ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ???

Reaction score
49
:idea:

Για να αρχίσουμε με την κατηγορία αυτή ίσως θα ήταν καλό να αναφέρουμε με απλά λόγια τις συσκευές που ήδη διαθέτουμε στο αυτοκίνητό μας και μικρά σχόλια για αυτές ή την συνολική ηχητική τους απόδοση.
Ίσως αν υπήρχε και κάποιος εύχρηστος τρόπος θα ήταν καλό να εμφανίζονται και φωτογραφίες αυτών (ξεχωριστά ή συνολικά όπου είναι τοποθετιμένες στο όχημα)

Reaction score
49
Ας γνωριστούμε λιγάκι! Ξεκινώντας ας αναφέρω τι παιχνίδι παίζω στο ταπεινότατο αυτοκίνητό μου! :lol:

Έχω στην κατοχή μου μια ALFA ROMEO A33 1.4 I.E. L (model '93).
Μέσα σε αυτό παίζουν τα εξής:

1)Πηγή: SONY XRC900RDS (deck) + SONY CDX-715 ESP

2)Επεξεργαστής ήχου: PIONEER DEQ-9200 DSP

3)Ενισχυτής: SONY XM504X (4channel, γεφυρωμένος για οδήγηση των μπροστινών split μέσω x-over)

4)Ενισχυτής: ALPINE MRV-1005 V12 (2channel, για οδήγηση των sub)

5)Ενισχυτής: PRECISION POWER PPI-2050 AM (2channel, για οδήγηση των πίσω ηχείων)

6)Ηχεία εμπρός: PEERLESS SX1734 (woofer 16.5cm, tweeter μεταξωτού θόλου με ferrofluid, + x-over της Peerless) σε door panel (σχεδιασμένο για την A33)

7)Ηχεία πίσω: ALTEC LANCING ALS693 (οβάλ, τρίδρομα, στην εταζέρα)

8)Subwoofer: POWER DYNAMICS 12" (2x12", σε κλειστή καμπίνα)

9)Ασφαλειοθήκες: EAGLE CABLE (x2) (μια στην -νορμάλ- μπαταρία (60Ah), & μια δίπλα στους ενισχυτές)

10)Καλώδια: AUDISON (κυρίως σήματος)

Έχω φωτογραφίες απ' όλα αυτά & αν ήξερα πως γίνεται η εισαγωγή θα σας τις έστελνα! :cry:

Αυτά είναι τα κύρια μέρη του συστήματός μου. Οι ενισχυτές είναι τοποθετημένοι (& οι τρεις) στην πλάτη του πίσω καθίσματος, τα καλώδια ρεύματος είναι περασμένα απ' το δεξί μαρσπιέ ενώ του σήματος απ' το αριστερό.
Οι επόμενες τροποποιήσεις που θα κάνω είναι η τοποθέτηση πυκνωτή (~1F) γιατί σε υψηλές εντάσεις (ευτυχώς είναι πολύ λίγες αυτές οι φορές)την "ακούει" η μπαταρία, & η αλλαγή των sub σε PEERLESS! :twisted:

Υ.Γ. Μια μεγάλη βοήθεια. Λόγω απροσεξίας (κατα την διάρκεια μετακόμησης) έχω χάσει το manual του επεξεργαστή ήχου (PIONEER DEQ-9200 DSP). Υπάρχει κάποιος που το έχει να μου το βγάλει φωτοτυπίες (προφανές είναι ότι θα καλύψω το κόστος αντιγραφής & αποστολής) ή αν μπορώ μέσω κάποιου να το παραγγείλω γνήσιο γιατί υπάρχουν αρκετές υπορυθμίσεις που δεν μπορώ να κάνω γιατί δεν θυμάμαι ακριβώς τις κινήσεις μέσω των πλήκτρων!) :oops:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729

Αυτο οπως το βλεπετε απο την μανα του.
Αποδοση:αστα να πανε καλυτερα :D
Χρειαζομαι επειγοντως αναβαθμιση αλλα προς το παρον τα "σπρωχνω" αλλου... :wink:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Στο αμάξι μου έχω Kenwood πηγή, ένα σετ διαιρούμενα της Phase Linear μπροστά, Phoenix Gold 4κάναλο ενισχυτή και 10'' sub της Phoenix Gold. Επίσης όλη η καλωδίωση (ρεύματος και σήματος) είναι της Phoenix Gold.
Γενικά είμαι πολύ ικανοποιημένος με το σύστημα μου. Έχω ακούσει συστήματα διπλάσιας τιμής που δεν παίζουν τόσο καλά - προφανώς υπάρχουν πολλοί αεριτζήδες και σε αυτό το "άθλημα"...

Reaction score
49
Κώστα από αεριτζήδες..........να φαν' και οι κότες!!!!!!!!!!! :twisted:

Είναι όλοι ειδικοί....................μέχρι να τους κάνεις καμιά σοβαρή ερώτηση και φάνε κόλλημα!

Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν καταστηματάρχη στην Πάτρα, υποτίθεται ειδικό στην SONY................Όταν τον ρώτησα (για να δω αν "πιάνει τίποτα) για το XRC900RDS (το μοναδικό deck της SONY, άρα και απαραίτητο για γνώστες που ήθελαν να φτιάξουν κάτι καλό με ενισχυτές, DSP κ.ο.κ) ούτε καν το ήξερε!!!!!

Άντε να τον εμπιστευτείς για ρυθμίσεις και καλιμπράρισμα...............

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Άσε,άσε!!Έχουν δει τα μάτια μου....Έχεις δει υπέρβαρο, βαριεστημένο κύριο με κιτρινισμένο φανελάκι και σαγιονάρα να εγκαθιστά ηχοσύστημα (εταιρειών που δεν είχα ξαναδει και μάλλον δεν πρόκειται και να ξαναδώ) σε πιτσιρικά με μια άμοιρη Mercedes (μάλλον του μπαμπά), που να "κρύβει" τα καλώδια κάτω απο τα χαλάκια του αμαξιού και να μονολογεί "Τέλεια!Τέλεια!".......??? :shock:

:lol: :lol: :lol:

Reaction score
49
Κώστα, εμένα μου έσπασαν τα νεύρα γιατί σε ολόκληρη Πάτρα δεν μπορούσα να βρω αυτό που αποκαλούμε ΜΕΡΑΚΙ!!!!!!! :(

Την έκανα λοιπόν στο Αίγιο, σε ένα μεγάλο κατάστημα που ασχολείται ΜΟΝΟ με ηχητικές εγκαταστάσεις αυτοκινήτου & σπιτιού (και εικόνα) & επαγγελματικό ήχο (club κ.ο.κ) :D

Εκεί γνώρισα τον Σπύρο (υπεύθυνο συνεργίου), ο οποίος είναι καταπληκτικό παιδί, γνώστης και πάνω από όλα ΜΕΡΑΚΙ!
Δεν δίστασε ποτέ να κάτσει μέχρι τις 3 ή 4 τα ξημερώματα στο μαγαζί για να μου παραδώσει το αυτοκίνητό μου άψογο (λόγω κατασκευής door panel, sub box κ.ο.κ) ή γιατί "άκουγα" κάτι και ξήλωνε ένα ένα τα κομμάτια που υποπτευόταν για να βρει λύση στο πρόβλημά μου! :D
Και το ίδιο έκανε και στο σπίτι μου (και στο πατρικό αλλά και στο καινούριο) για το Home cinema! :D :D

Αυτή τη στιγμή ο Σπύρος δεν είναι απλά ένας πολύ καλός τεχνικός αλλά ένας πολύ καλός ΦΙΛΟΣ!!! :D :D :D

Υ.Γ.: το σημαντικότερο σε μια αγορά δεν είναι μόνο να αγοράσεις και να σε εξυπηρετήσουν σωστά εκείνη την στιγμή αλλά πόσο αξιόπιστο είναι το after sales service! Και σε αυτό θα έβαζα 10' 8) 8) 8) 8)

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Κυριε Δημητροπουλε μιλας για τον Σπυρο τον Ρηγοπουλο εγκρινω και επαυξανω αυτα που λες (ανεξαρτητα φιλιας και πελατειακης σχεσης).Να μην ειχε και αυτο το κολλημα με τα PEERLES

Reaction score
49
ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ said:
Κυριε Δημητροπουλε μιλας για τον Σπυρο τον Ρηγοπουλο εγκρινω και επαυξανω αυτα που λες (ανεξαρτητα φιλιας και πελατειακης σχεσης).Να μην ειχε και αυτο το κολλημα με τα PEERLES

Νίκο σωστά παρατήρησες!
Για τον Σπύρο τον Ρηγόπουλο μιλούσα!
Είναι πολύ καλό παιδί και ΑΨΟΓΟΣ στην δουλειά του! 8)

Και ως αναφορά το "κόλλημά" του με τα PEERLESS, δεν έχει και άδικο!
Είναι κορυφαία ηχεία, χωρίς όμως να τα πληρώνεις και "τον κούκο....αιδόνι"!!!! :lol:

Εσύ από που τον γνωρίζεις?
Γιατί το Μαρούσι πέφτει λιγάκι μακρυά από το Αίγιο!
(Αν και ανεβαίνει πολλές φορές για εγκαταστάσεις, κυρίως σε σπίτια, στην Αθήνα!!)

Αν τον δεις από κοντά ή μιλήσετε πες του....."τον Γιάννη τον "ξύνω" τον ξέρεις? Με την Α33 & το ZZR!
Να δεις τι θα σου πει!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Reaction score
49
ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ said:
Kαι κάτι άλλο!!
Νίκο, ξέχνα το κύριε Δημητρόπουλε!
Μια παρέα είμαστε εδω μέσα........Μην κολλάμε σε τυπικότητες τέτοιας μορφής.

Μου αρκεί το σκέτο : Γιάννης :wink: :wink:

Reaction score
7
Γιαννη....

Απο ο,τι βλεπω ειναι προχωρημενη η κατασταση σου!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Ξερω εναν καλο γιατρο... :lol: :lol: :lol: :lol:

Υ.Γ. Αυτα πρεπει να τα σκοτωνεις οσο ειναι μικρα... :roll:

Εγω εχω ενα SONY MD player (μετα απο αναβαθμιση απο το μαμισιο κασετοφωνο που -ευτυχως- μου το εκλεψαν μαζι με τα πισω ηχεια που ειχα βαλει) και τα μαμα ηχεια μπροστα... Στα πισω εχουν μεινει οι τρυπες!!!
Τι να βαλω επιπλεον...? Το 90% των (all weather) μετακινησεων μου τις κανω σε 2 τροχους....

Reaction score
49
Γιώργο θα σε συμβούλευα να βάλεις.......πολύ καλά λάστιχα στο δίτροχό σου (μια και μετακινήσαι περισσότερο με αυτό!)
:lol: :lol: :lol: :lol:

Πέρα από την πλάκα, ένα σετ δύο δρόμων για μπροστά (split: ξεχωριστό woofer & tweeter με x-over ή απλό πυκνωτάκι αποκοπής συχνοτήτων) θα σου ανεβάσει πολύ την μουσικότητα του ήχου σου!
Και μην φανταστείς τίποτα τρελά νούμερα: από 150 μέχρι 250 ευρώ για καλά κομματάκια!
Τοποθετείς το woofer χαμηλά στην πόρτα και το tweeter ή πάνω στο ταμπλό με ειδικό ανταπτοράκι για να κατευθύνει τον ήχο πάνω σου ή στο τριγωνάκι του καθρέπτη ή στο πάνω μπροστά τμήμα της ταπετσαρίας της πόρτας
Τι διάμετρο έχει το ηχείο της πόρτας σου?
Ή μάλλον καλύτερα πες μου τι αυτοκίνητο έχεις!

Αντώνη........βγάλε και τα χαλιά απ' το αυτοκίνητο (τα ταπέτα)
Αυτά σου κόβουν τις υψηλές συχνότητες.......χι,χι :lol: :lol: :lol:

Τέρμα την πλάκα..............
Αν έχεις και μπροστά ομοαξονικά (αφού μου λες ότι μοιάζουν με τα πίσω) μάλλον έχεις τελικά πρόβλημα στο πάνω φάσμα των μεσουψηλών σου!
Ιδιαίτερα αν το ηχείο είναι χαμηλά στην πόρτα!
Αν κάνεις αυτό που είπα στον Γιώργο θα βρεις την υγεία σου!

Και οι δύο είσαστε σε συμπαθητικό επίπεδο ως αναφορά την πηγή (αν και δεν ξέρω μοντέλο για τον Γιώργο)

Όταν βάλετε το split που σας είπα ΚΑΙ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, τότε θα δούμε τι άλλο θα κάνουμε..........
Αν μου πείτε και τα αυτοκίνητά σας θα σας πω τι περίπου θα πάρετε για split

Για τον Αντρέα έχω να προτείνω το εξής:
Αφού το JEEP έχει μεγάλο παρμπρίζ, θα μπορούσε να βάλει πίσω από τα σκιάδια ένα ηλεκτροκίνητο (κατά προτίμηση μαύρο, αυτό το νέο της SONY!!!)
Οπότε, όταν θα είναι σε πρωινές δουλειές, θα το κατεβάζει όταν παρκάρει για να προστατεύει τα πλαστικά του ταμπλό!

Το βράδυ όμως.......................
Θα πηγαίνει σε.....σκοτεινά μέρη και τσααααακκκ.........κάτω το πανί!
Στο πορτμπαγκάζ θα έχει με πτυσόμενο βραχίονα ένα βιντ/λέα και κάπου εκει πίσω θα υπάρχουν και τα universal players & amp.
Και να οι ταινίες με θέα την θάλασσα!!!!

Προσοχή όμως φίλε Αντρέα: το προβολικό να είναι οπωσδήποτε short throw για να "γεμίζει" το παρμπρίζ και κατά προτίμηση να έχει σίγουρα +- 20 μοίρες διόρθωση τραπεζίου γιατί το παρμπρίζ έχει μεγάλη κλίση!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Reaction score
5
Γιάννη, στο αυτοκίνητο είναι όλα δερμάτινα και το πρόβλημα είναι το πολύ μεσοχαμηλό ειδικά τον πίσω ηχείων. το αυτοκίνητο είναι Mercedes και τα μπροστινά ηχεία είναι κάτι μικρά pioneer στο πάνω μέρος του ταμπλό για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Reaction score
49
Αντώνη, σύμφωνοι, αλλά ποιό Mercedes είναι?
190Ε, 200Ε, Ε200, Αclass, Cclass, Eclass.........? :roll:

Στις μπροστινές πόρτες έχει θέσεις ηχείων (χαμηλά, μπροστά από τις πλαινές θήκες για χαρτιά)?

Ιδανικά θα ήταν, στις θέσεις πάνω στο ταμπλό να βάλεις σκέτα τα tweeter & χαμηλά στις πόρτες τα woofer (13cm ή 16cm ή 16.5cm διάμετρο....ό,τι τέλος πάντων χωράει!)

Αν στις πόρτες ΔΕΝ έχει θήκες για ηχεία, τότε μπορείς στο εμπόριο να βρεις door panel (με μέσο κόστος 200 ευρώ το ζεύγος) που να ταιριάζουν στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή universal που θα επιλέξεις αυτά που "δένουν" πιο πολύ με το σχήμα της πόρτας!

Αν θέλεις να κάνεις άριστη κίνηση, αφου βρεις τα door panel , θα τα πάς σε ταπετσέρη να στα ντύσει με δέρμα ίδιου χρώματος και υφής με αυτά του αυτοκινήτου!

Υπάρχουν δύο είδη door panel.
Εκείνα που έχουν θέση για τα woofer και μόνο, τα οποία είναι μικρά σε διαστάσεις και μπαίνουν χαμηλά στην μπροστά γωνία της πόρτας. Αν έχεις επιλογή door panel για 13 ή 16.5 woofer, προτίμησε το 16.5 για να είναι πιο γεμάτος ο ήχος και βεβαίως να κατεβαίνουν σε χαμηλότερες συχνότητες (σε σχέση με τα 13άρια). Τοποθετείς και τα tweeter στις θήκες του ταμπλό (μην ξεχάσεις το πυκνωτάκι τους ή ακόμα καλύτερα αν υπάρχει το κροσόβερ τους)

Υπάρχουν όμως και door panel με θήκες και για woofer & tweeter!
Αυτά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος, έχουν σχήμα συνήθως μεγάλου τριγώνου ή σχήμα μπούμεραγκ με το woofer να τοποθετήται πάλι στην κάτω εμπρός γωνία της πόρτας (ή ελαφρώς πιο πίσω!) και το tweeter μπαίνει ψηλότερα πλησιάζοντας το τριγωνάκι του καθρέπτη
Φαντάσου το door panel σαν ένα ισοσκελές ορθογώνιο τρίγωνο, με το woofer περίπου στην ορθή γωνία (ή λίγο πιο πίσω, στην κάθετη πλευρά του τριγώνου που εφάπτεται με το κάτω οριζόντιο τελάρο της πόρτας) και το tweeter στην πάνω μη ορθή γωνία του τριγώνου
Πολλές φορές αυτά τα door panel έχουν πρόβλεψη για 3-δρομο σετ ηχείων (woofer-mid-tweeter) με το mid να μπαίνει ενδιάμεσα των άλλων δύο! Προτίμησέ το για την περίπτωση αναβάθμισης αργότερα, όταν δηλ. πάρεις (απ' την ίδια εταιρία των άλλων ηχείων) ένα ζευγάρι mid που ΘΑ ταιριάζει με εκείνα (+ το κατάλληλο x-over που θα τα συνδέσει όλα μαζί)

Τέλος, υπάρχουν και καταστήματα που αναλαμβάνουν να φτιάξουν door panel από ξύλο ή πολυεστέρα με πατρόν την επένδυση της πόρτας σου (οπότε θα "δένει" επίσης άψογα, και θα διαλέξεις εσύ το σχήμα που θέλεις, αλλά βέβαια κοστίζει αρκετά παραπάνω!!!).
Ουσιαστικά, πας με το αυτοκίνητο, σου ξηλώνουν την μια επένδυση, και με βάση αυτήν σχεδιάζουν και κατασκευάζουν door panel που ταιριάζει πχ με τα διακοσμητικά "λούκια", το χερούλι, το χρώμα κ.ο.κ :D

ΠΡΟΣΟΧΗ: αν σκεφθείς να αγοράσεις μόνο tweeter με σκοπό να τα συνδέσεις με τα υπάρχοντα μπροστινά....έπαιξες & έχασες...... :(
Αν στην ίδια περιοχή υπάρχουν δύο tweeter (αυτό που αγόρασες και αυτό που υπάρχει στο ηχείο που ήδη έχεις) τότε πιθανότατα να έχεις έντονα ψαλιδίσματα στον ήχο και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ κουραστικό

Τέλος, στα πίσω μην δίνεις πολύ σημασία! :wink:
Αυτά υπάρχουν απλά για να ακούν λίγο μουσική και οι πίσω.
Θα πρέπει (μέσω του fader) να τα έχεις χαμηλώσει τόσο (άρα το fader θα δίνει πιο πολύ στα front) ώστε να ΜΗΝ τα ακούς!
Όπως και στο σπίτι, έτσι και στο αυτοκίνητο ο ήχος (και κυρίως οι φωνές) ΠΡΕΠΕΙ να έρχονται από ΜΠΡΟΣΤΑ! Τελεία και παύλα!!!

Ό,τι θες στην διάθεσή σου! :D

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Συμφωνώ με το Γιάννη για τα πίσω ηχεία. Για την ακρίβεια, είμαι της άποψης οτι δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου...Ο ήχος πρέπει να έρχεται ΜΟΝΟ απο μπροστά κατά την άποψή μου - όπως συμβαίνει σε ένα live και όπως έχουμε συνηθήσει και απο το HiFi στο σπίτι μας. Θα πρότεινα ηχεία πίσω μόνο στην περίπτωση που το setup δεν περιλάμβάνει ενισχυτή και sub, ώστε να συμπληρώνονται λίγο οι χαμηλές συχνότητες.
Η πλεόν ενδεδειγμένη λύση είναι αυτή που προτείνει ο Γιάννης, δηλαδή ένα καλό σετ διαιρούμενα μπροστά. Θα σου πρότεινα το σετάκι της MB Quart με κωδικό PSC 213 το οποίο έχω ακούσει και μπορώ να πω οτι βγάζει "παπάδες"!!
Ένα link για να δεις κάποια βασικά χαρακτηριστικά:
http://www.kalogeropoulos.gr/Products/SpecificProduct.asp?PRODID=301&BRANDID=23

Η τιμή στο link είναι λίγο τσιμπημένη.Μπορείς να το βρεις κοντά στα €300.

Reaction score
5
Με αυτό το σύστημα στο αυτοκίνητο προτιμώ την ακρόαση μόνο τον πίσω ηχείων στις πλείστες περιπτώσεις, δεν μου αρέσει καθόλου η τετραφωνία στο αυτοκίνητο.

Ένας άλλος τρόπος στο δικό μου σύστημα που μου άφησε καλές εντυπώσεις είναι μόνο τα μπροστά ηχεία και τα πίσω να αναλαμβάνουν ρόλο sub δίχως έξτρα ενισχυτές και ηχεία.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo