ΣΤΡΩΝΟΥΝ τα καλωδια ; π.χ. των ηχειων ;

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Ο Τιτλος του θεματος που διορθωθηκε ωστε να ανταποκρινεται στις 3 πρωτες σελιδες ηταν :

Τα γουρουνακια του Αντωνη και η μαυρη κουκουλα του Ντοχερτη . Μπραβο σας !

και επανηλθε ο πρωτος : ΣΤΡΩΝΟΥΝ τα καλωδια ; π.χ. των ηχειων ;

RDoherty said:
Πιστεύεις ότι αυτό έχει σημασία όταν έχεις να κάνεις με εναλλασσόμενο σήμα?
Ενας σαφης υπανιγμος οτι τα καλωδια δεν στρωνουν και δεν αποκτουν κατευθυντικοτητα .

Τεχνικως φανταζει σωστο . Πρακτικως υπαρχει μεταφορα ενεργειας απο τον ενισχυτη στο ηχειο οπου οπου και καταναλωνεται . Αυτη η ενεργεια προφανως δεν επιστρεφει στον ενισχυτη . Ετσι ;

Γραψτε παρακαλω τις αποψεις σας και κυριως τις εμπειριες σας ( αν δοκιμασε κανεις αντιστροφη σε Interconnects και speaker cables .

Reaction score
298
Re: ΣΤΡΩΝΟΥΝ τα καλωδια ; π.χ. των ηχειων ;

Θα πρότεινα Δρομοκαΐτειο, αλλά εκεί τους τις έχουν τις θέσεις. Ρεζερβέ.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896

Ακόμη επιδέσμους έχω από εδώ πάντως. :lol: :lol:
Ρίξτε μια ματιά... :wink:

Reaction score
298

Η τακτική του LUXMAN κάνει μπαμ. Ξανανοίγει ένα θέμα που είχε συζητηθεί ad nauseam (11 σελίδες) πριν 6 μήνες, για να ειπωθούν ξανά τα ίδια πράγματα, να ανακύψουν ξανά οι ίδιες διαφωνίες, να προσφερθεί ξανά να δώσει καλώδια προς δοκιμήν - και να κάνει τζίρο. Φαίνεται ότι κάθε εξάμηνο του λήγουν γραμμάτια.

Reaction score
2

οτι δεν ειχε δει το θεμα μηπως?? :shock:

Reaction score
2

παλι τα αυτονοητα θα συζητησουμε??

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.540

Δηλαδή, ποιο είναι το αυτονόητο· ότι τα καλώδια στρώνουν, ή ότι δεν στρώνουν;

Ααααχχχ, και τρίτος σφάχτης!!!!

ΚΟΥΚΟΥΡΑ - ΚΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ

Reaction score
3.910

RDoherty said:
Η τακτική του LUXMAN κάνει μπαμ. Ξανανοίγει ένα θέμα που είχε συζητηθεί ad nauseam (11 σελίδες) πριν 6 μήνες, για να ειπωθούν ξανά τα ίδια πράγματα, να ανακύψουν ξανά οι ίδιες διαφωνίες, να προσφερθεί ξανά να δώσει καλώδια προς δοκιμήν - και να κάνει τζίρο. Φαίνεται ότι κάθε εξάμηνο του λήγουν γραμμάτια.
Ποτέ δεν είχαμε τέτοιου είδους μηνύματα στις κατηγορίες Audio & Hi-End .
Τα καλώδια με την πάροδο του χρόνου αξειδώνονται.
Τα μυαλά σκουριάζουν ή αρρωσταίνουν κι ας είναι γεμάτα γνώση.

Ο νοών νοήτω

Reaction score
1

Νομίζω ότι το ζήτημα της κατευθυντικότητας των καλωδίων έχει ελαφρώς παρανοηθεί. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι αυτό έχει να κάνει με την κίνηση των ηλεκτρονίων. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ πιο βατή.

Για να είναι κατευθυντικό ένα καλώδιο πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Το καλώδιο θα πρέπει να είναι θωρακισμένο.
Αυτό σημαίνει ότι έχει δύο ή τρεις ανεξάρτητους αγωγούς ανά σημείο σύνδεσης ανάλογα με τη σχεδίαση (coaxial / twisted pair)

2. Το καλώδιο θα πρέπει να είναι τερματισμένο.
Δεν νοείται κατευθυντικότητα σε ατερμάτιστο καλώδιο. Παρόλα αυτά, βλέπει κανείς σε κουλούρες μονών αγωγών, βελάκια. Αυτό - εν πρώτοις - φαίνεται γελοίο. Όμως η χρήση τους δεν αφορά την κατευθυντικότητα. Απλά, είναι μια ένδειξη που βοηθά τη μνήμη. Σε περίπτωση αποσύνδεσης του καλωδίου, συνιστάται (από τον κατασκευαστή) η επανασύνδεσή του κατά την ίδια φορά. Άρα, έχει να κάνει με το στρώσιμο, πράγμα στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω.

3. Ο κατασκευαστής θα πρέπει να έχει επιλέξει τη κατευθυντικότητα.
Αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το γεγονός ότι η θωράκιση είναι κολλημένη στη μια άκρη του καλωδίου στο rca ή μπανάνα, όπως και ο κύριος αγωγός. Η σχετική θεωρία αναφέρει πως τυχόν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές που θα είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση θορύβου, με αυτή τη διάταξη αναστέλλονται. Συνεπώς, η κατευθυντικότητα έχει να κάνει με την απόρριψη θορύβου και όχι με την ποιότητα του μεταφερόμενου σήματος

Όσον δε αφορά στο στρώσιμο (παράγραφος 2), αυτό έχει να κάνει με την ελαστικότητα (και τη χημική αστάθεια) που χαρακτηρίζει το χαλκό υψηλής καθαρότητας. Οι δυνάμεις που ασκούνται στα μόρια κατά τη μεταφορά του σήματος, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεταβολή της συνοχής τους και τη δημιουργία φοράς.

Αυτά, για αποφυγή παρεξηγήσεων, σύμφωνα με τους κατασκευαστές. Οι προσωπική μου ενασχόληση με τη μουσική είναι απλούστατη.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.540

zoglair said:
1. Το καλώδιο θα πρέπει να είναι θωρακισμένο.
Αυτό σημαίνει ότι έχει δύο ή τρεις ανεξάρτητους αγωγούς ανά σημείο σύνδεσης ανάλογα με τη σχεδίαση (coaxial / twisted pair)
Δε με λε' ρε παιδάκι 'μ, έχεις δει εσύ καλώδιο twisted pair με τρεις αγωγούς; Τελικά μιλάς για συνεστραμμένο ζεύγος, ή για συνεστραμμένο... τρίο; Να ξεχάσουμε τα Αγγλικά που ξέρουμε, να ξεχάσουμε και τα Ελληνικά που ξέρουμε, και να δεχόμαστε ό,τι σας μοστράρουν οι πωλητές καλωδίων; Είμαστε σοβαροί;

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.540

zoglair said:
2. Το καλώδιο θα πρέπει να είναι τερματισμένο.
Δεν νοείται κατευθυντικότητα σε ατερμάτιστο καλώδιο. Παρόλα αυτά, βλέπει κανείς σε κουλούρες μονών αγωγών, βελάκια. Αυτό - εν πρώτοις - φαίνεται γελοίο. Όμως η χρήση τους δεν αφορά την κατευθυντικότητα. Απλά, είναι μια ένδειξη που βοηθά τη μνήμη. Σε περίπτωση αποσύνδεσης του καλωδίου, συνιστάται (από τον κατασκευαστή) η επανασύνδεσή του κατά την ίδια φορά. Άρα, έχει να κάνει με το στρώσιμο, πράγμα στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω.
Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις με απλά Ελληνικά, (και όχι τα Ελληνικά που μιλάνε στο Δρομοκαΐτειο - ρε συ Reginald, έτσι δεν γράφεται;), με ποιόν ακριβώς τρόπο τα βύσματα εισάγουν κατευθυντικότητα; Δηλαδή, εάν κάποιος δεν χρησιμοποιήσει βύσματα, αλλά σφίξει γυμνά καλώδια στους σφικτήρες του ενισχυτή και του ηχείου, έχει καλώδια μη κατευθυντικά, ενώ εάν βάλει βύσματα, τα καλώδιά του έγιναν κατευθυντικά; Γνωρίζει άραγε κάποιος πωλητής καλωδίων, τί περνάει μέσα από ένα interconnect καλώδιο, ή ένα καλώδιο ηχείων, ή ένα UTP καλώδιο δικτύου;

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.540

zoglair said:
3. Ο κατασκευαστής θα πρέπει να έχει επιλέξει τη κατευθυντικότητα.
Αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το γεγονός ότι η θωράκιση είναι κολλημένη στη μια άκρη του καλωδίου στο rca ή μπανάνα, όπως και ο κύριος αγωγός. Η σχετική θεωρία αναφέρει πως τυχόν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές που θα είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση θορύβου, με αυτή τη διάταξη αναστέλλονται. Συνεπώς, η κατευθυντικότητα έχει να κάνει με την απόρριψη θορύβου και όχι με την ποιότητα του μεταφερόμενου σήματος
Βρε καρντάση μ', πού ξέρει ο κατασκευαστής του καλωδίου, ποιά από τις συσκευές μου είναι γειωμένη; Εγώ μπορεί να κάνω κέφι να γειώσω τον προενισχυτή μου, και η ξαδέρφη μου μπορεί να έχει γειωμένο τον τελικό, ενώ ο γείτονάς μου μπορεί να μην έχει γειωμένο τίποτα, και όλα να παίζουν μια χαρά. Θα βάλουμε τον κατασκευαστή του καλωδίου κολαούζο στο σύστημά μας, και θα μας πει αυτός, εάν, τί και πού θα το γειώσουμε; Ρε πάτε καλά, ή να φωνάξω τον Κουκουράκη;

Reaction score
1

Κώστα, αδυνατώ να κατανοήσω τα βέλη σου, δεδομένης της τελευταίας παραγράφου του μηνύματός μου.

Εν πάσει περιπτώσει, ένα twisted pair μπορεί να είναι και θωρακισμένο (λέγεται STP, Shielded Twisted Pair). Που το περίεργο; Στα καλώδια δικτύων έχουμε 4 twisted pairs + θωράκιση + γείωση. Ο κάθε κατασκευαστής φτιάχνει ότι θέλει.

Όσο για τη κατευθυντικότητα, νομίζω ότι το εξήγησα επαρκώς. Η θωράκιση είναι κολλημένη στο βύσμα τους ενός άκρου, ενώ στην άλλη άκρη είναι στον αέρα.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896

zoglair ο Κώστας δεν ξέρει από τόξα. Το πολύ πολύ για κανα τάβλι τον κόβω.
Κουβέντα κάνουμε, χαλλλαρά... :wink:

Reaction score
1

Νικόλα, κανένα πρόβλημα. Τον Κώστα τον παρακολουθώ από παλιά, και μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής.

Το πρόβλημα με μένα είναι ότι απεχθάνομαι τα emoticons... Προσπαθώ να χρωματίσω τα γραπτά μου, χωρίς - απ' ότι φαίνεται - επιτυχία.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.540

zoglair said:
Κώστα, αδυνατώ να κατανοήσω τα βέλη σου, δεδομένης της τελευταίας παραγράφου του μηνύματός μου.

Εν πάσει περιπτώσει, ένα twisted pair μπορεί να είναι και θωρακισμένο (λέγεται STP, Shielded Twisted Pair). Που το περίεργο; Στα καλώδια δικτύων έχουμε 4 twisted pairs + θωράκιση + γείωση. Ο κάθε κατασκευαστής φτιάχνει ότι θέλει.

Όσο για τη κατευθυντικότητα, νομίζω ότι το εξήγησα επαρκώς. Η θωράκιση είναι κολλημένη στο βύσμα τους ενός άκρου, ενώ στην άλλη άκρη είναι στον αέρα.
Και νομίζεις πως, στις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται αυτά τα καλώδια, έχει σημασία πού θα τοποθετηθεί το άκρο που φέρει κολλημένη τη θωράκιση; Αμ, δεν είναι έτσι...

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.161
Members
38.663
Νεότερο μέλος
kyrios_nikos