Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Reaction score
0

Στον Γιάννη Ρίτσο, στον μεγάλο μας ποιητή, που στρατεύτηκε με τα υψηλότερα ιδανικά, με τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος και βρέθηκε στο δρόμο πάντα παρών στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας, είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Μια εκδήλωση τιμής για τον δημιουργό, που αφουγκράστηκε το λυγμό της ανθρωπότητας και πάλεψε για έναν δίκαιο κόσμο, καταθέτοντας μια σπουδαία ποίηση, λυρική, ματωμένη, αγωνιστική, φιλοσοφική, λαϊκή, βαθιά ανθρώπινη. Στη συναυλία θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μανώλης Μητσιάς, ενώ θα συμμετέχει η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γρηγόρης Βαλτινός.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια αγκαλιά τραγούδια που σημάδεψαν γενιές και ευτύχησαν να γίνουν σύμβολα αντίστασης, αγώνα, αξιοπρέπειας. Από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και τα «Λιανοτράγουδα», σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. Από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Χρήστου Λεοντή και την «Πικραμένη μου γενιά» σε μουσική Μάριου Τόκα. Και μαζί η συγκλονιστική «Στηθάγχη» του Θάνου Μικρούτσικου, σε ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ (αναφέρεται στις εκτελέσεις των Ελλήνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης) - σε ποιητική μετάφραση Γιάννη Ρίτσου κ.ά. Θα γίνουν κάποιες απαγγελίες ποιημάτων του, ενώ θα διαβαστούν τα λόγια του Ρίτσου, που αναφέρει γιατί έγινε κομμουνιστής. Επίσης, σε βιντεοοθόνη θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό.

Reaction score
40
Απάντηση: Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2009 «Έτος Ρίτσου» και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό καθώς και το συντονισμό των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό του.
Για το σκοπό αυτό, το ΕΚΕΒΙ συγκρότησε τον Φεβρουάριο του 2008, οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τη Χρύσα Προκοπάκη, φιλόλογο-συγγραφέα και μέλη τούς: Κατρίν Βελισσάρη, δ/ντρια ΕΚΕΒΙ, Γιώργη Γιατρομανωλάκη, ομοτ. καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών-συγγραφέα, Ηλία Κεφάλα, ποιητή, Αγγελική Κώττη, δημοσιογράφο-συγγραφέα, Νινέττα Μακρυνικόλα, βιβλιογράφο, Πέτρο Μάρκαρη, συγγραφέα-πρόεδρο ΕΚΕΒΙ και Μίλτο Πεχλιβάνο, καθηγητή ΑΠΘ-Freie Universitat Βερολίνου.

http://www.poiein.gr/archives/5170/index.html

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ «ΕΤΟΣ ΡΙΤΣΟΥ»
Πέραν των εκδηλώσεων οι οποίες εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα για το «Έτος Ρίτσου», πραγματοποιούνται και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο του εορτασμού για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Το ΕΚΕΒΙ τις συμπεριλαμβάνει στο «ημερολόγιο» εκδηλώσεων για τον Ρίτσο που φιλοξενείται στο διαδικτυακό τόπο του δημιουργώντας έτσι ένα ενημερωμένο αρχείο των τεκταινόμενων περί του «Έτους» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δεν είναι προνόμιο των λίγων!!!!!! ιδιαίτερα των κομμάτων!!!!

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.808

Καλή διασκέδαση σε όσους πάνε! :126:

Reaction score
40

Καλή διασκέδαση σε όσους πάνε! :126:
Στην παραπάνω συναυλία ή στις υπόλοιπες?:142:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.808

Στην παραπάνω συναυλία ή στις υπόλοιπες?:142:

Από τη στιγμή που ο Ρίτσος "στιγματίστηκε" το ίδιο μου κάνει. :138:

Reaction score
40

Από τη στιγμή που ο Ρίτσος "στιγματίστηκε" το ίδιο μου κάνει. :138:
Δεν στιγματίστηκε από μόνος του...άλλοι προσπαθούν να το κάνουν χρόνια τώρα..

Reaction score
0
Στo πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα δώσει στις 10/6 μια συναυλία στο Ηρώδειο, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Η συναυλία θα περιλάβει τους χιλιοτραγουδισμένους από το λαό μας κύκλους τραγουδιών «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη» και «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», μελοποιημένων από τον Μίκη Θεοδωράκη. Ερμηνεύουν οι: Καλλιόπη Βέττα, Αλέξανδρος Χατζής, Τεό Λαζάρου, Νένα Βενετσάνου, Δημήτρης Μπάσης.«Στα δύο κορυφαία μου έργα στον τομέα της έντεχνης λαϊκής μουσικής», σημειώνει ο συνθέτης, «τον "Επιτάφιο" και τη "Ρωμιοσύνη" είχα την αίσθηση ότι η μελωδία ξεπήδησε σαν αρτεσιανό νερό μέσα από τους στίχους. Τι να συνέβαινε άραγε; Νομίζω ότι η ταύτισή μου με τον ποιητή, που ξεπερνούσε τα σύνορα της ποίησης κι απλωνόταν σε όλο το χώρο της ζωής, της εργατικότητας, της δημιουργικότητας, της ιδεολογίας, της στάσης ζωής, της κοινής πίστης σε μια κοινή κλίμακα αξιών, στην ταυτόσημη αντιμετώπιση του χρέους(...) όλα αυτά δημιούργησαν μία ταυτότητα, θα έλεγα, στις δύο ευαισθησίες μας» και προσθέτει «γίναμε συγκοινωνούντα δοχεία, απ' όπου ποίηση και μουσική περνούσε η μία στην άλλη, ώσπου να πάρουν μία τρίτη διάσταση: το τραγούδι».
«Τα 16 απ' τα "Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας"» - έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος - «γράφτηκαν μέσα σε μια μέρα - στις 16 του Σεπτέμβρη του 1968 - στο Παρθένι της Λέρου, ύστερα από κρυφό μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, με την παράκληση να μελοποιήσει κάτι δικό μου, ανέκδοτο. Τα λιανοτράγουδα αυτά τα ξαναδούλεψα στο Καρλόβασι της Σάμου το Νοέμβρη του 1969. Το 16ο και το 17ο γράφτηκαν την Πρωτομαγιά του 1970. Το 7ο αλλάχτηκε ριζικά το Γενάρη του 1973 στην Αθήνα. Δε σκόπευα να εκδώσω τα "Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα" κι είχα ζητήσει να μη δημοσιευτούν και να μη μεταφραστούν, παρά μόνο να τραγουδηθούν. Αλλά να που τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν, κιόλας, σε πολλά ντόπια και ξένα περιοδικά και μεταφράστηκαν σε αρκετές ξένες γλώσσες. Ετσι, δεν υπάρχει πια λόγος να επιμείνω στην αρχική μου απόφαση. Τα "Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας" είναι αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη».
Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει, σήμερα, στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου) ή τηλεφωνικά στο 210 3272000 ή online στο www.greekfestival.gr.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Δεν στιγματίστηκε από μόνος του...άλλοι προσπαθούν να το κάνουν χρόνια τώρα..
"Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου/ η λευτεριά κι ομορφιά του κόσμου"! (Γ. Ρίτσος, "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο")».

Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα. Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος…

O Mπελογιάννης μάς έμαθε άλλη μια φορά πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.

M’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.
M’ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώσει.

Γιάννης Pίτσος, «O Άνθρωπος με το γαρίφαλο», Aϊ Στράτης 31/3/1952

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

"Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου/ η λευτεριά κι ομορφιά του κόσμου"! (Γ. Ρίτσος, "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο")».

Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα. Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος…

O Mπελογιάννης μάς έμαθε άλλη μια φορά πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.

Mʼ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.
Mʼ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώσει.

Γιάννης Pίτσος, «O Άνθρωπος με το γαρίφαλο», Aϊ Στράτης 31/3/1952
Θα σε παρακαλούσα για μια τελευταία φορά...η μουσική κατηγορία του συγκεκριμένου site δεν είναι αρένα προπαγάνδας οποιουδήποτε κόμματος είτε ΚΚΕ είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΛΑΟΣ είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν ξέρω και εγώ ποιου κόμματος.. Αυτό ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες υποθέτω.
Αν θέλεις να παραθέσεις τις πολιτικές σου απόψεις μπορείς να το κάνεις στις γενικές συζητήσεις του avsite στο πολιτικά θέματα.

Δεν μπορεί ο καθένας μας να γράφει τις πολιτικές του πεποιθήσεις παντού κάνοντας την αρχή για αντιπαραθέσεις και flame...αυτό λέγεται κατάχρηση της δημοκρατίας.
Τέτοια συμπεριφορά δείχνει έλλειψη σεβασμού για τα υπόλοιπα μέλη και φυσικά εμένα σαν συντονίστρια.

Ελπίζω να έγινα κατανοητή. Ευχαριστώ.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Θα σε παρακαλούσα για μια τελευταία φορά...η μουσική κατηγορία του συγκεκριμένου site δεν είναι αρένα προπαγάνδας οποιουδήποτε κόμματος είτε ΚΚΕ είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΛΑΟΣ είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν ξέρω και εγώ ποιου κόμματος.. Αυτό ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες υποθέτω.
Αν θέλεις να παραθέσεις τις πολιτικές σου απόψεις μπορείς να το κάνεις στις γενικές συζητήσεις του avsite στο πολιτικά θέματα.

Δεν μπορεί ο καθένας μας να γράφει τις πολιτικές του πεποιθήσεις παντού κάνοντας την αρχή για αντιπαραθέσεις και flame...αυτό λέγεται κατάχρηση της δημοκρατίας.
Τέτοια συμπεριφορά δείχνει έλλειψη σεβασμού για τα υπόλοιπα μέλη και φυσικά εμένα σαν συντονίστρια.

Ελπίζω να έγινα κατανοητή. Ευχαριστώ.
Μ αυτή μου τήν απάντηση απλά θέλησα νά σού επισημάνω τό ΑΤΟΠΟ τού ισχυρισμού σου , πώς 'άλλοι" στιγματίζουν τόν ποιητή...
Μέσα από όλο του τό έργο καί τή πορεία τής ζωής του , ο ΙΔΙΟΣ ο ποιητής ποτέ του δέν έκρυψε τίς αξίες καί τά ιδανικά πού τόν ενέπνευσαν καί τόν ολοκλήρωσαν σάν προσωπικότητα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.519
Νεότερο μέλος
gperdik