Στα 4Ω ή στα 8Ω?

Reaction score
10
Τις τελευταίες μέρες προβληματίζομαι αν θα πρέπει να συνδέσω το καλώδια ηχείων στα 4Ω ή στα 8Ω του ενισχυτή μου.

Aπό τη μία η Verity στο site της δηλώνει minimum impedance 5.2Ω και "strongly recommends" να συνδεθεί το ηχείο στα 8Ω και από την άλλη οι μετρήσεις του Stereophile βρίσκουν μια πτώση στα 8KHz στα 3Ω και αναφέρουν ότι "a good 4Ω amplifier will work best"!

Eδώ οι μετρήσεις του stereophile:

http://stereophile.com/floorloudspeakers/305verity/index5.html

Θα μου πείτε να ακούσω και να αποφασίσω. Άκουσα, και υπάρχουν διαφορές στον ήχο, μικρές μεν αλλά υπαρκτές. Στα 4Ω υπάρχει περισσότερη λεπτομέρεια (υπoθέτω γιατί κάποιες υψηλές συχνότητες βγαίνουν πιο εύκολα, λέω εγώ..) και στα 8Ω είναι λίγο πιο μεστή η μεσαία περιοχή.

1) Που να το συνδέσω?

2) Γιατί υπάρχει αυτή η διαφόρα στο impedance που δηλώνει η verity και το Stereophile? Mήπως υπάρχει παραπάνω από ένας τρόπος μέτρησης (ξαναλέω εγώ...:137:)?

Θα μου πείτε, τι σε νοιάζει αφού είναι μικρές οι διαφορές...Ε ξέρετε πως είναι αυτά, τρώγομαι με τα ρούχα μου...
Πάντως στα 4 μάλλον μου κάθεται καλύτερα...

Για πείτε please...Κώστα?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.613
Απάντηση: Στα 4Ω ή στα 8Ω?

ποιός είναι ο ενισχυτής σου?
(από περιέργεια).

Στα 8 ωμ.

σιγά μη δε φτάσουν τα αμπέρ στους 8 χιλιόκυκλους...

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75

Βαλε καποιον να σου αλλαζει 4 και 8 χωρις να ξερεις ποια συνδεση κανει και αν στις 10 πετυχεις πανω απο τις μισες,αφησε την συνδεση που θα σου κατσει καλυτερα.

Reaction score
10
Re: Απάντηση: Στα 4Ω ή στα 8Ω?

(από περιέργεια).

Στα 8 ωμ.

Kώστα είναι τα μονομπλόκια Wavac MD-805m, 55W SE!

Tώρα μου απάντησε και ο Julien από τη Verity και μου είπε ότι και αυτοί Wavac έχουν στο showroom τους και το συνδέουν στα 8Ω.

Αλλά όπως είπε και ο musilistener, σε δουλειά να βρισκόμαστε...:137:

Reaction score
10

Βαλε καποιον να σου αλλαζει 4 και 8 χωρις να ξερεις ποια συνδεση κανει και αν στις 10 πετυχεις πανω απο τις μισες,αφησε την συνδεση που θα σου κατσει καλυτερα.

Σωστό και αυτό έτσι και αλλιώς είναι εύκολη η αλλαγή. Μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσω σε κομμάτια με υψηλές συχνότητες και αρκετά δυναμικά...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.131

(από περιέργεια).

Στα 8 ωμ.

... που βασικά φτάνουν, όντας πολύ λίγα, και επομένως η ισχύς που καταναλώνει το ηχείο εκεί είναι χαμηλή. Πάντως, δεν έχει καμιά σημασία αν τα ηχεία συνδεθούν στα 4 ή στα 8Ω. Απλώς, από την τάπα των 4Ω θα παίζουν πιο σιγά, καθώς εκεί ο ενισχυτής είναι σε θέση να παράσχει τη μισή της ονομαστικής ισχύος του σε φορτίο 8Ω.

Reaction score
10

... που βασικά φτάνουν, όντας πολύ λίγα, και επομένως η ισχύς που καταναλώνει το ηχείο εκεί είναι χαμηλή. Πάντως, δεν έχει καμιά σημασία αν τα ηχεία συνδεθούν στα 4 ή στα 8Ω. Απλώς, από την τάπα των 4Ω θα παίζουν πιο σιγά, καθώς εκεί ο ενισχυτής είναι σε θέση να παράσχει τη μισή της ονομαστικής ισχύος του σε φορτίο 8Ω.
Kώστα ξέρεις ποιο είναι το περίεργο? Ότι έχω την εντύπωση ότι δεν παίζει πιο χαμηλά στα 4! Η ότι παίζει ελάχιστα πιο χαμηλά. Θυμάμαι σε παλαιότερους λαμπάτους που είχα στα 4 έπαιζε εμφανώς πιο χαμηλά!!! Υπάρχει εξήγηση ή είναι ιδέα μου?

Reaction score
10
Μία απάντηση σε αυτό:

2) Γιατί υπάρχει αυτή η διαφόρα στο impedance που δηλώνει η verity και το Stereophile? Mήπως υπάρχει παραπάνω από ένας τρόπος μέτρησης (ξαναλέω εγώ...)?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.131
Απάντηση: Re: Απάντηση: Στα 4Ω ή στα 8Ω?

Kώστα ξέρεις ποιο είναι το περίεργο? Ότι έχω την εντύπωση ότι δεν παίζει πιο χαμηλά στα 4! Η ότι παίζει ελάχιστα πιο χαμηλά. Θυμάμαι σε παλαιότερους λαμπάτους που είχα στα 4 έπαιζε εμφανώς πιο χαμηλά!!! Υπάρχει εξήγηση ή είναι ιδέα μου?
Σωστό. 3dB διαφορά είναι.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.131
Απάντηση: Re: Στα 4Ω ή στα 8Ω?

Μία απάντηση σε αυτό:

2) Γιατί υπάρχει αυτή η διαφόρα στο impedance που δηλώνει η verity και το Stereophile? Mήπως υπάρχει παραπάνω από ένας τρόπος μέτρησης (ξαναλέω εγώ...)?
Όχι. Ανεξαρτήτως του μετρητικού εργαλείου, η συγκεκριμένη μέτρηση είναι από τη φύση της επαληθεύσιμη. Η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί με διάφορα σενάρια. Για παράδειγμα, ο κατασκευαστής μπορεί εκ των υστέρων, αφού κυκλοφόρησε το ηχείο και δημοσιεύθηκαν οι προδιαγραφές, να τροποποίησε ελαφρά το crossover στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να βελτιώσει λίγο την απόδοση, με αποτέλεσμα να πέσει κι άλλο η αντίσταση σ' εκείνο το σημείο. Αν συνέβη αυτό, κατά τη γνώμη μου ορθώς έπραξε και δεν ανακοίνωσε την αλλαγή. Μια σύντομη βύθιση στα 3Ω στα 8ΚΗz είναι ανάξια λόγου για να μεταβαπτισθεί το ηχείο από 8ωμο σε 4ωμο. Βέβαια, κανονικά, τα 8ωμα δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από 6Ω, αλλά παίζει ρόλο και το πού πέφτουν χαμηλά, σε ποια συχνότητα, και για πόσο διάστημα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Μία απάντηση σε αυτό:

Κάποια μετρητικά συστήματα αναφέρονται στο 1 watt στα 8Ω σαν ισχύ μέτρησης ενώ κάποια άλλα στα 2,83 volts τάση εξόδου.

Αυτή η διαφοροποίηση, ανάλογα και την αντίσταση του ηχείου, είναι ικανή να μεταβάλει το αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα αν το ηχείο είναι 4 ή 6 Ω σε κάποιες περιοχές συχνοτήτων η ισχύς που θα πηγαίνει σε αυτές θα είναι παραπάνω από 1 watt.

Γενικά ανάλογα την ισχύ που δέχεται ένα ηχείο μεταβάλλεται και η αντίσταση του.
Μη φανταστείς τρελές διαφορές αλλά πάντα υπαρκτές ανάλογα πως το μετράμε.

Στη περίπτωση της επιλογής αντίστασης για τη περίπτωση σου θα προτιμούσα τα 8 Ω.
Ο ενισχυτής σου έχει ανάδραση?

Reaction score
10
Στη περίπτωση της επιλογής αντίστασης για τη περίπτωση σου θα προτιμούσα τα 8 Ω.
Ο ενισχυτής σου έχει ανάδραση?
Δεν το ξέρω, δεν έχω δει σχετική αναφορά πουθενά!

Reaction score
5

οδηγημένο με ημιτονοειδή κυματομορφή στα 8ΚHz μπορεί να πέφτει η αντίσταση στα 3Ω αλλά σε πραγματικές συνθήκες ακρόασης - οποιασδήποτε - μουσικής η περισσότερη ισχύς βρίσκεται συγκεντρωμένη σε χαμηλώτερες περιοχές συχνοτήτων άρα δεν υπάρχει ανησυχία σε περίπτωση σύνδεσης στα 8Ω...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.613

Κοίτα ρε φίλε πως έχουν τα πράματα για να δεις πόσο απλά είναι.

ο ενισχυτής σου είναι λαμπάτος και βγάζει 55 βατ.

υπάρχει κι ένας μετασχηματιστής εξόδου.

ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί άλλα δευτερεύοντα για 4 ωμ κ άλλα για 8ωμ ηχεία, διότι για την ίδια ισχύ στο ηχείο απαιτούνται διαφορετικές παράμετροι τάσης και έντασης (βολτ και αμπέρ) το οποίο μετά χαράς υλοποιεί ο μετασχηματιστής εξόδου.

Ο χρήσιμος τύπος φυσικής λυκείου για να καταλάβεις τα απαραίτητα είναι ο νόμος του ωμ (και καμιά άλλη εξειδικευμένη πια γνώση δε χρειάζεται, είναι απλά τα πράγματα)!

Ι=V/R

από τον οποίο φαίνεται ότι όσο μεγαλώνει η αντίσταση (στον παρονομαστή) τόσο μικραίνουν τα απαραίτητα αμπέρ, εφόσον έχουμε σταθερή τάση. Αλλά ο μετασχηματιστής μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε την τάση χωρίς βέβαια να αλλάξουμε τη συνολική ισχύ, άρα όσο μεγαλώνει η τάση τόσο λιγοστεύουν τα αμπέρ για την ίδια ισχύ.

Και για να δούμε στο παράδειγμα του ενισχυτή σου τι γίνεται. Έχει συνολική ισχύ 55 βαττ (ή joule/sec). Αυτή μπορεί τη δώσει είτε σε φορτία 4 ωμ είτε σε 8 ωμ. Δηλαδή:

P=V2/R (ισχύς)=(τάση στο τετράγωνο)/(αντίσταση)

P=I2*R (ισχύς)=(ένταση στο τετράγωνο)*(αντίσταση)

Οπότε για 55 βαττ ισχύος χρειάζονται (στρογγυλοποιημένα)

3,7Α και 14,8V στα 4ωμ (νόμος του Ωμ 3,7*14,8=54,76 βαττ)

2,6Α και 21V στα 8ωμ (νόμος του Ωμ 2,6*21=54,6 βαττ)

Πρώτο χρήσιμο στο audio συμπέρασμα: σε χαμηλά ωμ (πχ στα 4ωμ) χρειάζεσαι περισσότερα αμπέρ για την ίδια ισχύ. Σε υψηλά ωμ (πχ 8ωμ) χρειάζεσαι περισσότερα βολτ για την ίδια ισχύ. Και αυτό κάνει ο ενισχυτής σου με τις δυό εξόδους που έχει: στη μιά δίνει περισσότερα βόλτ και στην άλλη περισσότερα αμπέρ. Και στις δυό δίνει την ίδια ισχύ.

Στο audio είναι γνωστό πως η πολύ ισχύς βρίσκεται σε χαμηλές συχνότητες (αντιστοιχεί στο εμβαδόν του ημιτόνου της κυματομορφής του ήχου).

Άρα, δεύτερο χρήσιμο στο audio συμπέρασμα: όταν βλέπεις πτώση αντίστασης του ηχείου σε χαμηλές συχνότητες, θέλει πολλά αμπέρ. Κι ας είναι όλο το υπόλοιπο σχεδιάγραμμα αντίστασής του ψηλά.

Και πάμε στη δική σου περίπτωση: η πτώση της αντίστασης του ηχείου σου ΜΟΝΟ κάπου σε υψηλές συχνότητες -8ΚΗz- δε θα απαιτήσει πολλά αμπέρ. Δε σε ενδιαφέρει λοιπόν η θέση "4ωμ" του ενισχυτή σου που δίνει περισσότερα αμπέρ.

Αντίθετα, η υψηλότερη αντίσταση του ηχείου σου στις χαμηλές συχνότητες (και σε όλο το υπόλοιπο ακουστικό φάσμα) θα απαιτήσει περισσότερα βόλτ να να παίξει στην συγκεκριμένη ισχύ.

Γι'αυτό άκουσες και αυτά που άκουσες. (Και αυτό μπορούν να το αντιληφθούν από τις εντυπώσεις σου όλοι όσοι έχουν πείρα επί του θέματος) Στη μια περίπτωση (που τα σύνδεσες στην θέση των 4 ωμ) δε μπόρεσε ο ενισχυτής σου να βγάλει την ισχύ του (γιατί δεν έφτανε η απαιτούμενη τάση) και δεν οδήγησε, δε "γέμισε" ικανοποιητικά το ηχείο σου με αποτέλεσμα να χάσεις σε "σώμα" και εξ΄αυτού να φαίνονται περισσότερα τα πρίμα με αποτέλεσμα να τα αντιλαμβάνεσαι ως περισσότερη λεπτομέρεια. Αυτό βέβαια είναι λάθος συμπέρασμα, διότι τις ίδιες λεπτομέρειες ακούς και στην άλλη σύνδεση, δε χάνεις τίποτα. Είναι δηλαδή μια "εντύπωση" που παίρνεις που όμως δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Οπότε, η λογικοφανής εξήγησή σου στην αντίληψη εκ μέρους σου αυξημένης λεπτομέρειας στα πρίμα (όταν συνέδεσες τα ηχεία σου στην έξοδο "4ωμ" του ενισχυτή σου):
(υπoθέτω γιατί κάποιες υψηλές συχνότητες βγαίνουν πιο εύκολα, λέω εγώ..)
δεν ισχύει. Για την ακρίβεια ισχύει ακριβώς το αντίθετο: "διότι κάποιες χαμηλές συχνότητες βγαίνουν πιο δύσκολα".

Ξέρω, υπερβολική και ανόητη εκ πρώτης τουλάχιστον όψης η δήθεν "ανάλυσή" μου αυτή, αλλά ίσως να βοηθήσει κάποια παιδιά να κατανοήσουν κάποια βασικά πράγματα.

και πάλι τα λέω στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά...:137:

Reaction score
10

Κοίτα ρε φίλε πως έχουν τα πράματα για να δεις πόσο απλά είναι.

ο ενισχυτής σου είναι λαμπάτος και βγάζει 55 βατ.

υπάρχει κι ένας μετασχηματιστής εξόδου.

ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί άλλα δευτερεύοντα για 4 ωμ κ άλλα για 8ωμ ηχεία, διότι για την ίδια ισχύ στο ηχείο απαιτούνται διαφορετικές παράμετροι τάσης και έντασης (βολτ και αμπέρ) το οποίο μετά χαράς υλοποιεί ο μετασχηματιστής εξόδου.

Ο χρήσιμος τύπος φυσικής λυκείου για να καταλάβεις τα απαραίτητα είναι ο νόμος του ωμ !

Ι=V/R

από τον οποίο φαίνεται ότι όσο μεγαλώνει η αντίσταση (στον παρονομαστή) τόσο μικραίνουν τα απαραίτητα αμπέρ, εφόσον έχουμε σταθερή τάση. Αλλά ο μετασχηματιστής μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε την τάση χωρίς βέβαια να αλλάξουμε τη συνολική ισχύ, άρα όσο μεγαλώνει η τάση τόσο λιγοστεύουν τα αμπέρ για την ίδια ισχύ.

Και για να δούμε στο παράδειγμα του ενισχυτή σου τι γίνεται. Έχει συνολική ισχύ 55 βαττ (ή joule/sec). Αυτή μπορεί τη δώσει είτε σε φορτία 4 ωμ είτε σε 8 ωμ. Δηλαδή:

P=V2/R (ισχύς)=(τάση στο τετράγωνο)/(αντίσταση)

P=I2*R (ισχύς)=(ένταση στο τετράγωνο)*(αντίσταση)

Οπότε για 55 βαττ ισχύος χρειάζονται (στρογγυλοποιημένα)

3,7Α και 14,8V στα 4ωμ (νόμος του Ωμ 3,7*14,8=54,76 βαττ)

2,6Α και 21V στα 8ωμ (νόμος του Ωμ 2,6*21=54,6 βαττ)

Πρώτο χρήσιμο στο audio συμπέρασμα: σε χαμηλά ωμ (πχ στα 4ωμ) χρειάζεσαι περισσότερα αμπέρ για την ίδια ισχύ. Σε υψηλά ωμ (πχ 8ωμ) χρειάζεσαι περισσότερα βολτ για την ίδια ισχύ. Και αυτό κάνει ο ενισχυτής σου με τις δυό εξόδους που έχει: στη μιά δίνει περισσότερα βόλτ και στην άλλη περισσότερα αμπέρ. Και στις δυό δίνει την ίδια ισχύ.

Στο audio είναι γνωστό πως η πολύ ισχύς βρίσκεται σε χαμηλές συχνότητες (αντιστοιχεί στο εμβαδόν του ημιτόνου της κυματομορφής του ήχου).

Άρα, δεύτερο χρήσιμο στο audio συμπέρασμα: όταν βλέπεις πτώση αντίστασης του ηχείου σε χαμηλές συχνότητες, θέλει πολλά αμπέρ. Κι ας είναι όλο το υπόλοιπο σχεδιάγραμμα αντίστασής του ψηλά.

Και πάμε στη δική σου περίπτωση: η πτώση της αντίστασης του ηχείου σου ΜΟΝΟ κάπου σε υψηλές συχνότητες -8ΚΗz- δε θα απαιτήσει πολλά αμπέρ. Δε σε ενδιαφέρει λοιπόν η θέση "4ωμ" του ενισχυτή σου που δίνει περισσότερα αμπέρ.

Αντίθετα, η υψηλότερη αντίσταση του ηχείου σου στις χαμηλές συχνότητες (και σε όλο το υπόλοιπο ακουστικό φάσμα) θα απαιτήσει περισσότερα βόλτ να να παίξει στην συγκεκριμένη ισχύ.

Γι'αυτό άκουσες και αυτά που άκουσες. (Και αυτό μπορούν να το αντιληφθούν από τις εντυπώσεις σου όλοι όσοι έχουν πείρα επί του θέματος) Στη μια περίπτωση (που τα σύνδεσες στην θέση των 4 ωμ) δε μπόρεσε ο ενισχυτής σου να βγάλει την ισχύ του (γιατί δεν έφτανε η απαιτούμενη τάση) και δεν οδήγησε, δε "γέμισε" ικανοποιητικά το ηχείο σου με αποτέλεσμα να χάσεις σε "σώμα" και εξ΄αυτού να φαίνονται περισσότερα τα πρίμα με αποτέλεσμα να τα αντιλαμβάνεσαι ως περισσότερη λεπτομέρεια. Αυτό βέβαια είναι λάθος συμπέρασμα, διότι τις ίδιες λεπτομέρειες ακούς και στην άλλη σύνδεση, δε χάνεις τίποτα. Είναι δηλαδή μια "εντύπωση" που παίρνεις που όμως δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Ξέρω, υπερβολική και ανόητη εκ πρώτης τουλάχιστον όψης η δήθεν "ανάλυσή" μου αυτή, αλλά ίσως να βοηθήσει κάποια παιδιά να κατανοήσουν κάποια βασικά πράγματα.

και πάλι τα λέω στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά...:137:

Eγραψες πάλι!!!!Respect!

Oντως έτσι ήταν στα 4 σου έδινε την εντύπωση περισσότερης λεπτομέρειας και στα 8 περισσότερων σωμάτων!!!!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Με τη διαφορά ότι αναφέρεσαι σε λαμπάτο ενισχυτή με μετασχηματιστή εξόδου.
Αυτά δεν αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των λυχνιών και το πρωτεύων τύλιγμα του μετασχηματιστή που έχει σταθερό ρεύμα αλλά μόνο το δευτερεύων του.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.613

Άρα, μόνο και μόνο γνωρίζοντας το νόμο του Ωμ, όταν βλέπεις το σχεδιάγραμμα αντίστασης ενός ηχείου και δε χαζεύεις απλά την εικόνα :137:, αντιλαμβάνεσαι τι ενισχυτικά χρειάζεσαι για να ικανοποιήσεις τις απατήσεις του συγκεκριμένου φορτίου.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.613
Απάντηση: Re: Στα 4Ω ή στα 8Ω?

Με τη διαφορά ότι αναφέρεσαι σε λαμπάτο ενισχυτή με μετασχηματιστή εξόδου.
Αυτά δεν αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των λυχνιών και το πρωτεύων τύλιγμα του μετασχηματιστή που έχει σταθερό ρεύμα αλλά μόνο το δευτερεύων του.
προφανώς. τα δευτερεύοντα.
ουδεμία σχέση ο τρόπος λειτουργίας των λυχνιών ή το πρωτεύον του μετασχηματιστή.
και πουθενά δεν υπονόησα ότι υπάρχει τέτοια σχέση.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.023
Members
38.523
Νεότερο μέλος
seos