Σκέψεις πορείας ψηφιακών formats

Reaction score
7
O Νίκος σε διπλανό topic ανέπτυξε, με πολύ ωραίο τρόπο, το DVD-AUDIO ως format. Μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες, τις οποίες δεν γράφω σε εκείνο το topic, για να μείνει αμιγές σαν αναφορά.
Λοιπόν η πρώτη απορία μου είναι, ότι σήμερα πλέον είναι γνωστή η πορεία και των δύο format υψηλής ανάλυσης, και η πορεία του DVD-AUDIO δεν ήταν καν πορεία, δεν το υποστήριξαν ούτε οι υποστηρικτές του, ενώ είχε τα φόντα. Σήμερα και τα δύο formats υψηλής ανάλυσης αν τελικά επαληθευθεί η υποστήριξη στο blue-ray και HD, αμέσως το DVD-AUDIO και SACD γίνονται ιστορία και μπαίνουν στο χρονοντούλαπο. Ετσι λοιπόν δεν καταλαβαίνω την αισιοδοξία του Νίκου για την πορεία του DVD-AUDIO.
Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με αυτό που γράφει ο Κώστας, ότι το DVD-AUDIO περιέχει ολη την πληροφορία που περιέχουν τα studio masters άρα και ο ακροατήε του θα πρέπει να εισπράττει κάτι ανάλογο. Το κακό είναι όμως ότι το απλό dvd δεν κατάφερε ηχητικά ούτε αγκάθι να γίνει στις ώριμες μηχανές CD; Τα ψηφιακά έταζαν ότι θα φέρουν την υψηλή ποιότητα στις απλές συσκευές (στους Η/Υ αυτό κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχει επιτευχθεί) στις audio συσκευές όμως δεν επετεύχθη. Δηλαδή εν ολίγοις για να απολαύσω τα καλούδια του οποιουδήποτε format υψηλής ανάλυσης πρέπει να τα χώσω για να αγοράσω υπερσύστημα, οπότε γιατί να μην καθήσω στο αναλογικό μου ώριμο πλέον σύστημα (παράδειγμα είναι) και να πρέπει να ξαναχτίσω ψηφιακό σύστημα με ότι συεπάγεται αυτό σε κόστος, άγχος, κλπ και να ξαναγοράσω την αγαπημένη μου δισκοθήκη (άσε που δεν υπάρχουν όλοι οι τίτλοι σε format υψηλής ανάλυσης);

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
- Από την μία, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην καθήσεις στα αυγά σου και να απολαύσεις οποιοδήποτε μέσο αναπαραγωγής έχεις διαθέσιμο.
- Από την άλλη όμως, η έρευνα για τις νέες τεχνολογίες και η αντικειμενική αλήθεια για το τι εστί σωστό ή λάθος είναι ένα μικρόβιο το οποίο ουσιαστικά δεν φεύγει ποτέ.
Το hi end πρέπει να ασχολείται και με τα δύο παραπάνω.

Θέτεις ένα ερώτημα που σαφέστατα δεν έχει απάντηση. Προσπαθείς να συγκρίνεις ένα ώριμο πλέον όπως λες αναλογικό σύστημα με τι? Με ένα απλό σιντάκι που αγόρασες και έβαλες στην πρίζα (φθηνό ή ακριβό). Ετούτο είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις. Κατ' αρχάς μην μπαίνεις στην διαδικασία σύγκρισης. Ορισμένα γενικά επί αυτής μπορώ να σου πω αλλά δεν είναι της ώρας. Αν σκοπός σου είναι να απολαμβάνεις μουσική, έχεις το δικαίωμα να το κάνεις με οποιονδήποτε τρόπο. Αν σκοπός σου είναι να ψάξεις και λίγο τις τεχνολογίες του σήμερα, οφείλεις να ασχοληθείς και με τα ψηφιακά. Αν φτάσεις κάποτε το ψηφιακό σου σύστημα, στο επίπεδο γνώσης, εμπειρίας, ψαξίματος και σαφώς χρημάτων του αναλογικού θα έχεις κάθε δικαίωμα να το απορρίψεις. Πριν αυτό γίνει πραγματικότητα, κάθε είδους σύγκριση είναι χαμένος χρόνος.

- Ερώτηση: Γιατί τα format υψηλής ανάλυσης δεν πάνε καλά εμπορικά?
- Απάντηση: Γιατί το πικάπ δεν πάει καλά εμπορικά? Μα γιατί πολύ απλά ο κόσμος κοιτάει την ευκολία του και δεν ασχολείται με όλες αυτές τις χαζομάρες.

Εφόσον κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την μελέτη των ψηφιακών format, θα πρέπει εξ αρχής να καταλάβει το ευκόλως εννοούμενο: Τα ψηφιακά format είναι αμέσως εξαρτούμενα από τα μέσα ηχογράφησης. Το cd ακούγεται έτσι γιατί τόσο του επιτρέπει το ίδιο το δισκάκι. Το dvd το ίδιο, το dvd audio επίσης. Το master όμως δεν έχει τέτοια προβλήματα. Τούτο γιατί υπάρχει άπλετος χώρος στους σκληρούς δίσκους των studio. Αυτό που λέμε αυτήν την στιγμή είναι ότι το DVD AUDIO πλησιάζει όσο κανένα άλλο μέσο αναπαραγωγής - format, το αρχικό ψηφιακό master (ή και αναλογικό master θα έλεγα εγώ). Κατά συνέπεια το DVD AUDIO θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο στην hi end αναπαραγωγή.

Το ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, δεν σημαίνει ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν. Σημαίνει πολύ απλά ότι εμπορικά, μετά την έλευση του CD, είναι πολύ δύσκολο να καθιερωθεί οποιοδήποτε άλλο μέσο, καλό ή κακό. Ο εμπορικός θάνατος του πικάπ, (και μην μου πείτε τώρα ότι το πικάπ ζει...), για τον ίδιο λόγο προήλθε και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό. Επίσης το ότι σε έναν κύκλο χαϊεντάδων ελάχιστοι μιλάνε για το DVD AUDIO, προφανώς δεν οφείλεταιι στο ότι δεν παίζει καλά, αλλά στο ότι κανένας δεν έχει επενδύσει, δεν έχει πιστέψει σε αυτό. Το πολύ πολύ να έβαλε κι ένα universal των 500€ για να το αξιολογήσει. Μπήκε μήπως κανείς στην διαδικασία να αξιολογήσει τον ήχο μιας πηγής DVD AUDIO των 5.000€, των 8.000€ ή των 10.000€? Ξέρεις ότι ανάμεσά μας υπάρχουν αρκετοί των οποίων το CD ή το πικάπ κοστίζει τόσο?

- Η αισιοδοξία μου για το DVD AUDIO οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:
1. Το format στηρίζεται σε απλή τεχνολογία, σε τεχνολογία που τα studio χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως εδώ και πολλές δεκαετίες, ήτοι το υποστηρίζουν οι επαγγελματίες, ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, ασχέτως μέσου ηχογράφησης. Ψηφιακά PCM σήματα της ανάλυσης παρόμοιας του DVD AUDIO χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, αλλά προφανώς σε άλλα μέσα.
2. Αν αύριο το πρωί γράψουν υπεραναλυτικό PCM σε Blue Ray, ουσιαστικά για το ίδιο format θα μιλάμε αλλά με άλλο όνομα. Αν καταλάβατε το παραπάνω ευκόλως εννοούμενο, εδώ πήγαινε.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Όταν μιλάμε για σύγχρονα ψηφιακά μέσα, μιλάμε σε κάθε περίπτωση για το μέλλον. Το μέλλον ΔΕΝ λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη του την δισκοθήκη μας ή τις ανάγκες μας σε ακούσματα, τα ψυχολογικά μας και την αγάπη μας σε μέσα, ακούσματα ή διαδικασίες. Ασχέτως του τι πιστεύω, δεν θα σας πω εγώ αν παίζει καλά ή κακά, αν παίζει καλύτερα από το βινύλιο. Αν έχετε όρεξη θα το διαπιστώσετε μόνοι σας. Πέραν τον προτιμήσεων όμως, τεχνολογικά μιλώντας, τα υπεραναλυτικά ψηφιακά format, πλησιάζουν πολύ περισσότερο από το βινύλιο τον αναλογικό ήχο, δηλαδή το master σε αναλογική μορφή (δεν συζητάμε την ψηφιακή). Συνεπώς κατ εμέ είναι ολίγον τι περίεργο να ακούω τους φίλους μου να λένε ότι τους αρέσει ο αναλογικός ήχος. Πόσο μάλλον όταν αυτός προέρχεται από ψηφιοαναλογική μετατροπή και εγγραφή σε βινύλιο ενός ψηφιακότατου master (άλλωστε για να βρεις αναλογικά master στις μέρες μας πρέπει να έχεις μπάρμπα με studio). Θεωρώ πολύ πιο σωστό ως έκφραση να λέει κάποιος απλά ότι του αρέσει ο ήχος του πικάπ.

Για όλα τα παραπάνω θέλει χρόνο όρεξη και χρήμα. Τα ψηφιακά είναι ένα όμορφο παιχνίδι όπως είναι και τα αναλογικά. Βαράτε τα αλύπητα!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Members
38.492
Νεότερο μέλος
kostaskole99