Σταθερό & ‘’Πλωτό’’ πηνίο σε μαγνητικούς αισθητήρες

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Ένα ενδιαφέρον θέμα για μουσικούς εγχόρδων αλλά και ηλεκτρονικούς
A. Εισαγωγή :
Καλόν είναι να προηγηθεί η παρακολούθηση του σχετικού topic στο AVsite.gr εδώ : ή στο Video :

Τα ακουστικά έγχορδα όργανα (κιθάρα, μπουζούκι…) δημιουργούν μουσικό ήχο με μια σειρά μεταφερομένων δονήσεων που ξεκινούν από τις χορδές . Δηλαδή οι δονούμενες χορδές προκαλούν το καπάκι να δονείται (μόνες τους οι χορδές χωρίς το καπάκι και το ηχείο δεν μπορούν να κινήσουν αποτελεσματικά τον αέρα για να παραχθεί ήχος). Επομένως το ηχόχρωμα τους δημιουργείται από μηχανική ενίσχυση και τους συντονισμούς της κοιλότητας του ακουστικού οργάνου. Ο ήχος που παράγεται ονομάζεται “body sound” .

Το ηχείο της κιθάρας λειτουργεί παρόμοια με ένα ηχείο στερεοφωνικού, με το καπάκι να ‘'αντιστοιχεί’ με τον κώνο του μεγαφώνου . Για καλύτερο ήχο , ο κώνος του μεγαφώνου πρέπει να είναι και ελαφρύς και λεπτός και άκαμπτος .

Τα Magnetic pickups (αισθητήρες σύλληψης της δόνησης των μεταλλικών χορδών) αποκρίνονται κυρίως στην κίνηση των μεταλλικών χορδών εντός του μαγνητικού πεδίου του μαγνήτη . Ο ήχος που παράγεται ονομάζεται “string sound”.

Τα magnetic pickups αποκρίνονται μόνο ελαφρώς στις μηχανικές δονήσεις του καπακιού του ακουστικού οργάνου και άρα είναι αναίσθητα στο ηχόχρωμα του ακουστικού οργάνου . Επιπλέον είναι σχετικά αναίσθητα σε περιστασιακούς ήχους που συμβάλλουν όμως τα μέγιστα στο ρεαλισμό του ενισχυμένου ήχου , όπως πχ τα χτυπήματα με τα δάχτυλα ή τον καρπό ή την παλάμη και άλλες κρούσεις του κιθαρίστα στο καπάκι της ακουστικής κιθάρας.

Έτσι τα μαγνητικά pickups τείνουν να χάνουν κάτι από την "ακουστική" πτυχή μιας ακουστική κιθάρας. Γεγονός που σημαίνει ότι ο ήχος μιας ακουστική κιθάρας με μαγνητικό pickup προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την κίνηση των χορδών.

Οι εταιρείες χρόνια προσπαθούν και συνεχίζουν με εφευρέσεις τέτοιες όπου το σήμα ‘’string sound ‘’ και το σήμα ’’body sound’’ να συνδυάζονται για να παράγουν ένα σήμα που αντιπροσωπεύει, όσο το δυνατόν πιο πολύ, την ηχητική απόκριση του μουσικού οργάνου .

Σήμερα θα βρείτε τέτοια προϊόντα στην αγορά:

· Μικρόφωνo ή piezo + magnetic pickup ΕΔΩ :

· MagneticPickup με μηχανισμό ‘’πλωτού’’ πηνίου ΕΔΩ :


Αυτό που δείχνω στο βίντεό μου είναι η χρήση ενός πηνίου με πολλές περιελίξεις γύρω από ένα μαγνήτη (single coil pickup) .

Η δόνηση της χορδής αλλάζει τη μαγνητική ροή του μαγνητικού πεδίου με αποτέλεσμα να επάγεται ρεύμα στον τύλιγμα του πηνίου.

Σε γενικές γραμμές, η παραγόμενη τάση είναι μεταξύ 100mV έως 1V ανάλογα :

· με το πόσο κοντά στις χορδές είναι το pickup,

· με τον τύπο του καλωδίου περιέλιξης που χρησιμοποιείται ( διατομή ) ,

· το πώς αυτό περιτυλίχθηκε (με μηχανή , με το χέρι)

· εάν είναι μονωμένα ή όχι ,τα μικρά κενά που υπάρχουν μεταξύ των στροφών του τυλίγματος, με κερί και

· Σε γενικές γραμμές , όσο περισσότερες στροφές σύρματος στο πηνίο τόσο μεγαλύτερη είναι η τάση εξόδου και τόσο εντονότεροι οι μπάσοι τόνοι.

Όλα αυτά επηρεάζουν σημαντικά τη συνολική ‘’σύλληψη’’ του ήχου.

Οι εταιρείες γενικά δεν μας δίνουν πληροφορίες για το είδος του σύρματος ( μπορεί να θέλουν να κρατήσουν τη φόρμουλα του '' μυστική '' ) .


Β. Επηρεάζει η δόνηση στο καπάκι από τις χορδές , άμεσα ή έμμεσα το magnetic pickup ;

Η προφανής απάντηση είναι ΟΧΙ .

Κάποτε (20 χρόνια πριν ) είχα ένα φτηνό μοντέλο magnetic pickup στην ακουστική κιθάρας μου . Θυμάμαι ότι ακόμη και μια μικρή γρατσουνιά με το δάχτυλο ή χτυπώντας το pickup ή χτυπώντας στο καπάκι, ανιχνεύονταν από τον ενισχυτή ( θα έλεγα σίγουρα ότι ο ενισχυτής λάμβανε τις μηχανικές δονήσεις τόσο καλά όσο και ένα πιεζοηλεκτρικό).

Δικαιολόγησα αυτή τη συμπεριφορά λόγω της φτηνιάρικης κατασκευής ( χαλαρές περιελίξεις - καμία μόνωση στα κενά.. ) .

Όμως αναρωτήθηκα όταν πρόσφατα αγόρασα το πανάκριβο pickup LR Baggs M1 και διαπίστωσα ότι ‘συλλάμβανε’ χτυπήματα όχι μόνο από το καπάκι της κιθάρας , αλλά ακόμα και να τον τοποθετούσα σε ένα τραπέζι (χτυπώντας το τραπέζι ο ενισχυτής απέδιδε τις μηχανικές δονήσεις!!). Παρατήρησα ότι η ευαισθησία του καπακιού ήταν αρκετά δραματική και ίσως θα έπρεπε να απευθύνεται περισσότερο σε εκείνους που χρησιμοποιούν percussiveeffects, ταυτόχρονα όμως αυξάνει τον " ακουστικό " χαρακτήρα στον κατά τα άλλα μαγνητικό ήχο .


B. Εξήγηση του φαινομένου στο Pickup LR Baggs:


Προσπαθώντας να βρω τι συμβαίνει με το LR Baggs pickup βρήκα τις εξής πληροφορίες:

Μεταφράζω το εγγλέζικο κείμενο ως έχει:

'' ... ..εδώ και λίγο καιρό , ωστόσο ,η L.R. Baggs ανέπτυξε ένα νέο τύπο μαγνητικού pickup που χρησιμοποιεί ένα ‘’πλωτό’’ πηνίο ευαίσθητο στη δόνηση του σώματος της κιθάρας , ανεξάρτητα από την κίνηση των χορδών .Στο σχεδιασμό αυτό , το δευτερεύον πηνίο εξακολουθεί να ακυρώνει το βόμβο , αλλά το πηνίο είναι σε ανάρτηση , επιτρέποντας με την κίνηση του να δημιουργεί μεταβολές του μαγνητικού πεδίου, ενεργώντας κατά κάποιο τρόπο σαν ένα δυναμικό μικρόφωνο. Όμως, ενώ η ανάρτηση στο Μ1 είναι άμεσα προσαρμοσμένη με τη μπομπίνα του πηνίου του αισθητήρα , τα πηνία στον M80 (νέο μοντέλο) έχουν πλήρως διαχωριστεί , με το κατώτερο πηνίο "πλωτό" (FloatingCoil) , σε ένα νέο τύπο ανάρτησης , η οποία οδηγεί σε μια πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να μεταδίδει χαμηλότερες συχνότητες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα pickup που συμπεριφέρεται σχεδόν σαν ένα σύστημα διπλής πηγής , δηλαδή να συλλαμβάνει τον απ’ ευθείας ήχο των χορδών σαν ένα παραδοσιακό μαγνητικό pickup , αλλά και να αντιδρά στην κίνηση του καπακιού της κιθάρας, κάπως παρόμοια με ένα αισθητήρα καπακιού ... .. '' .

C. Παράρτημα:

Για περισσότερες πληροφορίες ακούστε το Μ1 magnetpickup στο σχετικό Video εδώ στο χρόνο από 0:44 – 0:55: με τεχνική percussiveeffects.

· Ακούστε και δείτε και το μηχανισμό του ‘’πλωτού’’ πηνίου του Μ80 magnet pickup στην αρχή του Video ΕΔΩ :

· Δείτε την εφεύρεση της LRBaggs ΕΔΩ :
 
Last edited:


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.568
Μηνύματα
2.865.759
Members
37.934
Νεότερο μέλος
corfu11
Top