ΤΕΧΝΙΚΟ: "ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ"

Status
Not open for further replies.
Μηνύματα
30.533
Reaction score
40
ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ


Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες που ασχολούνται με ηχητικά αυτοκινήτων προσανατολίζονται στην κατασκευή μηχανημάτων που διαθέτουν τη δυνατότητα τηλεχειρισμού, αλλά το ερώτημα είναι πόσο είναι αναγκαίος ο τηλεχειρισμός στο αυτοκίνητο, αφού η απόσταση του οδηγού από την ηχητική πηγή είναι εξαιρετικά μικρή.

Από την προηγούμενη δεκαετία, οι κατασκευάστριες εταιρείες στο χώρο του HiFi άρχισαν τη μαζική παραγωγή τηλεχειριζόμενων μηχανημάτων με σκοπό να τα κάνουν πιο εύχρηστα και φιλικά. Η προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία, γιατί οι συσκευές αυτές είχαν μεγάλη απήχηση στο αγοραστικό κοινό και όπως ήταν αναμενόμενο, οι εταιρείες που ασχολούνται με τα ηχητικά αυτοκινήτων άρχισαν με τη σειρά τους την κατασκευή τέτοιου είδους συστημάτων.

Αρχικά ορισμένα ραδιοκασετόφωνα εξοπλίστηκαν με τη δυνατότητα τηλεχειρισμού, ενώ με την πάροδο του χρόνου οι κατασκευαστές εγκατέστησαν αυτήν την ευκολία σε όλα τα μοντέλα, εκτός από τα απλούστερα και πιο φθηνά. Βέβαια, τα ράδιο-CD που ήδη κυκλοφορούν ευρέως, όπως και τα ράδιο-MD, διαθέτουν όλα τη δυνατότητα τηλεχειρισμού.

Τα χειριστήρια των πηγών παρουσιάζονται σε δύο, κυρίως, τύπους στη σημερινή αγορά, τα ασύρματα που λειτουργούν στο φάσμα των υπερύθρων και τα ενσύρματα, που ονομάζονται joysticks. Έχουν τη δυνατότητα ελέγχου όλων των λειτουργιών της αντίστοιχης συσκευής, ενώ σχεδόν όλα μπορούν να τοποθετηθούν μόνιμα σε μια συγκεκριμένη θέση από την οποία γίνεται πολύ εύκολα ο χειρισμός και συνήθως είναι πάνω στο τιμόνι ή στον άξονά του. Ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετηθούν διαθέτουν ανάλογο σχήμα, ώστε να είναι λειτουργικά, και να αντιλαμβάνεται ο οδηγός το ακριβές σημείο των πλήκτρων ελέγχου χωρίς να είναι απαραίτητο να τα κοιτάξει.

Γιατί, όμως, η δυνατότητα αυτή κρίνεται αναγκαία από τις εταιρείες και την εγκαθιστούν σε όλες τις πηγές που κατασκευάζουν, αφού η απόσταση της θέσης του οδηγού από τη συσκευή είναι τόσο μικρή, ώστε με ένα τέντωμα του χεριού να γίνεται έλεγχος όλων των λειτουργιών του μηχανήματος.

Η απάντηση είναι αρκετά απλή, δεδομένου ότι τα δυστυχήματα στη χώρα μας δεν είναι καθόλου σπάνια και ένας μεγάλος αριθμός από αυτά που γίνονται μέσα στις πόλεις, οφείλεται στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού κατά την προσπάθεια αλλαγής των ρυθμίσεων της πηγής από την οποία κάνει ακρόαση. Όταν όμως το τηλεχειριστήριο είναι μόνιμα τοποθετημένο στο τιμόνι, τα χέρια του οδηγού δεν απομακρύνονται από αυτό, οι κινήσεις που κάνει για να ελέγχει τη συσκευή γίνονται αντανακλαστικές και η προσοχή του δεν αποσπάται από το δρόμο.

Τα υπέρυθρα ασύρματα χειριστήρια, μάλιστα, παρέχουν την ευκολία του ελέγχου των λειτουργιών, από τους επιβάτες του πίσω καθίσματος οι οποίοι αλλιώς δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο ηχοσύστημα και για οποιαδήποτε μεταβολή στα δεδομένα της πηγής ενοχλούν και αποσπούν τον οδηγό.

Επομένως, ο τηλεχειρισμός στο αυτοκίνητο, δεν είναι μια περιττή πολυτέλεια, αλλά μια απαραίτητη λειτουργία που αποβλέπει στην ασφάλεια των επιβαινόντων σε αυτό.
 

Status
Not open for further replies.

Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.560
Μηνύματα
2.865.594
Members
37.934
Νεότερο μέλος
corfu11
Top