Σταθμες Εγγραφης - Αναπαραγωγης

Reaction score
8
Ας δούμε κάποια πράγματα που έχουν σχέση με τις στάθμες.

Στάθμες εγγραφής.

Αν υποθέσουμε ότι κατά την εγγραφή μας, χρησιμοποιούμε σαν μετρητή εισόδου VU, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η στάθμη 0db αντιστοιχεί σε 0.755V. Αλλά και να μην το γνωρίζουμε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την εγγραφή μας, αρκεί να ξέρουμε ότι δεν θα πρέπει να το υπερβαίνουμε.

Οι σύγχρονες κονσόλες μείξης πάνω από το VU, έχουν ένα LED. Αυτό δείχνει τα peak των εισερχομένων σημάτων.

Δηλαδή αν ηχογραφούμε, επί παραδείγματι, ένα cello το οποίο δεν έχει εξάρσεις ,μπορούμε να το ηχογραφήσουμε σε στάθμη -3db, ουτως ώστε να έχουμε την ανοχή των τριών db για κάποια πιθανή έξαρση.

Εάν προσπαθήσουμε να ηχογραφήσουμε όμως ένα ντέφι σε στάθμη -3db, θα έχουμε πολύ παραμόρφωση. Σε ένα τέτοιο όργανο το οποίο έχει πολλά peak η στάθμη εγγραφής του μπορεί να είναι και -20 db και η ακουστική στάθμη να είναι σε κανονικά επίπεδα.
Άρα λοιπόν κατά τη ηχογράφηση, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν, ότι δεν μπορούμε να υπερβούμε κατά πολύ τα 0dbVU και ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν παραμορφώσεις.

Στους μείκτες που χρησιμοποιούν Leds για την στάθμη εισόδου δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε τα -6db, όπου αντιστοιχούν στα 0dbVU.

Στάθμες Αναπαραγωγής

Όταν λοιπόν ολοκληρώσουμε την ηχογράφηση και περάσουμε στο στάδιο της μείξης, θα πρέπει και πάλι να τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες για να αποφύγουμε τυχόν παραμορφώσεις.

Στην περίπτωση που την τελική μας μείξη την εγγράψουμε σε ψηφιακό μέσον και με προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί όλα τα ανωτέρω, η στάθμη μας θα είναι στα -6db.

Σ’ αυτή την περίπτωση η ακουστική στάθμη που θα λάβουμε θα είναι η στάθμη που θα ακούσουμε από οποιοδήποτε μέσον αναπαραγωγής το οποίο αναπαράγει κλασσική μουσική.

Δεν έχω συναντήσει ακόμα κλασσικό έργο του οποίου η στάθμη να είναι πάνω από -6 db.

Αυτό γίνετε διότι σε κανένα κλασσικό έργο δεν γίνετε mastering με σκοπό την αύξηση της στάθμης αναπαραγωγής. Η κλασσική ορχήστρα έχει τεράστιες δυναμικές που εάν προσπαθήσουμε να τις κομπρεσάρουμε, το λιγότερο που θα καταφέρουμε είναι η οικτρή αποτυχία.

Όλα λοιπόν τα τελικά αποτελέσματα που έχουν την μορφή pure master,δεν υπερβαίνουν τα -6db.

Οι στάθμες που ακούμε σε διάφορες ηχογραφήσεις και είναι υπέρ του δεόντως δυνατές ,είναι αποτέλεσμα, καθαρά του mastering. Μιλώ πάντα για θέματα στάθμης και όχι χροιάς.

Ας ελθουμε τώρα στις στάθμες των DVD.

Εάν στο DVD player σας τοποθετήσετε ένα DVD για να δείτε μια ταινιούλα και αμέσως μετά θελήσετε να ακούσετε μουσικούλα, μην ξεχάσετε να χαμηλώσετε το volume του ενισχυτή σας.

Όλα τα DVD είναι κατά πολύ χαμηλότερα από ένα CD, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γίνετε mastering σε τελική μείξη DVD.
Μπορεί φυσικά να γίνει, όμως χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία, η οποία και χρονοβόρα είναι και πολυδάπανη, διότι ένα DVD δεν έχει μόνο μια μπάντα ήχου. Εξαρτάται από τις γλώσσες στις οποίες αναφέρεται.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τελικά οι “ σωστή στάθμη” είναι αυτή που δεν έχει να κάνει με mastering.

Αν και βγάζω τα ματάκια μου, έχω την υποχρέωση να σας πω την αλήθεια.

Με εκτίμηση
Β.Β

Υ.Γ : Εάν κάτι δεν είναι κατανοητό, είμαι πάντα εδώ.

Reaction score
11.773
Δεν έχω συναντήσει ακόμα κλασσικό έργο του οποίου η στάθμη να είναι πάνω από 6 db.
"(...) η στάθμη να είναι πάνω από -6 db" ηθελες να πεις. Πες μας τωρα και για την ανοχη της αναλογικης ταινιας σε σταθμες μεγαλυτερες των 0 db.

Reaction score
1.844
Απάντηση: Σταθμες Εγγραφης - Αναπαραγωγης

Ερώτηση on-off topic (όπως οι μοτοσυκλέτες :119: )

Έχω κάποια τραγούδια σε cd's εταιριών και θέλω να κάνω μια συλλογή σε ξεχωριστό δισκάκι. Έχω και πρόγραμμα που μειώνει ή αυξάνει τη στάθμη εγγραφής. Ριπάρω λοιπόν τα τραγούδια στον σκληρό. Τι στάθμη, πόσα dB, είναι σκόπιμο να τους δώσω, με επεξεργασία;

Και κάτι άλλο. Αν ο μάστερ-μάστορας έχει κάνει φλαταδούρα (π.χ. 0 dB) τη στάθμη σε κάποιο κομμάτι, αν την φέρω εκεί που πρέπει, αποκαθίστανται τα δυναμικά (η φυσικότητα της εγγραφής), ή άδικος κόπος;

Για πε, για πε ... :431:

Reaction score
8
"(...) η στάθμη να είναι πάνω από -6 db" ηθελες να πεις. Πες μας τωρα και για την ανοχη της αναλογικης ταινιας σε σταθμες μεγαλυτερες των 0 db.
Ναι Πετρο μου. Συγνωμη. Πολυ σημαντικη παρατηρηση. Ας βαλει καποιος Συντονιστης το προθεμα, παρακαλω.

Reaction score
8
Χα, χα. Πολύ καλή ερώτηση.

Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με διάφορους παράγοντες, όπως την ποιότητα του tape, το σωστό calibration του block των κεφαλών του μαγνητοφώνου, της σωστής γωνίας πρόσπτωσης των κεφαλών πάνω στην ταινία (αζιμούθιο) και την σωστή ισοστάθμιση κάθε μιας κεφαλής αν μιλάμε για multitrack. Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για stereo tape.

Στις επαγγελματικές ηχογραφήσεις, κάθε εγγραφέας ρυθμίζετε να έχει maximum recording level στα +4dbVU. Εμείς όμως στα VU meters θα βλέπουμε 0db.Αυτο σημαίνει ότι, υπαρχόντων των προϋποθέσεων, μπορεί ο τεχνικός να φτάσει σε στάθμη τα +4db χωρίς παραμόρφωση. Το πως γίνετε η εν λόγω ρύθμιση είναι τεράστιο θέμα και φυσικά δεν μπορεί να αναλυθεί στο χαρτί. Σε επόμενο θέμα θα προσπαθήσω(δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω), να το θέσω επί τάπητος.

Εάν λοιπόν περάσουμε το όριο των +4 db, θα δούμε ότι η παραμόρφωση θα φτάσει στα ολοχρυσα αυτάκια μας εμφανέστατα.:137:

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Σταθμες Εγγραφης - Αναπαραγωγης

Ερώτηση on-off topic (όπως οι μοτοσυκλέτες :119: )

Έχω κάποια τραγούδια σε cd's εταιριών και θέλω να κάνω μια συλλογή σε ξεχωριστό δισκάκι. Έχω και πρόγραμμα που μειώνει ή αυξάνει τη στάθμη εγγραφής. Ριπάρω λοιπόν τα τραγούδια στον σκληρό. Τι στάθμη, πόσα dB, είναι σκόπιμο να τους δώσω, με επεξεργασία;

Και κάτι άλλο. Αν ο μάστερ-μάστορας έχει κάνει φλαταδούρα (π.χ. 0 dB) τη στάθμη σε κάποιο κομμάτι, αν την φέρω εκεί που πρέπει, αποκαθίστανται τα δυναμικά (η φυσικότητα της εγγραφής), ή άδικος κόπος;

Για πε, για πε ... :431:
Στην πρώτη ερώτηση σου, θα σου έλεγα να αρχίσεις με το πιο χαμηλό κομμάτι σε σχέση με την ακουστική ένταση, και τα επόμενα να τα φέρεις να ακούγονται όπως το πρώτο. Έτσι θα αποφύγεις τις παραμορφώσεις των κομματιών οι οποίες θα γίνουν από εσένα(αν δεν υπάρχουν), αν προσπαθήσεις να τους αυξήσεις την ένταση.

Στην δεύτερη ερώτηση. Εάν φέρεις την ένταση εκεί που πρέπει, θα δεις ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην κυμματομορφή σου. Τα πάντα θα είναι τα ίδια, απλά πιο χαμηλά.

Ειπα, ειπα..............:138:

Reaction score
1.844

Αυτά τα περιγραφικά δεν τα πιάνω, δεν είμαι και κάνα :439:

Πες dB, στα πόσα τα πάω, στα -3, στα -6 ή στα -2*ρίζα 3; :137:

Επίσης, αν λέμε τα έχει τσιτώσει ο μαστεράς στα 0dB, η μείωση στο νουμεράκι που θα πεις, θα επαναφέρει τα δυναμικά σε σωστές βάσεις ή μήπως η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη;

Υ.Γ.: Το ότι η κυματομορφή καθόλου δεν αλλάζει σε σχήμα, με αυξομειώσεις σε λογικά πλαίσια, το έχω παρατηρήσει, δεν είμαι

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.186

Επίσης, αν λέμε τα έχει τσιτώσει ο μαστεράς στα 0dB, η μείωση στο νουμεράκι που θα πεις, θα επαναφέρει τα δυναμικά σε σωστές βάσεις ή μήπως η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη;
Δυστυχώς Δημήτρη η ζημιά έχει γίνει.
Είναι σχεδόν απίθανο να κάνουμε αντίστροφη επεξεργασία ακόμα κι αν ξέρουμε ποιες ακριβώς τεχνικές χρησιμοποίησε ο μαστεράς.

Reaction score
1.844

Το υποψιαζόμουνα, γιατί στο αυτί (ένα έχω, :119: ) δεν άκουγα βελτίωση, αλλά είπα να το σιγουρέψω. Ευχαριστώ. :403:

JL_

Reaction score
19
Γεια σου ρε Βασίλη, άρχοντα!!! :622:

Όλα τα DVD είναι κατά πολύ χαμηλότερα από ένα CD, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γίνετε mastering σε τελική μείξη DVD.
Μπορεί φυσικά να γίνει, όμως χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία, η οποία και χρονοβόρα είναι και πολυδάπανη, διότι ένα DVD δεν έχει μόνο μια μπάντα ήχου. Εξαρτάται από τις γλώσσες στις οποίες αναφέρεται.
Αυτό θα μπορούσες να το αναπτύξεις λίγο περισσότερο; Εγώ είχα την εντύπωση ότι απλώς στα DVD κάνανε σωστότερο mastering, άνευ τούβλων... (Αν και έχουν περάσει από τα χέρια μου και μερικά ελληνικού authoring/mastering, τα οποία είχαν πιο δυνατές στάθμες και από τα γνωστά τουβλο-cd, την ποιότητα ήχου τους ας μη τη σχολιάσω καλύτερα...)

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.186

Θα έλεγα καλύτερα ότι γίνεται mastering στα DVD αλλά όχι τόσο εξειδικευμένα όπως στα audio CDs.

Ένα απλό πέρασμα από hardware ή software, με κάποια preset ρύθμιση που είναι δοκιμασμένη να δουλεύει "παντού".

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.104

...
Αν υποθέσουμε ότι κατά την εγγραφή μας, χρησιμοποιούμε σαν μετρητή εισόδου VU, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η στάθμη 0db αντιστοιχεί σε 0.755V. Αλλά και να μην το γνωρίζουμε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την εγγραφή μας, αρκεί να ξέρουμε ότι δεν θα πρέπει να το υπερβαίνουμε.
...
Μια μικρή επισήμανση. Η στάθμη 0dB ορίζεται γενικά ως εκείνη η τάση του σήματος, που αντιστοιχεί σε κατανάλωση 1mW από το φορτίο. Προδιαγράφοντας την ισχύ και όχι την τάση, αυτός ο ορισμός είναι γενικός και περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις, η πλέον διαδεδομένη των οποίων είναι σήμερα η τάση σε φορτίο 600Ω, το οποίο βεβαίως, για να καταναλώσει 1mW χρειάζεται τάση 0,775VRMS.

Reaction score
8

Μια μικρή επισήμανση. Η στάθμη 0dB ορίζεται γενικά ως εκείνη η τάση του σήματος, που αντιστοιχεί σε κατανάλωση 1mW από το φορτίο. Προδιαγράφοντας την ισχύ και όχι την τάση, αυτός ο ορισμός είναι γενικός και περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις, η πλέον διαδεδομένη των οποίων είναι σήμερα η τάση σε φορτίο 600Ω, το οποίο βεβαίως, για να καταναλώσει 1mW χρειάζεται τάση 0,775VRMS.
:622:Κε Καθηγητα μου.

Reaction score
8

Θα έλεγα καλύτερα ότι γίνεται mastering στα DVD αλλά όχι τόσο εξειδικευμένα όπως στα audio CDs.

Ένα απλό πέρασμα από hardware ή software, με κάποια preset ρύθμιση που είναι δοκιμασμένη να δουλεύει "παντού".
Δεν ειμαι σιγουρος Αλεξανδρε, διοτι αν αναλογιστεις οτι σε καθε dvd μπορει να υπαρχουν και δεκα μπαντες αναπαραγωγης (σε δεκα γλωσσε, αντε να κανεις mastering σε ολες, ετσι ωστε να εχεις σωστο αποτελεσμα παντου. Εκτος πια, αν γινετε τοσο πολθ auto που τις βαζουν να ψηνονται, πηγαινουν για καφεδακι και επανερχονται.:142:

Θα μαθω περισσοτερα και θα επανελθω.

Reaction score
1

Aκρως χρησιμοτατο το θρεντ :137:

Εμαθα 2-3 πραγματακια που δεν ηξερα. Συνεχιστε το, ειναι ενδιαφερον.

:624:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.991
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas