Σκέψεις για κατασκευή ηχείων 3ων δρόμων

Reaction score
111
Καλησπερα. για το σαλονι μου δεν επαρκουν τα ηχεια βιβλιοθηκης που εχω οποτε σκεφτομαι για πιο value for money φαση, να προβω σε κατασκευη ηχειων δαπεδου τριων δρόμων. διαβαζα πααααρα πολλα αρθρα μεσα στο καλοκαιρι και εχω λιγο μπουρδουκλωσει τις σκεψεις μου. οποτε θελω να ρωτησω αρκετα πραγματα και εσας σαν πιο εμπειρους

Κατ αρχας το μπατζετ θα είναι συνολο ένα χιλιαρικο σκεφτομαι.

Τα ηχεια θέλω να εχουν μεγαλο waf (wife acceptance factor), να μην είναι γκουμουτσες (σε πλατος τουλαχιστον), και προφανως να εχουν flat response, good power response και να παιζουν χαιενταδικα.

από όσα διαβασα, συγκεντρωσα καποια τιπς που λεγανε σε διαφορες σελιδες και ηθελα να ρωτησω εσας που ξερετε και 5 πραγματα παραπανω, τι ισχυει και τι όχι.

Κατ αρχας, περα από την ποιοτητα των μοναδων (ντραιβερς) το κουτι παιζει και αυτό τεραστιο ρολο σωστα? (αυτό το θεωρω προφανες και συνεχιζω)

διαβασα σε αρκετες σελιδες πως η αλληλουχια mtm (μιντγουφερ τουιτερ μιντγουφερ) δουλευει πολύ καλα και κατευθυνει καλα τα πριμα. και πως πολλοι πλεον ετσι τα τοποθετουν. οποτε στην περιπτωση μου, μηπως η αλληλουχια wmtmw είναι το πιο ιδανικο?

ένα άλλο θέμα είναι το comb filtering και το good off axis response. να μπουν δηλαδη ετσι τα ηχεια που και το σουιτ σποτ να μην είναι μικρο (να ακους τελεια σε ένα πολύ συγκεκριμενο σημειο και εκτος αυτου να χαλαει πολύ η φαση) και το ηχειο επισης να ακουγεται as uniform as possible. αυτά τα βρισκει προγραμμα σωστα? (ισως το speaker driver displacement calculator?)

το αν η καμπινα θα είναι κλειστη ή με ριφλεξ (προτιμω κλειστη) μας το λενε παλι υπολογισμοι ε? sealed vs ported speaker box calculator (qts value)

και γενικοτερα για τις διαστασεις της καμπινας και των χωρισματων κτλ πρεπει να χρησιμοποιησω τα

speaker box volume calculator

sealed vs ported speaker box calculator

speaker driver displacement calculator

speaker box elclosure volume calculator

σε συνδυασμο με τα equivalent air volume (Vas), drivers resonant frequency (fr)

ή όλα αυτά είναι στο περιπου και οι υπολογισμοι δεν αξιζουν και πρεπει να τα δεις βημα βημα?

επισης οι χρυσες αναλογιες που διαβαζω για την καμπινα ratio of 0.8:1:1.25 or 0.6:1:1.6 ισχυουν?

καποια ηχεια δουλευουν καλυτερα κοντα σε τοιχο καποια αλλα μακρυα από αυτόν. αυτό στην κατασκευη μπορουμε να το αλλαξουμε κατά βουληση? τι επιρρεαζει αυτή τη συμπεριφορα?

πχ εγω τα ηχεια θα τα ηθελα στενα (οσο γινεται τελοσπαντων) κιας είναι λιγο παραπανω σε υψος. και θα ηθελα αν γινεται να μην επιρρεαζονατι από τους τοιχους. γιατι τωρα μπορει να τα εχω κοντα σε αυτους, αργοτερα μπορει να αλλαξω διαταξη.

αυτό που διαβαζω για το κροσοβερ (choose the "correct" filter order, to attenuate the unwanted frequencies (stopband)), θα το επιρρεασει προφανως η επιλογη των ντραιβερς σωστα?

όλα αυτά που διαβαζα είναι ένα ματσο μπερδεμα. πιστευετε ισως να ηταν καλυτερα να καταφυγω σε καποιο ετοιμο σχεδιο πχ του τροελς γκραβεσεν ή ζαφ οντιο και να τα ακολουθησω κατά γραμμα, θα μπορουσαν να γινουν μικροαλλαγες, ή με προσοχη μπορεις να πετυχεις τρομερο αποτελεσμα και μονος σου? εχετε να προτεινετε καποιο ετοιμο σχεδιο που ειναι κοντα στις δικες μου απαιτησεις?

δεν ανεφερα καν το χωρο. μιλαμε για ένα σαλονι γυρω στα 40- 50 τετραγωνικα και αποσταση ακροασης 2-2.5 μετρα

οποιαδηποτε συμβουλη είναι περα από ευπροσδεκτη. ευχαριστω πολυ

Reaction score
449
Φιλε δες αυτη την αγγελεια.... ΔΕΝ υπαρχει περιπτωση να βρεις κατι παρομοιο κατω απο χιλιαρικο σε μεταχειρισμενο και σε καινουριο θα χρειαστεις διχως υπερβολη 2+ χιλιαρικα..... αρκει φυσικα ο πωλητης να μην τα εχει ξεπατωσει...

https://www.avsite.gr/forum/threads/mtz-arcos-version-ii.146489/#post-2218835

Ειναι ηχειαρες, σχεδιο Μανωλη Τζωρτζακη. Αμα εχεις καλο και βαρβατο ενυσχητη, θα παιζεις μπαλα στο σαλονι σου.

Στην χειροτερη αν δε σ αρεσει το σχεδιο της καμπινας, φτιαχνεις μια ΑΥΣΤΗΡΑ ιδια, ενοωντας τις διαστασεις ports κτλ, απλα στο χρωμα που θες, η πας τις ιδιες για βαψιμο..

Reaction score
5.990
Καλησπερα. για το σαλονι μου δεν επαρκουν τα ηχεια βιβλιοθηκης που εχω οποτε σκεφτομαι για πιο value for money φαση, να προβω σε κατασκευη ηχειων δαπεδου τριων δρόμων. διαβαζα πααααρα πολλα αρθρα μεσα στο καλοκαιρι και εχω λιγο μπουρδουκλωσει τις σκεψεις μου. οποτε θελω να ρωτησω αρκετα πραγματα και εσας σαν πιο εμπειρους

Κατ αρχας το μπατζετ θα είναι συνολο ένα χιλιαρικο σκεφτομαι.

Τα ηχεια θέλω να εχουν μεγαλο waf (wife acceptance factor), να μην είναι γκουμουτσες (σε πλατος τουλαχιστον), και προφανως να εχουν flat response, good power response και να παιζουν χαιενταδικα.

από όσα διαβασα, συγκεντρωσα καποια τιπς που λεγανε σε διαφορες σελιδες και ηθελα να ρωτησω εσας που ξερετε και 5 πραγματα παραπανω, τι ισχυει και τι όχι.

Κατ αρχας, περα από την ποιοτητα των μοναδων (ντραιβερς) το κουτι παιζει και αυτό τεραστιο ρολο σωστα? (αυτό το θεωρω προφανες και συνεχιζω)

διαβασα σε αρκετες σελιδες πως η αλληλουχια mtm (μιντγουφερ τουιτερ μιντγουφερ) δουλευει πολύ καλα και κατευθυνει καλα τα πριμα. και πως πολλοι πλεον ετσι τα τοποθετουν. οποτε στην περιπτωση μου, μηπως η αλληλουχια wmtmw είναι το πιο ιδανικο?

ένα άλλο θέμα είναι το comb filtering και το good off axis response. να μπουν δηλαδη ετσι τα ηχεια που και το σουιτ σποτ να μην είναι μικρο (να ακους τελεια σε ένα πολύ συγκεκριμενο σημειο και εκτος αυτου να χαλαει πολύ η φαση) και το ηχειο επισης να ακουγεται as uniform as possible. αυτά τα βρισκει προγραμμα σωστα? (ισως το speaker driver displacement calculator?)

το αν η καμπινα θα είναι κλειστη ή με ριφλεξ (προτιμω κλειστη) μας το λενε παλι υπολογισμοι ε? sealed vs ported speaker box calculator (qts value)

και γενικοτερα για τις διαστασεις της καμπινας και των χωρισματων κτλ πρεπει να χρησιμοποιησω τα

speaker box volume calculator

sealed vs ported speaker box calculator

speaker driver displacement calculator

speaker box elclosure volume calculator

σε συνδυασμο με τα equivalent air volume (Vas), drivers resonant frequency (fr)

ή όλα αυτά είναι στο περιπου και οι υπολογισμοι δεν αξιζουν και πρεπει να τα δεις βημα βημα?

επισης οι χρυσες αναλογιες που διαβαζω για την καμπινα ratio of 0.8:1:1.25 or 0.6:1:1.6 ισχυουν?

καποια ηχεια δουλευουν καλυτερα κοντα σε τοιχο καποια αλλα μακρυα από αυτόν. αυτό στην κατασκευη μπορουμε να το αλλαξουμε κατά βουληση? τι επιρρεαζει αυτή τη συμπεριφορα?

πχ εγω τα ηχεια θα τα ηθελα στενα (οσο γινεται τελοσπαντων) κιας είναι λιγο παραπανω σε υψος. και θα ηθελα αν γινεται να μην επιρρεαζονατι από τους τοιχους. γιατι τωρα μπορει να τα εχω κοντα σε αυτους, αργοτερα μπορει να αλλαξω διαταξη.

αυτό που διαβαζω για το κροσοβερ (choose the "correct" filter order, to attenuate the unwanted frequencies (stopband)), θα το επιρρεασει προφανως η επιλογη των ντραιβερς σωστα?

όλα αυτά που διαβαζα είναι ένα ματσο μπερδεμα. πιστευετε ισως να ηταν καλυτερα να καταφυγω σε καποιο ετοιμο σχεδιο πχ του τροελς γκραβεσεν ή ζαφ οντιο και να τα ακολουθησω κατά γραμμα, θα μπορουσαν να γινουν μικροαλλαγες, ή με προσοχη μπορεις να πετυχεις τρομερο αποτελεσμα και μονος σου? εχετε να προτεινετε καποιο ετοιμο σχεδιο που ειναι κοντα στις δικες μου απαιτησεις?

δεν ανεφερα καν το χωρο. μιλαμε για ένα σαλονι γυρω στα 40- 50 τετραγωνικα και αποσταση ακροασης 2-2.5 μετρα

οποιαδηποτε συμβουλη είναι περα από ευπροσδεκτη. ευχαριστω πολυ
Δες αυτή τη σελίδα που έχει έτοιμες λύσεις diy. Γιατί μόνος σου αποκλείεται να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις σωστό ηχείο..http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm

Reaction score
111
Δες αυτή τη σελίδα που έχει έτοιμες λύσεις diy. Γιατί μόνος σου αποκλείεται να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις σωστό ηχείο..http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm
φιλε την ξερω τη σελιδα. εχει κανει φοβερες υλοποιησεις ο τυπος. βεβαια δεν ξερω αν καποιο απο ολα τα προτζεκτ κανει για μενα. ισως τα Mini statements. εννοειται πως δεν προκειται εγω να εκανα τα κροσοβερ κτλ. το θεμα ειναι "παω για ετοιμο σχεδιο"? ή με τη βοηθεια καποιου εμπειρου να κοιταγα να παραμετροποιηθει καποιο ισως ηδη υπαρχον (πχ του τροελς) και να το εφερνα στα μετρα μου?

gid

Reaction score
10.287
και να παιζουν χαιενταδικα.
Όπως φαίνεται θα είναι η πρώτη σου κατασκευή, και προσδοκάς να παίζουν "χαιενταδικα"; :idk:

Κάτι τελευταίο από μένα: αν πρέπει όπως λες να είναι στενά-στενότερα-στενότατα, είναι απίθανο να έχουν επαρκές μπάσο, το οποίο χρειάζεσαι στον πολύ μεγάλο χώρο σου.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Τα τετραγωνικά του σαλονιού σου είναι πολλά για ηχείο βιβλιοθήκης, αλλά ακόμα και για βάσης με 6,5αρι.
Από την άλλη για ένα τρίδρομο με καλές μονάδες, στιβαρή καμπίνα και τα σχετικά, πρέπει να ανέβεις οικονομικά.

Δεν ξέρω ποια είναι τα ηχεία βιβλιοθήκης που έχεις και αν αξίζει να ασχοληθείς περαιτέρω, αλλά μια λύση είναι να προσθέσεις σε αυτά έναν τρίτο δρόμο.
Δηλαδή ένα woofer, η καμπίνα του οποίου θα είναι και βάση για τα υπάρχοντα ηχεία, με την προσθήκη βέβαια κυκλώματος διαχωρισμού.

Reaction score
1.656
Για να μη μπλέξεις, δες για σχέδιο ηχείου ολοκληρωμένο. Εγώ είχα φτιάξει από αυτόν και ήμουν εξαιρετικά ευχαριστημένος από το ηχείο, εκεί που μου τα χάλασε ήταν στην διαθεσιμότητα ανταλλακτικού όταν το χρειάστηκα: https://www.aos-lautsprecher.de/deutsch/intro.htm

Reaction score
7.120
Eκτος απο το κοστος της κατασκευης (υλικα δηλαδη),θα πρεπει να κοστολογησεις και τον χρονο που θα χρειαστει να διαθεσεις,καποια εργαλεια που ισως χρειαστει να αγορασεις (και πολυ πιθανο να μην χρησιμοποιησεις ποτε ξανα,αρα αποσβεση σε πολυ μικρο ποσοστο),τα χρηματα που ισως χρειαστει να διαθεσεις για ενα ομορφο φινιρισμα (βαφη,καπλαμας κλπ) απο καποιον τεχνιτη κλπ. Αρα μπορει να ξεκινησεις με στοχο τα 1000 ευρω για τα βασικα,αλλα να φτασεις τα 1500 και βαλε .Στη θεση σου θα κοιτουσα τι αγοραζω με 1000-1300 ευρω απο καινουργιο ή μτχ (το πολυ πενταετιας και σε αριστη κατασταση φυσικα) και αν δεν εβρισκα κατι που να με καλυπτει (απιθανο) τοτε θα εκανα τη κινηση για ιδιοκατασκευη.
Κατι πολυ σημαντικο που πρεπει να λαβεις υποψη,εσυ θελεις τριδρομο,ο ενισχυτης σου μπορει να τα οδηγησει σωστα? Πες αν θελεις τις συσκευες του συστηματος σου και τα ηχεια που εχεις τωρα,θα βοηθουσε πολυ να καταλαβουμε και το επιπεδο ποιοτητας που θα ηταν λογικο να κινηθεις.

Reaction score
6.237
Το elipticor 4 μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον. Βέβαια στο design μου αντιγράφει αρκετά από wilson, κάτι που το παραδέχεται και ο ίδιος βέβαια. Ε είδος ασχοληθεί κανείς εδώ μέσα με κάποια κατασκευή του;

D

Dimkal

Guest
Αν δεν ειναι ηδη αργα, οπότε θέλεις στη διαθεση σου, έφτιαχνα χρονια ηχεια,
Δεν ξερω τι μουσικη ακουτε συνηθως, σου προτεινω την γερμανική visaton, εχει σε κιτ και επισης τριμερη υποστήριξη

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.218
Members
38.540
Νεότερο μέλος
TehLooney