Συμβουλές για κεφαλή;

Reaction score
36
Καλησπέρα σε όλους,

έχω ένα project perspective με κεφαλή DL 110 που οδηγεί έναν MF V-LPS. Ενισχυτής είναι ο NAD C 355 και ηχεία τα DM 303 της B&W.

Έχει έρθει η ώρα να αντικαταστήσω την κεφαλή και παρότι είμαι γενικά ικανοποιημένος από την DL 110 νομίζω ότι ο ήχος της γίνεται μερικές φορές συριστικός και κουραστικός. Η απόκριση συχνοτήτων που δημοσιεύει ο κατασκευαστής της δείχνει σαφή "προτίμηση" στην περιοχή από 4kHz μέχρι το άνω όριο του φάσματος (+2 dB / oct). Σκέφτομαι λοιπόν να την αντικαταστήσω με κάποια πιο ουδέτερη.

Στα υπόψιν είναι οι Grado Gold, Sumiko Bluepoint 2 αλλά και η DL 160. H Dennon 103 αποκλείεται λόγω χαμηλής ενδοτικότητας, το ίδιο και η MicroBenz MC-20E2... Η ενεργός μάζα του αλουμινένιου βραχίονα είναι 11 g.

Τι λέτε; Κάθε γνώμη και συμβουλή ευπρόσδεκτη.

Reaction score
2.248
Απάντηση: Συμβουλές για κεφαλή;

Tην 103 την ξεχνάς λόγο output voltage (σσ 0.3mv) και όχι ενδοτικότητας. Το MF δεν μπορεί.....
Αμα σε κουράζει (παράξενο) η DL 110 μάλλον θα σε κουράσει και η DL 160 επειδή ομοιάζουν.

Την MicroBenz MC-20E2 την έχω και δεν μου αρέσει:132:

Δες και ένα calculator με ποιά κεφαλή θα παίξει καλύτερα ο βραχιονάς σου
http://www.resfreq.com/resonancecalculator.html

Reaction score
36
Ευχαριστώ GeoVaz!

> Αμα σε κουράζει (παράξενο) η DL 110 μάλλον
> θα σε κουράσει και η DL 160 επειδή ομοιάζουν.

Νομίζω ότι με κουράζει η υπερβολική έμφαση στα πρίμα.
Ίσως είναι θέμα phono. Γενικώς μου αρέσει ο χαρακτήρας της 110,
γι' αυτό ακριβώς σκέφτηκα την 160 που είναι ίσως πιο ισορροπημένη.

> Την MicroBenz MC-20E2 την έχω και δεν μου αρέσει

Να σε ρωτήσω γιατί;

Reaction score
2.248

Εξαρτάτε από τον βραχίονα. Απλά δεν έπαιξε καλά ο βραχιονάς μου με αυτή. Προτίμισε μία ΜΜ.
Κάποιος άλλος βραχίονας ίσως έπαιζε καλύτερα με την Benz. Είναι συνδιασμός βλέπεις που έχει να κάνει με βάρος, ενδοτικότητα, ενεργό μαζα βραχίονα. Δες το σαν σύνολο και όχι μεμονομένα (καλύτερη κεφαλή = καλύτερος ήχος)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.916

Απ' όσα έχω διαπιστώσει μέχρι σήμερα, ναι μεν η κεφαλή ευθύνεται για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ποιότητας ήχου, αλλά πραγματικά εξέχοντα ρόλο παίζει και το phono. Ως κάτοχος της παλιάς Blue Point και θεωρώντας πως η Blue Point 2 είναι με βελτιωμένη έκδοση της παλιάς, θα σου έλεγα να την προτιμήσεις. Όμως, αν δεν είναι πολύ έξω από τον προϋπολογισμό σου, προτίμησε την Dynavector Karat 17 D3. Αξίζει το σκαλοπάτι.

Reaction score
2.248

Συγγνώμη κε Κώστα για την παρέμβαση.
Η Karat είναι πάρα πολύ καλή αλλά με 0.3mv έξοδο δεν θα οδηγήσει το MF. Εάν θυμάσαι είχα πρόβλημα και εγώ με το MF που δεν μπορούσα να οδηγήσω την Benz ACE L που έβγαζε 0.4mv και έψαχνα step-up.
Φυσικά όλα αυτά πριν εποχής RCM prelude IC που μου πρότεινες να πάρω και από τότε ηρέμησαααααα με phono stage :103:

Reaction score
2.248

Που να το ακούσεις και σε ballanced συνδεσμολογία (full όμως, βραχιόνας-stage-pre)

Εχει ένα κακό όμως...... είναι ανελέητο και τα ξεβρακώνει όλα :604:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.916

Που να το ακούσεις και σε ballanced συνδεσμολογία (full όμως, βραχιόνας-stage-pre)
Αυτό πρέπει να το κάνεις ξεχωριστό θέμα! Πώς το έκανες και τί διεπίστωσες.

Reaction score
2.248

Ετσι το κάνεις (Θέλει πατέντα το καλώδιο) και μετά στέλνεις από την XLR του RCM ballanced σε XLR του προενίσχυτη. Εαν είναι και ο προ σου full ballanced (όπως είναι εμένα ο Electrocompaniet καθαρίσες.
Μετά στέλνω πάλι ballanced με XLR στα monoblocks μου που είναι και αυτά full ballanced και έχω από κεφαλή έως τελικό ballanced

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.620

...νομίζω ότι ο ήχος της γίνεται μερικές φορές συριστικός και κουραστικός. ....
όταν ακούς άλλη πηγή κι όχι το πικαπ σου, πχ όταν ακούς cd, ο ήχος από το σύστημά σου δεν "γίνεται μερικές φορές συριστικός και κουραστικός"?

Reaction score
36
όταν ακούς άλλη πηγή κι όχι το πικαπ σου, πχ όταν ακούς cd, ο ήχος από το σύστημά σου δεν "γίνεται μερικές φορές συριστικός και κουραστικός"?
Ναι, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό ή το ίδιο συχνά.

Επίσης, στο ίδιο σύστημα έχουν παίξει και άλλα πικ απ: ένα DP 300F με την κεφαλή της μαμάς του, ένα Systemdek IIX με AT 440 ML σε Linn Basic. Καθένα είχε τα προβλήματά του, αλλά δεν είχα προσέξει τη συμπεριφορά που περιγράφω για το project

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.620
Απάντηση: Re: Συμβουλές για κεφαλή;

Ναι, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό ή το ίδιο συχνά.
αυτό θα έπρεπε να σε προβληματίζει περισσότερο από την κεφαλή.

όπως και η ποιότητα των δίσκων βινυλίου.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Συμβουλές για κεφαλή;

DYNAVECTOR 10X5
Φαίνεται καλή περίπτωση, αλλά ο ήχος της πώς είναι;
πολυ καλυτερος απο (denon 160) λεπτομερης διαφανος ανοιχτος αλλα οχι με τρομερα σωματα αλλα με τα λεφτα που κανει ειναι best

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Members
38.491
Νεότερο μέλος
Δημήτριος Φάβας