Στατικότητα Καλατράβα (ΟΑΚΑ)

Μηνύματα
114
Reaction score
120
Κάτι έχει πάει πολύ στραβά στην περίπτωσή σας, επίσης η βαφή επί γαλβανισμένης επιφάνειας δεν είναι όπως οι άλλες βαφές απαιτούνται ειδικά αστάρια και τεχνικές.
Παρ όλα αυτά φέρτε λίγο στο νου σας…..
όλα τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στους δρόμους, καθώς και οι σύγχρονοι ιστοί φωτισμού, είναι γαλβανισμένος χάλυβας, δίχως να παρουσιάζουν φθορές, επί δεκαετίες δίχως καμιά προστασία και συντήρηση.
Για την ιστορία, αυτή την στιγμή στην χώρα μας η μεγαλύτερη μπανιέρα έχει διαστάσεις 12.8x1.20x2.20 (m) και ωριαία παραγωγή τους 9 τόνους.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.345
Reaction score
42.125
Για να καταλάβω, τίθεται θέμα συζήτησης αν τα γαλβανισμενα σίδερα σκουριάζουν ή όχι;
Αν είναι αυτό το θέμα προτιμώ να κουβεντιάσω αν η γη είναι επίπεδη ή όχι.
 

Μηνύματα
3.263
Reaction score
10.737
Για να καταλάβω, τίθεται θέμα συζήτησης αν τα γαλβανισμενα σίδερα σκουριάζουν ή όχι;
Αν είναι αυτό το θέμα προτιμώ να κουβεντιάσω αν η γη είναι επίπεδη ή όχι.
Βασίλη για όλα τα πράγματα υπάρχει ο σωστός και οι “άλλοι” τρόποι για να γίνει κάτι.
αξιωμα : αν γαλβανιστεί εν θερμώ και γίνει σωστά, (χρόνος εμβάπτισης, σωστό γαλβανι, απαιτούμενο πάχος σε μικρά, ενιαία εμβάπτιση του τεμαχίου, όχι ηλεκτροσυγκόλληση μετά την διαδικασία , όχι γδάρσιμο κατά μεταφορά ή τοποθέτηση κλπ) και όχι βαψιμο μετά. Το αφήνουμε ως έχει. Αν γίνει σωστά, ναι δεν θα σκουριάσει.
Σε κάλυψα.
Υ. Γ.
ο @Nick68 από πάνω τα λέει καλά.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.345
Reaction score
42.125
Βασίλη για όλα τα πράγματα υπάρχει ο σωστός και οι “άλλοι” τρόποι για να γίνει κάτι.
αξιωμα : αν γαλβανιστεί εν θερμώ και γίνει σωστά, (χρόνος εμβάπτισης, σωστό γαλβανι, απαιτούμενο πάχος σε μικρά, ενιαία εμβάπτιση του τεμαχίου, όχι ηλεκτροσυγκόλληση μετά την διαδικασία , όχι γδάρσιμο κατά μεταφορά ή τοποθέτηση κλπ) και όχι βαψιμο μετά. Το αφήνουμε ως έχει. Αν γίνει σωστά, θα αργήσει πολύ να σκουριάσει.
Σε κάλυψα.
Υ. Γ.
ο @Nick68 από πάνω τα λέει καλά.
φιξντ

Η κουβέντα άρχισε από την ερώτηση του Nick68
Ερώτηση:
Για ποιον λόγω δεν φρόντισαν κατά τη κατασκευή του συγκεκριμένου στεγάστρου Όλα τα μεταλλικά τμήματα να είναι γαλβανισμένα ?


Υπονοώντας ότι αν γινόταν αυτό δεν θα υπήρχαν σήμερα σκουριές.
Πάνω σε αυτό απάντησα ότι όλα σκουριάζουν, ακόμα και τα ανοξείδωτα. Και επειδή το είχα φρέσκο στη μνήμη μου ανέφερε και τα γαλβανισμένα στην πέργκολα μου που είδα μόλις πριν λίγες μέρες ότι σε κάποια σημεία έχει πετάξει το χρώμα και έχει σκουριά παρότι τα στραντζαριστά ήταν γαλβανισμένα. Επέμενε ο Nik να βάλω φωτογραφίες έβαλα.
Εγραψα και πιο πάνω ότι αυτή η εικόνα είναι σε κάποια σημεία, όλη η υπόλοιπη κατασκευή δεν έχει εμφανή σημάδια σκουριών εκτός από κάποια σημεία όπου δεν ήταν γαλβανιζέ τα σίδερα (βάσεις). Αν έβαζα ποσοστό θα έλεγα ότι αυτά που βλέπετε είναι κάτω από το 1% της κατασκευής. Που σημαίνει ότι πιθανότατα ο γαλβανισμός έγινε γενικά σωστά στο εργοστάσιο, κοπές και ηλεκτροσυγκολλήσεις υπήρξαν αλλά έγινε καλή δουλειά μετά στο αστάρωμα και το βάψιμο για αυτό δεν είναι εκτεταμένα τα φαινόμενα της οξείδωσης αλλά παρόλα αυτά και αστοχίες θα υπήρξαν στα παραπάνω και με κάποιο τρόπο η διάβρωση εμφανίστηκε. Η εικόνα αυτή είναι 10 χρόνια μετά.

Η ουσία είναι ότι οποιαδήποτε μεταλλική κατασκευή αν αφεθεί στην τύχη της θα εμφανίσει τέτοια προβλήματα. Αρα η προτροπή γιατί δεν έβαλαν γαλβανισμένα για να μην υπάρχει πρόβλημα σήμερα δεν στέκει τεχνικά. Ο γαλβανισμός είναι ένας τρόπος προστασίας που λειτουργεί παθητικά. Πρόκειται για επιμετάλλωση (επιψευδαργύρωση) της επιφάνειας με σκοπό να διαβρώνεται ο ψευδάργυρος και όχι ο σίδηρος. Η όλη διαδικασία της διάβρωσης είναι από μόνη της ένα σύνθετο φαινόμενο που εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Η προστασία αυτό που κάνει είναι να επιβραδύνει το ρυθμό διάβρωσης όχι να την αποκλείει εντελώς και για πάντα.

To make it short an put it differently, το να λέμε εν τέλει ότι τόσοι μηχανικοί που σχεδίασαν, μελέτησαν, κατασκεύασαν αυτή τη μεταλλική κατασκευή δεν προνόησαν να κάνουν ένα γαλβάνισμα στα σίδερα για να μην έχουμε τα σημερινά προβλήματα ε... είναι κάπως.
 

Μηνύματα
15.567
Reaction score
21.773
Υπάρχει και η ενεργή καθοδικη προστασία είπαμε. Για τέτοιο έργο θα έπρεπε να ήταν δεδομένη, για να δούμε τι θα βγει παρακάτω
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.345
Reaction score
42.125
Ρε σεις! Οχι και "Πέφτει το ΟΑΚΑ", χειρότερα από το χειρότερο clickbait, espressonews και pentapostagma το καταντήσατε το μαγαζί!
 


Μηνύματα
7.308
Reaction score
1.321
Από τον φίλο Κώστα (μηχανικό).

---------------------

Λίγους μήνες πριν την Ολυμπιάδα, το 2003, μου έρχονται τα ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια και μελέτες του ΟΑΚΑ, να τα αξιολογήσω και να τα κοστολογήσω, με την ομάδα μου. Τα είχα βγάλει 125 εκατομμύρια, αλλά η μελετητική εταιρεία τα υπολόγιζε στα 65!!

Παίρνω τους συναδέλφους της εταιρείας αυτής και τους λέω «ρε παιδιά, εγώ τα έβγαλα κάπου 125, γιατί εσείς τα βγάζετε 65;». Μου απαντούν «Κώστα, κι εμείς 125 τα βγάλαμε, αλλά μας δόθηκε εντολή από Καλατράβα και Κυβέρνηση να τα χαμηλώσουμε στο μισό για να τα περάσουν από τη Βουλή. Σημειωτέον, μιλάμε ΜΟΝΟ για τα ηλεκτρομηχανολογικά και όχι για τα έργα Πολιτικού Μηχανικού.
Σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω γιατι και πως είναι δυνατόν οι Η/Μ εγκαταστάσεις σταδίου θα ήταν ποτέ δυνατόν να κοστίζουν 125 εκ. € σε τιμές 2003. Με αυτά τα λεφτά ΣΗΜΕΡΑ κατασκευάζεται και παραδίδεται υπερσύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας 40-50.000. Και με προδιαγραφές 2003 τα Η/Μ ΜΟΝΟ του ΟΑΚΑ προϋπολογίζονταν 125 εκ. € από τα 400 που κόστισε εντέλει το έργο;
 

TGD

Μηνύματα
7.882
Reaction score
7.850
Σκέψου μόνο πόσο κόστιζαν τότε οι γιγαντοοθόνες, ή οι προβολείς, ή ο υπολογιστής που τηλεχειρίζονταν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.345
Reaction score
42.125
Και μια κουβέντα για τα παρακάτω

Η Ελλάδα πήρε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 το 1997, όπως συμβαίνει πάντα, δίνοντας στη διοργανώτρια χώρα χρόνο 7 ετών για να ολοκληρώσει τα Ολυμπιακά και άλλα έργα υποδομής.

Πέρασαν τα πρώτα 4 χρόνια χωρίς να γίνει ΤΙΠΟΤΑ, ενώ δόθηκε η οδηγία στις κατασκευαστικές εταιρείες να συγχωνευθούν για να δημιουργήσουν εταιρείες 7ης Τάξεως στις οποίες θα γινόταν απευθείας ανάθεση των διαφόρων έργων.

Κι έτσι, μέσα σε 3 χρόνια, έπρεπε να γίνουν ΟΛΑ τα Ολυμπιακά έργα, μεταξύ των οποίων και αυτό του ΟΑΚΑ. Ο Καλατράβα δεν επιλέχθηκε τυχαία, μέσω αυτού, κάποια κεφάλαια πήγαν στις τσέπες του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ που ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
1. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιλογή του Καλατράβα ήταν πρακτικά μια εξυπηρέτηση προς τον τότε ισχυρό άνδρα της ΔΟΕ που χωρίς την στήριξη του η Ολυμπιάδα του 2004 δεν θα είχε έρθει στην Αθήνα. Όσοι νομίζουν ότι οι αναθέσεις των Ολυμπιακών Αγώνων ή των Παγκοσμίων Κυπέλλων ποδοσφαίρου γίνονται με γνώμονα μόνο το καλό των αγώνων παρακαλουνται να σταματήσουν εδώ να διαβάζουν διότι θα χάσουν στη συνέχεια τον χρόνο τους.

2. Ο Καλατράβα είναι ένας διεθνούς φήμης σχεδιαστής με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά η εμπειρία αυτή οριοθέτησε πρακτικά και το βασικό σχεδιασμό που άμεσα μπορούσε να συνδεθεί με προηγούμενες δουλειές του.
δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται...

Οτι δηλαδή ανέθεσε ο Σάμαρανκ τους ολυμπιακούς στην Αθήνα το 1997 και είχε κανονιστεί να πάρει τη δουλειά του στέγαστρου ο Καλατράβα 5 χρόνια μετά και από αυτή τη δουλειά θα του ξεπλήρωναν την ανάθεση; Και αν δεν την έδιναν στον καλατράβα γιατί είχε αλλάξει η κυβέρνηση ας πούμε και η νεα είχε άλλα κόζια τι θα έκανε ο Σάμαρανκ; θα έπαιρνε τους αγώνες πίσω;

Και μιλάμε για τον Καλατράβα ε; όχι τον μπαρμπαμήτσο αρχιτέκτονα της γειτονιάς που περιμένει τη δουλειά να του έρθει από το βύσμα στο δημαρχειο και να του βγάλει τη μίζα του.
Οπου το όλο σενάριο εδράζεται στο στοιχείο ότι είναι και οι δύο Ισπανοί!
Ο οποίος έτυχε να είναι και διεθνούς φήμης σχεδιαστής και με εμπειρία στο αντικείμενο και η μελέτη ήταν άρτια και πλήρης αλλά δεν επιλέχθηκε τυχαία.

τιναιφτοιρεφιλε;
 

Μηνύματα
7.308
Reaction score
1.321
Σκέψου μόνο πόσο κόστιζαν τότε οι γιγαντοοθόνες, ή οι προβολείς, ή ο υπολογιστής που τηλεχειρίζονταν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Λυπάμαι αλλά αδυνατώ να δεχθώ ότι θα μπορούσαν να κοστίζουν 125 εκ. €. Το ποσό είναι αδιανόητο. Αδιανόητο.
 




xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
36.633
Reaction score
86.415
Το στέγαστρο δόθηκε με απευθείας ανάθεση, χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό.

Τα απαιτούμενα έξοδα συντήρησης του ΟΑΚΑ σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες ξεπερνούσαν τα 10 εκ. ετησίως. Μόνο το στέγαστρο απαιτούσε 2 εκ. τον χρόνο.

Το "Σπίτι της Άρσης Βαρών" στη Νίκαια είχε κοστίσει 50 εκ. ευρώ.

Συμπερασματικά, όλα αυτά τα επιβλητικά έργα είναι ασύμφορα λόγω των ποσών που απαιτούνται για τη συντήρησή τους. Αν γίνει σωστά είναι 3-5% του κόστους κατασκευής ανά έτος.

Αν αθροίσουμε όλα τα Ολυμπιακά ακίνητα θα καταλάβουμε ότι η αποδοχή της κληρονομιάς τους είναι ασήκωτη.
 

Μηνύματα
13.730
Reaction score
6.707
Δεν είναι ότι απλά δεν συντηρήθηκε, αλλά ότι η αρχική μελέτη..... μπάζει. Σε απλά Ελληνικά, ήταν από την πρώτη μέρα επικίνδυνο, για κάποιο - καποια σενάρια (συνδυασμούς) φορτίσεων. Η μελέτη έχει ελεγχθεί από δυο Ελληνικά μελετητικά γραφεία (μεγάλα) . Από ότι άκουσα θα πάει για έλεγχο και σε μελετητικό γραφείο στο εξωτερικό.
Προσωπικά θα προτιμούσα να αποσυναρμολογηθει και να γίνει σκραπ, θα απαλλαγούμε και από ένα μνημείο, μιας περιόδου που η διαπλοκή έκανε πάρτυ στην χώρα.
 


Μηνύματα
13.923
Reaction score
15.796
το οποίο αύξησε κατακόρυφα το κόστος καθώς χρειάστηκε να κατασκευαστούν πασσαλοσυστοιχιές 42 πασσάλων βάθους 35 περίπου μέτρων ο καθένας με πασσαλοδεσμο πάχους 2 μέτρων και επιφάνειας 80 τετραγωνικών μέτρων περίπου σε ένα έδαφος που απαιτούσε την εξυγίανση τ
Αυτό νομίζω είναι τίποτα. Ούτε αρκετό και για πολύ μικρά έργα. Γιατί αύξησε το κόστος αλλά και γιατι αναφέρεται ως κάτι σπουδαίο ; Ποιός ξέρει ;
 

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
78.695
Reaction score
97.433

Μηνύματα
7.329
Reaction score
11.909
Προσωπικά θα προτιμούσα να αποσυναρμολογηθει και να γίνει σκραπ, θα απαλλαγούμε και από ένα μνημείο, μιας περιόδου που η διαπλοκή έκανε πάρτυ στην χώρα.
Απο τη μία έχουμε μια όμορφη κατασκευή, επιβλητική. Απο την άλλη, έχουμε το συμπέρασμα που έχει βγει ότι δεν κατασκευάστηκε με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές, ενώ η συντήρησή του κοστίζει πάρα πολύ, πρακτικά χρειάζεται να πληρώνουμε ετησίως ένα αντίτιμο που σε βάθος χρόνου μεταφράζεται στη κατασκευή ενός καινούργιου, πιο σύγχρονου σταδίου. Θα με έθλιβε η απουσία του, αλλά αν γινόταν παράλληλα αντικατάσταση και του ίδιου του σταδίου, θα μπορούσα να ζούσα μ'αυτό.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.317
Μηνύματα
2.897.012
Members
38.027
Νεότερο μέλος
d tv
Top