Ρύθμιση ύψους βραχίονα σε Technicks sl1200 mk2

Reaction score
11
Είμαι κατοχος ενός mk2.Αφού το ξέθαψα και του έκανα ενα καλό restoration,άρχισα τις ρυθμίσεις.κανούργια κεφαλοβελόνα(shure m92),ρύθμιση βάρους ανάγνωσης,antiskating,γωνία ανάγνωσης με προτρακτορα κτλπ.
Το προβλημα είναι οτι οσο και αν διαβασα στα sites δεν κατάλαβα πως να ρυθμίσω το ύψος του βραχίονα και αν απο εκει ρυθμίζεται το stylus rake τελικά.η χρήση που κανω στο πικαπ είναι καθαρά ακουστική και καθόλου επαγγελματική(dj),γι'αυτό και εκανα ολα αυτα για καλυτερο ηχητικο αποτελεσμα. ειμαι καινούργιος στο site ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Reaction score
169
Απάντηση: Ρύθμιση ύψους βραχίονα σε Technicks sl1200 mk2

Η βάση του βραχίωνα έχει περιμετρικά ένα τεράστιο δαχτυλίδι από το οποίο ρυθμίζεις το VTA. Για να το κάνεις, πρέπει να λύσεις και το διακοπτάκι κλειδώματος.
Αν το είχες πολύ καιρό αχρησιμοποίητο, είναι πολύ πιθανόν να έχει κολλήσει από την οξείδωση του μπρούντζινου δαχτυλιδιού εσωτερικά, οπότε και θα χρειαστεί συντήρηση με ξεκόλλημα και νέο λάδωμα.

Reaction score
11

ναι ξερω τον τροπο και το δαχτυλίδι(ευτυχως δεν εχει κολλησει στο δικο μου.ουτε και το διακοπτακι lock.)αλλα ρωταω ουσιαστικά με ποιά κριτηρια θα δώσω ύψος στο βραχιονα και πόσο?δηλαδή η γκρί βαση του βραχίονα τηα ειναι παραλληλα με την επιφανεια του δισκου ή πιο κατω ή πιο πανώ.?

Reaction score
2.248

Καλησπέρα
Μία κοινή μέθοδος είναι αυτή που παραλληλισμού.
Θα βάλεις ένα ίσιο δίσκο στο πλατό (δεν θα γυρνά στο πλατό)
θα βάλεις το antiskating στο μηδέν
Θα ακουμπήσεις την βελόνα στο δίσκο (με το επιθυμητό βάρος ανάγνωσης)
Θα ρυθμίσεις το ύψος του βραχίονα ώστε από πλάγια να τον βλέπεις έτσι

Θα ελέγξεις έτσι

Και εάν έχεις μεγενθυτικό φακό ακόμα καλύτερα έτσι (δες την ακίδα να έχει κλίση)

Μία σωστή κατασκευαστικά κεφαλή με καλή ανάρτηση και σωστό βάρος ανάγνωσης θα έχει την σωστή VTA εάν παραλληλίσεις τον βραχίονα.

Υπάρχει και ο ακουστικός τρόπος αλλά θέλει λίγη εμπειρία αυτό.

Reaction score
11

δηλαδή δεν ειναι και τοσο τραγικό ε?

Reaction score
2.248

Τραγικό είναι να βάζουμε λάθος VTA για να διορθώσουμε άλλα λάθη.

Reaction score
11

δηλαδη βαζοντας εντελως παραλληκα βινιλιο και βραχίονα εχουμε την σωστη VTA.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.100

δηλαδη βαζοντας εντελως παραλληκα βινιλιο και βραχίονα εχουμε την σωστη VTA.
... μόνον εάν το βάρος ανάγνωσης είναι σωστό, και η κεφαλή είναι συμβατή ως προς το ύψος της, που γενικά είναι. Το δαχτυλίδι ρύθμισης του ύψους του βραχίονα στο SL1200 είναι απλώς μια γκατζετάδικη, άχρηστη δυνατότητα, αφού μεταβάλλει το ύψος του βραχίονα μόνον κατά μερικά χιλιοστά, διότι...

Reaction score
11

δηλαδη με σωστο βαρος αναγνωσης η ακίδα ειναι ρυθμισμένη ετοιμη απο το εργοστασιο που την παραγει?μιλαω σωστα?

Reaction score
11

εχω διαβασει ολα αυτα που εχεις ποσταρει πριν ανοιξω το θεμα και ειλικρινα εμαθα πολλα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.100

δηλαδη με σωστο βαρος αναγνωσης η ακίδα ειναι ρυθμισμένη ετοιμη απο το εργοστασιο που την παραγει?μιλαω σωστα?
Ναι.

Reaction score
11

να φανταστω οτι εχεις mk2?
κι αν ναι σε τι υψος τον εχεις ρυθμισει εσυ και με τι βελονα/κεφαλή.?

Reaction score
169

Yπάρχει και ο πρακτικός κανόνας με το αυτί. Όσο πιο ψηλά είναι ο βραχίονας τόσο εντονότερα είναι τα υψηλά και πιο σφιχτό το μπάσο. Αν νιώθεις ότι παραμορφώνουν τα ψηλά ή έχεις αδύναμο μπάσο τον ανέβασες πολύ.
Φυσικά αυτό μπαίνει στο θέμα που ανέφερε πιο πάνω ο geovaz ότι μπορεί να φταίει κάτι άλλο και να προσπαθείς να το διορθώσεις απ το VTA

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.100

να φανταστω οτι εχεις mk2?
κι αν ναι σε τι υψος τον εχεις ρυθμισει εσυ και με τι βελονα/κεφαλή.?
Όχι, έχω πικάπ με ανάρτηση. Έχω δουλέψει στο παρελθόν με Technics, σε εφαρμογή που δεν χρειαζόταν να δίνω σημασία στο stylus rake. Είχαμε τους βραχίονες σε μια μέση θέση, κι αυτό ήταν όλο...

Reaction score
2.248

Υπάρχει και test record για την ρύθμιση της VTA με τόνους στα 60ΗΖ και 4ΚΗΖ, αλλά θέλει μία μικρή εμπειρία και γερό στομάχι ,ιδικά όταν δεις ότι το αυτί (όταν θα ακούσεις μουσική μετά) ή το μάτι (παραλληλισμός βραχίονα) δεν συμβαδίζει με το ορθό του test record.

http://www.3345rpm.gr/gr/diskoi-cds...lp-diskos-vinyliou-gia-dokimes-pikap-hxou.asp

Reaction score
1.685

Η παραλληλια ειναι το πρωτο τυπικο σταδιο και συνιστα στην κατα ψυχολογια οτι το αποτελεσμα της ρυθμισης ειναι σωστο.

Στην πραξη ομως ειναι μονο μια καλη αρχη, ωστε σ αυτη την βαση να συνεχισουμε τους πειραματισμους μας για να πετυχουμε το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα.

Παντα, μα παντα μια αποκλιση του οριζοντιου θα κριθει απαραιτητη, μικρη η μεγαλη.

Οι διαφορες σε ενα καλοστημενο πλατω ειναι πραγματικα ακουστες σε βαθμο που τουλαχιστον εγω τον θεωρω σημαντικοτατο.

Reaction score
11

δηλαδή geovaz είναι καλό να αγορασω έναν test record ή να δανειστώ κανέναν απο κανα φίλο.
κι αν τον εχω στα χέρια μου πως τον χρησιμοποιώ?εχει οδηγίες? τι κανω με τους τόνους 60ΗΖ και 4ΚΗΖ? οπως καταλαβαίνεις δεν εχω ξαναπιασει τετοιον δίσκο.οποιος εχει ξανασχοληθεί με ρυθμιση της VTA ή stylus rake οπως λεγεται με αυτον τον τροπο ας μας δωσει τα φώτα του.

Reaction score
2.248

δηλαδή geovaz είναι καλό να αγορασω έναν test record ή να δανειστώ κανέναν απο κανα φίλο.
κι αν τον εχω στα χέρια μου πως τον χρησιμοποιώ?εχει οδηγίες? τι κανω με τους τόνους 60ΗΖ και 4ΚΗΖ? οπως καταλαβαίνεις δεν εχω ξαναπιασει τετοιον δίσκο.οποιος εχει ξανασχοληθεί με ρυθμιση της VTA ή stylus rake οπως λεγεται με αυτον τον τροπο ας μας δωσει τα φώτα του.
Εχει οδηγίες.
Εχει ένα τρακ στα 60HZ και ένα άλλο στα 4ΚΗΖ που παίζοντάς τα μπορείς (σε ένα κατά τα άλλα καλοστημένο πλατό) να ακούσεις τις παραμορφώσεις σε αυτούς τους τόνους για να ορίσεις την VTA.
Εάν δεν είναι καλοστημένο (όπως λέει ο K.Παππάς) δεν θα ξέρεις εάν οι παραμορφώσεις αυτές είναι λόγο γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης ή λόγο αζιμουθίου ή λόγο λάθους εφαρμογής αντιολίσθησης ή λάθος εφαρμογής βάρους ανάγνωσης κτλ κτλ με αποτέλεσμα να κάνεις λάθος.

Το παράδειγμα είναι αυτό.
Εχεις ένα αυτοκίνητο με λάθος ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση με φθαρμένο το ένα ελαστικό, με φρένα που δεν έχουν ίση κατανομή πίεσης και κακοφορτωμένο. Πατάς φρένο πανικού και σρίβοντας το τιμόνι καταφέρνεις να πας ευθεία.
Η τελική ρύθμιση που κάνεις στο τιμόνι σου θα σε πάει μεν ευθεία αλλά δεν θα διορθώσει τα επιμέρους λάθη ρυθμίσεων.

Οι ρυθμίσεις με τα test records έχουν αυτόν τον κίνδυνο όταν τα χρησιμοποιούμε σαν allingment tools. Η αναφορά μου στο test record για την VTA έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα.
Η μέθοδος του παραλληλισμού είναι η καλύτερη και εάν και εφόσον οι επιμέρους ρυθμίσεις είναι σωστές τότε το test record θα στο βεβαιώσει.

Εάν δεν στο βεβαιώσει τότε πρέπει να ψάξεις για τυχόν άλλα σφάλματα ρυθμίσεων και όχι να διορθώσεις με μία ακόμα λάθος ρύθμιση.

Reaction score
2.248

Την ρύθμιση της VTA με βάση το ακουστό αποτέλεσμα προσωπικά την απορρίπτω για νέους χρήστες γιατί αυτό το αποτέλεσμα έρχεται μέσα και από την ηλεκτρική φόρτωση της κεφαλής και τα καλώδια και την αποέμφαση και την ενίσχυση και μέσω ηχείων.
Ιδικά όταν μιλάμε για VTA (τονικότητα γενικά) είναι σαν να τιουνάρεις την ανάγνωση του βυνιλίου με βάση το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Βασικά όλες της ρυθμίσεις ανάγνωσης του βινυλίου με βάση το ακουστικό αποτέλεσμα τις θεωρώ εσφαλμένες. Η ανάγνωση του βινυλίου είναι μία και μοναδική και η ακίδα μας θέλει:
- 1 ιδανικό βάρος ανάγνωσης εντός κλίμακας (VTF)
- SRA VTA 20
- 0 azimuth (κλίση)
- 2 σημεία μηδενισμού

Προσωπικά καμία από αυτές τις ρυθμίσεις δεν θα τις έκανα με βάση το ακουστικό αποτέλεσμα.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.985
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas