταν ξεκινάει ο υπολογιστής, πριν μπει στο λειτουργικό, θα πρέπει κάπως να "ρωτάει" το χρήστη σε ποιό λειτουργικό θέλει να μπει: Windows ή Linux.

Μετά από όσα συζήτησα χθες και με όσα ψάχνω να βρω στο διαδίκτυο, βλέπω ότι ο Bootloader διαφέρει από το λειτουργικό των Windows στο λειτουργικό του Linux. Σήμερα, άνοιξα μια συζήτηση στο φόρουμ των Linux-άδων, όπου πήρα κάποιες χρήσιμες απαντήσεις. Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση ολόκληρη εδώ.

Από ότι λένε τα παιδιά εκεί, σε πρώτη φάση το θέμα φαίνεται να αντιμετωπίζεται με τον ενσωματωμένο Bootloader στο Linux, πλην όμως υπάρχουν ή πιθανόν να υπάρξουν κάποιες περιπλοκές:

- Η πρώτη περιπλοκή - γράφουν - έχει να κάνει με τον τρόπο που κλείνουν τα windows 8. Για να επιταχύνουν το ξύπνημα, δεν σβήνουν «κανονικά» αλλά μπαίνουν σε μια κατάσταση ύπνου. Αν όμως στο ενδιάμεσο κάνεις κάτι αναπάντεχο για αυτά, π.χ. τρέξεις πρώτα Linux, τότε τα Windows 8 ξυπνάνε στραβά. Σημειώνουν όμως ότι αυτό έχει να κάνει με το πώς κλείνουν τα Windows και όχι με τον bootloader.

- Η δεύτερη περιπλοκή έχει να κάνει με τον Bootloader τών Windows, ο οποίος δεν βλέπει το Linux. Ο Grub (ο Bootloader που εγκαθιστά το linux mint και σχεδόν όλες οι σύγχρονες διανομές) βλέπει όλα τα λειτουργικά και σού προσφέρει την επιλογή να ξεκινήσεις από οποιοδήποτε. Οπότε, καλό είναι ο χρήστης πρώτα να εγκαταστήσει τα Windows και μετά να εγκαταστήσει το Linux, γιατί έτσι θα εγκατασταθεί ο Grub κανονικά και θα υπάρχει η επιλογή να ξεκινάς οποιοδήποτε λειτουργικό όπως και θέλεις χωρίς να κάνεις τίποτα επιπλέον.

(Εγώ φυσικά, έχω ήδη εγκαταστήσει πρώτα τα Windows, άρα - σύμφωνα με τα γραπτά των παιδιών εκεί - δεν θα έχω πρόβλημα).

Με βάση λοιπόν, τα παραπάνω, τί παραπάνω πρέπει να προσέξω και να πράξω (αν φυσικά χρειάζεται όντως να προσέξω κάτι), ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο μπουτάρισμα και να επιλέγω εγώ ως χρήστης σε ποιό λειτουργικό θέλω να μπω κάθε φορά; Και κάνω αυτή την ερώτηση τώρα, πριν εγκαταστήσω το Linux, ώστε αν χρειάζεται να γίνει κάτι πριν, να το κάνω.

Ευχαριστώ.
-
 


Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Παναγιωτη, στο ubuntu.gr θα βρεις αρκετη βοηθεια, οπως κι εδω:
http://www.pcsteps.gr/20878-εγκατάσταση-ubuntu-μαζί-με-windows/
Σ' ευχαριστώ για την προτροπή και τη βοήθεια. Θα το ψάξω κι αυτό.

Γνωμη μου: ΜΗΝ κανεις αλλο παρτισιον για το λινουξ, εγκατεστησε το στο ιδιο με τα win!
Απορία Πρώτη: Γιατί όχι σε ξεχωριστό partition, αφού πρόκειται για διαφορετικό λειτουργικό?
Απορία Δεύτερη: Γίνεται να έχεις δυο λειτουργικά στο ίδιο partition? Και πώς θα λειτουργούν αυτά?
Απορία Τρίτη: Δεν θα υπάρξει "σύγκρουση" μεταξύ τους?

Edit: Είδα το link που μου έβαλες. Ενδιαφέρον φαίνεται, αλλά περίπλοκο λιγάκι. Δεν θα ήταν καλύτερα να τα έχω σε ξεχωριστό partition?
-
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.830
Reaction score
2.427
Α -Β) Δεν υπαρχει προβλημα, το δοκιμασα επανειλλημμενα
Γ) Η δημιουργια παρτισιον και κατατμησεων ειναι η καλυτερη μεν λυση μα οχι η απλουστερη. Ακολουθα τις οδηγιες του λινκ που σου εδωσα και θα εισαι ΟΚ.
Πιο πολλη βοηθεια εδω http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=25314#p268594, οπου εγγραφεσαι και ζητας (ΑΝ χρειασθει)...βοηθειαααα;)
 

Μηνύματα
19.317
Reaction score
13.527
Οι οδηγίες δεν βλέπω να λένε για εγκατάσταση του linux στο ίδιο partition με τα windows, αλλά η εγκατάσταση σε νέο partition στον ίδιο σκληρό δίσκο με τα windows, με συρρίκνωση του δικού τους partition. Αν υπάρχει άλλος δίσκος η γνώμη μου είναι να γίνει εκεί η εγκατάσταση, και να μην πειραχθεί ο δίσκος των windows.
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.830
Reaction score
2.427
Σωτο και στον ιδιο δισκο (χωρις παρτισιον δηλ) αν βαλεις τα δυο λειτουργικα, αλλα να υπαρχει και το grub στο linux, θα σου βγαινει επιλογη για λειτουργικο.
Αλλα βεβαια αν υπαρχει η δυνατοτητα δυο δισκων, καλυτερα ξεχωριστα (εγω πχ στον ssd = Win και στον απλο το Ubuntu, αλλα σπανια μπαινω πια με αυτο, εφυγαν οι...αποριες του πρωταρη;)))
 

Μηνύματα
19.317
Reaction score
13.527
Το ξέρω, το έχω κάνει αρκετές φορές [δεν είναι όμως στο ίδιο partition, είναι στο δικό του partition κάθε λειτουργικό. Υπάρχει όμως και δυνατότητα εγκατάστασης μέσα από τα windows, αλλά δεν είναι η καλυτερη επιλογή]. Απλά προτιμώ άλλο δίσκο, χώρια το ένα από το άλλο...
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.109
Reaction score
20.603
Το dual boot ήτο της μοδός παλιότερα, τότε που το hardware (κυρίως η RAM και οι δίσκοι) ήταν ακριβό. Σήμερα απλώς στήνεις ξεχωριστό μηχάνημα.
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Σας ευχαριστώ άπαντες γαι τις συμβουλές και απαντήσεις σας.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να εγκαταστήσω το δεύτερο λειτουργικό στον υπάρχοντα κενό χώρο του σκληρού δίσκου, βρέθηκα προ μιας δυσάρεστης έκπληξης.

Τη νεότερη διανομή Linux Cinnamon 17.1 (Rebecca) την είχα κατεβάσει από το επίσημο site του Linux (http://www.linuxmint.com/download.php) και από το link του Πολυτεχνείου και την είχα αποθηκεύσει αρχικά σε ένα DVD-R. Στη συνέχεια, πήγα στο BIOS της ως άνω μητρικής, όρισα σαν first boot device ένα Pioneer BD-R, το οποίο έβλεπε το BIOS με το όνομά του, απενεργοποίησα κάθε άλλη επιλογή μπουταρίσματος, έβαλα το δισκάκι μέσα και ξεκίνησα τον υπολογιστή, περιμένοντας ότι θα μπουτάρει κανονικά από το δισκάκι και θα αρχίσει η εγκατάσταση. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ο υπολογιστής αγνόησε τις επιλογές μου στο BIOS και μπουτάρισε κανονικά από τον σκληρό με τα Windows. Σκέφτηκα ότι ίσως φταίει το κάψιμο του αρχείου στο DVD-R. Γι αυτό, ξανακατέβασα πάλι το λειτουργικό και το αποθήκευσα σε ένα USB Stick, φορμαρισμένο κατά NTFS.

Αυτά, πριν μάθω ότι στα Windows 8/8.1, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να εκκινήσουν ταχύτερα, δεν ελευθερώνουν πλήρως το δίσκο κατά το shutdown τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα να καθίσταται αδύνατη η εγκατάσταση άλλου λειτουργικού. Στην πραγματικότητα δηλαδή δεν κάνουν κανονικό shutdown. Η επιλογή αυτή λέγεται "fast start up".

Για να απενεργοποιήσεις αυτήν την επιλογή θα πρέπει να πας μέσα από το control panel στα power options και να επιλέξεις την απενεργοποίηση (ξε-τικάρισμα) αυτής της επιλογής, που είναι προτεινόμενη. Αφού λοιπόν, το έμαθα κι αυτό, το έκανα.

Αυτή τη φορά, και αφού είχα μάθει τα παραπάνω σχετικά για τα 8άρια, ξεκίνησα το PC κανονικά, πήγα στο control panel και έκανα τις αλλαγές που έπρεπε (ήταν πράγματι "τικαρισμένο" το "fast start up"). Τις έσωσα και στην επενεκκίνηση ξαναμπήκα στο BIOS, επέλεξα να μπουτάρει από USB-HDD, στο οποίο είχα αποθηκεύσει τη δεύτερη κόπια του Linux, και ξεκίνησα το PC.

Ούτε αυτή τη φορά πέτυχε. Πάλι το PC αγνόησε την επιλογή μου για το μπουτάρισμα και μπήκε ξανά στα Windows.

Και αναρωτιέμαι τί είναι αυτό που μπορεί να φταίει. Μήπως το είδος του αρχείου .iso?

Μήπως το γεγονός ότι το USB Stick (Verbatim 64GB) είναι φορμαρισμένο κατά NTFS?

Μετά, είπα να ξαναδοκιμάσω να μπουτάρει μεν από το Pioneer BD-R, σκεφτόμενος ότι στις επιλογές μπουταρίματος, το BIOS της μητρικής έχει κάμποσες επιλογές (Floppy, LS120, Ηard Disk, CD-ROM, ZIP, USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, USB-HDD, Legacy LAN, το εγκατεστημένο PIONEER και Disabled), όχι όμως επιλέγοντας το Pioneer, αλλά το στάνταρντ CD-ROM. Όντως το επέλεξα από το BIOS, και αφού έσωσα την επιλογή (όπως άλλωστε κάθε φορά που άλλαζα επιλογή), το έβαλα να μπουτάρει από το - υποτιθέμενο - CD-ROM που θα ήταν το Pioneer στην πραγματικότητα.

Ούτε τώρα είχα επιτυχία. Και πραγματικά, το μυαλό μου αδυνατεί να καταλήξει στο τί μπορεί να φταίει, εκτός φυσικά αν κάτι δεν πάει καλά με τη μητρική, πράγμα απίθανο ή αν όντως κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που το υπάρχον λειτουργικό των Windows διαχειρίζεται την εκκίνηση του υπολογιστή.

Τέλος, για το είδος του αρχείου που έχω κατεβάσει και αποθηκεύσει για το Linux δεν είμαι σίγουρος.

Μπας και μπορεί κανένας να μου πει πού κάνω λάθος (αν κάνω);
-
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.830
Reaction score
2.427
Μαλλον φταιει το iso, το εχω παθει κι εγω! Πιθανως να ειναι και θεμα μητρικης. Κατεβασε το λινουξ απο το ubuntu.gr γραψε το iso και κανε το ιδιο.
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.830
Reaction score
2.427
Παναγιωτη στο αλλο ΄σαητ οπου εβαλες το ιδιο θεμα ειδα οτι γραφεις :"Χρησιμοποιώντας ένα γνωστό πρόγραμμα, το Ashampoo Burning Studio 12, στην επιλογή DATA.". Λαθος! Υπαρχει επιλογη " Εικονα δισκου - καψιμο εικονας"
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Παναγιωτη στο αλλο ΄σαητ οπου εβαλες το ιδιο θεμα ειδα οτι γραφεις :"Χρησιμοποιώντας ένα γνωστό πρόγραμμα, το Ashampoo Burning Studio 12, στην επιλογή DATA.". Λαθος! Υπαρχει επιλογη " Εικονα δισκου - καψιμο εικονας"
Μμμμ,... λες;

Αλλά, από την άλλη μεριά αυτό δεν εξηγεί τη συμπεριφορά του υπολογιστή να μπουτάρει με το "έτσι θέλω" από τον σκληρό με τα Windows, χωρίς να το έχω επιλέξει από τη μητρική.

Και ίσως δεν εξηγεί το γιατί να μην μπουτάρει από το USB Stick, όπου το αρχείο αποθηκεύτηκε αυτούσιο, όπως το κατέβασα.

Πάντως δεν μου είναι δύσκολο να κάψω ένα δισκάκι ακόμα, όπως το είπες, αφού έτσι κι αλλιώς το αρχείο το έχω κατεβασμένο στο στικάκι. Τί λες;
-
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.109
Reaction score
20.603
Μμμμ,... λες;

Αλλά, από την άλλη μεριά αυτό δεν εξηγεί τη συμπεριφορά του υπολογιστή να μπουτάρει με το "έτσι θέλω" από τον σκληρό με τα Windows, χωρίς να το έχω επιλέξει από τη μητρική.

Και ίσως δεν εξηγεί το γιατί να μην μπουτάρει από το USB Stick, όπου το αρχείο αποθηκεύτηκε αυτούσιο, όπως το κατέβασα.

Πάντως δεν μου είναι δύσκολο να κάψω ένα δισκάκι ακόμα, όπως το είπες, αφού έτσι κι αλλιώς το αρχείο το έχω κατεβασμένο στο στικάκι. Τί λες;
-
Δηλαδή για να καταλάβω, αντέγραψες ένα αρχείο iso σε CDR και σε στικάκι USB??
 
Last edited:


Μηνύματα
19.317
Reaction score
13.527
Σας ευχαριστώ άπαντες γαι τις συμβουλές και απαντήσεις σας.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να εγκαταστήσω το δεύτερο λειτουργικό στον υπάρχοντα κενό χώρο του σκληρού δίσκου, βρέθηκα προ μιας δυσάρεστης έκπληξης.

Τη νεότερη διανομή Linux Cinnamon 17.1 (Rebecca) την είχα κατεβάσει από το επίσημο site του Linux (http://www.linuxmint.com/download.php) και από το link του Πολυτεχνείου και την είχα αποθηκεύσει αρχικά σε ένα DVD-R. Στη συνέχεια, πήγα στο BIOS της ως άνω μητρικής, όρισα σαν first boot device ένα Pioneer BD-R, το οποίο έβλεπε το BIOS με το όνομά του, απενεργοποίησα κάθε άλλη επιλογή μπουταρίσματος, έβαλα το δισκάκι μέσα και ξεκίνησα τον υπολογιστή, περιμένοντας ότι θα μπουτάρει κανονικά από το δισκάκι και θα αρχίσει η εγκατάσταση. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ο υπολογιστής αγνόησε τις επιλογές μου στο BIOS και μπουτάρισε κανονικά από τον σκληρό με τα Windows. Σκέφτηκα ότι ίσως φταίει το κάψιμο του αρχείου στο DVD-R. Γι αυτό, ξανακατέβασα πάλι το λειτουργικό και το αποθήκευσα σε ένα USB Stick, φορμαρισμένο κατά NTFS.

Αυτά, πριν μάθω ότι στα Windows 8/8.1, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να εκκινήσουν ταχύτερα, δεν ελευθερώνουν πλήρως το δίσκο κατά το shutdown τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα να καθίσταται αδύνατη η εγκατάσταση άλλου λειτουργικού. Στην πραγματικότητα δηλαδή δεν κάνουν κανονικό shutdown. Η επιλογή αυτή λέγεται "fast start up".

Για να απενεργοποιήσεις αυτήν την επιλογή θα πρέπει να πας μέσα από το control panel στα power options και να επιλέξεις την απενεργοποίηση (ξε-τικάρισμα) αυτής της επιλογής, που είναι προτεινόμενη. Αφού λοιπόν, το έμαθα κι αυτό, το έκανα.

Αυτή τη φορά, και αφού είχα μάθει τα παραπάνω σχετικά για τα 8άρια, ξεκίνησα το PC κανονικά, πήγα στο control panel και έκανα τις αλλαγές που έπρεπε (ήταν πράγματι "τικαρισμένο" το "fast start up"). Τις έσωσα και στην επενεκκίνηση ξαναμπήκα στο BIOS, επέλεξα να μπουτάρει από USB-HDD, στο οποίο είχα αποθηκεύσει τη δεύτερη κόπια του Linux, και ξεκίνησα το PC.

Ούτε αυτή τη φορά πέτυχε. Πάλι το PC αγνόησε την επιλογή μου για το μπουτάρισμα και μπήκε ξανά στα Windows.

Και αναρωτιέμαι τί είναι αυτό που μπορεί να φταίει. Μήπως το είδος του αρχείου .iso?

Μήπως το γεγονός ότι το USB Stick (Verbatim 64GB) είναι φορμαρισμένο κατά NTFS?

Μετά, είπα να ξαναδοκιμάσω να μπουτάρει μεν από το Pioneer BD-R, σκεφτόμενος ότι στις επιλογές μπουταρίματος, το BIOS της μητρικής έχει κάμποσες επιλογές (Floppy, LS120, Ηard Disk, CD-ROM, ZIP, USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, USB-HDD, Legacy LAN, το εγκατεστημένο PIONEER και Disabled), όχι όμως επιλέγοντας το Pioneer, αλλά το στάνταρντ CD-ROM. Όντως το επέλεξα από το BIOS, και αφού έσωσα την επιλογή (όπως άλλωστε κάθε φορά που άλλαζα επιλογή), το έβαλα να μπουτάρει από το - υποτιθέμενο - CD-ROM που θα ήταν το Pioneer στην πραγματικότητα.

Ούτε τώρα είχα επιτυχία. Και πραγματικά, το μυαλό μου αδυνατεί να καταλήξει στο τί μπορεί να φταίει, εκτός φυσικά αν κάτι δεν πάει καλά με τη μητρική, πράγμα απίθανο ή αν όντως κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που το υπάρχον λειτουργικό των Windows διαχειρίζεται την εκκίνηση του υπολογιστή.

Τέλος, για το είδος του αρχείου που έχω κατεβάσει και αποθηκεύσει για το Linux δεν είμαι σίγουρος.

Μπας και μπορεί κανένας να μου πει πού κάνω λάθος (αν κάνω);
-
Το iso το έχεις γράψει δηλαδή στο δισκάκι, ως αρχείο με κατάληξη .iso και μπορείς να το δεις μέσα? Αυτό δεν είναι σωστό, το iso είναι μία 'εικόνα' του τελικού cd ή dvd, και θα πρέπει να γραφεί ως τέτοια, η πιθανή επιλογή ανάλογα με το πρόγραμμα είναι burn image, burn disc image, ή κάτι παρόμοιο. Επίσης υπάρχει ειδικός τρόπος αντιγραφής του iso σε στικάκι usb, ώστε να είναι bootable, με ένα πρόγραμμα όπως αυτό

http://unetbootin.sourceforge.net/

ή αυτό

http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-windows
 


Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Λοιπόν, φίλοι μου, η εγχείρηση πέτυχε και ο ασθενής.....επέζησε!

Το περιβάλλον του νέου Cinnamon Rebecca (17.1) είναι πανέμορφο, αλλά θέλει πολλή δουλειά για να το μάθεις.

Τελικά, βρήκα δουλειά για τις διακοπές!
:beach:

Υ.Γ.:
Σας ευχαριστώ άπαντες για τη βοήθεια. Ήταν πολύτιμη!
 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • n_olympios
    Μαντιναδόρος!
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.599
Μηνύματα
2.867.373
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top