Σύνδεση multiswitch με απλό diseqc switch.

Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
Καλώς σας ξαναβρήκα. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

Μπαίνω κατ ευθείαν στο ψητό.
Αποφάσισα και εγώ μετά απο μια προσφορά, να βάω ΟΤΕ TV αλλά δεν θα ήθελα να χάσω τους υπάρχοντες Astra και Hotbird.

Η υπάρχουσα εγκατάσταση περιλαμβάνει 2 Quattro LNB's (στοχεύουν Astra και Hotbird) τα οποία συνδέονται σε ένα multiswitch . Απο το multiswitch φεύγουν 4 καλώδια τα οποία πηγαίνουν το καθένα σε ένα απο τα 4 διαμερίσματα της πολυκατοικίας.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν θα μπορούσα στο καλώδιο που έρχεται στην ταράστα απο το δικό μου διαμέρισμα, να παρεμβάλω κάτι px εναν διακόπτη Diseqc 2χ1 στις εισόδους του οποίου θα συνδέσω στην μια το νέο LNB για τον ΟΤΕ και στην άλλη την έξοδο απο το multiswitch.
Γίνετε?

Και αν γίνετε, ο δέκτης του OTE TV (όχι ο PVR) το υποστηρίζει?

Μια δεύτερη ερώτηση. Το πιάτο είναι ένα Gibertini, 1 μέτρο και είναι κεντραρισμένο στον Astra (19 μοίρες), με παράκεντρο στον Hotbird (13μοίρες). Θα ήταν εφικτή η παράκεντρη εγκατάσταση του 3ου LNB για τον ΟΤΕ? Αν όχι, θα μπορούσα να αλλάξω την στόχευση και να έχω κεντρικό στον Hotbird (13), τότε θα ήταν εφικτή η λήψη του OTE?
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.153
Reaction score
93.263
Αν όχι, θα μπορούσα να αλλάξω την στόχευση και να έχω κεντρικό στον Hotbird (13), τότε θα ήταν εφικτή η λήψη του OTE?
Έτσι σίγουρα είναι εφικτό. Οι τεχνικοί που μου έκαναν τοποθέτηση σε 1,1μ. Gibertini κεντραρισμένο στον Hotbird (με σήμα πολύ υψηλότερο από τα 80άρια κεντραρισμένα στον Eutelsat), μου είπαν ότι 8 στις 10 εγκαταστάσεις που κάνουν είναι σε 80άρια κεντραρισμένα στον Hotbird με απόλυτη επιτυχία.
 

Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
Μάλιστα, οπότε πρέπει να προγραμματίζω επίσκεψη στην ταράτσα....
Παρεπιπτόντως, ο πολυδιακόπτης είναι ένας γερμανικός για-τα-μπάζα Schwaiger SEW4394, αν ξέρει κανείς....
Ψάχνοντας βρήκα ότι υπάρχουν diseqc switches που λειτουργούν μόνο με την εντολή Option του Diseqc πχ Spaun SUR 211 WSG και αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την εναλαγή μεταξύ δύο άλλων switches που συνδέονται στις εισόδους τους...
Αλλά δεν ξέρω το κατα πόσο θα λειτουργεί σωστά με τον δέκτη του OTE και με τον πολυδιακόπτη και παραείναι ακριβό για να το αγοράσω μόνο για δοκιμή....
Αν ξέρει κανείς....
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
Λοιπον εαν κεντραριστεί ο Hotbird με 1 μέτρο ειναι λογικά εφικτό να γίνει η λήψη του ΟΤΕ. Οι 9Ε του ΟΤΕ είναι πιο κοντά στις 13Ε του Hotbird από ότι στις 19Ε του ASTRA.
Το άλλο θέμα τώρα...
Η λύση δεν είναι ακόμη ενα diseqc...
Η λύση ειναι πιστεύω αυτή...
Επειδή δουλεύει με τα 12V του scart και εναλλάσσει την καλωδίωση που έρχεται από τα πιάτα μέσα από τον εσωτερικό του διακόπτη. Απλά θα πρέπει κάποιος δέκτης να είναι κλειστός και κάποιος ανοικτός. Ένας κάθε φορά.
Από ότι φαίνεται είναι DC through για τα LNB και τις εντολές του Multiswitch, οπότε λογικά θα δουλέψει, απλά δεν θα μπορούν και οι δυο οι δέκτες να δουλεύουν παράλληλα.




http://www.doriforikanea.gr/newsite/news_article.php?id=12526&catid=6

http://www.stamelectronics.com/871406-SPAUN-SAR12F.html
 
Last edited:

Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
Πάνο, τελικά η λύψη έγινε πανεύκολα με slim feed Inverto LNB.

Οσον αφορά το ρελέ που δείχνεις, τέτοιο δεν χρειάζομαι, αφενός γιατί ο Dreambox έχει loop, οπότε πρακτικά έχω τέτοιον διακόπτη, αφετέρου διότι ο dreambox θα πωληθεί και αυτό που πραγματικά θέλω είναι τα ελεύθερα των HB και Αστρα να τα λαμβάνω με τον KAONMEDIA.

Αυτό που σκεφτόμουν εγώ είναι το εξής (θα προσπαθήσω να είμαι αναλυτικός για χάρη μελλοντικών αναγνώσεων, μιας και έχω διβάσει πολύ τις τελευταίες μέρες)
Το DisecQ υποστηρίζει εναλλαγή μεταξύ 4 δορυφόρων. Αυτό το πετυχαίνει ακούγοντας/ανιχνεύοντας 2 διαφορετικές DiscqC εντολές. Η μία είναι η Position και η άλλη είναι η Option εντολή.
Το multiswitch της Schwaiger στο οποίο συνδέονται τώρα τα δύο Quattro εναλλάσσει υπακούοντας στην Position εντολή ή τουλάχιστον θα έπρεπε να το κάνει. Οπότε η εντολή Option μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο έναν κατάλληλο διακόπτη Diseqc για να εναλλάσσει μεταξύ του LNB για τον OTE TV και του multiswitch.
Αυτό τεχνικά γίνετε και μάλιστα πολύ το χρησιμοποιούν με λύσεις τις SPAUN (και το multiswitch και το Diseqc). Προυποθέτει βέβαια ότι ο δέκτης θα έχει την δυνατότητα να επαναλάβει την εκπομπή των Diseqc εντολών για παραπάνω απο μια φορά.

Στο θέμα μας τώρα:
  • Το Spaun SUR-411 WSG το οποίο είναι ένα diseqc διακοπτικό που επιτρέπει να το ρυθμίσεις στο τι θα ακούει (Position ή Option) είναι πανάκριβο για να αγοραστεί απλά για δοκιμή (υπολογίζω καμμιά 30αριά Ευρώ, αν και δεν το έχω πετύχει ακόμα σε κανα κατάστημα).
  • Δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει με τον χαζο-πολυδιακόπτη που έχω (Schwaiger με έκαψες....)
  • Ακόμα και αν λειτουργήσει με τον πολυδιακόπτη μου, δεν ξέρω αν ο δέκτης του OTE TV έχει την δυνατότητα να επαναλάβει την εκπομπή των εντολών Diseqc.
Σχετικά με το τελευταίο, όσο καιρό έχω τον Dreambox δεν θα με πειράζει γιατί θα κάνω την εναλαγή απο το DM και μετά θα τον κλείνω και θα ανοίγω τον KAONMEDIA. Μετά κατα πάσα πιθανότητα με βλέπω να φτιάχνω κάτι custom με το arduino....

Σε τελευταία ανάλυση υπάρχει και η επιλογή της αντικατάτασης του 9x4 multiswitch με ένα 17x4 .... Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη!!!!
:)
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
Αποφάσισα και εγώ μετά απο μια προσφορά, να βάω ΟΤΕ TV αλλά δεν θα ήθελα να χάσω τους υπάρχοντες Astra και Hotbird.
Η υπάρχουσα εγκατάσταση περιλαμβάνει 2 Quattro LNB's (στοχεύουν Astra και Hotbird) τα οποία συνδέονται σε ένα multiswitch . Απο το multiswitch φεύγουν 4 καλώδια τα οποία πηγαίνουν το καθένα σε ένα απο τα 4 διαμερίσματα της πολυκατοικίας.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν θα μπορούσα στο καλώδιο που έρχεται στην ταράστα απο το δικό μου διαμέρισμα, να παρεμβάλω κάτι px εναν διακόπτη Diseqc 2χ1 στις εισόδους του οποίου θα συνδέσω στην μια το νέο LNB για τον ΟΤΕ και στην άλλη την έξοδο απο το multiswitch.
Γίνετε?
Φίλε μου καλημέρα, μάλλον κάποιο λάθος κάνεις σε αυτά που γράφεις στην απάντηση σου.
Το ότι έχει ο DM εχει loop δεν σημαίνει τίποτε.
Το θέμα σου ειναι ότι θέλεις να κατεβασεις με ΕΝΑ καλωδιο 3 δορυφόρους, σωστά?
Έχεις ένα πολυδιακόπτη που ΔΕΝ έχει και τρίτη είσοδο για το άλλο LNB του ΟΤΕ.
Άρα αν διατηρήσεις τα δυο Quattro στις δυο θέσεις 13Ε και 19Ε, πως θα κατεβάσεις τον ΟΤΕ στις 9Ε με το τρίτο LNB?
Slim ή κανονικό δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει πώς θα κατεβάσεις το σήμα. Αυτό δεν είναι το θέμα σου?
Οι λύσεις είναι δύο, ή αλλάζεις τον πολυδιακόπτη με ένα μεγαλύτερο ή πας στη λύση που σου είπα με ρελέ κεραίας.
Άλλη λύση για ένα καλώδιο δεν υπάρχει.
Διαφορετικά θα πρέπει να βάλεις ένα από τα δυο lnb να βλέπει ΟΤΕ και τότε θα χρησιμοποιήσεις το loop του DM.

αυτός είναι ο δικός σου και είναι μια χαρά αφού υποστηρίζει και diseqc 2.0 που ειναι two-way communication.
Οι εντολές Diseqc 2.0 Position και Option συμπεριλαμβάνουν και τις Polarization και Band και αφορούν τις εντολές για τα switching των LNB απο τον πολυδιακόπτη σου.



θα μπορούσες να πάς και στο μεγαλύτερο και να αλλαζες τα LNB σε τέσσερα twin ή dual



την καλημέρα μου...
 

Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς περιγράφεις και απο όσο καταλαβαίνω εννοείς να βάλω το ρελέ κεραίας στην ταράτσα?
Και να συνδέσω στις πόρτες Α/Β το LNB του ΟΤΕ και την έξοδο του Schwaiger ????
Και στην πόρτα C το καλώδιο που πάει στο διαμέρισμα?
Βλέπω τώρα ότι η κάθε πόρτα είναι και είσοδος και έξοδος, οπότε θα μπορούσε να παίξει...
Αυτά τα ρελέ, συνήθως είναι κατασκευασμένα να εγκαθίστανται κοντά στους δέκτες και να παίρνουν το "σήμα" για να εναλλάσσουν την έξοδό τους απο το scart, ανάλογα με το ποιος δέκτης είναι ανοικτός...

Το θέμα όμως και πάλι, είναι πως θα στέλνω το σήμα αλλαγής (πχ τα 12V) στην ταράτσα....
Εκτός αν δεν κατάλαβα τι εννοείς....

(ΥΓ: για τον Schwaiger "κράζω" γιατί ο ξάδελφος απο κάτω που έχει NOVA δεν μπορεί να δει όλα τα κανάλια μέσω του Schwaiger, χωρίς να έχει κανείς καταλάβει το γιατί....Οπότε το αποδίδω στην κακή υλοποίηση του Schwaiger....)
 
Last edited:

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
ναι αυτό είναι ένα θέμα με την τάση των 12V για το switch, εκτός αν ειχες καλώδιο που περιελάμβανε και RF και signal...
Αλλά δεν νομίζω.
Eπίσης πιστεύω ότι η παράλληλη λύση είναι το stacker - destacker...
Είναι δυο συσκευές, η μια μπαίνει στην ταράτσα και η άλλη στο διαμέρισμα.

http://www.amazon.de/Stacker-Destacker-Einkabelösung-Sat-Empfang-Teilnehmer/dp/B001THP79C

Σε αυτή την περίπτωση το 2ο LNB (ΟΤΕ) μεταφέρεται σε υψηλότερη συχνότητα μέσα από ένα καλώδιο και λειτουργεί κανονικά, ενώ παράλληλα τα σήματα του multiswitch δουλεύουν κανονικά μέσα από την άλλη είσοδο SAT1 που παραμένουν στις ίδιες συχνότητες.
Ετσι δουλεύουν ταυτόχρονα και τα δυο σήματα (multiswitch και ΟΤΕ)

http://www.satcure.co.uk/accs/stacker2.htm



 

Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
Καλά λές, κάπου το είχα δει και αυτο το stacker/de-staker...
Μπα, αν είναι να μου στοιχίσει τόσα, καλύτερα να δώσω κάτι (ίσως και πολύ) παραπάνω και να πάρω ένα μεγαλύτερο multiswitch. :)
Μπορεί να περιμένω κιόλας μπας και βάλει και κανένας άλλος ΟΤΕ TV οπότε θα καταργήσουμε και τον hotbird αν είναι....

Η ποιο απλή λύση είναι το ρελέ, θα κοιτάξω τι ματσακουλιά θα μπορούσα να κάνω... Ολο και κάτι θα βγάλω.... Οταν χτιζόταν το σπίτι είχε γίνει πρόβλεψη και απο το (υποτιθέμενο) κοινόχρηστο playroom στο υπόγειο φεύγουν διάφορα καλώδια για την ταράτσα, μεταξύ των οποίων και καλώδια που θα κινούσαν το μοτέρ μου (το οποίο τελικά δεν μπήκε λόγο έλλειψης χώρου). Ακριβώς εκεί στο υπόγειο βρίσκετε και το patch panel απο την δομημένη καλωδίωση του σπιτιού... Οπότε κάποια "διαολιά" θα σκεφτώ....
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.313
Μηνύματα
2.858.211
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top