Σκοτωνουν τ' αλογα οταν γερασουν ?

Reaction score
15.469
Το θεμα ειναι τα ηχεια και το ερωτημα ειναι εαν "γερνανε" τα ηχεια.
Πολυμεριζονται τα πλαστικα ? οξειδωνονται τα πηνια ? μαγνητιζονται μονιμα οι ηλεκτρομαγνήτες ? χαλαρωνουν οι κολλες στα κουτια ?
Εαν (οπως πιστευω) ναι ,υπαρχει καποιος τροπος να το διαπιστωσουμε αντικειμενικα η' μηπως γνωριζουμε εμπειρικα ποτε συμβαινει αυτο ?

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.712
Τα πάντα γερνάνε, όπως κι εμείς.
Όμως ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή και ανάλογα με την ποιότητα της εργασίας που έγινε, εξαρτάται και πότε θα γεράσουν πραγματικά και θα είναι για απόσυρση ή πέταμα.
Κάποτε είχα αγοράσει ένα ζευγάρι ηχεία Infinity και μετά από λίγα χρόνια οι αναρτήσεις των γούφερ που ήταν από αφρολέξ σάπισαν και διαλύθηκαν.
Άλλαξα γούφερ με κάτι φτηνά της Ούντρας που βρήκα στην στοά ηλεκτρονικών και τα έδωσα σε ένα φίλο σε συμβολική τιμή.
Πάντως έπαιζαν καλά ακόμη και με τα γούφερ της Ούντρας.
Ότι ηχείο έπαιρνα από τότε και μετά ήταν μόνο με λάστιχο.
Και τα B&W που έχω τώρα και τα προηγούμενα που τα είχα πολλά χρόνια ήταν με λάστιχο και δεν έπαθαν τίποτα.

Reaction score
221
οι αναρτησεις των μεγαφωνων ειναι η πιο συχνη ζημια ενω και οι πυκνωτες εχουν ημερομηνια ληξης,κατα τ'αλλα τα ηχεια ειναι οι πιο ανθεκτικες συσκευες και οσο γερνανε παιζουν καλυτερα κατα τη γνωμη μου

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Παλιά έφτιαχναν το surround των μεγαφώνων απο foam γιατί ήταν ελαφρύ και φτηνό.Και στα κουτιά τους να ήταν , μετά απο 9-10 χρόνια γινόταν σκόνη.
Πολυμερισμός και τέτοια που δεν τα ξέρω και καλά.
Οταν έγινε φτηνό το butyl rubber όλοι οι κατασκευαστές το υιοθέτησαν.
Στο 2.1 σύστημά μου έχω ενα ζευγάρι AUDIO SPECTRUM του 1987 που παίζουν μια χαρά και κάθε μέρα .

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Το θεμα ειναι τα ηχεια και το ερωτημα ειναι εαν "γερνανε" τα ηχεια.
Πολυμεριζονται τα πλαστικα ? Ναι
οξειδωνονται τα πηνια ? Όχι, τα πηνία είναι επικαλυμμένα με βερνίκη που τα προστατεύει.
μαγνητιζονται μονιμα οι ηλεκτρομαγνήτες ? Οι μαγνήτες των μεγαφώνων χάνουν μέρος από το μαγνητικό τους πεδίο με την πάροδο του χρόνου, εξαίρεση αποτελούν οι μαγνήτες Alnico και Νεοδμίου.
χαλαρωνουν οι κολλες στα κουτια ? μόνο αν έχει χτυπηθεί το ηχείο.

Εαν (οπως πιστευω) ναι ,υπαρχει καποιος τροπος να το διαπιστωσουμε αντικειμενικα η' μηπως γνωριζουμε εμπειρικα ποτε συμβαινει αυτο ? Ναι υπάρχει, μπορούν να μετρηθούν διάφορα όπως:
Οι παράμετροι Thiele/Small των μεγαφώνων.
Η εμπέδηση του ηχείου.
Το Frequency response του ηχείου.

Reaction score
15.469
Ευχαριστω ολους για τις απαντησεις ... οποτε εαν καταλαβα καλα, υπαρχουν τουλαχιστον 2 με 3 παραγοντες που με τη παροδο του χρονου επηρεαζουν αρνητικα την αποδοση ενος ηχειου .Σε ποιο βαθμο φανταζομαι οτι ειναι αδυνατο να απαντησει κανεις - περα απο τα μετρησιμα στοιχεια που αναφερει ο φιλος zakman35 - οποτε εαν λαβουμε υπ' οψιν και το γεγονος οτι "εθιζομαστε" στον ηχο των ηχειων μας - αρα δεν μπορουμε να αντιληφθουμε την πτωση στην ποιοτητα ερχεται το ερωτημα σε ποσο χρονο συμβαινει αυτο ?
Να εξειδικευσω το ερωτημα ... ακουω τις μπακατελες μου επι 16 συναπτα ετη , γερασαν ? να τα σκοτωσω ?
ενα δεδομενο - δεν ξερω εαν δειχνει κατι - ειναι πως κανοντας προσθηκες - αλλαγες σε καποια κομματια του συστηματος μου ,τα ηχεια ανταποκρινονταν σ' αυτες ,
ελπιζω ν' ακουω μουσικη για τουλαχιστον αλλα τοσα χρονια (ζωη και χρονους να 'χουμε), θα κρατησουν οι μπακατελες η' να προσπαθησω να παρω κατι τωρα που ισως εχω ακομα την ευκαιρια ?
να διευκρινισω πως ομιλω για τα ηχεια του φτωχου (πλην τιμιου) hifiντελα :)

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Τα 16 χρόνια από μόνα τους δεν λένε κάτι, μπορεί για ένα ηχείο με χαμηλή ποιότητα κατασκευής και καθημερινή έντονη χρήση σε υψηλές στάθμες να είναι παααάρα πολλά, ενώ για κάποιο άλλο ηχείο στα ίδια χρόνια με περιστασιακή χρήση σε μικρές εντάσεις και ποιοτικές μονάδες να είναι σαν καινούργιο.

Π.χ τα δικά μου ηχεία είναι 20 ετών, αλλά είχαν ελάχιστη έως καθόλου χρήση τα περισσότερα χρόνια σε μέτριες προς χαμηλές εντάσεις, ενώ οι μονάδες τους είναι Seas και μάλιστα οι καλύτερες μονάδες εκείνης της εποχής της που παρήγαγε η Seas.
Οι μετρήσεις που έκανα πριν 3 χρόνια ήταν ίδιες με τις δημοσιευμένες μετρήσεις το τότε.

Θα σου έλεγα πως αν συνεχίζει να σου αρέσει το ηχείο σου, δεν υπάρχει λόγος αλλαγής, εκτός και αν σε τρώει η τσέπη σου.

Reaction score
221
Ευχαριστω ολους για τις απαντησεις ... οποτε εαν καταλαβα καλα, υπαρχουν τουλαχιστον 2 με 3 παραγοντες που με τη παροδο του χρονου επηρεαζουν αρνητικα την αποδοση ενος ηχειου .Σε ποιο βαθμο φανταζομαι οτι ειναι αδυνατο να απαντησει κανεις - περα απο τα μετρησιμα στοιχεια που αναφερει ο φιλος zakman35 - οποτε εαν λαβουμε υπ' οψιν και το γεγονος οτι "εθιζομαστε" στον ηχο των ηχειων μας - αρα δεν μπορουμε να αντιληφθουμε την πτωση στην ποιοτητα ερχεται το ερωτημα σε ποσο χρονο συμβαινει αυτο ?
Να εξειδικευσω το ερωτημα ... ακουω τις μπακατελες μου επι 16 συναπτα ετη , γερασαν ? να τα σκοτωσω ?
ενα δεδομενο - δεν ξερω εαν δειχνει κατι - ειναι πως κανοντας προσθηκες - αλλαγες σε καποια κομματια του συστηματος μου ,τα ηχεια ανταποκρινονταν σ' αυτες ,
ελπιζω ν' ακουω μουσικη για τουλαχιστον αλλα τοσα χρονια (ζωη και χρονους να 'χουμε), θα κρατησουν οι μπακατελες η' να προσπαθησω να παρω κατι τωρα που ισως εχω ακομα την ευκαιρια ?
να διευκρινισω πως ομιλω για τα ηχεια του φτωχου (πλην τιμιου) hifiντελα :)
αν σας αρεσει ο ηχος που δινουν δεν βλεπω το λογο να τ'αλλαξετε...στο κατω κατω ετσι δημιουργουνται και οι "μυθοι" στο hi-fi! Aν ομως επεμβαινει ο "ψυχολογικος" παραγοντας (καποιοι το λεν upgrade) και θελετε να δοκιμασετε μια αλλαγη φυσικα να το κανετε χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν αντεχουν αλλο τα παλια ηχεια

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.712
Είναι και κάτι άλλο.

:D :D :D

Το ίδιο ακούγατε πριν 15 - 20 χρόνια και το ίδιο ακούτε τώρα;
Νομίζω ότι και η ακοή μας φθίνει με τα χρόνια.
Με άλλα πορεί να μην φταίνε τα ηχεία επειδή γέρασαν.
Ένα ακουόγραμμα είναι χρήσιμο. Οι ΩΡΛάδες να είναι καλά.

Reaction score
1.549
Πολυμεριζονται τα πλαστικα ? Ναι
οξειδωνονται τα πηνια ? Όχι, τα πηνία είναι επικαλυμμένα με βερνίκη που τα προστατεύει.
μαγνητιζονται μονιμα οι ηλεκτρομαγνήτες ? Οι μαγνήτες των μεγαφώνων χάνουν μέρος από το μαγνητικό τους πεδίο με την πάροδο του χρόνου, εξαίρεση αποτελούν οι μαγνήτες Alnico και Νεοδμίου.
χαλαρωνουν οι κολλες στα κουτια ? μόνο αν έχει χτυπηθεί το ηχείο.

.
Οι μαγνητες αλνικο χανουν μερος του μαγνητικου τους πεδιου με τα χρονια , τα πολλα βατ καθως επισης και τα χτυπηματα που ισως εχουν δεχτει. Οι μαγνητες νεοδμιου επιρεαζονται πολυ απο την θερμοτητα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.993
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas