ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Αγαπητοι φιλοι, θα μου επιτρεψετε να εκφρασω μερικες σκεψεις, γενικες, σχετικα με την σχεση μας με την τεχνολογια και την τεχνη που αυτή υπηρετει.Ισως σας φανουν κοινοτοπες μα νομιζω πως καποτε ερχεται η ωρα που ολοι τις (ή θα τις…) κανουμε.
Τι θελω να πω λοιπον; Ασχολουμαι (οσο κι αν λεγεται ασχολια αυτό) με το hi fi εδώ και αρκετα χρονια. Το πρωτο μου στερο συστημα το πηρα νιοπαντρος,της πλακας ηταν βεβαια μα εγινε η αρχη (ραδιοενισχυτης και κασσετoφωνο της Superscope – ποιος την ξερει τωρα). Ακολουθησαν λιγο καλλιτερα (αναλογα με τα οικονομικα μου) μεχρι που εφτασα σε προενισχυτη -τελικο – κασσετοφωνο Nakamischi , που ηταν το hi-end της εποχης (τελος ΄70 με αρχες΄80!). Φυσικα και αυτά αλλαχθηκαν (οι προ+τελικος υπαρχει ακομη – τι μουσικοτητα,καμμια σχεση με τα σημερινα), και τελικα εδώ και μερικα χρονια κατασταλαξα σε ένα συστημα αρκετα καλο. Σταματησα να ασχολουμαι με το hi fi, γιατι μας ηρθαν τα κομπιουτερ! Αρχες του΄90 αγορα υπολογιστη (386) με windows 3.1 και dos . Άλλη τρελλα και αυτή, νεες συναρπαστικες γνωσεις! Παλι αυτομαθηση, βασανα μεγαλα (ολοι σχεδον τα ξερετε φανταζομαι) άλλο κυνηγητο της τεχνολογιας.
Μολις εγραψα τη μαγικη φραση :«κυνηγητο της τεχνολογιας» ! Και εξηγουμαι…
Όλα αυτά τα χρονια παρακολουθουσα (και παρακολουθω) μανιωδως τα περιοδικα του χωρου του hi fi- pc. Εξι-επτα περιοδικα τον μηνα (!) συν τα αλλα, απολαυση πραγματικη ηταν!. Όμως σιγα σιγα ενοιωθα πως κατι χανω, κατι μου διαφευγει από όλα αυτά. Το συναισθημα αυτό ηταν εντονο κατά την εποχη του hifi οπου η ενασχοληση με το «τεχνικο» μερος μου εκανε να χασω το ουσιαστικο: τη ΜΟΥΣΙΚΗ. Ενημερωμενος φουλ, εμπειριες ελαχιστες - βλεπετε τοτε δεν μπορουσαμε να αντιγραψουμε φθηνα cd (δεν υπηρχαν καν!) και οι κασσετες δεν ηταν hifi – μονο για το αυτοκινητο! Το ιδιο και με τον υπολογιστη. Πολύ ενασχοληση, πολύ ενημερωση, μα ουσια ελαχιστη (και δεν μιλω για εγγραφη cd η λιγο photoshop). Δεδομενου ότι και η δουλεια μου περιοριζει σε λιγα πραγματα τη χρηση του υπολογιστη (ένα τεχνικο προγραμμα, και word-excell) ετσι ασχολουμαι με πολλα και διαφορα χωρις όμως να εμβαθυνω σε αυτά (εδώ, δεν ξερω αν είναι και απαραιτητο).
Τωρα ηρθε και το HOME CINEMA! Ειμαι στην αρχη βεβαια μα εχω κανει μερικες διαπιστωσεις όχι από τον εαυτο μου (αρχη ειπαμε!) μα από αυτά που διαβαζω εδώ μεσα (και…αλλου!). Καπου υπαρχει μια ενοτητα σχετικα με το ποιες ταινιες βλεπετε κλπ. Διαπιστωνω πως η συμμετοχη : (α) είναι ελαχιστη, και (β) το μονο που σας νοιαζει είναι το εφετζηδικο κομματι της ταινιας. Γι΄αυτό αλλωστε και αναφερεστε μονο σε ταινιες με εφε, και όχι σε αληθινο κινηματογραφο. Εχω την εντυπωση ότι ετσι βλεποντας το hc χανεται την πραγματικη ουσια του. Γιατι δημιουργηθηκε το home cinema; Μονον για να τα οικονομησουν οι επιτηδειοι ή για να επωφεληθουμε οι κινηματογραφοφιλοι και να γνωρισουμε καλλιτερα ταινιες που δεν εχουμε δει και θελουμε να τις απολαυσουμε; Καποιος φιλος εδώ εχει ως συνθημα «αν θελω να δω ταινια παω σινεμα, αν θελω να την απολαυσω βλεπω hc” (δεν θυμαμαι το ονομα του, δεν μπορω να συνδεθω για να το βρω τωρα, ας με συγχωρησει). Λοιπον, ποσοι ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ σινεμα σπιτι; Μηπως τα μηχανηματα τα εχουμε μονο για να ακουμε τα «μπαμ μπουμ»: Μηπως χανουμε την αξια του σινεμα; Εγω τωρα αρχιζω, μα εχοντας την εμπειρια των προηγουμενων και βλεπο-ντας το πνευμα που επικρατει εδώ, φοβαμαι πως κατι χανουμε σε όλα αυτά.
Θα ηθελα την γνωμη σας πανω σε αυτά και νομιζω πως είναι καιρος να ανοιχθει μια ενοτητα ( ή στην υπαρχουσα) με πραγματικες κριτικες ταινιων, ας πουμε κατι σαν αυτές που γινονται στην εφημεριδα ή περιοδικο που διαβαζετε (οπου αναφερονται στην αξια του φιλμ) και στα τεχνικα περιοδικα (οπου μαλλον αναφερονται στα…υπολοιπα).
Λοιπον τι λετε; Ειχατε και σεις τα συμπτωματα που ειχα (κι εχω!);. Ας πει ο καθενας την αποψη του. Ευχαριστω

V

VIDEOMIX

Guest
Προτείνω λοιπόν να αγοράσεις ενα velodyne 18άρι για αρχή. :lol:

Σοβαρά τώρα. Πολύ καλές οι απόψεις σου. Η δική μου; Άλλη στιγμή, διοτι σε λίγα λεπτά ξεκινά η εθνική μας με την Αυστραλία. Δείτε την. :wink:

H

HomeCinema-Maniac

Guest
VIDEOMIX said:
Προτείνω λοιπόν να αγοράσεις ενα velodyne 18άρι για αρχή. :lol:

Σοβαρά τώρα. Πολύ καλές οι απόψεις σου. Η δική μου; Άλλη στιγμή, διοτι σε λίγα λεπτά ξεκινά η εθνική μας με την Αυστραλία. Δείτε την. :wink:
Και που την ειδαμε τι καταλαβαμε ? :( :( :( :( :(

Reaction score
7
Το σημαντικο εινα να κρατησεις τις ισορροπιες μεταξυ "μεσου" και "ουσιας"

Αν πολυψαχνεις τα πραγματα χανεις το δασος.
Προσωπικα, εχω αρχισει εδω και καιρο να κυνηγω και να ψαχνω το "τελειο" ή το καλυτερο.
Ο διαθεσιμος χρονος ειναι λιγος και προτιμω να ακουσω ΤΗ μουσικη και οχι... μουσικη.
Listen to THE music!!

Σε ολα τα θεματα προσπαθω να κανω το ιδιο...

H

HomeCinema-Maniac

Guest
Ιakis έχεις χάσει επεισόδια. :p :p
Κανείς στο forum και στο home cinema area δεν είπε ποτε ότι εφτιαξε ένα οικιακό κινηματογράφο για να δει τα πουλια πεθαίνουν τραγουδώντας η το Καζαμπλάνκα. :shock: :shock:
Το πήραμε γιατι μας αρεσουν οι ταινιες δρασης αυτές που θα μας <<ανεβασουν>> την κινηματογραφικη αδρεναλίνη δηλ. :) :)
Και οι ταινιες αυτές για να αποδώσουν αυτό που εχουν να δειξουν χρειαζονται καλα μηχανηματα για να μεταφερουν στον θεατη σωστα τα οπτικα και ηχιτικα εφε.

Καλος και ο κοινωνικός κινηματογράφος. Και αυτος εχει πολλα να προσφερει και σιγουρα αυτό που μπορει να σου δωση μια καλη κοινωνικη ταινια είναι κατι ανωτερο από ότι μπορει μια απλη περιπετεια. (δακρυ, προβληματισμο κτλ)

Η ζωη είναι γεμάτη όμως από προβληματισμούς και στεναχώριες οποτε σπιτι δεν θα κατσω η δεν θα προτιμησω να δω μια τέτοια ταινία αλλα μια περιπετεια για να ξεχαστω να γελασω η να τρομαξω με τα εφε και να απολαυσω τον 5.1 ηχο γιατι όπως και να το κανουμε άλλο να ακους τους γλαρους να πεταν surround και άλλο να ακους την τρελη εκρηξη που θα σε καθηλώσει!!!

Για αυτους τους λογους λοιπον πηραμε home cinema και επειδη ο ηχος σε μια ταινια δρασης είναι το Α και το Ω μας βλέπεις και προσπαθούμε να επιτύχουμε το τέλειο και συζητάμε συνεχεία για αυτό.
Tωρα για εσενα τα dolby και τα dts σου είναι αχρηστα και ισως δυσνόητα.
Κανεις δεν πιάνετε κορόιδο από κανενα. Εξαρτάτε τι θελει να βλέπει και να ακούει. Μετα κρίνει συγκρίνει και αγοράζει και αργότερα αναβαθμίζει.

Δες με το καλο το underworld το 2 σε ενα home cinema 5.1 και μετα στο καπακι δες μια κοινωνικη η μια κωμωδια και πες μας ποιαν ευχαριστηθηκες περισσοτερο σαν οπτικοακουστικη εμπειρια. (ΠΡΟΣΕΧΕ οχι σαν ταινια αλλα σαν οτικοακουστικο υλικο)

Αν θελω να δω αλλη ταινια την βλεπω στην τηλεοραση στερεο.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Μaniac δεν διαφωνω για την ουσια της τεχνοόγιας του home cinema, μα για το οτι δεν τον εκμετελευομαστε για να γνωρισουμε ΤΟΝ κινηματογραφο . Θαθελα να σου γραψω περισσοτερα μα σχεδον τωρα τελειωσαμε την καθαριοτητα λογω μπογιατζηδων (ειπαμε, φτιαχνουμε το HC!) και ειμαι ψοφιος!

Reaction score
7
Σαφως ετσι ειναι, αλλα σκεψου οτι για να φτιαξει καποιος ενα σινεμα σπιτι του πρεπει να εχει την τρελλα με τον ηχο και τη μεγαλη οθονη, αρα και με τα εφε. Αν εισαι απλα σινεφιλ και βλεπεις "κουλτουρα" θα προτιμησεις το σινεμα.

Reaction score
5
Καταλαβαίνω τον γενικότερο προβληματισμό, αλλά διαφωνώ με το ότι "το μόνο που μας νοιάζει είναι το εφετζήδικο κομμάτι της ταινίας". Φίλε lakiss51 εδώ μέσα θα δεις κόσμο που βλέπει μέσο όρο 1-2 ταινίες την ημέρα. Το ότι επέλεξαν να τις βλέπουν μέσω ενός καλύτερου συστήματος hc, δεν σημαίνει ότι τους αρέσει μόνο το ντάπαντούπα. Φυσικά η κατανομή του πληθυσμού έχει ευρεία βάση, δηλαδή υπάρχει κόσμος που έχει πανάκριβο σύστημα και το χρησιμοποιεί 2 φορές το χρόνο, και κόσμος που έχει απλά μια 16:9 TV και βλέπει 2-3 ταινίες την ημέρα, κάθε μέρα. Πολλοί πέφτουν στην παγίδα της συνεχούς αναβάθμισης και δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Άλλοι έχουν ηχοσύστημα 20 χρόνων και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι.

Εγώ έχω 14" τηλεόραση (τόση σημασία δίνω στην ελληνική τηλεόραση), και αν θέλω κάτι να δω σε καλύτερη ποιότητα, ανάβω τον HD προβολέα και το ηχοσύστημα.

Τελικά, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, που την ψάχνουμε όλοι μας. Σίγουρα πάντως, για να γράφουμε εδώ μέσα, ψάχνουμε αυτήν την ισορροπία. Ψαχνόμαστε γενικώς...;)

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.463
Members
38.701
Νεότερο μέλος
DAMBO