ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΧΟΥ- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Reaction score
250
Την Κυριακή βρέθηκα στο μέγαρο μουσικής . Παρέα με τον Κώστα Κωνσταντίνου (http://www.sonusaeterna.com/history.html)
παρακολουθήσαμε την όπερα του RICHARD WAGNER , "Tannhauser".

Επιλέξαμε να καθίσουμε ψηλά ώστε να έχουμε οπτική επαφή και με την ορχήστρα και ταυτόχρονα να ακούμε "άμεσο" ήχο και όχι από ανάκλαση .

10 λεπτά μετά την έναρξη του μεγάλου έργου ο Κώστας μου λέει.
Να είχαμε ένα βιντεοπροβολέα να παίζει έτσι !!!!!
Και αυτό με αφορμή την πανοραμική σκηνή και το πλήθος των έντονων χρωμάτων και του φυσικού κοντράστ που κατέκλυε την σκηνή.
Αμέσως μετά μου λέει: Από ήχο στα σπίτια μας πάμε αρκετά καλά ! Από εικόνα όμως αυτό που βλέπουμε είναι πολύ μακριά από τις δυνατότητες των σύγχρονων μηχανημάτων.

Είναι τα πράγματα έτσι; Δηλ. ένα καλό και καλοστημένο σύστημα ήχου μπορεί να πλησιάσει σε ψευδαίσθηση το πραγματικό μουσικό γεγονός πολύ περισσότερο από ένα σύγχρονο σύστημα εικόνας που προσπαθεί να προσεγγίσει το μεγαλείο της πραγματικότητας που αντιλαμβάνονται τα μάτια μας;;

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
730
Για αρχη, συγχαρητηρια καθως ειδατε μια απο τις αγαπημενες μου οπερες:126:

Τωρα στο ψητο.
Σας μιλαει ενας λατρης της εικονας ο οποιος δεν μπορει παρα να
ομολογησει πως εχετε απολυτο δικαιο.
Η εικονα ειναι πολυ πισω σε σχεση με τον ηχο, ειτε στα σπιτια μας,
ειτε σε κινηματογραφους και επαγγελματικες εγκαταστασεις.
Εχουμε πολυ δρομο ακομα.
Ισως μετα το ολογραφικο....

D

deleted user 10898

Guest
πιστευω πως σημαντικο ρολο παιζει η αδυναμια της εικονας να αναπαραγει την τριτη διασταση (το βαθος). η προοδος σε αυτο τον τομεα θα επιφερει σημαντικες αλαγες.
το καλοκαιρι στην αμερικη σε imax ειδα τις πρωτες προσπαθειες στο dark knight και ηταν αρκετα εντυπωσιακο. η μουσικη με κλειστα φωτα ειναι πραγματικα τρισδιαστατη!

Reaction score
2.484
Μα είναι αναμενόμενο.

Η τεχνολογία του ήχου προσπαθεί να φτάσει τον φυσικό ήχο.
Η τεχνολογία της εικόνας προσπαθεί να φτάσει (και το έχει καταφέρει) το σινεμά.
Δεν έχουν τον ίδιο στόχο …τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Πάντως και η τεχνολογία του ήχου ουσιαστικά πίσω είναι όταν πρόκειται για unplugged αναπαραγωγή

Δεν καταλαβαίνω επίσης σε χώρους όπως το Μέγαρο ποιος ο λόγος να χρησιμοποιούνται μικρόφωνα και ηχεία.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πολύ σωστό!
Παρόλα αυτά, η εικόνα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ "δυνατό" συμπλήρωμα, το οποίο θα δώσει συνολικά πολύ καλύτερη αίσθηση συνοδεύοντας οποιοδήποτε μουσικό θέμα, από οποιοδήποτε σύστημα κι αν προέρχεται.

Εγώ είμαι υπέρ!

p.s. Φαντάζομαι τον ανάγωγο κλαμποϊντερνετάκια προεδροχαϊεντοπατέρα Αττικής και περιχώρων να δαγκώνεται, ανακαλύπτοντας ότι τελικά το Μέγαρο δεν είναι αποκλειστικότητα της αφεντομουτσουνάρας του.

...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
...η εικόνα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ "δυνατό" συμπλήρωμα, το οποίο θα δώσει συνολικά πολύ καλύτερη αίσθηση συνοδεύοντας οποιοδήποτε μουσικό θέμα, από οποιοδήποτε σύστημα κι αν προέρχεται.

Εγώ είμαι υπέρ!

Έτσι ακριβώς Νίκο!
Το ίδιο λέγαμε με τα κορίτσια του Heraklion Club πριν λίγες μέρες...
Ένα καλό live με HD εικόνα και ήχο flac είναι, για μένα, πολύ μπροστά από μία "ξερή" ακρόαση του album - αρκεί να τηρούνται οι παραπάνω συνθήκες!
Π.χ. πρόσφατα απόλαυσα ένα τέτοιο live της Amy Winehouse (BBC Sessions), με κλειστά φώτα και ποτάκι ... Ούτε που κατάλαβα πως πέρασε η ώρα! Ο ήχος δε ήταν ΠΟΛΥ ανώτερος από τον αντίστοιχο του τελευταίου της album, το οποίο έχει φάει άπειρο compression και δεν ακούγεται με τίποτα.

Reaction score
47
Μα είναι αναμενόμενο.

Πάντως και η τεχνολογία του ήχου ουσιαστικά πίσω είναι όταν πρόκειται για unplugged αναπαραγωγή

Δεν καταλαβαίνω επίσης σε χώρους όπως το Μέγαρο ποιος ο λόγος να χρησιμοποιούνται μικρόφωνα και ηχεία.
To cinema εχει παψει εδω και 7-8 χρονια να αποτελει reference στην εικονα. Οι οικιακοι projectors καθολου δεν ασχολουντε με ...σινεμα. Αντιθετα οι αιθουσες το γυρνανε σιγα σιγα σε "οικιακους" τροπους αναπαραγωγης (Digital projectors).

Reaction score
47
Οι οικιακοι προβολεις προσπαθουνε σε τομεις οπως τα χρωματα, η κλιμακα του γκρι στα χαμηλα (16 - 25) να προσομοιωσουν την πραγματικοτητα. Σε αλλους τομεις το εχουν καταφερει (ευκρινεια). Σε αλλους απεχουν ετη φωτος (τρισδιαστατη αισθηση, "μεγεθος σκηνης":116:)

Reaction score
2.484
Παιδιά μην τρελαθούμε .

Η εικόνα με την υπάρχουσα τεχνολογία προβολής βελτιστοποιείται σε ένα επίπεδο κάδρο. Τελεία .
Αν η 3D πραγματικότητα βαθμολογείται με 100 η 2D προβολή φτάνει δε φτάνει το 3-4 . (άντε να πάμε στο 5 αν πρόκειται για HD). Επειδή ξεπέρασε το «σινεμά» που τοποθετείται στο 2 δεν σημαίνει ότι φτάσαμε και το 100.

Στον ήχο αν η multiD πραγματικότητα βαθμολογείται με 100 νομίζω ότι η απόλυτα κορυφαία αναπαραγωγή stereo (ή 5.1 καλύτερα) μπορεί να φτάσει το 70.

Γίά να το πω αλλιώς . Όταν κλείσω τα μάτια και ακούω ένα κορυφαίο ηχοσύστημα ψιλοξεγελιέμαι και φαντάζομαι μια ορχήστρα .
Όταν κλείσω τα …αυτιά και βλέπω ένα τοπ προτζέκτορ ..οθόνη βλέπω μπροστά μου δεν βλέπω πραγματικότητα

Όταν θα αρχίσουμε να μιλάμε για 3D προβολή και λύσουμε τα προβλήματα (π.χ. σύγκλιση , κίνηση -3D μη ξεχνάμε - και άλλα που ξέρουν καλύτερα πολλοί άλλοι – έ ρε γλέντια που έχουν να πέσουν) , δημιουργηθεί 3D πραγματικό software , τότε ξανασυζητάμε πόσο θα φτάσει η προβολή την 3D οπτική πραγματικότητα .

Θα αγοράζεις ένα τοπ ηχοσύστημα ένα τοπ 3D προβολικό και θα ζεις το ΙΧ Matrix.

JL_

Reaction score
19
Εγώ πάλι και σε ένα κορυφαίο High-End ηχοσύστημα, όταν κλείσω τα μάτια μου, πάλι ηχεία ακούω και ηχογράφηση...

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν απολαμβάνω την ηχογραφημένη μουσική (το αντίθετο μάλιστα) και πως δεν φαντάζομαι πως θα ήταν, αν το άκουγα ζωντανά, αλλά πώς να το κάνουμε, οι σημερινές τεχνολογίες δεν...

Μπορεί να ξεγελαστείς από ένα κορυφαίο ηχοσύστημα με μια κορυφαία ηχογράφηση αν είσαι πρωτάρης και έχεις καιρό να ακούσεις το αληθινό, αλλά αν παίζει το αληθινό βιολί στον ίδιο χώρο και μια κορυφαία ηχογράφηση του στον ίδιο, από το εν λόγω σύστημα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα ξεχωρίσεις...

Reaction score
877
Άλλο πράγμα η μουσική και άλλο πράγμα η εικόνα...
Όταν πάμε σ' ένα concert ΔΕΝ πάμε πρώτιστα για να δούμε αλλά για ν' ακούσουμε...
Και ΔΕΝ είναι η εικόνα αυτή που συμπληρώνει το feeling της μουσικής αλλά η αίσθηση του LIVE...
Ίσα ίσα η εικόνα αποτρέπει την προσοχή μας από το άκουσμα...

Καλή η ψευδαίσθηση μιας συναυλίας από σύστημα 5+1, 7+2, 28+36.... + projector...
Αν όμως θέλουμε ν' ακούσουμε σοβαρά μουσική ΔΕΝ υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα κορυφαίο δικάναλο σύστημα ήχου...

JL_

Reaction score
19
Η σοβαρή ακρόαση είναι αυτή που είναι πιστή ως προς το υλικό αναπαραγωγής. Αν η αρχική ηχογράφηση είναι πολυκάναλη, θα ακουστεί σοβαρά σε ένα πολυκάναλο σύστημα, αν είναι δικάναλη θα ακουστεί σοβαρά σε ένα δικάναλο σύστημα, μη τα ισωπεδώνουμε όλα...

(Όταν παρουσιάστηκε η στερεοφωνία στα τέλη της δεκαετίας της '50, οι High-Endάδες της εποχής την χαρακτήρισαν φτηνιάρικο τρικ εντυπωσιασμού για τις μάζες, μήπως να γυρίσουμε στα μονοφωνικά;)

Reaction score
8
αν συγκρινουμε το ιδιο μουσικο γεγονος, στις διαφορες εκδοχες τους, π.χ. το BRIGES TO BABYLON απο τους ROLLING STONES, ειτε σε βινυλιο, ειτε σε οποιαδηποτε ψηφιακη ηχητικη μορφη, η αισθηση που αποκομιζεις δεν μπορει σε καμμια περιπτωση να συγκριθει με την αισθηση της συμμετοχης στην συναυλια που αποκομιζεις απο την προβολη του DVD σε εναν βιντεοπροβολεα και την πολυκαναλη μπαντα να σε περιτρυγιριζει.

Reaction score
792
αν συγκρινουμε το ιδιο μουσικο γεγονος, στις διαφορες εκδοχες τους, π.χ. το BRIGES TO BABYLON απο τους ROLLING STONES, ειτε σε βινυλιο, ειτε σε οποιαδηποτε ψηφιακη ηχητικη μορφη, η αισθηση που αποκομιζεις δεν μπορει σε καμμια περιπτωση να συγκριθει με την αισθηση της συμμετοχης στην συναυλια που αποκομιζεις απο την προβολη του DVD σε εναν βιντεοπροβολεα και την πολυκαναλη μπαντα να σε περιτρυγιριζει.
Μα αυτό είναι σοου, δεν είναι μόνο ακουστική συναυλία, οπότε φυσικό είναι να μην αρέσει ξεκομένο μόνο ακουστικά. Ενα καλοστημένο σύστημα στερεο σε ταξιδεύει και μπορεί να αποδώσει αρκετά εφε αρκεί να τα έχει η ηχογράφηση, αντίθετα το μονοφωνικό δεν έχει. Ενα πολυκάναλο σύστημα είναι πολύ καλό αρκεί να ξέρει τι κάνει ο ηχολήπτης και φυσικά και εσύ να ξέρεις τον χώρο.Η εικόνα βοηθάει πάρα πολύ και μάλιστα δεν σε αφήνει να σχοληθείς με προβλήματα, γιατί ο εγκέφαλος αξιολογεί πλέον και την εικόνα, εγώ προτιμώ την μουσική συνοδεία εικόνας,ειδικά συναυλίες που έχω δεί ζωντανά. Εκτιμώ πολύ την δουλειά της de agostini στην όπερα που είναι και μεταφρασμένη.
Αλλά έλα όμως που έτσι πρέπει και οι καλλιτέχνες να δουλέψουν, οργανωμένα, σοβαρά και όχι ο καθένας να στέλνει μέσω ιντερνετ το θέμα του και μετά ο μηχανικός ήχου να γίνεται μοδίστρα!

Reaction score
28
Εγώ πάλι και σε ένα κορυφαίο High-End ηχοσύστημα, όταν κλείσω τα μάτια μου, πάλι ηχεία ακούω και ηχογράφηση...

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν απολαμβάνω την ηχογραφημένη μουσική (το αντίθετο μάλιστα) και πως δεν φαντάζομαι πως θα ήταν, αν το άκουγα ζωντανά, αλλά πώς να το κάνουμε, οι σημερινές τεχνολογίες δεν...

Μπορεί να ξεγελαστείς από ένα κορυφαίο ηχοσύστημα με μια κορυφαία ηχογράφηση αν είσαι πρωτάρης και έχεις καιρό να ακούσεις το αληθινό, αλλά αν παίζει το αληθινό βιολί στον ίδιο χώρο και μια κορυφαία ηχογράφηση του στον ίδιο, από το εν λόγω σύστημα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα ξεχωρίσεις...
πιο ευκολα μπορει ο ανθρωπινος εγκεφαλος να ξεπερασει το οπιοδηποτε κακο ακουσμα και να εστιασει στο στοχο που ειναι η μουσικη δημιουργια ,ενω την κακη εικονα την παρατας αμεσως ,ειναι αδυνατον να εστιασεις στο θεμα και αδιαφορεις αμεσα.!

Reaction score
8
πιο ευκολα μπορει ο ανθρωπινος εγκεφαλος να ξεπερασει το οπιοδηποτε κακο ακουσμα και να εστιασει στο στοχο που ειναι η μουσικη δημιουργια ,ενω την κακη εικονα την παρατας αμεσως ,ειναι αδυνατον να εστιασεις στο θεμα και αδιαφορεις αμεσα.!
Οχι, οχι.
Το ακουσμα της μουσικης για μενα δεν ειναι η απολυτη αναλυση του μουσικου εργου, αλλα τα οποια συναισθηματα μπορει αυτη να δημηουργησει.
Ετσι βλεποντας και ακουγοντας την περιοδια των νεων DOORS, με την πολυ καλη εικονα και ηχογραφηση, σε καμμια περιπτωση δεν μπορω να την δεχθω ως φορεα συναισθηματων, οπως οι σχετικα κακογραμμενη παρουσια του Morrison ας πουμε στο Isle of man.

JL_

Reaction score
19
Οχι, οχι.
Το ακουσμα της μουσικης για μενα δεν ειναι η απολυτη αναλυση του μουσικου εργου, αλλα τα οποια συναισθηματα μπορει αυτη να δημηουργησει.
Ετσι βλεποντας και ακουγοντας την περιοδια των νεων DOORS, με την πολυ καλη εικονα και ηχογραφηση, σε καμμια περιπτωση δεν μπορω να την δεχθω ως φορεα συναισθηματων, οπως οι σχετικα κακογραμμενη παρουσια του Morrison ας πουμε στο Isle of man.
+1 Αν δεν είναι πρώτα-πρώτα καλό το έργο (μουσικό ή οπτικό) τί να την κάνεις την ανάλυση και τα δυναμικά...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.062
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Vaslamp