Σοδομισμένη Ortofon

Reaction score
1.187
Ένας φίλος έχει ένα Dual CS 505-3

Η βελόνα του έπαθε ένα μικρό ατύχημα... Τι μικρό δηλαδή, έγινε 90° :131:

Μπορεί να γράφει Dual επάνω αλλά από ότι μπόρεσα να βρω μάλλον είναι η Ortofon ULM 65E η οποία παίρνει την βελόνα DN 165E

Tα ερωτήματα είναι τα εξής:

1. Επειδή ο βραχίονας του Dual είναι λίγο "περίεργος" αξίζει να αλλάξει κεφαλή ή αυτές οι Ortofon είναι που "ματσάρουν" καλύτερα με τον συγκεκριμένο βραχίονα. Και αν είναι να αλλάξει κεφαλή τι έχετε να προτείνετε για τον συγκεκριμένο βραχίονα;

2. Αν τελικά παραμείνει με την ίδια κεφαλή θα βάλει υποχρεωτικά την ίδια βελόνα DN 165E ή μπορεί η συγκεκριμένη κεφαλή να πάρει και άλλες βελόνες καλύτερες ίσως; (Ξέρει κανείς αυτή που είχε επάνω τώρα αν ήταν σφαιρική ή ελλειπτική; )

Reaction score
1.187
Απάντηση: Σοδομισμένη Ortofon

Την βελόνα DN 165E βρήκα ότι την έχει ο Ορφέας 42€

Θα μπορούσε να ανέβει παραπάνω σε λογικά πλαίσια βέβαια συναρτήσει του συγκεκριμένου πικάπ.

Ωραία δεν έγινε πάντως; :140:

Reaction score
1.815
Μια κούκλα είναι! Σα να έπαθε ...εγκεφαλικό και της στράβωσε το στόμα :143: !!
Μια χαρά τη βρίσκω την τιμή της βελόνας, αν δε θέλει να δώσει λεφτά για κάτι παραπάνω...
Θέλει να ανέβει ή όχι?:126:

Reaction score
1.187

Μόλις τώρα βρήκα ότι ο Ορφέας πουλάει ολόκληρη την κεφαλή ΟΜ5Ε στα 43€ !!!

http://www.orpheusaudio.gr/el/content/om-5e

Αρα μάλλον δεν συμφέρει να πάρει βελόνα για την παλιά.

Το θέμα είναι αν ξέρει κανείς η κεφαλή OM 5E είναι αντίστοιχη της παλιάς ULM 65E ???

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: Σοδομισμένη Ortofon

Μια κούκλα είναι! Σα να έπαθε ...εγκεφαλικό και της στράβωσε το στόμα :143: !!
Ούτε αράπης DJ με 1200ΜΚΙΙ να ήταν δεν θα την έκανε έτσι! :135:

Reaction score
29.639

Μπορεί να ανέβει κατηγορία τιμής.Αυτές οι ortofon είναι πρακτικά ίδιες.
Μπορεί να φτάσει μέχρι και om 30 με 40 βελόνα.
Αξίζει τον κόπο η διαφορά , αλλά τα χρήματα δεν ξέρω.
Σίγουρα θα πάρει καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα.Μπορεί να βάλει στην ίδια κεφαλή άλλη βελόνα, ας κοιτάξει για μια άλλη βελόνα, ούτως η άλλως αυτές οι κεφαλές , το ξαναλέω είναι ίδιες, μόνο η βελόνα αλλάζει.
Με 100ε παίρνει πολύ καλύτερη βελόνα , πάλι ortofon.

Reaction score
0

Μπορεί να ανέβει κατηγορία τιμής.Αυτές οι ortofon είναι πρακτικά ίδιες.
Μπορεί να φτάσει μέχρι και om 30 με 40 βελόνα.
Αξίζει τον κόπο η διαφορά , αλλά τα χρήματα δεν ξέρω.
Σίγουρα θα πάρει καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα.Μπορεί να βάλει στην ίδια κεφαλή άλλη βελόνα, ας κοιτάξει για μια άλλη βελόνα, ούτως η άλλως αυτές οι κεφαλές , το ξαναλέω είναι ίδιες, μόνο η βελόνα αλλάζει.
Με 100ε παίρνει πολύ καλύτερη βελόνα , πάλι ortofon.
Πολύ σωστά, ακριβώς έτσι είναι.

Να προσθέσω μετά από έρευνα που έχω κάνει στο internet οτι ο συγκεκριμένος βραγχίονας (ULM65) είναι πολύ ελαφρύς και σχεδιασμένος να δέχεται πολύ ελαφρές κεφαλές. Είναι πολύ δύσκολο να βρείς κεφαλή άλλη από την ΟΜ της Ortofon να ταιριάξει (ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το βάρος) επάνω σε αυτό το βραγχίονα. Αλλωστε αυτές οι κεφαλές (είναι οι ίδιες με τις Dual) είχαν σχεδιαστεί από την Ortofon για τη Dual και τους συγκεκριμένους βραγχίονες και ταιριάζουν σίγουρα.
Δεν πιστεύω οτι χρειάζεται ιδιαίτερο ψάξιμο λοιπόν και πειραματισμός ως προς την κεφαλή, αλλά ως προς τις βελόνες, αφού όπως έγραψε και ο φίλος JOHN MARKOU παραπάνω η Ortofon έχει πολλές επιλογές σε βελόνες (μοντέλο 5, 10, 20, 30 και 40) και με διαφορετικές (προς τα πάνω) τιμές, για την κεφαλή αυτή η οποία επαναλαμβάνω και εγώ οτι είναι απολύτως ίδια με την ΟΜ της Ortofon. Οπότε ο ενδιαφερόμενος, μπορεί να πειραματιστεί με τις παραπάνω βελόνες, όσο αντέχει η τσέπη του.
Επίσης η Ortofon κυκλοφόρησε και τις κεφαλές SuperOM οι οποίες είναι πιο σύγχρονες και ίσως λίγο βελτιωμένες αλλά με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Αν μου χάλαγε κάτι στην κεφαλή και έπρεπε να την αλλάξω, θα έψαχνα (πρέπει να υπάρχουν ακόμα χωρίς να είμαι σίγουρος) να βρώ μια SuperOM, η οποία δέχεται πάλι ολες τις παραπάνω βελόνες.

Προσοχή, σε περίπτωση που τοποθετήσετε νέα κεφαλή ΟΜ σε βραγχίονα ULM65 της Dual, πρέπει να αφαιρέσετε το μεταλλικό πρόσθετο βάρους που έχει η κεφαλή από το εργοστάσιο. Είναι μια μικρή μεταλλική πλάκα στο άνω μέρος της κεφαλής και πρέπει να αφαιρεθεί ώστε να μειωθεί κατά 2.5gr το βάρος της κεφαλής και να ταιριάξει στον βραγχίονα του Dual.

Reaction score
2.248

ULM = Ultra low mass

Τεχνολογία της Dual από την δεκαετία του '70 που θέλει το συνολικό ενεργό βάρος συστήματος βραχίονα/κεφαλής/fixing να μην ξεπερνά τα 8gr. Για αυτό το λόγο σε συνεργασία με την Ortofon έβγαζε μία σειρά κεφαλών ΜΜ που τις ονόμαζε ULM με βάρος 2.5γρ και ενδοτικότητα 30CU για τον ULM βραχιονά της !

http://dual-reference.com/tables/ULMCART1.htm

Η Ortofon κατασκευάζει σήμερα την σειρά ΟΜ που βάζουν και τα νέα Dual αλλά δεν είναι UML αλλά και ούτε τόσο υψηλής ενδοτικότητας (5gr, 25CU).

σσ: H ULM 65Ε είναι μία κεφαλή που δεν βρίσκεις πιά. Εαν έχει ο Ορφέας την βελόνα την παίρνει ο φίλος

PPZ

Reaction score
18

Εγω σε Dual πικαπ ειχα πολυ καλο αποτελεσμα με Audio Technica AT110E κεφαλη.Επισης θα μπορουσες να παρεις ολοκληρη κεφαλη Ortofon OM5 με 20 ευρω.Ορφεας ειναι αρκετα ακριβος γενικα απο οτι βλεπω...

Κοιτα εδω:

http://cgi.ebay.de/Audio-Technica-A...?pt=Plattenspielerzubehör&hash=item3c9b17bb37

http://cgi.ebay.de/OM5E-Ortofon-Ton...?pt=Plattenspielerzubehör&hash=item588bfeddd2

Ομως η μια με την αλλη δεν συγκρινεται.Πολυ καλυτερη ειναι η ΑΤ.

Reaction score
0

ULM = Ultra low mass

Τεχνολογία της Dual από την δεκαετία του '70 που θέλει το συνολικό ενεργό βάρος συστήματος βραχίονα/κεφαλής/fixing να μην ξεπερνά τα 8gr. Για αυτό το λόγο σε συνεργασία με την Ortofon έβγαζε μία σειρά κεφαλών ΜΜ που τις ονόμαζε ULM με βάρος 2.5γρ και ενδοτικότητα 30CU για τον ULM βραχιονά της !

http://dual-reference.com/tables/ULMCART1.htm

Η Ortofon κατασκευάζει σήμερα την σειρά ΟΜ που βάζουν και τα νέα Dual αλλά δεν είναι UML αλλά και ούτε τόσο υψηλής ενδοτικότητας (5gr, 25CU).

σσ: H ULM 65Ε είναι μία κεφαλή που δεν βρίσκεις πιά. Εαν έχει ο Ορφέας την βελόνα την παίρνει ο φίλος
Αυτό το 30CU δεν το είχα προσέξει. Θεωρούσα οτι είχαν όλες 25CU.
Τώρα όμως που το ανέφερες έψαξα στα εγχειρίδια και βρήκα τα εξής :

Κεφαλή - Compliance
ΟΜ - 20CU

SuperOM - 25CU

ULM65E - 25CU vertical
- 30CU horizontal

Γιατί στο παλιό manual του Dual τα ξεχωρίζει σε οριζόντιο και κατακόρυφο ?
Ποιό από τα δύο μας ενδιαφέρει στη σύγκριση που κάνουμε ?
Το βάρος είναι σε όλες 5gr αλλά ρυθμίζεται στα 2.5gr όπως προβλέπεται, με τη μέθοδο που έγραψα παραπάνω.

Reaction score
2.248

Ολες οι κεφαλές έχουν ΚΑΙ κάθετη ενδοτικότητα αλλά δεν αναφέρεται σήμερα από τους κατασκευαστές. Εμάς μας ενδιαφέρει η πλευρική (ή αλλιώς δυναμική) αφού βάση αυτής γίνεται ο υπολογισμός της ιδιοσυχνότητος της συνεδρίας κεφαλής/βραχίονα.

Η κάθετη ενδοτικότητα (η αλλιώς στατική ενδοτικότης) έχει να κάνει με υπολογισμούς σε σχέση με τη πολική αδράνεια του βραχίονος και με το βάρος ανάγνωσης και δεν είναι της παρούσης.
(Είναι κοντά στο 80% της πλευρικής χωρίς να είναι κανόνας και εξαρτάτε από τον κατασκευαστή)

Reaction score
1.815
Kαλά που έχουμε κι εσένα Γιώργο και μαθαίνουμε πέντε πράγματα!
Σ' ευχαριστούμε πολύ!!!

Reaction score
1.187

Προσοχή, σε περίπτωση που τοποθετήσετε νέα κεφαλή ΟΜ σε βραγχίονα ULM65 της Dual, πρέπει να αφαιρέσετε το μεταλλικό πρόσθετο βάρους που έχει η κεφαλή από το εργοστάσιο. Είναι μια μικρή μεταλλική πλάκα στο άνω μέρος της κεφαλής και πρέπει να αφαιρεθεί ώστε να μειωθεί κατά 2.5gr το βάρος της κεφαλής και να ταιριάξει στον βραγχίονα του Dual.
Καλά που μού το επεσήμανες αυτό γιατί (δεν φαίνεται στην φωτογραφία που παρέθεσα στο post #1) παρατηρώ την κεφαλή που έβγαλα από το Dual και πράγματι απουσιάζει αυτή η μεταλλική πλάκα που βλέπω στις φωτογραφίες στο site της Ortofon. Στην κεφαλή που κρατάω στα χέρια μου υπάρχει απλώς η εσοχή στην οποία θα έμπαινε η πλάκα.

Reaction score
0

Καλά που μού το επεσήμανες αυτό γιατί (δεν φαίνεται στην φωτογραφία που παρέθεσα στο post #1) παρατηρώ την κεφαλή που έβγαλα από το Dual και πράγματι απουσιάζει αυτή η μεταλλική πλάκα που βλέπω στις φωτογραφίες στο site της Ortofon. Στην κεφαλή που κρατάω στα χέρια μου υπάρχει απλώς η εσοχή στην οποία θα έμπαινε η πλάκα.
Καλημερα και καλη εβδομαδα,

Στη κεφαλη που εχεις φιλε komhst μπορουν να μπουν και οι εξης βελονες
Οrtofon - OM 10
Ortofon - OM 20
Ortofon - OM 30
Ortofon - OM 40

Στους βραχιονες ULM ALLOY των DUAL μπορουν να μπουν οι εξης κεφαλες
AudioTechnica - AT 440 MLA
AudioTechnica - AT 95E
AudioTechnica - AT 120 E
Grado - Prestige Blue
Grado - Prestige Red
Grado - Prestige Silver1
Grado - Prestige Gold1
Ortofon - 2M Blue
Ortofon - 2M Red
Ortofon - 2M Bronze
Οrtofon - OM 10
Ortofon - OM 20
Ortofon - OM 30
Ortofon - OM 40
Shure - M97xE
Goldring - G1006

Και γενικα κεφαλες με Compιliance (µm/mN) απο 15 και ανω.
Οι βραχιονες δεχονται κεφαλες βαρους εως 8 γραμμ.
Το βαρος αναγνωσης μαζι με το antiskating ρυθμιζονται απο 0-3.
Εαν παρεις κεφαλη σειρας ΟΜ δεν χρειαζεται να βγαλεις το μεταλικο
βαρος.

Reaction score
715
Καλημέρα!
Δοκίμασα μια 2m red στο 505-4 μου, το οποίο φορούσε μια ULM 68 κεφαλή αρχικά με DN168Ε βελόνα (αντίστοιχη της ΟΜ20) και δεν του έκατσε καλά. Η 2Μ red είναι πιο βαριά (7,2) και δεν ταιριάζει σε αυτόν το βραχίονα. Για να μπορέσει να έρθει σε ισορροπία ο βραχίονας απαιτούσε επιπρόσθετο βάρος στο βαρίδι κάτι που προφανώς αλλάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με τον συγκεκριμένο βραχίονα. (Ultra Low Mass)
H DN 165E (ULM 65) που αναφέρεται στη συζήτηση είναι η αντίστοιχη ΟΜ 10. Μπορούμε επίσης να συναντήσουμε την σειρά αυτών των πικάπ (505) και με ULM 66 και βελόνα DN 166E. (OM 14)
ΟΜ 5 θα έλεγα όχι. Είναι κρίμα να αδικήσουμε τόσο αυτά τα πολύ ωραία πικάπ.

Κατά την ταπεινή μου άποψη δεδομένου πως έχω και μια 165Ε στην κατοχή μου καθώς και μία ρέπλικα (χμμ) αλλά και έχοντας δοκιμάσει την 30 και 40 από φίλους, η πραγματική αναβάθμιση έρχεται όταν η βελόνα που τοποθετήσουμε έχει αλλάξει από τον αριθμό 1 (10 ή 14) στον αριθμό 2 (20). Αυτό έχει εξήγηση και αφορά την ακίδα. Ασφαλώς και με αριθμούς άνω του 2 όμως,Θα παρατηρήσει κάποιος πως η διαφορά είναι δυσανάλογη του κόστους απόκτησης μετά την σειρά 20.
Από τα 60€ περίπου που έχει το κόστος απόκτησης μιας 165 ή και μιας 14 (80€ για 166Ε αλλά δε βλέπω γιατί να μην βάλουμε την 14 και να τσιμπήσουμε και ένα δίσκο με την διαφορά) πάμε στα 180€ όταν θα μιλήσουμε για 20. (130€ για μια 168 η οποία όμως δεν υπάρχει πουθενά πλέον διαθέσιμη σε τούτον εδώ τον μάταιο κόσμο).
Από την 10 στην 20 περνάμε από απλή ελλειπτική σε γυμνή ελλειπτική και η διαφορά είναι πράγματι μεγάλη. Και ακουστικά εφόσον έχουμε να κάνουμε με μια πιο αναλυτική βελόνα αλλά και στη διάρκεια ζωής που εγώ την υπολογίζω σε διπλάσια τουλάχιστον. (2000 ώρες σίγουρα). Υπό αυτήν την έννοια το κόστος απόκτησης μιας 20 δεν είναι και τόσο δυσανάλογο σε σχέση με μια 10. Αντίθετα πιστεύω πως αυτό γίνεται δυσανάλογο όταν προχωράμε προς τα πάνω (ΟΜ30 - ΟΜ40) όπου θεωρώ πως οι διαφορές είναι μικρές (δυσανάλογες της διπλάσιας τιμής πχ της ΟΜ40 έναντι της 20) και πλέον θα πρέπει να το σκεφτούμε αρκετά καλά αν αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε πάνω σε αυτές τις ακριβές βελόνες με αυτό το πικάπ.

Reaction score
29.639
Η 40 απλά δεν συγκρίνεται με την 20 . Είναι από άλλον πλανήτη. Το ίδιο ήταν πιο παλά η 30 .
Η διαφορά τιμής αντικατοπτρίζει κατά την ταπεινή μου γνώμη μία πολύ ανώτερη βελόνα.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.930
Members
38.519
Νεότερο μέλος
papaevagelouv