Σε αναζήτηση λογισμικού room correction

Μηνύματα
16
Reaction score
19
Καλησπέρα σε όλους!

Έχω στο γραφείο ένα ζευγάρι ενεργά ηχεία (τα Adam T5V) με τις επιτραπέζιες βάσεις τους για το απαραίτητο decoupling και συνδεδεμένα σε ένα dac για να ακούω μουσική από τον υπολογιστή είτε από streaming πλατφόρμες είτε από τη συλλογή των cd μου σε flac. Το αποτέλεσμα είναι σχετικά ικανοποιητικό (όσο μπορεί να είναι δεδομένης της απουσίας subwoofer) αλλά τελευταία διαβάζοντας σχόλια και σχετικά θρεντ είτε εδώ είτε σε αντίστοιχες σελίδες του εξωτερικού, αρχίζομαι και σκέφτομαι την εφαρμογή κάποιου είδους DSP που θα διορθώνει στο μέτρο του δυνατού την βλαβερή επίδραση του χώρου (γύρω στα 15 τ.μ.) στον ήχο. Π.χ. σε αντρικές φωνές και ανάλογα την ηχογράφηση, παρατηρώ ότι στα low mids κάτι δεν ακούγεται καλά, ίσως λόγω των ανακλάσεων από την επιφάνεια του γραφείου. Τα ηχεία τα έχω σχεδόν κολλητά στον τοίχο με copopren acoustic από πίσω ελπίζοντας να αποφύγω οπιαδήποτε ακύρωση στις χαμηλές στην θέση ακρόασης. Φυσικά, ελλείψει μετρήσεων όλα αυτά είναι ασκήσεις στα τυφλά και με το αποτέλεσμα πριν και μετά να είναι στα όρια του placebo.

Αρχικά προσανατολιζόμουν στην αγορά ενός UMIK μικροφώνου και να αρχίσω να παίζω με το REW που είναι δωρεάν αλλά η εφαρμογή των φίλτρων ακριβώς επειδή είναι "χειροκίνητη" στο εν λόγω λογισμικό φοβάμαι ότι θα με χαώσει με αποτέλεσμα ή να τα κάνω λάθος ή να τα παρατήσω όπως είναι. Μοιραία το μάτι μου έπεσε σε πακέτα διορθώσεων τύπου Dirac Live, Sonarworks Reference, Arc System 3 κ.λπ. που ως έναν βαθμό απλοποιούν/αυτοματοποιούν την όλη διαδικασία. Και ρωτώ: έχει νόημα να δώσει κανείς 200-300 ευρώ που κοστίζουν τα εν λόγω προκειμένου να αποφύγει τη μανούρα του REW ή θα είναι σπατάλη χρημάτων τα οποία δεν περισσεύουν κιόλας; Η άλλη λύση που σκέφτηκα ήταν η αλλαγή ηχείων και να πήγαινα είτε σε Neumann KH80 είτε σε Genelec 8330 που έχουν ενσωματωμένο λογισμικό διόρθωσης απόκρισης αλλά αυτό θα αργήσει λίγο ώς ότου μαζευτεί το budget.

Υ.Γ. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μικροί χώροι είναι προβληματικοί σε ό,τι αφορά τις χαμηλές συχνότητες, όπως και τα πλεονεκτήματα της τοποθέτησης πολλών "υποβαθύφωνων", αλλά επί του παρόντος δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο ή τέλος πάντων θα προτιμούσα αρχικά να ξεζουμίσω ό,τι έχω διαθέσιμο στον δεδομένο χώρο και μετά να δούμε τις προκλήσεις που θέτει η ενσωμάτωση sub κ.λπ.
 


Μηνύματα
16
Reaction score
19
Ωραία. Με το Sonarworks που έχει και calibration για 280 γνωστά μοντέλα ακουστικών κάνω τη δουλειά μου (το έχω βρει σε προσφορά); Έχεις κανείς ίδια εμπειρία από τη χρήση του να μας πει για τυχόντα προβλήματα, ασυμβατότητες, ευκολία χρήσης κλπ.;
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
2.675
Reaction score
8.467
Μοιραία το μάτι μου έπεσε σε πακέτα διορθώσεων τύπου Dirac Live, Sonarworks Reference, Arc System 3 κ.λπ. που ως έναν βαθμό απλοποιούν/αυτοματοποιούν την όλη διαδικασία. Και ρωτώ: έχει νόημα να δώσει κανείς 200-300 ευρώ που κοστίζουν τα εν λόγω προκειμένου να αποφύγει τη μανούρα του REW ή θα είναι σπατάλη χρημάτων τα οποία δεν περισσεύουν κιόλας;
Εξαρτάται... αν είσαι λίγο ντιούης και σ' αρέσει να ασχολείσαι, μια χαρά θα τα καταφέρεις και χειροκίνητα.
Αν όχι και δεν έχεις όρεξη για λίγο διάβασμα και ενασχόληση, τότε πήγαινε στα "αυτόματα".
 

Μηνύματα
16
Reaction score
19
Εξαρτάται... αν είσαι λίγο ντιούης και σ' αρέσει να ασχολείσαι, μια χαρά θα τα καταφέρεις και χειροκίνητα.
Αν όχι και δεν έχεις όρεξη για λίγο διάβασμα και ενασχόληση, τότε πήγαινε στα "αυτόματα".

Υπάρχει η διάθεση και η όρεξη για διάβασμα και πειραματισμό, αλλά με απασχολεί ότι στο REW δεν μπορείς να εφαρμόσεις FIR φίλτρα ή κάνω λάθος; Αλλού διάβασα ότι μπορείς να κάνεις export τη διόρθωση του REW στο Rephase και άρα να κάνεις έτσι τη δουλειά σου. Γενικά, δεν έχω καταλάβει καλά την όλη διαδικασία και δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη στις ικανότητες μου - ίσως πρέπει να προμηθευτώ το μικρόφωνο και να παίξω λίγο με το REW και αν δω ότι δεν τραβάει, πάω στα έτοιμα..
 
Last edited:

Μηνύματα
5.098
Reaction score
8.726
Υπάρχει η διάθεση και η όρεξη για διάβασμα και πειραματισμό, αλλά με απασχολεί ότι στο REW δεν μπορείς να εφαρμόσεις FIR φίλτρα ή κάνω λάθος; Αλλού διάβασα ότι μπορείς να κάνεις export τη διόρθωση του REW στο Rephase και άρα να κάνεις έτσι τη δουλειά σου. Γενικά, δεν έχω καταλάβει καλά την όλη διαδικασία και δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη στις ικανότητες μου - ίσως πρέπει να προμηθευτώ το μικρόφωνο και να παίξω λίγο με το REW και αν δω ότι δεν πάω στα έτοιμα..
Εδώ είσαι κι εσύ!!
 

Μηνύματα
1.020
Reaction score
1.061
. . . " Yes, you heard me right. You don't need to buy a microphone. You won't even be hooking up your laptop to your audio system". . .

 Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
162.381
Μηνύματα
2.581.203
Members
36.458
Νεότερο μέλος
MARIA PEIRAIA
Top