Σύνδεση τεσσάρων ηχείων σε έναν ενισχυτή.

Reaction score
0
Καλησπέρα σας θα ήθελα την γνώμη σας σε ένα θέμα που με έχει ταλαιπωρήσει οικονομικά και ψυχολογικά πάρα πολύ. Έχω ήδη κάψει δυο ενισχυτές και θα ήθελα την επόμενη φορά να κάνω την σωστή επιλογή.

Αυτό που θέλω να πετύχω είναι να συνδέσω 2 ζευγάρια ηχεία σε έναν ενισχυτή.

Έχω ήδη ένα ζευγάρι ηχείων 120 Watt τα οποία είναι 4 Ω 90 db (B&W 620) θα ήθελα την άποψη σας έως το πιο να είναι το δεύτερο ζευγάρι ηχείων και ποιον ενισχυτή να αγοράσω (γνωρίζω ότι το ιδανικό είναι τα τέσσερα ηχεία να είναι ίδια αλλά αυτό είναι αδύνατο). Αρχικά σκεφτόμουν για την αγορά του ενισχυτή PM 7001 της Marantz. Έχω μιλήσει με έναν τεχνικό της Marantz και μου έχει πει ότι δεν μπορώ να συνδέσω ούτε παράλληλα ούτε σε σειρά ένα ζευγάρι ηχείων 4 Ohm με ένα άλλο ζευγάρι ηχείων 4 ή 6 ή 8 Ohm. Όποτε με τον Marantz δεν μπορώ να έχω 2 ζευγάρια ηχεία αν το ένα είναι 4Ohm. Έπειτα επικοινώνησα με έναν τεχνικό της Denon και έλαβα μια παρόμοια απάντηση. Κάποιος πωλητής μου είπε ότι θα μπορούσα να πάρω τον NAD C352 και ότι αυτός ο ενισχυτής μπορεί να οδηγήσει οτιδήποτε ηχεία χωρίς να καεί τίποτα και να έχω ποιοτικό ήχο(Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει ή ο πωλητής απλός ήθελε να πουλήσει αυτό το μοντέλο).

Μπορώ να διαθέσω έως και 1.500 euro για την αγορά ενός ενισχυτή και ενός ζευγαριού ηχείων τα οποία θα συνδεθούν με τα B&W 4 ohm που έχω ήδη. Από πλευράς ηχείων αναζητώ κάποιο μικρό ζεύγος που να μην υπερβαίνει στο ύψος τα 33cm. Τα audio spectrum eros μου φαίνονται καλά αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τα συνδυάσω.

Τέλος να σας πω ότι με ενδιαφέρει η ποιότητα στον ήχο και όχι τόσο το να παίζουν δυνατά.

Ευχαριστώ που διαβάσατε το πρόβλημα μου και θα ήμουν ευτυχισμένος αν μου δίνατε μια απάντηση.

Reaction score
27
Τεσσερα ηχεία να παίζουν το ίδιο πρόγραμμα στον ίδιο χώρο για στερεοφωνικές ακροάσεις? Η το άλλο ζευγάρι θα περάσει με μακριά καλώδια σε άλλο χώρο του σπιτιού?

Μήπως θα έκανες καλύτερα τη δουλειά σου με το ένα ζευγάρι απλά προσθέτοντας ένα sub? Οχι τίποτα άλλο, επειδή μιλάς για ποιότητα ήχου...
Νομίζω πως ακόμα κι αν το κάνεις με τα τέσσερα ναι μεν θα έχεις μια (ψευδ)αίσθηση πληρότητας ήχου στον χώρο αλλά όταν θα κάθεσαι σε ένα σημείο για να ακούσεις πιο σοβαρά, όλο το θέμα της στερεοφωνίας θα έχει χαθεί με τα τέσσερα ηχεία σε λειτουργία. Αν πάλι κάνεις πολλά πάρτι τότε αυτό δεν έχει σημασία. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως στην πορεία το μικρόβιο (αν το έχεις) θα σε βάλει να ακούς ΜΟΥΣΙΚΗ μόνο από δύο ηχεία.

Πάντως, συνήθως οι σοβαροί ολοκληρωμένοι ενισχυτές έχουν ξεχωριστό ζευγάρι μπορνών για να δέχονται δυο ζευγάρια ηχείων και παλιότερα μάλιστα είχαν και επιλογέα για να δίνουν σήμα στο ένα στο άλλο ζευγάρι ή και στα δυο ταυτόχρονα. Οπως επίσης έχουν και επιλογέα για την ωμική αντίσταση των ηχείων που συνδέονται πάνω τους.

Αν ψάχνεις τη μέγιστη λύση στο θέμα των δυο ζευγαριών ηχείων πάρε ένα προ με δυο pre out ώστε να τροφοδοτεί δυο δικάναλους τελικούς. (και να μην έχει διπλό pre out υπάρχουν και splitter γι αυτή τη δουλειά)

Αλλη λύση είναι ένας σοβαρός ΑV o οποίος να έχει τη δυνατότητα μέσω των dsp του ή άλλων συστημάτων να σου δίνει 4 channel stereo ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Σε αυτή τη περίπτωση με ένα κεντρικό ακόμα θα έχεις και home cinema και θα μπορείς να ακούς και πολυκάναλο sacd/dvd audio. Αλλα και σε αυτή τη περίπτωση θες έναν καλό τελικό για ένα τουλάχιστον από τα ζεύγη ηχειων που θα σε φέρει πολύ πιο κοντά στην ποιότητα που επιζητάς

Αυτά από μένα καθαρά εμπειρικά. Επιστημονικότερες τοποθετήσεις σε σχέση με τις ωμικές αντιστάσεις και τη παράλληλη ή σε σειρά σύνδεση θα πρέπει να κάνει άλλο μέλος....

dcure

Επαγγελματίας
Reaction score
357
Καλησπέρα σας θα ήθελα την γνώμη σας σε ένα θέμα που με έχει ταλαιπωρήσει οικονομικά και ψυχολογικά πάρα πολύ. Έχω ήδη κάψει δυο ενισχυτές και θα ήθελα την επόμενη φορά να κάνω την σωστή επιλογή.

Αυτό που θέλω να πετύχω είναι να συνδέσω 2 ζευγάρια ηχεία σε έναν ενισχυτή.

Έχω ήδη ένα ζευγάρι ηχείων 120 Watt τα οποία είναι 4 Ω 90 db (B&W 620) θα ήθελα την άποψη σας έως το πιο να είναι το δεύτερο ζευγάρι ηχείων και ποιον ενισχυτή να αγοράσω (γνωρίζω ότι το ιδανικό είναι τα τέσσερα ηχεία να είναι ίδια αλλά αυτό είναι αδύνατο). Αρχικά σκεφτόμουν για την αγορά του ενισχυτή PM 7001 της Marantz. Έχω μιλήσει με έναν τεχνικό της Marantz και μου έχει πει ότι δεν μπορώ να συνδέσω ούτε παράλληλα ούτε σε σειρά ένα ζευγάρι ηχείων 4 Ohm με ένα άλλο ζευγάρι ηχείων 4 ή 6 ή 8 Ohm. Όποτε με τον Marantz δεν μπορώ να έχω 2 ζευγάρια ηχεία αν το ένα είναι 4Ohm. Έπειτα επικοινώνησα με έναν τεχνικό της Denon και έλαβα μια παρόμοια απάντηση. Κάποιος πωλητής μου είπε ότι θα μπορούσα να πάρω τον NAD C352 και ότι αυτός ο ενισχυτής μπορεί να οδηγήσει οτιδήποτε ηχεία χωρίς να καεί τίποτα και να έχω ποιοτικό ήχο(Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει ή ο πωλητής απλός ήθελε να πουλήσει αυτό το μοντέλο).

Μπορώ να διαθέσω έως και 1.500 euro για την αγορά ενός ενισχυτή και ενός ζευγαριού ηχείων τα οποία θα συνδεθούν με τα B&W 4 ohm που έχω ήδη. Από πλευράς ηχείων αναζητώ κάποιο μικρό ζεύγος που να μην υπερβαίνει στο ύψος τα 33cm. Τα audio spectrum eros μου φαίνονται καλά αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τα συνδυάσω.

Τέλος να σας πω ότι με ενδιαφέρει η ποιότητα στον ήχο και όχι τόσο το να παίζουν δυνατά.

Ευχαριστώ που διαβάσατε το πρόβλημα μου και θα ήμουν ευτυχισμένος αν μου δίνατε μια απάντηση.
καλώς ήρθες στην παρέα μας
λοιπόν το απόλυτο εργαλείο για την δουλειά που θέλεις είναι http://europe.rotel.com/products/specs/rss900.htm έχει δοκιμαστεί και αποδίδει τέλεια με 5 ζεύγη ηχείων παρακαλώ χωρίς να μειώνεται η ισχύς αλλά και το κυριότρερο η ποιότητα του ήχου παραμένει αναλίωτη

Reaction score
0
Καταρχήν ευχαριστώ που δυο άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν και μου απάντησαν.

Τεσσερα ηχεία να παίζουν το ίδιο πρόγραμμα στον ίδιο χώρο για στερεοφωνικές ακροάσεις? Η το άλλο ζευγάρι θα περάσει με μακριά καλώδια σε άλλο χώρο του σπιτιού?
Θα προτιμούσα να μην απαντήσω σε αυτό γιατί θα πλατειάσω και θα κουράσω τους αναγνώστες του topic χωρίς λόγο. Απλός θέλω ένας ενισχυτής να παίζει με 2 ζευγάρια ηχεία.

Στην περίπτωση 1 ολοκληρωμένου.
Είναι απλο.Παρε εναν ενισχυτη με a-b speakers και καλο ρευμα
Εμμμ Ο marantz για τον οποίο μιλάω έχει a-b speakers και πραγματικά μπορώ να συνδέσω 4 ηχεία 8 Ohm πάνω του… Το πρόβλημα είναι ότι το ένα ζευγάρι ηχεία μου είναι ήδη 4 Ohm οπότε αναρωτιέμαι τι εινισχιτη να πάρω και πόσα Ohm θα πρέπει να είναι το δεύτερο ζευγάρι ηχείων, Εκτός αν θεωρείτε ότι o Marantz δεν έχει καλά ρεύματα. Τότε ποιoi ενισχυτές (πείτε μου κάποια μοντέλα) έχουν καλά ρεύματα ?

Στην περίπτωση του 1 προενισχιτη 2 τελικών

Αν ψάχνεις τη μέγιστη λύση στο θέμα των δυο ζευγαριών ηχείων πάρε ένα προ με δυο pre out ώστε να τροφοδοτεί δυο δικάναλους τελικούς. (και να μην έχει διπλό pre out υπάρχουν και splitter γι αυτή τη δουλειά)
Εστο ότι αγοράζω έναν προενισχιτη 2 τελικούς και ένα ζευγάρι ηχεία. Τι έχετε να μου προτείνετε που να μπορεί να συνδυαστεί με τα 4 Ohm ηχεία που έχω ήδη και να μην ξεπερνάω κατά πολύ τα 1500 euro?

Αλλη λύση είναι ένας σοβαρός ΑV....
Αχχ δεν ξερω τι είναι το AV και μονο με αυτά τα δυα αρχικα δεν μπορω να βρω πληροφοριες στο google

Reaction score
27
Εστο ότι αγοράζω έναν προενισχιτη 2 τελικούς και ένα ζευγάρι ηχεία. Τι έχετε να μου προτείνετε που να μπορεί να συνδυαστεί με τα 4 Ohm ηχεία που έχω ήδη και να μην ξεπερνάω κατά πολύ τα 1500 euro?
Eδώ αρχίζει ο δικός σου "Γολγοθάς". θέλει ψάξιμο κι εγώ δεν θέλω να σου προτείνω μηχανάκια. Δεν είμαι ο κατάλληλος. Τα μηχανάκια εκεί έξω είναι άπειρα. Μπορείς να κοιτάξεις και τα μεταχειρισμένα. Ρίξε και μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον speaker switcher της Rotel που βλέπεις σε προηγούμενο post...

Αχχ δεν ξερω τι είναι το AV και μονο με αυτά τα δυα αρχικα δεν μπορω να βρω πληροφοριες στο google
Audio / Video ολοκληρωμένος πολυ-ενισχυτής που έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει τα πολυκάναλα φορμά ήχου και εικόνας. Τέτοιους χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε σινεμά στο σπίτι με τουλάχιστον 5 ηχεία και ένα sub.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.173
Φίλε μου, δεν μπορώ να κατανοήσω την εμμονή σου με τα ήδη υπάρχοντα ηχεία, αλλά μιας και θέλεις να οδηγούνται συγχρόνως από τον ίδιο ενισχυτή με κάποια άλλα, μια ασφαλής και λογικού κόστους λύση είναι η χρήση κάποιου λαμπάτου ενισχυτή από τους αδελφούς Τσακιρίδη, ή την Audio Technologies, ή την Audiocraftworks, και να τα συνδέσεις παράλληλα στην τάπα των 4Ω, (όχι σηλαδή ότι ο ενισχυτής δεν θα παίξει και με τα ηχεία στην τάπα των 8Ω).

Reaction score
0
Υποθέτω ότι έχεις λάβει υπ' όψη σου και δε σε ενοχλεί ο διαφορετικός μουσικός χαραχτήρας (και βέβαια και η, πιθανότατα, διαφορετική ευαισθησία) του δεύτερου ζευγαριού ηχείων.
Αν το δεύτερο ζευγάρι ηχείων είναι ονομαστικής αντίστασης 8Ω και σχετικά ευκολοδήγητο (δηλαδή το ωμικό τμήμα της εμπέδησής του παραμένει σχετικά υψηλό και το επαγωγικό μικρό) τότε πιθανότατα δεν θα έχεις πρόβλημα αν τα συνδέσεις παράλληλα.
Ο περισσότεροι ενισχυτές ζορίζονται όταν "βλέπουν" δυο 4Ωμα παράλληλα (οπότε είναι σαν να έχεις ονομ. αντιστ. 2Ω), αλλά θα δουλέψουν πολύ πιο άνετα (διάβαζε: με πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε ρεύμα) αν βλέπουν 4Ω παράλληλα με 8Ω (ονομαστική αντίσταση 3Ω).

Βέβαια η ορθότερη αλλά και ακριβότερη λύση είναι, νομίζω, αυτή που προτείνει ο archbish

Reaction score
4.785
Με δύο ζευγάρια ηχεία όπως και να έχει θα γονατίσει ο εν λόγω ενισχυτής μόλις ανοίξεις λίγο την ένταση. Αν διαθέτεις όπως είπες 1500 ευρώ θα σου πρότεινα κάποιον μίκτη και ακόμη έναν ενισχυτή για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και από ποιότητα απλώς να παρεμβάλετε ένας μίκτης .

Για ρίξε μια ματιά στο site της Behringer για την πρόταση που είπες των 2 τελικών και προ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.239
Members
38.541
Νεότερο μέλος
v.angelos